Nějaké osobní postřehy z této cesty? .

Oslo - Bergen vlakem (+ Flámská železnice)

Založil ve fóru Železniční doprava

21 reakcí

Nějaké osobní postřehy z této cesty?

0

Ano smiley Lístky na vlak Oslo - Myrdal kupovať hneď ako vieš termín. Čím skôr tým lepšie. Občas majú Nórske železnice akcie, ale neviem či by som sa na to spoliehala. My sme kupovali 20 dní dopredu a už to bolo celkom prebraté. Nočný vlak nás vyšiel 698NOK (adult+student). Myrdal-Flam sme išli pešo lebo sme nechceli platiť 300 NOK za single lístok. Problém bol, že v polke mája bol prvý kilometer cesty pod 2metrovým snehom, ale prežili sme smiley Inak cesta viac menej kopíruje železnicu, až na Kjosfossen ktoré nám ušli. Ale inak to bola skvelá prechádzka. Netusím, či by sa dal lístok kúpiť len do nejakej stanice po ceste fo Flam a či tam vôbec vlak stojí. Posledných 5km nám začalo pršať tak sme hitchhikli jediné auto do Flam ktoré sa tam snáď v priebehu 2týždňov objavilo (keďže ešte nebola sezóna). Vo Flame sme chytili trajekt do Gudvangenu. Nepamätám si už cenu, ale bola tam študentská zľava čo ma celkom prekvapilo (na nete som nič o zľave nenašla). Z Gudvangenu busom (ten čaká hneď pri prístave) do Voss a odtiaľ vlak do Bergenu. Vo Vosse sme skúšali stopovať do príchodu vlaku, ale nepošťastilo sa nám. Inak okrem trasy Oslo-Myrdal sme kupovali lístky až na mieste. Mám pocit, že okrem tých železníc je to jedno, lebo stoja rovnako. Snažili sme sa to spraviť najlacnejšie ako sa dalo, ale to je v Nórsku takmer nemožné smiley

0 Citovat

Inak nekupuj "Norway in a nutshell". Ak kupuješ lístky na vlak dopredu tak sa to hrozne neoplatí. Plus, my sme tam boli 9-19.5.2014, tak možno sa už niektoré veci/ceny zmenili. A ako som spomínala, ešte nebola úplne sezóna a jediných koho sme na ceste Myrdal-Flam stretli bola skupinka asi 15tich turistov na požičaných bicykloch a práve ten majiteľ nás vzal dodávkou do Flam. Čím mi práve došlo, že sa asi dá vystúpiť z vlaku na ceste Myrdal-Flam, lebo oni určite cez ten sneh pri Myrdal neišli smiley Akurát neviem ako je to s cenou.

0 Citovat

Co jsem koukal, tak se dají vychytat lístky Oslo-Bergen za 249 NOK, což je celkem pecka.. Přidání ocásku v podobě Myrdal - Flam už vše rozhází a klidně jsi na 1.000 NOK :/
Otázkou je, který úsek je lepší Flam - Bergem po moři nebo zpět přes Myrdal vlakem?

0 Citovat

Tiež som našla najlacnejšie za 249 NOK.
No to je otázka. Dalo sa ísť z Flamu rovno do Bergenu trajektom, alebo samozrejme naspäť do Myrdal a pokračovať vlakom, ale po čítaní recenzií na Trip Advisor sme sa nakoniec rozhodli takto. Podľa mňa cesta z Flam do Gudvangenu ľoďou bola krásna, ale možno rovno do Bergenu by bola ešte krajšia, kto vie. Plus ten autobus čo čakal pri prístave v Gudvangene mal napísané na prednom okne Norway in a nutshell (ale normálne sa dali kúpiť lístky u vodiča) a po ceste do Voss zachádzal na nejakú najstrmšiu cestu v Nórsku, čo bolo tiež zaujímavé. V Gudvangene je tiež jeden z najvyšších Nórskych vodopádov Kjelfossen hneď kúsok od hlavnej cesty (inak na tej sa možno tiež dá skúsiť stopovať do Bergenu).

0 Citovat

Nemá někdo aktuálnější info? Budeme v Norsku v červenci, takže termín už znám. Opravdu se vyplatí kupovat ty lístky takto dopředu?


Přesun Bergen - Oslo plánujeme právě po této železnici a rád bych to absolvoval včetně té odbočky a Flamské dráhy. 


1. Jde to jet i opačně? Čili z Bergenu do Vossu, pak autobus, z Gudvangenu lodí do Flamu, z Flamu do Myrdalu tou dráhou a pak naskočit na vlak do Osla? 


2. Jde to zvládnout během jednoho dne? Nebo by bylo lepší jeden den si udělat jen výlet tou lodí, Flamskou dráhou a vrátit se zpět do Bergenu a další den prostě na jeden zátah absolvovat trasu Bergen - Oslo?  
0 Citovat

Jde to jet asi jakýmkoliv směrem. A pokud ti nevadí, že se budeš celý den tahat se všema věcma, tak se dá pak dojet i do toho Osla

0 Citovat

Listky bych na cervenec kupoval 3 mesice dopredu hned 1. den (a hodinu, ale nevim v kolik hodin), jak to pujde. Presto asi nebudou za tu nejnizsi moznou cenu 249 NOK, mozna jen na nocni vlak.

0 Citovat

Díky. Říkal jsem si, že mám ještě spoustu času, ale asi se na to už budu muset podívat detailněji.

0 Citovat

Tak jsem našel podobný itinerář:


  • vlak z Bergenu v 08:39, příjezd do Vossu 09:53 
  • autobus číslo 950 z Vossu do Gudwangenu v 10:10, příjezd v 11:05
  • trajekt z Gudwangenu do Flamu v 11:30, příjezd v 13:30
  • vlak z Flamu do Myrdalu v 13:35 už je vyprodaný, takže další jede v 14:50, příjezd v 15:45
  • vlak z Myrdalu do Osla v 17:53 s příjezdem kolem 23 hod. 

Jedině na autobus nelze rezervovat lístky dopředu, pouze nákup na místě. Vzhledem k tomu, že to je itinerář, podle kterého asi pojede mraky turistů, tak snad tam mají dostatek autobusů, že se všichni vlezou, protože jinak jsem v ...Předpokládám, že všechny ostatní lístky budou na konkrétní čas a není možné jet jiným vlakem/lodí než je booknutý lístek. Nehledě na to, že poslední vlak z Myrdalu do Osla jede v 18:33.

Ještě otázka má smysl se ve Flamu na tu hodinku a v Myrdalu na ty 2 hodinky někam projít - nějaká pěkná vyhlídka nebo tak něco? Jinak není to žádná láce :-D Čekal jsem, že to bude drahý, ale cca 1850 NOK na osobu mě nemile překvapilo :-D 

Jinak asi to fakt pojedeme jako přesun. Varianta s návratem do Bergenu a cestou do Osla další den se ekonomicky vůbec nevyplatí. Takže asi přežiju tahat ten batoh celý den na zádech.

Cenově nejhůř vychází ten trajekt (990 NOK) a vlak z Flamu do Myrdalu (1180 NOK) - ceny za 2 osoby. Ostatní vlakové lístky by měly být do prodeje uvolněny někdy příští týden, tak jsem zvědavý :-). 

0 Citovat

Flam je "přístavní městečko", Myrdal je horská železniční stanice, vše v malebné norské přírodě. Myslíš, že se tam má cenu někde projít?

0 Citovat

Pokud si chceš rezervovat i autobus pak mužeš použít NX450 na

https://www.nettbuss.com/

z Voss stasjon do Aurland (Gudvangen E16)

jezdí to 3 až 4 denně a mají rezervaci místa.

0 Citovat

My jsme jeli jen ten úsek z Flamu do Myrdalu a zpátky. Měli jsme štěstí, že ten den nepřiplula do přístavu žádná velká loď (to se stává jen párkrát do měsíce). Spali jsme ve Flamu v kempu a ráno si šli normálně koupit jizdenky na vlak, bez problému. Flam je v podstatě mini vesnička, je tam celkem velký obchod se suvenýry a výhled na fjord se taky neokouká, takže ta hodinka rychle uteče. V Myrdalu je naopak opravdu jen ta železniční stanice uprostřed hor. My tam byli začátkem července a byl tam ještě sníh, takže nevím, jak to tam bude s procházkami....My jsme tam měli jen necelou půl hodinku, tak jsme jen vyběhli z vlaku, vše vyfotili a šli zpátky do vlaku držet si místa u okna.....:))

V příloze posílám fotku z Myrdalu

img-5071.jpg

0 Citovat

rsaf napsal(a):

Flam je "přístavní městečko", Myrdal je horská železniční stanice, vše v malebné norské přírodě. Myslíš, že se tam má cenu někde projít?


Ano má, čekal jsem tip kam. 


@Zdeněk: Díky, díval jsem se na něj včera večer, ale myslel jsem, že to je taky bez rezervace. 


@Danke: Díky, pěkný :-)

0 Citovat

V Myrdalu se dá jít po turistické trase okolo železnice směrem zpět do Flamu k vodopádům, které jsou nedaleko. Cesta pěkná, průchozí bez problémů. Nebo k jezeru Reinungavatnet... podle možností. Nuda určitě nehrozí.

0 Citovat

mirjur napsal(a):

V Myrdalu se dá jít po turistické trase okolo železnice směrem zpět do Flamu k vodopádům, které jsou nedaleko. Cesta pěkná, průchozí bez problémů. Nebo k jezeru Reinungavatnet... podle možností. Nuda určitě nehrozí.


Super, děkuju.

0 Citovat

Škoda že vo Flame nemáš trochu viac času. Osobne som využil bus na túto vyhliadku https://www.visitflam.com/activi...-viewpoint a absolútne to stálo za tých 30 euro, čo som za to vysolil. Naozaj neskutočný výhľad a okrem nás tam nikto nebol (aj bus sme mali len sami pre seba). Ale bola to mimosezóna v apríli, takže v lete tam asi bude celkom plno.

0 Citovat

My jsme kupovali "Norway in a nutshell", ktery tu nekdo radi nekupovat...ale vyjizdeli jsme z Bergenu a zpet jsme jeli rychlolodi Sognefjordem. Rozhodne to nebyly vyhozene penize. Zeleznice uzasna, fjord taky a cesta zpet na lodi utekla.


Ted se divam na jejich oficialni stranky, pekne zvedli ceny a uz ani nenabizi trasu, kterou jsme meli koupenou s rychlolodi zpet. Velka skoda.

0 Citovat

Kdybych se chtel nahodou projet za velke penize norskymi fjordy, nejel bych urcite rychlolodi, ale nejakou normalni, abych si to uzil. Jinak touto trasou jsem nejel, ale podle fotek ten fjord nevypada moc odlisne od jinych, ktere se daji videt z auta nebo na ture. V Geirangerfjordu jsme si pred 11 lety pujcili levne ve ctyrech malou motorovou lodku (1 z nas mel lodni prukaz, ale nevim, jestli to bylo nutne) a jeli v jinak prazdnem fjordu (v 1. pulce zari) na vodopady.

0 Citovat

MoonEclipse napsal(a):

Škoda že vo Flame nemáš trochu viac času. Osobne som využil bus na túto vyhliadku https://www.visitflam.com/activi...-viewpoint a absolútne to stálo za tých 30 euro, čo som za to vysolil. Naozaj neskutočný výhľad a okrem nás tam nikto nebol (aj bus sme mali len sami pre seba). Ale bola to mimosezóna v apríli, takže v lete tam asi bude celkom plno.

Vyhlídka je fajn, pokud není nízká oblačnost. Já tam byl a ta skleněná lávka končila v mracích ;-) Mnohem více bylo vidět z cesty o pár serpentin níže. 

0 Citovat

MoonEclipse napsal(a):

Škoda že vo Flame nemáš trochu viac času. 


Před přesunem z Bergenu do Osla máme 2,5 dne na Bergen. Tady bych chtěl právě ještě jeden den vyrazit někde na výlet do okolí, ale ideálně někde jen dojet vlakem a projít se na nějakou zajímavou vyhlídku/vodopád. Ještě jsem to podrobněji nezkoumal. Tohle vypadá fajn, jen už se mi nechce dávat dalších 60 Euro. Primárně budu hledat něco, kam se dostanu vlakem/busem a pak ideálně pěšky na  nějakou túru :-) 

0 Citovat

Hezká celodenní túra je hřebenovka Ulriken-Floyen nad Bergenem. Přímo z Bergenu lanovkou na Ulriken, pak 13 km na Floyen, odkud jede zpět do Bergenu zubačka. Případně komplet pěšky. 

https://www.fjordnorway.com/thin...n-p4359123

Nebo je možná procházka na další kopec nad městem - Lovstakken.
0
21 reakcí