Ahoj, ráda bych se zeptala na osobní zkušenosti. Chceme jet v květnu do USA a půjčit si auto na letišti v Salt Lake City. Zvažuji i možnost vrátit v Phoenixu (vím, že cena je vyšší, ale letenky stojí stejně ať budeme odlítat ze Salt Lake City nebo Pheonixu a poslední naše zastávka bude Grand Canyon, takže jestli to ušetří i kdyby jen 5 hod. řízení, tak možná dobré). Vraceli jste také na jiném místě, byli jste za to rádi, nebo vám poplatek za to přišel přemrštěný? Auta si půjčujeme hlavně po Evropě a jsme zvyklí na pojištění, které kryje vše. Zatím jsem na nic podobného u velkých půjčoven v USA nenarazila. Tam prostě plné pojištění za nějakou rozumnou cenu nenabízí? Spoléhají na to, že si člověk nakliká navíc PEC, Roadside Assistance apod. vždy za těch cca 7-8 $/den? (Damage Waiver a Supplemental Liability Protection je v ceně.) Máte někdo zkušenost s českou pojišťovnou, která vám pojištění pro USA udělala a pokrývalo to právě i případnou road asistenci a pojištění věcí uvnitř auta? Mám cestovní pojištění ke kreditce (docela dobré), ale co se týče věcí, tak kryje jen to, že se ztratí během přepravy letadlem/busem, to že někdo ukradne něco na hotelu/v pronajatém autě neřeší. Zvažuji tedy možnost připlatit si to u nějaké CZ pojišťovny - ale zatím jsem teda vyloženě takové pojištění nenašla. Prý to nikde mají ukryté pod komplexním cestovkem? Auto bude půjčené na partnera, ale řídila bych i já. Alamo na webu píše "Spouses & Domestic Partners drive free." Našla jsem rozporuplné informace k  "Domestic Partners" - bere se to jako registrované partnerství, nebo jako "žijící ve společné domácnosti"? Máte případě jakýkoli další tip/doporučení/zkušenost týkající se půjčení auta a řízení v USA? Třeba jestli vzít ještě nějaké další - mnou nezmíněné - pojištění apod.?  Předem všem děkuji.  .

Půjčení auta USA

Založila ve fóru Půjčení auta

24 reakcí

Ahoj,
ráda bych se zeptala na osobní zkušenosti. Chceme jet v květnu do USA a půjčit si auto na letišti v Salt Lake City. Zvažuji i možnost vrátit v Phoenixu (vím, že cena je vyšší, ale letenky stojí stejně ať budeme odlítat ze Salt Lake City nebo Pheonixu a poslední naše zastávka bude Grand Canyon, takže jestli to ušetří i kdyby jen 5 hod. řízení, tak možná dobré). Vraceli jste také na jiném místě, byli jste za to rádi, nebo vám poplatek za to přišel přemrštěný?

Auta si půjčujeme hlavně po Evropě a jsme zvyklí na pojištění, které kryje vše. Zatím jsem na nic podobného u velkých půjčoven v USA nenarazila. Tam prostě plné pojištění za nějakou rozumnou cenu nenabízí? Spoléhají na to, že si člověk nakliká navíc PEC, Roadside Assistance apod. vždy za těch cca 7-8 $/den? (Damage Waiver a Supplemental Liability Protection je v ceně.)

Máte někdo zkušenost s českou pojišťovnou, která vám pojištění pro USA udělala a pokrývalo to právě i případnou road asistenci a pojištění věcí uvnitř auta? Mám cestovní pojištění ke kreditce (docela dobré), ale co se týče věcí, tak kryje jen to, že se ztratí během přepravy letadlem/busem, to že někdo ukradne něco na hotelu/v pronajatém autě neřeší. Zvažuji tedy možnost připlatit si to u nějaké CZ pojišťovny - ale zatím jsem teda vyloženě takové pojištění nenašla. Prý to nikde mají ukryté pod komplexním cestovkem?

Auto bude půjčené na partnera, ale řídila bych i já. Alamo na webu píše "Spouses & Domestic Partners drive free." Našla jsem rozporuplné informace k  "Domestic Partners" - bere se to jako registrované partnerství, nebo jako "žijící ve společné domácnosti"?

Máte případě jakýkoli další tip/doporučení/zkušenost týkající se půjčení auta a řízení v USA? Třeba jestli vzít ještě nějaké další - mnou nezmíněné - pojištění apod.? 

Předem všem děkuji.

0

Pojištění stačí CDW/LDW, což je škoda na autě(není tam spoluúčast jako v Evropě) a pak SLI/LIS, což je pojištění odpovědnosti vůči třetím stranám, něco jako povinné ručení u nás. Nic jiného není potřeba. Poplatky za jednosměrné výpůjčky se liší podle půjčovny, vzdálenosti atd...Minulý měsíc jsem půjčoval auto v New Yorku a vracel v San Diegu, u Hertzů byl poplatek 350 dolarů, Enterprise holding(Alamo, National, Enterprise) chtěl 500 dolarů, Avis chtěl 1 000.

0 Citovat

Nechápu nízké limity pojistek v USA - běžně jeden milion USD. Pokud někoho zraníte a bude se léčit pár měsíců, limit nemusí stačit. Do toho třeba ušlá mzda, pokud se bude soudit o bolestné ...

0 Citovat

Ohledně vrácení v jiném státě: Před několika lety jsme si naplánovali trip z Texasu do Kalifornie, přes Nové Mexiko, Utah, Arizonu, Nevadu. Přiletěli jsme do Dallasu, tam jsme půjčili auto a vraceli v LA. Bohužel jsme vůbec netušili, že existuje nějaká přirážka. Zjistili jsme to až po nákupu letenek. Tehdy byla přirážka 500 USD u ALAMO. Od té doby to vím a dávám si na to pozor. Nicméně ten trip byl tak skvělý, že jsme se s tou přirážkou smířili. Přirážka se neplatí pouze mezi státy Nevada a Kalifornie.

1 Citovat

Leoš Literák napsal(a): Nechápu nízké limity pojistek v USA - běžně jeden milion USD. Pokud někoho zraníte a bude se léčit pár měsíců, limit nemusí stačit. Do toho třeba ušlá mzda, pokud se bude soudit o bolestné 

Nově už je u naprosté většiny půjčoven limit jenom 300 000 dolarů. Nicméně jsem ještě neslyšel o žádném případu, kdy by to nestačilo, pojišťovna poškozeného jde do limitu, co máte, stejně na vás jako na turistovi z jiné země nic víc nevysoudí. 

1 Citovat

pripichu se taky… je mozne, ze se na nekterych popularnich trasach ten one way return fee neplati? Nasel jsem si pujceni Seattle - San Francisco od Sixtu, suvecko, tyden okolo 500$, coz by slo, ale nikde o poplatku neni zminka, jen v podminkach “may apply” tak jsem z toho volaky zmateny…

0 Citovat

Dovedu si to představit v případě, že potřebují stáhnout určitý počet aut zpátky na domácí pobočku. 

0 Citovat

ceny opravdu hodně spadly, podivej se na billiger-mietwagen.de a vezim si tam nějakou verzi s plným pojištěním (kryto jejich dodatečnou pojistkou dostatečně) + na místě případně dokup asistenci do 10 USD na den, já jsem ještě vzal od AXA v rámci cestovního pojištění (zrovna 50% sleva) jejich připojištění spoluúčasti (i když jsem od billiger-mietwagen.de zadnou spoluucast nemel, tak proste jen tak pro jistotu navic). U billieger mietwagen vyber variantu, ktera kryje i skody na sklech, kolech, spodku auta atd. - maji to tam prehledne. Dalsi vyhoda je storno zdarma 24 nebo 48 hodin pred vypujcenim. A podle pujcovny si over za kolik maji ty jednosmerne pronajmy, pokud je to fakt nutne, jinak na zapade USA jde bez vetsich problemu naplanovat okruh a tomu jednosmernemu pronajmu se vyhnout a videt dalsi veci navic.

0 Citovat

+ tip pro ty, kteri budou pujcovat auto hlavne na cestu po vychode USA - pujcovny nabizeji ruzne produkty, které kryji poplatky za dalnice, tunely a mosty - a prekvapive i ve variante, kdy jdou poplatky predplatit za fixni cenu za den bez ohledu na pocet prujezdu branami - napr. Hertz to ma za 21 USD za den. Bohuzel nejde vybrat jednotlive dny, ale je nutne to zaplatit na celou dobu pronajmu nebo vubec, ale ne treba od 5.dne dle potreby atd. Ale plati i urcity strop, kdy se plati jen urcity pocet dnu z delsiho pronajmu (vypada to, ze strop je 14 dnu i pri delsim pronajmu) a pak uz nic. A opravdu to kryje komplet poplatky za temer vsechny systemy, ktere pokryvaji placene dalnice, tunely a mosty (jednou z mala vyjimek jsou vybrane ulice na Manhattanu). 21 USD za den se zda dost, ale kdyz se podivate, co stoji treba tunely v NY, Verrazano Bridge a jine mosty a i nektere drazsi dalnicni prejezdy, tak je to proste pro nektere situace vyhodne i pro klid, ze vam pujcovna nezacne uctovat nejake poplatky za dosle faktury za "platbu fotkou znacky". Viz plate pass u Hertz a vyzkouseno letos v praxi v USA. Najdete tam i mapu pokryti, tu mapu nemaji uplne spravne, funguje to navic napr. i v Kansasu a na mosty v Lousiville, v popisu to maji uz spravne. Obsluha pri vypujceni auta rikala, ze je to krome tech par ulic na Manhattanu prakticky 100% pokryti opravdu vseho a podle vysledku na karte to tak opravdu dopadlo. Jo a ten strop znamena, ze zaplaceno mate vse na cely pronajem, ale platite jen do urcite maximalni castky. 

1 Citovat

Co jemysleno nekterymi ulicemi na Manhattanu? Pokud ten fee zahrnuje i tunely a mosty z NJ na Manhattan, tak je to docela levne..jeden prujezd treba Holland tunnelem je normalne asi za 15 USD

0 Citovat

Tady mas text + i odkaz na Plate Pass, je tam seznam silnic, mostu a tunelu, kde to plati. 

Effective January 5, 2025, NY City implemented Congestion pricing in a Congestion Relief Zone. This Zone consists of local streets and avenues at or below 60 Street excluding FDR Drive, West Side Highway/Route 9A and the Hugh L. Carey Tunnel connections to West Street. The daily amount will depend on time of entry, type of vehicle and method of payment. To view full toll schedule, visit CBDP Toll Schedule.

Currently, NY Congestion Pricing is not part of Hertz All Inclusive program and rates and fees will be billed up to 3 weeks or more after rental has returned. (b) an administrative fee, plus tolls incurred at the applicable tolling authorities’ highest undiscounted rate.

Since most entry points to the NYC Congestion Relief Zone are only equipped to read license plates, short-term rentals cannot be added to personal EZ Pass accounts. MTA states that if the E-ZPass account is not associated with the vehicle’s license plate, the registered vehicle owner will receive a Tolls by Mail bill, meaning rental car customers will not be able to use their own EZ-Pass accounts since their personal transponders won’t be linked to the rental car license plate.

Visit PlatePass®.com for a list of participating toll roads.

0 Citovat

Takze treba pro NY City je v ceně tohle níže. Lákalo mě to už jen kvůli tomu se projet po Verrazzano a treba pres tunely atd., ale nezbyl na to čas a prostě to bylo tentokrát mimo trasu. Ale fakt mě překvapilo, kolik je toho v ceně za fixní předplacené fee. 

NEW YORK CITY View Map
Bayonne Bridge (SR 440)*
Bronx-Whitestone Bridge (I-678)*
Cross Bay Veterans Memorial Bridge*
George Washington Bridge (US 9)*
Goethals Bridge (I-278)*
Henry Hudson Bridge (SR 9A)*
Holland Tunnel (I-78)*
Hugh L Carey Tunnel (I-478)*
Lincoln Tunnel (SR 495)*
Marine Parkway-Gil Hodges Memorial Bridge*
New York State Thruway (I-87/I-90)*
Outerbridge Crossing (SR 440)*
Queens-Midtown Tunnel (I-495)*
Robert F Kennedy Bridge (I-278)*
Tappan Zee Bridge (I-287)*
Throgs Neck Bridge (I-295)*
Verrazano-Narrows Bridge (I-278)*

0 Citovat

No upřímně, je někdo schopen v USA projet za mýto více než 140 dolarů týdně? To je totiž cena PlatePass za týden výpůjčky. Jediný scénář, kdy si to dokážu představit, je jezdit s autem týden po New Yorku a okolí a i tak by to vzhledem k zácpám bylo dost náročný😅 Jinak je PlatePass ojeb, na který chytají půjčovny neznalé, v blozích a fórech se to řeší už mnoho let...

https://viewfromthewing.com/all-...platepass/

https://travel-dealz.com/blog/he...platepass/

https://www.tripadvisor.co.nz/Sh...nia.html 

https://www.consumeraffairs.com/...s-com.html

https://www.reddit.com/r/HertzRe...otal_scam/

https://www.flyertalk.com/forum/...-scam.html

5 Citovat

Ne kazdy je low-cost cestovatel, nekdo preferuje jednoduchost a rychlost a 140 USD tydne urcite neni problem na mytech na dalnicich, mostech a tunelech projet + pri delsich zapujckach je tam ten strop, takze prumerna denni cena klesa. A nejde jen o myto, ale i o potencialni poplatky za prujezdy bez EZ-passu pri foto znacky. Kdo chce setrit a ma cas, samozrejme najde cestu temer vsude s nizsimi naklady. Ja jsem mel asi pri dvacatem pujceni auta v USA PlatePass poprve, takze neznaly fakt nejsem a vyzkousel jsem si i ruzne jine formy, jak setrit nebo naopak utracet vic :-) a podle mych propoctu jsem mirne v souctu sice prodelal, ale za to pohodli a rychlost mi to stalo. A to jsem se pohyboval velkou cast dnu mimo placene useky, presto to nevyhodne nevyslo (a proste uz se nepotrebuji zabyvat kazdym dolarem, takze i tak). To, ze to nevyhovuje Tobe neznamena, ze to nemuze vyhovovat nekomu jinemu. Navic napr. pri tom tydnu to neni realne o 140 USD, ale o rozdilu mezi temi tremi variantami, ktere Ti pujcovna nabizi (uctovani pres znacky, tedy s poplatky od pujcovny navic, uctovani pres transporder, takze s pronajmem transporderu a all-in variantou - takze treba rozdil mezi druhou a trati variantou uz neni 20 USD za den, ale jen 10 USD za den. Jasne, ze si clovek muze koupit svuj transporder, ale tohle normalni turista, ktery jede na dovolenou a ne hned kupovat transpordery a shanet jine veci na miste (sim karty atd.) resit nebude (ano, jako studen bych to resil). To uz bych mohl brat taky v uvahu, ze si nemusim pujcovat auto, ale muzu si ho na miste koupit nebo jet s autem tzv. "na prevoz" nebo treba autobusem nebo stopem :-) Skoro vsechno z toho jsem si vyzkousel, ale uz davno nejsem student a ten rozdilovy cas venuju necemu jinemu :-) 

0 Citovat

A díky za ty odkazy - zábavné čtení :-) Přesně tyhle diskutéry obdivuju - půjčí si auto na týden, nepřečte si podmínky půjčovny, pak "se něco domnívají" (myslet si znamená .....) , tak začnou v autě otvírat a zavírat každou krabičku, kterou tam najdou (třeba transpordér) ani by se při vypůjčení třeba zeptali, ujedou za týden cca 800km :-), je pro ně strašně důležité se vyhýbat dálnicím s tou Teslou, kterou prý mají za skvělou cenu (o 50-60% dražší půjčovné než benzinové SUV), pak se diví, co jim to přišlo za účty a ještě se se svojí chytrostí pochlubí v diskuzích a stěžují si :-) To by mě zajímalo, kolik zaplatili za hote v NY nebo na Cape Cod a jaký význam mělo ušetřit těch pár desítek dolarů a kolik to objíždění placených tras a ve skutečnosti stálo času (a ten stres na cestě, kterou bránou mají projet a kterou ne a pak to překvapení na účtu) - jo, jo, jistě mají z té dovolené skvělý pocit - hned se cítím jako neználek, jak tam lidi využívající tuhle službu nazýváš :-) Vysvětlení všech variant v půjčovně a rychlý propočet, jestli se to zhruba vyplatí nebo ne a jaká jsou proti tomu rizika, mi na místě zabralo asi 10 minut (ano, přijel jsem celkem připraven, ale přesné varianty jsem řešil až na místě). 

0 Citovat

Ano, každý si to musí spočítat sám. Já měl auto půjčený v USA od roku 95 více než 100x, platil jsem mýto ještě házením přesné sumy drobných do koše😂 a vyzkoušel(většinou u Sixtu) i tento all inclusive systém placení a stojím si za tím, že se to 99% vypůjčujících nevyplatí.

1 Citovat

Peťaňaak napsal(a):

pripichu se taky… je mozne, ze se na nekterych popularnich trasach ten one way return fee neplati? Nasel jsem si pujceni Seattle - San Francisco od Sixtu, suvecko, tyden okolo 500$, coz by slo, ale nikde o poplatku neni zminka, jen v podminkach “may apply” tak jsem z toho volaky zmateny…

Před 16 lety jsem měl bez one way fee trasu Portland - San Francisco, když nabízeli takto přesun auta s kalifornskou značkou. Teď jsem měl v Seattlu SUV (letos vyrobená Mazda CX-5) od Avisu s kalifornskou značkou, ale vracel jsem zase v Seattlu (přes Autoeurope cena za týden poloviční než píšeš). Takových aut jsem tam viděl dost a určitě byly některé z půjčoven. Asi bych rezervoval a pak si ověřil u půjčovny, jestli to opravdu zahrnuje one way fee (a pokud ne, zrušil bych). Takto jsem to provedl letos na Krétě u Goldcaru a kdybych se nezeptal a neměl mailem potvrzené, poplatek by chtěli. Byli rádi, že to nemusí řešit.

0 Citovat

Treba si pozrieť podmienky požičovne, napríklad pri Alamo sa neplatí one way fee pri určitých trasách, požičiaval som niekoľko krát auto v Seattle a vracal ho v Los Angeles alebo San Franciscu a poplatok som nikdy neplatil.... Boli tam aj iné miesta medzi ktorými sa one way fee neplatil...

1 Citovat

To Nuny: Kdyz stoji jeden most treba 6-7 USD, tunel treba 15 USD, k tomu toll dalnice vsude mozne na vychode, atd. tak neni tezky spocitat, komu se to pri konkretni ceste vyplati a komu ne (a jak jsem psal, neni to o rozdilu treba mezi 0 a 20 USD, ale napr. mezi 10 a 20 USD). Ze by se to vyplatilo jen 1% je samozrejme nesmysl, klienti nejsou idioti a vedi, proc si to porizuji. 

Tim nehodnotim obchodni praktiky Hertz a treba to, ze to nekomu mohli vysvetlit lepe a aktivneji a necekat, az se klient aktivne zacne ptat na detaily. A taky je treba mozne, ze ta zavrena krabicka obcas bohuzel snima jako nezavrena, i kdyz pravdepodobnejsi pri americkem zpusobu premysleni je, ze oni ji vidi a proste ji otevrou a pak se divi. Ale je fakt, ze ta krabicka vypada celkem forove, takze si dokazu predstavit, ze to treba v nejakych autech muze netesnit a nejak se to otevrit nebo pootevrit samovolne a prusvih a spor je na svete. 

A nakonec i proto jsem byl rad, ze jsme to meli predplacene (na miste jsem si vyzadal, aby tu krabicku otevrel primo pracovnik pujcovny, aby to bylo urcite spravne) a bez starosti a ze existuje system, ktery pokryje prakticky cele USA a nemusim nic resit. 

Z tehle diskuze si beru hlavne to, ze si tedy jeste ohlidam par mesicu kartu o to pecliveji, jestli nakonec i pres zaplacenou all-in variantu nedojde nejake dalsi prekvapeni. Ale asi vsechny ty stiznosti, na ktere jsi posilal odkazy byly prave o situacich, kdy to klient podle jeho nazoru predplacene nemel a bud tedy fungovala spatne ta krabicka (snimala chybne i zavrena) nebo ji klient omylem otevrel a tim aktivoval all-in variantu.  

Jo a bohuzel zdaleka ne vsude uz lze platit cash, kabinky temer zmizely. Takze na spouste mist je nutne mit tu krabicku aktivovanou nebo prijdou znacky s nejvyssi sazbou mytneho a dodatecnym poplatkem pujcovny za zpracovani (a nevim, jestli ten poplatek za zpracovani je za kazdou takovou fotku/ucet nebo za nejaky fix, ale dokazu si predstavit, ze zrovna tohle budou pro pujcovny zajimave vynosy).

Co mi vadi je, ze nejde aktivovat tu all-in variantu jen na cast doby pujcovneho, ale obchodně to chapu - prave proto, ze v nektere dny klient muze projet opravdu vyrazne vice nez je ten fix, tak v jine dny se to proste v prumeru na velkem klientskem portfoliu vyrovna (a samozrejme pujcovny neplati ty same sazby za ty prujezdy). 

0 Citovat

OK, 99% u Hertzu a ježdění po New Yorku je literární nadsázka, když někdo každý den otočí 1-2x tunel nebo most směr Manhattan, tak cajk😎 Ovšem, když se podívám na Sixt, tak chtějí za den neomezeného mýtného $42.3+tax, což už není ani scam, ale spíš highway robbery🙂

Díky Sixtu se mně doma válí několik SunPass transpondérů, bo na Floridě nabízeli jenom napálenou all-inclusive variantu mýtného, což jsem neprojel nikdy ani náhodou při cca 10 pobytech na Sanibel Islandu, kdy jsem používal most i několikrát denně. Koupil jsem si vlastní SunPass a při dalších cestách ho pravidelně zapomněl doma a musel koupit nový😂

1 Citovat

Haha, tenhle zmatek kolem půjčování aut v USA znám až moc dobře! My jsme měli auto půjčené v San Franciscu a vraceli ho v Las Vegas, a i když ten poplatek za jinou destinaci nebyl zrovna drobnost, ta svoboda, že jsme se nemuseli vracet stejnou cestou, byla k nezaplacení. Hlavně když člověk zjistí, kolik hodin by jinak strávil za volantem. Co se pojištění týče, v USA je to fakt džungle. Všechno je rozdělené na milion položek a člověk má pocit, že si kupuje auto po částech. Já třeba neznám žádné cestovní pojištění ke kreditce, které by pokrývalo roadside asistenci. Já mám cestovní pojištění přes Axu do celého světa, a to i v prémiovém balíčku, a roadside asistence tam není. A inak jestli můžu radit, vezměte něco silnějšího. Ty dlouhé tahy a kopce kolem Grand Canyonu jsou nádherné, ale s podmotorovaným autem se z výletu může stát pěkná zkouška trpělivosti.

2 Citovat

Minulý týden jsem se vrátila z Vegas, měli jsme půjčené auto přes Alamo, vyzvednuto na letišti LAS. Ovšem v půjčovně jsme měli menší zádrhel, částečně tedy i naší vinou, ohledně kreditní karty. Pokud by vás zajímaly podrobnosti, tak jsem to popsala v mém tripreportu na airways. https://forum.airways.cz/viewtop...hp?t=10996

1 Citovat

No a co bilance v kasinu?

0 Citovat

K bilanci v kasinu bych se radši nevyjadřovala. Ale vrátili jsme se do Prahy obyčejnou linkou s Condorem, v economy a tím je to asi jasně řečeno. 

6 Citovat

No také to mohlo být načerno v podpalubí nákladní lodi...

4
24 reakcí