Ahoj, budu si poprvé pujčovat auto, proto mám několik dotazů. Rezervoval jsem to přes Rentalcars u společnosti AVIS. 1. V podmínkách je napsáno: Auto má výši depozitu při spoluúčasti NOK 8000,00 nezahrnuje daň. Auto má výši depozitu při odcizení vozidla NOK 8000,00 nezahrnuje daň. Budou chtít uhradit oba depozity nebo prostě jen 8000 NOK? 2. Dočetl jsem se, že když je u mýtné brány možnost zaplatit hotově, nedoporučuje se s autem z pujčovny projetí autopasem, ale raději zaplatit hotově. Dokonce za to dávají pokuty. Má s tím někdo zkušenosti? .

Pujčení auta Bergen

Založil ve fóru Půjčení auta

Ahoj,

budu si poprvé pujčovat auto, proto mám několik dotazů. Rezervoval jsem to přes Rentalcars u společnosti AVIS.

1. V podmínkách je napsáno:

Auto má výši depozitu při spoluúčasti NOK 8000,00 nezahrnuje daň.
Auto má výši depozitu při odcizení vozidla NOK 8000,00 nezahrnuje daň.

Budou chtít uhradit oba depozity nebo prostě jen 8000 NOK?

2. Dočetl jsem se, že když je u mýtné brány možnost zaplatit hotově, nedoporučuje se s autem z pujčovny projetí autopasem, ale raději zaplatit hotově. Dokonce za to dávají pokuty. Má s tím někdo zkušenosti?

0

Myslím si, že to bude jako u většiny autopůjčoven ve světě:
- žádný depozit se v hotovosti neplatí ale půjčovna si dělá rezervaci na kartě
- pokud je auto vybaveno krabičkou pro bezkontaktní placení mýta, potom je možné takto bez problémů mýto platit. Většinou je to tak, že si půjčovna následně (někdy i nějaký ten týden po vrácení auta, záleží na způsobu účtování mýta) stáhne mýtné z vaší karty. Zároveň často bývá možnost volby. Např. v USA byla krabička v autě umístěná na okně v kovovém výklopném držáku. Buďto jsem ji před mýtnici branou vykloil a zaplatil krabičkou, nebo jsem ji nechal schovanou a jel k místu s CASH platbou.

0 Citovat

S depozitem to bude pravděpodobně standartní, jak píše kolega výše smiley . Co se týče mýta v Norsku, je to trochu jinak. Mýto nejde zaplatit nikde cash (mám pocit, že je snad jen jeden podmořský tunel, někde kolem Alesundu). My jeli autem z ČR, které registruješ na anglický mutaci autopass.no, oni si stáhnou základní depozit z karty a pokud ho v průběhu překročíš stáhnou stejnou sumu znova a zbytek asi po měsíci vrátí. Samotný výběr - projedeš bránou, ta sejme SPZ a jakýsi semafor za bránou ti dá vědět zelenou barvou, že ok, nebo červenou, v nepořádku (což pak majiteli přijde dopis ať zaplatí smiley ). Na http://www.autopass.no/en/visitors-payment určitě najdeš info i o pujčených autech (mají tam i přehledně úseky, kde se platí a kolik, což se třeba může hodit při plánování trasy smiley ), když je to v Norsku tak populární. Co si pamatuju, když jsem na to loni koukal, tak si to s tebou vyrovná autopůjčovna, protože má tvoji kartu.

0 Citovat

A když mi nedej bože blikne ta červená, tak mám něco na místě řešit anebo je to jen výstraha a mohu jet dál?

0 Citovat

Na místě neuděláš nic a ničemu to nevadí. Prakticky jde o to, že ta mýtná brána udělá fotku a systém to přiřadí. Pokud není k čemu přiřadit, tak myslím do tří měsíců obesílají majitele s fakturou. Půjčovna to bude mít určitě ošetřený, takže bych neměl strach. Jak jsem říkal, koukni na ten odkaz, myslím, že to tam zmiňují. Jinak určitě v půjčovně budou sami od sebe informovat a osobně si fakt myslím, že to vyúčtují zpětně. Když to vezmu podle sebe, tak průjezdy se nahrávaly dost random, třeba hned první brána v Norsku se odečetla mezi posledními a komplet uzavřený a vrácený přeplatek byl cca po dvou měsících od návratu.

0 Citovat

8000 NOK není zrovna málo. Na kreditce mám bezůrční období 55 dní. Když to nechám sthnout z peněz banky, tak to doufám stihnou vrátit. Měli by to vracet do 30 dnů.

Děkuji za informace k mýtnému. Snad to bude OK

0 Citovat

Z blokace na kreditce neplatíš úrok ani kdyby jsi to bezúročný období přešvihl, musela by to být zaúčtovaná transakce. Jen se Ti o tu zablokovanou částku snižuje použitelný limit

0 Citovat

Tak to je super. To jsem nevěděl smiley

0 Citovat

Ale půjčovna vrací prachy z depozitu hned po vrácení, když je vše ok, takže bych to vůbec neřešil.

0 Citovat

OK, díky smiley

0 Citovat

Ahoj cestovatelia,

mam podobnu otazku -- na strankach Avisu (Bergen) pisu malymi pismenkami, ze akceptuju iba kreditne karty.

Ja ako student/brigadnik bez pravidelneho prijmu ale kreditku od banky nedostanem. Mate niekto skusenosti nakolko je to dolezite? Co som sa pytal v rodine/znamych, vzdy poziciavali na debetnu kartu, vratane Norska.
Dalsia moznost by bola vybavit si predplatenu kreditku a nabit na pozadovanu hodnotu -- napr. Paysafe MasterCard. Budu taku kartu akceptovat/je to dostatocne spolahliva moznost?
Dakujem!

0 Citovat

no to je vzdy taka klasicka otazka, takychto tu padli desiatky... co ti poviem, najlepsie je mat kreditku. Predplatena ti nic nepomoze. Jedine este tak by sa dalo, ze normalnu debitku mas a mas tam povedzme k dispozicii cca 1500 euro (aby si vykryl pozicovne + zalohu ). Samozrejme musis mat aj denne limity potom vysoko, aby kartu nezamietli hned pri plateni.

0 Citovat

Zkus se zeptat mailem, jestli berou i debetní karty (ale jedině embosované a asi jen Visa) přímo na té pobočce nebo zkus Hertz a raději se ale také zeptej. V Hertzu v Tromso (podmínky na webu mají stejné jako v Bergenu) si kamarádka půjčila letos auto na debetní kartu bez problémů i přesto, že na svém webu píšou: "If you made your booking with a debit card, you will need to present the debit card and one or more credit card (depending on the vehicle group) when picking-up the vehicle. ... Visa debit cards are only accepted on the following vehicle groups: VW Up ... Octavia SW." Teď už mám kreditní kartu, ale dříve jsem si půjčoval v USA a Kanadě i na debetní (nešlo to ale všude).

0 Citovat

A na kreditní kartě tedy nemusím mít ani korunu? Stačí když se záloha strhne do mínusu?

0 Citovat

na kreditnej karte nemas nikdy tvoje peniaze. Ty si od banky poziciavas ... podla limitu, ktory ti schvalia. Moze byt 1000 euro, moze byt 10000.
Tebe potom autopozicovna zablokuje urcitu ciastku, ktoru ti po uspesnom odovzdani odblokuje. Ak by si nieco platil tou kartou, tak potom mas urcite obdobie, do ktoreho to musis banke vratit bez toho aby si platil nejaky urok(zvycajne 40-60 dni) .. no ale to uz je skor na nastudovanie na stranke o financiach smiley
vysvetlenie napr. tu:
http://akousetritpeniaze.sk/debetna-kar ... tna-karta/

tldr; kreditka dobry sluha, ale zly pan, ale zivot na cestach je s nou ovela pohodlnejsi, najma preto, ze ju mas vacsinou casu do rezervy.

0 Citovat

Super, díky smiley

0 Citovat

Tak ještě mám jeden dotaz. U Rentalcars jsem si zaplatil plnou ochranu. Budou chtít v Avisu abych si přikoupil ještě nějakou jejich pojistku nebo už to není nutné? Díky

0 Citovat

Pomalu se poohlížím po půjčení auta na léto v Bergenu a na zahraničních fórech, ale i na webových stránkách společností, jsem našel, že by mohl být problém s debetními kartami. Kreditní nevlastním a nehodlám si kvůli autu pořizovat nějakou. Máme zkušenosti z Kanárů i Itálie, kde to nikdy nebyl problém.
Obepslal jsem společnosti, které jsou v Bergenu a přidávám info, třeba se někomu bude do budoucna hodit:
1.Avis a Budget - bez problémů - odpověď přišla v jednom emailu o obou společností
2. Sixt - odepsali mi, že by to mohl být problém, doporučili spíš tu kreditní
3. Hertz - rovněž bez problémů lze použít debetní kartu pro půjčení auta

Právě u společnosti Hertz vychází půjčení nejlevněji. Jen se zeptám, zda je vzhledem k cenám v Norsku 90USD/3 dny, 5 dvéřák, třída economy dobrá cena?

PS: Udivila mě rychlost, jakou jsem dostal odpověď - do hodiny ode všech!!! smiley

0 Citovat

Neviem, či sa niečo zmenilo, ale od nás koncom augusta v Avise v Bergene na letisku vyložene pýtali kreditku. Platba debetkou neprešla. Ano, 90 USD/3 dni, pokiaľ máš poistené úplne všetko s nulovou spoloúčasťou je dobrá cena.

0 Citovat

Ahoj,

mám takový dotaz, před asi dvěma týdny jsem hledal půjčení auta v Bergenu na dva dny, stálo to cca 160 €. Dnes, když se podívám, tak je to 2x dražší... nechápu co se stalo?

0 Citovat

tak mozno sa vypredali auta s bliziacim sa datumom...a uz sa blizi leto. Skus inak aj iny prehliadac, prip. vymazat cookies..pre istotu

0 Citovat

Zdá se mi, že to zvedli plošně i na další měsíce... nečekal jsem až takhle velký skok :/ no co se dá dělat... Každopádně příště doporučuji (pro ostatní co to budou číst) to rezervovat co nejdříve :))

0 Citovat

Roli hraje řada faktorů. Především půjčení auta v Norsku je obecně hodně drahé. Dále termín - jak moc dopředu, jestli to bude víkend nebo pracovní dny, jestli nepřetéká doba půjčení/vrácení do dalšího dne, věk řidiče...

Zkusil jsem cvičně ECR na So-Po 17.-19.6., a je to od 5200 Kč. Kupodivu na termín o pár dní později a v týdnu - Út-Čt, 20.-22.6., je už za 6500 Kč, tak potom si vyber...

0 Citovat

Tak jsme se vrátili z norského Bergenu, rád se podělím se zkušeností.

V lednu jsem se tu ptal, zda je možné si půjčit auto jen na debetní kartu, ne kreditku a JDE TO! Půjčovali jsme si auto u společnosti Hertz (přímo na letišti), nevyužili jsme žádné jejich pojištění (měli jsme zprostředkované přes jinou společnost) a na kartě si rezervovali pouze 2.000 NOK (cca 6.000 Kč). Po příjezdu si strhli cca 800 Kč za průjezdy přes most a tunely. Jinak vše ok. Blokace peněz na účtu dnes zmizela. Za mě naprostá spokojenost a můžu jen doporučit.

0 Citovat

Pravidelně objednávám auta přes https://goo.gl/ZrKu7x zatim to vždy bylo bezchybne. Voucher na email do 15 minut od rezervace.

0