Orient express pro chudé
Pokud uvažujete o takové cestě, ale je pro vás příliš nákladná, dá se něco podobného realizovat mnohem levněji a za zlomek ceny tak zažijete na vlastní kůži retro nostalgii, skoro jako v dobách páry. A to za pouhých cca 350 kč.
Wizz aktuálně z Prahy nabízí letenku do Jasů v Rumunsku, odkud jezdí noční lůžkový express do Kišiněva a odtud opět létá Wizz do Prahy. Lze samozřejmě i opačně, pokud vám tedy do toho Wizz nehodí vidle.
Vzdálenost mezi městy je cca 150 km a běžně se to včetně menšího zpoždění jezdí přes 7 hodin s odjezdem ve 2:40 ráno. Většinou se jedná o neelektrifikovanou jednokolejku a na hranicích zažijete i výměnu podvozků, celní a pasové kontroly. Kupé jsou dvojlůžková, od děžurného vyfasujete povlečení a lůžkoviny jsou pod sedačkou. Jen na šukání to moc není, ta lůžka jsou hodně úzká. a záchody jsou také retro, hodně.
Jj, slušný retro, před třemi týdny jsem absolvoval to samý. Když už jsme tam byli, zajeli jsme si do Podněstří na fotbal, v Tiraspolu měli slušnou výzdobu, bylo zrovna den po Pobědě :D
Jo to dáš celou trasu, ale já jela do Oděsy, proto jen tenhle úsek. Navíc Bukurešť je extrémně nezajímavá a ty Jasy jsou u Wizz novinka.
Ale létalo. Když začala válka na Ukrajině, tak byl celkem dlouho zavřený vzdušný prostor na Moldavskem a Wizzair svoji tehdejší linku z Prahy do Kišiněva přesměroval do Jaše. Netrvalo to moc dlouho, než tu linku komplet zrušili, ale v minimálně ještě v létě 2022 to létalo. Pamatuju si, že jsem tehdy zvažoval, že bych tam letěl.
To je možné, já to tak detailně nesleduji.
Ale pro zájemce - Jasy jsou další nezajímavé rumunské město, kde druhý den už nevíš, co budeš dělat.
Tak dá se to využít jako výchozí bod pro severovýchodní Karpaty. Piatra Neamt a dále, například Národní park Ceahlau. Tam už to zajímavé je a z Bukurešti je to ukrutně daleko.
Sue Ellen Ewing napsal(a):Jo to dáš celou trasu, ale já jela do Oděsy, proto jen tenhle úsek. Navíc Bukurešť je extrémně nezajímavá a ty Jasy jsou u Wizz novinka.
Udivuje mě, že zrovna pro tebe je Bukutešť extrémně nezajímavá. Taková koncentrace barů na metry ulic, nebyla ani na Stodolní za největší slávy.
Život není jen o chlastu, ale je s ním tak nějak příjemnější. Nepotřebuješ stovky průměrných barů, stačí ti jeden dobrý.
A Oděsa rozhodně nezklamala.
Sem viděl.👍 Vyšlo vám okno mezi poplachy... Já si na Bukurešť stěžovat nemůžu, při hezkém počasí je na víkend super.