Tip na autopůjčovnu na Kypru
Taky jsem žil celou dobu se stejným názorem jako Libor_S (externí pojištění kryje pouze spoluúčast = není spoluúčast tak není co krýt). Jinak děkuji všem za tipy. Možná to risknu, protože co jsem koukal, tak půjčovné na můj termín je fakt více jak dvakrát levnější na jihu...
Mám teda tuto půjčovnu (https://autorentmc-cy.com/) a je fakt, že úplně dole v Termínu & C. se vyloženě nepíše, že je zákaz jet na sever (Travelling to the occupied area, the driver agrees he/she is responsible for the market value of the vehicle and the transportation costs back to Cyprus republic area). Pokud tedy externí pojištění kryje nejenom spoluúčast (což mi nepřijde moc logické), tak by to mělo být úplně bez problémů. S tím, ze vždycky můžeš říct, ze škrábanec vznikl na jihu.
K tomu letišti: někdo mi tady dával odkaz na jednotky OSN, dalo se tam napsat s žádostí o exkurzi. Tak jsem tam napsal, nejdřív mi to slíbili, a asi měsíc před cestou mi přišlo, že se to kvůli bezpečnostní situaci ruší.
Konverzace:
From: Já
Sent: Friday, January 26, 2024 12:52 PM
To: Military Unficyp-Visits-Protocol <unficyp-hq-so3-visits-protocol@un.org>
Subject: Visit request
Good day,
I would like to request permission to visit Nicosia International Airport for myself and my family for study purposes in July 2024.
Thank you and best regards
Já
Přišla odpověď s nabídkou termínu, v příloze nějakej formulář, kterej jsem vyplnil, a pak po asi 4 měsících přišla omluva a zamítnutí z bezpečnostních důvodů.
Ale může se to zkusit.
Defend by teda s ohledem na toto měl proplatit třeba i běžnou havárii způsobenou jeho klientem, i když uváděný příklad s pneumatikami není úplně ideální pro potvrzení tohoto, protože pneumatiky takto zahrnuje i WWI a asi i další. Otázka je, jestli to nemají ošetřené míň výhodně pro klienta v podrobnějších podmínkách.
Minimálně bych pochyboval, že takto vstřícní budou v případě jízdy po nevyasfaltovaných silnicích za situace, kdy půjčovna má v podmínkách, že tam pojištění neplatí (což je velmi častý případ). Podobně je otázka, jak je to při výlukách kvůli nehodě způsobené pod vlivem alkoholu atd., když pojištění od půjčovny neplatí a bude požadováno proplacení celé výše škody. Ale je možné, že Defend se v tomto případě řídí podle výluk dle svých podmínek. A nevidím zas takový rozdíl mezi neplatností pojistky z výše uvedených důvodů nebo kvůli cestě na Severní Kypr.
Podľa mňa to závisí od toho, či požičovňa danú činnosť s autom vyslovne zakazuje (napr. jazda pod vplyvom alkoholu) alebo či činnosť povoľuje, len sa na to nevzťahuje ťa základná poistka (napr. defekt).
Pri činnosti v rozpore sT&C požičovne asi žiadna poisťovňa nepreplatí nič.
Ak sú T&C dodržané, tak by platiť mala.
Teda - cyperská požičovňa povoľuje prejazd na sever (len tam neplatí základná poistka) - kliet nič neporušil, má nárok na plnenie z poistky excessu.
Izraelská požičovňa zakazuje prejazd na Západný breh - klient porušil T&C, nemá nárok na nič.
Tak nakonec ze všeho sešlo. Rovnou mi řekli, že cestovat na severní Kypr není povoleno (i když v podmínkách na webu nemají vyloženě zákaz, ale zmínku, že v případě jakéhokoliv pojistného plnění z jejich strany a případné pomocí toto zaniká). Když k tomu přičtu pouze 4 celé dny, 20 euro pojištění povinného ručení a 38 stupňů v Nikósii a okolí (to jsem chtěl spojit při jednom ) = prošmejdil jsem celý jižní Kypr kromě Nicósie a na příště pojedu z letiště Larnaca busem do Nicósie, udělám město, překročím hranice a půjčím si auto rovnou tam.
Alespoň tedy tip na výbornou půjčovnu = Autorent M.C LTD - Larnaca. Provozní doba 24/7 (vracel jsem auto ve 2 ráno a pak mě hned hodil na letiště), depozit sice 800 euro, ale vůbec nekontroloval auto zvenku ( jen stav nádrže a jestli to jede ). Ihned odblokoval depozit, dal mi účtenku z terminálu a do 5 minut mě vezl na letiště. A to jsem měl zespoda odřený přední spoiler- auto VW UP (cesta např z Bath of Aphrodite do Fontana Amorosa atd).
Skoro na žádném ubytku kromě posledního neměli redukce do zásuvky (kupoval jsem hned první den po příletu) - tak pozor na to.
Díky za tip na půjčovnu.
A malý 'hack' - jde to i bez adaptéru: klíč, malé nůžky apod. zastrčíš do té samostatné svislé dutinky v UK zásuvce a do těch dvou vodorovných, které jsou pod ní, pak za použití mírné síly zastrčíš nabíječku. Vyzkoušeno mnohokrát, funguje to spolehlivě (a je to bezpečné).
To je náhoda. Tohle mi radil týpek když jsem vyzvedával auto :)
Prej to nahoře je nulák, že to nekope. Ale já se pokakal a nakonec koupil při velkém nákupu redukci (1,90 euro).