Rád bych v březnu zkusil nějaký kratší (do týdne) výlet v Středozemním moři. Zatím jsem našel jednoho dopravce: http://www.costacruise.com/. Nevím, co od výletu očekávat. 1) jak je to s mořskou nemocí? Houpou se i tyto obří výletní lodě? Pokud někdo trpí mořskou nemocí, trpí ji celou plavbu, nebo jen první den, než si zvykne? 2) co je dobrá cena za týdenní plavbu s plnou penzí? 3) dá se spoléhat na datumy a časy v harmonogramu? Mohu si podle nich nakoupit letenky, a s jakou minimální rezervou? Nemyslím případ poruchy či katastrofy, ale běžné provozní zpoždění, případně vliv špatného počasí. 4) jakou trasu byste doporučili? 5) můžete doporučit nějakou dobrou agenturu, která plavby v ČR zprostředkovává a má dostatek zkušeností? Děkuji .

Plavba Středomoří

Založil ve fóru Vodní doprava

Boční vítr je nepříjemný pro velké lodě i malé jachty, protože k přirozenému pohybu lodě ve vlnách se přidávají nepřirozené výkyvy, ale houpat se umí dost i velká loď, to mi věř. Každý člověk reaguje jinak, jako u všeho, někdo je v pohodě, někomu bude tři dny špatně...to je fakt individuální. Tabletky na mořskou nemoc jsou skutečně na recepci k dispozici, stačí naznačit gestem smiley a fungují rychle.

0 Citovat

Možno trochu off topic - práve preto mám radšej plavby po Karibiku - kapitán prispôsobí VŽDY trasu podľa búrkovej oblasti , niekedy preto i zmenia zastávku na iný ostrov - z +10 plavieb som ešte kymácanie a v podstate ani silnejšiu búrku nezažil. Všetko je lacnejšie /žiadna DPH, či tax ako na európskych plavbách/, relax a pohoda - ostrovy sú malé a všade je blízko, netreba sa nikde hnať - v podstate okrem Cartageny, San Juanu PR a Santa Dominga len pláže a sem tam džungla, taxíky lacné, v prístave sa väčšinou stojí od vidím do nevidím a do toho znie kalypso a reegae s rumovou príchuťou... keď plavba, tak v Karibiku... pomôcka" malebné sú trasy, čo začínajú z Martiniku a Guadeloupe - teda južný Karibik. A európske mestá? ...radšej v kľude a pokojne cez predĺžené víkendy, nie systémom 10 krajín za 5 dní

0 Citovat

Pro mamku je plavba ideální - žádné složité kodrcání autobusem a honění se z letiště. Za týden má možnost uvidět X měst. X eurovíkendů by určitě nedala.

0 Citovat

Tohle je tlachání o prdu. Každý má jiné priority a hlavně možnosti.

0 Citovat

Tak jsem tu procetl celou diskuzi o plavbach a spis nez to Stredomori me zaujal ten Karibik co pise mispi

Delsi dobu si pohravam s myslenkou, vyzkouset nekdy takovou dovolenou , ale vzdycky me to nakonec nejak odradi, more bych ani tak neresil . zazil jsem na dost malem clunu plavbu v hodne rozbourenem mori v Irsku na Aranske ostrovy . polde meho nemeli uz vubec za takoveho stavu more vyplout ,,dodnes me mrzi ze nemam z toho video ,.. smiley

Pri zpatecni ceste to same, ne li horsi ...nebylo me sice uplne nejlip, ale zvladnul jsem to, pravda slo o kratkou plavbu ne treba o cely den a noc na mori ..

Obcas taky pluju trajektama a taky se obcas stalo, ze nebylo more nejklidnejsi

Ale co resim a co me, nebo tedy nas, protoze bychom cestovali ve dvou odrazuje, je ta organizovanost

1) plavba, pokud bude pak na sirem mori zacne byt po 2-3 hodinach jednotvarna, urcite pozitivni pocity pro suchozemce asi zustavaji, ale prece jen jsme pak na vymezenem prostoru, s typem zabavy co nas moc nelaka

2) Organizovanost v miste kotveni, na lodi bychom pochopitelne nezustali, ale sledoval jsem treba k 100 vyroci Titanicku plavbu lode z Cobhu ( priplula ze Soupthamptonu ,.). autobusy cekaly, lidi se hrnuli v davu do nich, odvezli je na jakysi okruh po okoli , nebo nekam , nevim uz kam

Program te plavby jsem si pak nasel i s cenama ,,,a prestalo me to zajimat smiley

Prisla me to desna snobarna a proste jako bych se povaloval nekde v 5 hvezdickovem hotelu v resortu s all inclusive a s toho resortu ale nemohl vylezt, jen na organizovany vylet

Zeptam se tedy konkretne ,,jak to funguje v tom Karibiku, treba to co pise mispi o te atraktivni oblasti tam ...je to skutecne lepsi nez proste priletet na jedno misto a tam si pak delat podle sebe vylety ?

0 Citovat

Trip report: http://www.literak.cz/2017/04/lodi-po-zapadnim-stredomori/

0 Citovat

mohu nabídnout svoji zkušenost z roku 2013 po středomoří: http://daweb.one/daway/stredomori2013.html

0 Citovat

dodikus napsal(a):

Poznejte středomoří s PTTours- https://www.pttours.cz/nejlepsi-...=393782389

Středozemní moře budete moci prozkoumat z paluby lodě, se spoustou příjemných zastávek..

Super, ze ste nedavno dali do prevadzky tu funkciu videnia vsetkych komentarov diskutujucich. Tu hned mozeme vidiet cloveka, ktory sem len prisiel robit reklamu :D

0 Citovat

dodikus napsal(a):

Poznejte středomoří s PTTours- https://www.pttours.cz/nejlepsi-...=393782389

Středozemní moře budete moci prozkoumat z paluby lodě, se spoustou příjemných zastávek..

jednoznačne spam a nepovolená reklama

0 Citovat

Olá,

Trochu bych to tu oživil pár dotazy.

 

Žena přišla s myšlenkou na plavbu po středomoří. Dcera bude mít rok a vypadá to, jako nejschůdnější varianta jak vidět více míst a ne být jen rozpláclí u pláže (což přežijeme max tři dny).

Zajímá mě ale jak se řeší na zastávkách imigrační?

Evropa je jasná, ale takové Turecko nebo Izrael? T rvá to dlouho a nebo pouštějí z lodí bez kontroly dokumentů?

V diskuzi výše jsem viděl, že občas se na zastávkách vyloďuje menšími loděmi. Jak dlouho to tak trvá? Má to smysl zkusit absolvovat s kočárem?

Má smysl brát balíček i s alkoholem? Většinou je jednou tak dražší (bývá tedy ve spojení s lepšími pokoji, takže asi hraje roli i toto). Dívám PTtours což vychází z cen MSC

Možná ještě dotaz na Leoše: Jaký jsi z toho měl pocit? Mělo to cenu/smysl? Nebo by jsi už příště nejel?

0 Citovat

Tyhle platby jsou líhní pro Covid, stačí jeden nakažený a za pár dní už to mají všichni. Je to jako filcky.

0 Citovat

Byli jsme už dvakrát a děti to baví. Taky je to dobré pro starší lidi. Uvidí celkem dost destinací s minimem starostí.

Ale obvykle máš na jedno město jen pět šest hodin, což je skoro nic. Po Evropě to může být zajímavé, do Karibiku by mi bylo líto, že nemám čas si to užít a prozkoumat.

Byli jsme v EU, takže jsme pasovou kontrolou jen prošli. Vylodění třeba vždycky dlouho. Pár tisíc lidí to po schodech neodejde za deset minut.  Když se nedá kotvit v přístavu, dopraví vás v záchranných člunech. Jsou celkem rychle, ale záleží na vzdálenosti. Počítej třeba čtvrt hodiny plavby.

Alkohol. Všichni v kabině musí mít stejnou cenovou úroveň balíčku. 

Lepší je hledat na mezinárodním srovnávači. Já pak nabídku poslal do Riviera tours a dostal jsem podobnou cenu, ale s českými podmínkami. Poslední dobou ceny Sky hrozně nahoru.

COVID může cestu zničit.

0 Citovat

jakob napsal(a):

Olá,

Trochu bych to tu oživil pár dotazy.

 

Žena přišla s myšlenkou na plavbu po středomoří. Dcera bude mít rok a vypadá to, jako nejschůdnější varianta jak vidět více míst a ne být jen rozpláclí u pláže (což přežijeme max tři dny).

Zajímá mě ale jak se řeší na zastávkách imigrační?

Evropa je jasná, ale takové Turecko nebo Izrael? Trvá to dlouho a nebo pouštějí z lodí bez kontroly dokumentů?

V diskuzi výše jsem viděl, že občas se na zastávkách vyloďuje menšími loděmi. Jak dlouho to tak trvá? Má to smysl zkusit absolvovat s kočárem?

Má smysl brát balíček i s alkoholem? Většinou je jednou tak dražší (bývá tedy ve spojení s lepšími pokoji, takže asi hraje roli i toto). Dívám PTtours což vychází z cen MSC

Možná ještě dotaz na Leoše: Jaký jsi z toho měl pocit? Mělo to cenu/smysl? Nebo by jsi už příště nejel?

 

Olá,

já si myslím, že je plavba s dětmi super nápad a určitě si to užijete. Záleží jak dlouhou plavbu zvolíte, ale zažijete a uvidíte, během týdne, dvou, spoustu věcí. Člověk se nemusí o nic moc starat, jen si užívá. 

S tím imigračním, při plavbě do Austrálie a na ostrovy Pacifiku mi víza a potřebné dokumenty kontrolovali v přístavu při nalodění a poté myslím jednou, když jsme se vylodili na území jiné země. Ale to vždy proběhlo dost rychle. 

Samozřejmě dost záleží jakou společnost zvolíte, ale pravdou je, že jsem vždy zažila naprosto úžasný personál lodi, který z plavby udělal ještě lepší zážitek a moc se mi líbí, jaký přístup volí k dětem, člověk se cítí vítaný, že je o něj skvěle postaráno. Se vším všichni vždy naprosto nápomocní. Cena/kvalita za mě určitě doporučuji Carnival a dále pak Royal Caribbean a Norwegian. Po dotazech cestovatelů na palubě, kdy někteří prožili i stovku! plaveb, jsem se téměř vždy dozvěděla podobné názory. Na dobře zvolené společnosti určitě záleží, ale to je samozřejmě se vším. Zmínila jsem to, protože se tím spoustu věcí může zpříjemnit, změnit a celková organizace je výborná, takže se člověk vyhne dlouhým čekáním a případným problémům.

A ano, na některých zastávkách, když loď musí kotvit dále od břehu se opravdu vyloďuje čluny. Vše je však skvěle zorganizováno. Většinou se čeká v hlavní hale kdy se pasažéři rozdělí do skupin. Přednost mají rodiny a děti. Sama jsem si myslela, že to bude dlouhá záležitost, ale do 15 minut už jsme nasedali do člunu. To vyloďování všech pasažérů trvá většinou několik hodin ráno, ale postupně, každý nevystupuje, někteří zůstanou na palubě, záleží jak kdo posnídá, atd. Takže ten proces není až tak zdlouhavý. A zároveň super zážitek, vylodit se do člunu a sledovat svou mega loďku z povzdáli. A kočárek bych si určitě vzala :).

Balíček s alkoholem - záleží jak moc pijete :D Je možnost si zakoupit třeba lahev vína, které Vám obsluha uschová a vždy při večeři nalije sklenici. Pokud má člověk chuť třeba na jedno pivo, tak si ho normálně koupí. Ale jak říkám, já bych se obešla i úplně bez alkoholu, takže ten balíček jsem nikdy neřešila. A vím, že někde se nabízí i balíček nealko a to je podle mě úplná zbytečnost. Voda, džusy, káva, čaj, jsou dostupné pro všechny v základní ceně, takže balíček nealko jsou vlastně ultra sladké nejmenované barevné nápoje :D.

Ráda poradím, klidně se ptej :) 

A ještě maličkost, Covid opravdu může cestu ,,zničit". Zrušili nám takhle Vanuatu den před vyplutím, což bylo naprosto na nic. 

0 Citovat

To mi přijde jako lepší varianta. Horší byla loni, kdy lidé byli zavření v kajutách a nesměli ven. I jídlo jim nechávali před dveřmi.

0 Citovat

Leoš Literák napsal(a):

To mi přijde jako lepší varianta. Horší byla loni, kdy lidé byli zavření v kajutách a nesměli ven. I jídlo jim nechávali před dveřmi.

Ano, v tomto případě už je to docela hrůza. Z covid důvodů jsem si rozmyslela i plavbu na tento rok, tak třeba další .. :D :) 

0 Citovat

Můžete sem prosím hodit link na mezinárodní vyhledavače? Já už to měla v plánu před Covidem, ale nějak se mi nepodařilo vhodně nakombinovat přílet do odjezdového místa, abysme tam nemuseli nocovat...Janov, Benátky, Barcelona. 

0 Citovat

sea scanner

0 Citovat

My poprvé vypluli z Říma, podruhé z Benátek. Ještě dává smysl Barcelona. Ostatní destinace neměly vhodné lety, které by pasovaly na připlutí lodi. V obou případech jsme ale přenocovali a prošli si město.

0 Citovat

Za mňa tiež seascanner.com - vždy ústretoví a nápomocní a to takmer okamžite. Posledných 10 rokov chodíme viac menej len cez nich. A pri Covidových rušeniach boli uplne perfektní. Dúfam, že tie dve následné plavby, čo u nich máme objednané už rušiť ani presúvať nebudeme  - cez Vianoce island hopping z Barbadosu na RCCL Grandour of the seas a májovú plavbu z Papeetee do Honolulu na Norwegian Spirit. Európa mi na plavby nejaký zmysel nedáva - to radšej predĺžené víkendy. Najlepšie zastávky sú pre mňa malé ostrovy, kde cesta z prístavu na miesto "akcie " netrvá dlho. Veľké mestá si zaslúžia viac času, ako poldňovú zastávku.

 

0 Citovat

Každý má jiné představy o cestování, ale mně by teda nedávala smysl (i kdybych neřešil náklady) ani ta plavba z Papeete do Honolulu. Když už letět tak daleko, chtěl bych strávit víc času než 3x den na 3 ostrovech u Tahiti (i když před startem na Tahiti a po příjezdu na Havaj asi něco bude také), navíc v době, kdy na navštíveném ostrůvku bude mnohem víc lidí než obvykle, pak mít 4 dny na volném oceánu (pro mě asi celkem nuda na takové lodi) a na závěr 4 dny včetně plavby na 3 havajských ostrovech. Itinerář by byl zajímavější, kdyby místo těch ostrovů snadno dostupných z Tahiti byly zastávky na Markézách, ale to by přidalo asi den plavby navíc.

V Evropě by mi na takové lodi dávala smysl plavba u norského pobřeží (ale na plachetnici to pro mě bylo mnohem lepší) a hlavně u Špicberků, kam se kromě jejich malé části kolem Longyearbyenu člověk jen tak nepodívá a ty výhledy stojí opravdu za to i bez vylodění, které je tam komplikované. Já se plavil na plachetnici jen u méně zaledněného pobřeží na jihozápadě: https://www.zonerama.com/liborst...um/5557116 Dostat se víc na sever a nejlépe i obeplout hlavní ostrov by bylo ještě lepší.

0 Citovat

Tak panove, musite koukat taky na to, ze s detmi je to jinak, aby to bylo i pro ne atraktivni…  kvuli tomu nepoletime na Barbados. Myslim, ze ta Evropa je pro zacatek dostacujici. Spis mi dela starosti, zda to vubec resit vzhledem ke Covidu, kupovat navazne lety, hotel atp. a pak to rusit, presouvat, letenky propadnou… ve 4 uz neni za par kacek uplne.

0 Citovat

Libor, viem na čo asi narážate (vidím, že ste si trasu pozreli), ale:

samozrejme, na druhý koniec sveta by sme neleteli len pre túto plavbu. Sme starší, s dovolenou nie je problém, tak sme to poňali velkorysejšie - pred plavbou 4 dni na Fakarave, 3 na Moorei, po plavbe 3 dni v Honolulu a 4 na Kauai. Na konci 2 dni v SF  (bonus pre manželku - má rada Premium outlets) Myslím, že na dvojicu šestdesiatnikov celkom intenzívny itinerár - takže tie 4 dni na mori budeme brať ako relax uprostred dovolenky.

V predchádzajúcej plavbe boli i Marquezy - zastávka na Nuka Hive, ale táto plavba nám bola 2x pre covid zrušená a teraz ju skrátili zo 14 na 12 dní. Cenove to bolo spočiatku tiež výborné - máme vnútornú kajutu s nápojovým balíkom, internetom a večerami v ala carte reštauráciách za 1.400 €/ osoba. Postupne tá cena vyletela riadne vysoko a dnes by som si to určite za súčasnú cenu nekúpil. Inak, len prelet Papeetee Honolulu stojí napriamo jednosmerka okolo 1000 USD.

Momentálne pokukujem aj ďalej - zaujímavé a cenove prijateľné sú trasy na rovnakej lodi NCL Spirit v januári - marci 2023 medzi Wellingtonom a Sydney.

Na plachetnice som sa tiež v Polynézii pozeral (Windstar, Variety cruises), ale to už sú ceny z iného sveta - a to nehovorím o PG cruises. Uznávam, že to je ale zážitok celkom inej kategórie.  Ak taký chcete, pozrite si plavby Variety cruises trebárs v Grécku, alebo na Seychelloch ( tú mám tiež na wish list ).

Plavby s deťmi - keď Európa, tak východné Stredomorie - ostrovy, kúpanie. Plavby v západnom stredomorí sú orientované viac na mestá a väčšina prístavov je uplne mimo centier s komplikovanou dopravou. 

0 Citovat

Já cestuju nízkonákladově, takže i ta plachetnice v Norsku byla levná (na Špicberky už to vyšlo dráž, ale stále spíš podíl na nákladech). Mezi ostrovy a někdy i na volném oceánu jsem se plavil víc dní na velké lodi jen trajekty levně na jihu Chile a na Molukách. Pokud bych na to měl, uvažoval bych spíš o tomto: https://www.hedvabnastezka.cz/pu...odruzstvi/

Honzu Hocka znám. Před mnoha lety jsme spolu týden obeplouvali na mořském kajaku Great Barrier Island u Aucklandu. Jinak jednou jsem se plavil 1 den na katamaránu na Tonga u Vava'u i s mořským kajakem uloženým vzadu napříč (který jsem si půjčil v půjčovně a pak využil na část dne), ale to mě vzala zadarmo jedna rodina z NZ, se kterými jsem se seznámil v busu cestou z letiště, kdy nám pro poruchu letadla odložili let do hlavního města o 2 dny.

0 Citovat

Děkuji všem za info.

Pokud vyrazíme sepíšu potom nějaké aktuální postřehy,

0 Citovat

Libore, pěkné fotky a závidím :-). Zaujala mě ale ta puška. Proč?

0