Zdravím všechny, byli jsme s manželkou vloni v létě v Itálii a půjčili jsme si u letiště v Bergamu auto v autopůjčovně Avis. Dnes (po roce a měsíc) jsme měli ve schránce dopis (přišel obyčejně, ne doporučeně), že jsme vjeli, kam jsme neměli bez povolení a že máme uhradit pokutu. Jak se k tomu máme postavit? Dopis je psaný v angličtině od Polizia Municipale - místní policie. Na netu jsme našli nějaké informace, ale třeba má někdo osobní zkušenost. O přestupku jsme samozřejmě nevěděli a nikdo nás v Itálii nechytil, ani na nic neupozornil. Předem díky. .

Pokuta z Itálie

Založil(a) ve fóru Půjčení auta

Zdravím všechny,
byli jsme s manželkou vloni v létě v Itálii a půjčili jsme si u letiště v Bergamu auto v autopůjčovně Avis. Dnes (po roce a měsíc) jsme měli ve schránce dopis (přišel obyčejně, ne doporučeně), že jsme vjeli, kam jsme neměli bez povolení a že máme uhradit pokutu. Jak se k tomu máme postavit? Dopis je psaný v angličtině od Polizia Municipale - místní policie. Na netu jsme našli nějaké informace, ale třeba má někdo osobní zkušenost. O přestupku jsme samozřejmě nevěděli a nikdo nás v Itálii nechytil, ani na nic neupozornil. Předem díky.

0

ignorovat smiley kor kdyz to prislo obycejne !

0 Citovat

Tak jako vždy, pokud přijde upomínka, asi bych zvážněl smiley Jinak je zcela běžné, že ti pokuty budou chodit poštou nedoporučeně. Např. ve Francii na dálnici tě bliknou a hned odesílají pokuty, kde je jasně dáno, pokud nezaplatíš do tehdy a tehdy, budeš platit o to víc.

0 Citovat

Rozhodně neignorovat, pokud bylo auto půjčené z půjčovny, kde mají veškeré vaše údaje. Moje zkušenost z Francie - auto půjčené v půjčovně, na dálnici mě blikli, francouzská policie identifikovala francouzskou značku - zjistila, čí je auto, a odeslala pokutu do půjčovny. Půjčovna zjistila, kdo měl v daný čas auto půjčené a mě přišel domů dopis, rovněž normální poštou, a navíc francouzsky smiley , kolik a do jaké doby mám uhradit, včetně upozornění, že pokud to neudělám, budou to vymáhat. Šlo cca o 40 €, tak jsem to zaplatila.
I když teda po roce, to už je celkem dlouhá doba smiley , Italové no.... smiley
Pokud radar blikne auto s českou SPZ v cizině, asi to neřeší, protože mezistátně databáze řidičů moc nefungujou..... smiley

0 Citovat

Mně si přirážku ve výši 19€ taky rovnou strhli z karty smiley, pokutu jsem platila rovnou na nějakou francouzskou finanční správu ......

0 Citovat

Podobná zkušenost z Itálie. Nejdříve si půjčovna strhla 40 eur, že prý ji kontaktovala policie. Pokuta však žádná, tak reklamace na kartě a peníze vráceny. Nakonec pokuta od policie přišla cca po 9 měsících a pro jistotu jsme hned zaplatili.

0 Citovat

Z meho pohledu neplatit - neexistuje zadna vymahatelnost (zatim, ale pripravuje se jednotny EU pristup) - navic je to posilano v cizim jazyce.

0 Citovat

To je dost blbej pohled smiley Pokuty samozřejmě v rámci EU vymáhat lze.

0 Citovat

Tady jde hlavně o to, že provozovatel vozidla je půjčovna, takže ta to ve finále zaplatí, pokud vy ne a následně strhne z karty, kterou jste použili na deposit - je ošetřeno v rental agreement a ještě budete platit - jak již bylo uvedeno výše - nějakou service charge, takže určitě zaplatit sám, dokud jde.

0 Citovat

Děkuju všem za názory, nakonec jsme částku uhradili, asi nemá smysl se tu přít, co by kdyby. Zaráží mě spíš, jak si s tím dali na čas, přeci jen je to přes rok, kdy jsme tam byli...asi holt Italové smiley

0 Citovat

A jak jste poznali, ze to neni podvrh?

Cislo uctu je bezne dohledatelne a smeruje na policii? Ja byt policie Italie, mit poklad v mori, kdyz poslat 40 euro, tak vse vyreseno.

Diky.

0 Citovat

re eremi, domu mi obcas chodi nevyzadane dopisy a nejsem si vedom, ze bych nekomu takovemu daval adrasu.

Nechci vyvolavat flame.

Proste mne to zajima a prijde mi divne, ze lide hned plati nemale sumy i kdyz udajne neco spachali pred rokem (a je otazka jestli jsou si vedomi prestupku). Osobne bych asi vec resil tim, ze bych jim poslal odpoved, ze si nejsem vedom prestupku a poprosil bych je o nejakou fotodokumentaci.

0 Citovat

Jak píšeš, kartu nemáte, proto to přišlo takto. Jinak si to bez pardonu strhnou z půjčovny a nenaděláš nic, jen ti to oznámí. Nakonec jsi jim k tomu sám dal právo podpisem smlouvy, kde na to je odkaz. Mně to dokonce poslali jednou jen e-mailem a nazdar.
Druhá věc je, pokud by to bylo moje auto a přišlo mně to od místní obecní policie, to bych zahodil. Tedy italské. V Německu to je jiná káva, tam bych se zamyslel:-)

0 Citovat

Tak mně sice domů nechodí nevyžádané dopisy, ale když se nad tím zamyslíš, tak tady je v podstatě nemožný udělat podfuk.
Ty víš, jak probíhá přestupkové řízení v Itálii? Pokud to přijde na adresu toho, kdo auto půjčoval a vše sedí, tak není co řešit. Vše další jsou jen náklady navíc, který by jsi stejně zaplatil, jen později. A znovu, i když už to tady zaznělo několikrát pokud nezaplatíš ty, zaplatí půjčovna a vymáhá po tobě zase s vícenáklady.

0 Citovat

Pokud vše sedí a posílala to přímo policie, tak bych to prostě zaplatil a neřešil. Není to žádná pálka. Jinak pokud to funguje jak v ČR, tak první výzva je ještě levná. Pokud se ohradíš nebo chceš vysvětlení, tak si v tom hned plus 1000Kč za správní řízení.

0 Citovat

A ty si myslíš, že když ti přijde dopis s výzvou k úhradě pokuty za přestupek, tak tam nebude datum, čas, místo a o jaký přestupek se mělo jednat? O tom se snad není potřeba ani bavit. Pokud by tomu tak nebylo, tak to snad nikdo soudnej nezaplatí.

0 Citovat

Zdravim,
předloni jsem byl pokutovan takto zpetne ze Spanelska, rovněž jsem kartu ihned zmenil po navratu a tak na me policie prisla dopisem. První byl obycejne, neresil jsem, za dva mesice prisla do vlastnich rukou... Zjistoval jsem na ambasade, slo asi o 150 euro, Rekli mi, ze vymahatelnost je nulova, ale ze pokuta bude navždy ve spanelskych systémech a pokud se nekdy objevim ve Spanelsku, budou to chtit zaplatit, takze problem při prestupech atd. Pokud by to bylo ze země, kde uz nikdy nepojedu, osobne bych neplatil, v Evrope se spise klanim k tomu to zaplatit co nejdriv, idealne bez pokut autopůjčoven.. Auto z ceskou poznavaci značkou v cizine vůbec neresit, ani to neprijde pokud nejste chyceni, zatím urady CR nesmí vydavat data. Jinak v Italii mají všude kamery, centra mest tragedie, tam se stane lehce, ze vjedete do zony, kam se nesmí, ukazuji nevlidnou tvar turistum a pokuty jsou na dennim poradku. Idealne se Italii vyhnout co se pronajmu auta tyce. Nebo si davat majzla. Nevite někdo, zda není pojisteni proti pokutám v cizine?

0 Citovat

http://martinfedor.blog.sme.sk/c/394584 ... nicia.html
To je fakt ludom zatazko pouzit google?
Pokuty su vymahatelne.
Ak pride a ste si vedomy priestupku tak nad nezaplatenim ani nerozmyslajte, a zaplatte. Alebo nie, a potom sa nestazujte.
A preco to niekedy dlho trva? Lebo proste ten system nema kazdy stat rovnaky, a niekto nedokoncneny(slovensko), ale to neznamena ze ked ho rozbehnu a uz ste v databaze ze Vam tu pokutu nemozu poslat o rok o dva.
Napr z rakuska a nemecka chodia pokuty dost rychlo, uz som ich par poplatil.

0 Citovat

Všem těm nevěřícím paranoikům výše: na mé pokutě/ dokumentu, který jsem obdržela, bylo číslo dálnice, číslo radaru a přesný čas a datum. Vládnu angličtinou i francouzštinou, takže jsem přečetla a zaplatila (ten příspěvek výše, kdy někdo psal, že když to je v cizím jazyce, tak to ignorujte ..... to je snad blbej vtip, že?.....to je váš problém, že nerozumíte, nechte si to přeložit... )

Shrnuto, podtrženo: pokud si v cizině půjčíte v půjčovně auto, jezdíte s SPZ toho státu a majitel auta je velmi jednoduše identifikovatelný (jako u nás smiley) - tedy autopůjčovna. Ta to pak řeší tak, že vám pokutu přepošle + svůj poplatek a zaplaťte si to na dané úřady sami, nebo ji zaplatí za vás a vám to strhne a pokud to nejde tak vás kontaktuje anebo předá policii/ úřadu vaše údaje a ty vás kontaktují přímo - stát od státu..... a je to ve smlouvě o půjčení vozidla, že jste odpovědní za všechny přestupky, které způsobíte... a tudíž následné pokuty
Délka vyřešení je taky různá, konkrétně u mě to byly 2 měsíce, Italové holt rok, c´est la vie smiley
Pokud se pohybujete v cizině na české SPZ a uděláte přestupek (bliknutí radaru, to jest nikdo vás nechytí/nezastaví) se 100% jistotou vás nikdo kontaktovat nebude a nic vám nepřijde .............databáze nejsou mezistátně propojené ....nebyla bych si tak jistá ale v případě Německa smiley...

0 Citovat

Hele, jako sorry, ale ten Fedor tím může tak maximálně strašit malé děti... Všechno se odvíjí, zda je to auto půjčovny nebo tvoje. Pokud půjčovny a mají údaje k mé platné kartě, je to bez debat. Pokud karta neexistuje, přijde to na adresu, podle údajů půjčovny, pak to je na zvážení. Pokud to bude auto moje, tak ti garantuji, že ta vymahatelnost a postih je nulový, obzvlášť od místní-městské policie kdekoliv v Evropě. A mám v tom opravdu vlastní zkušenosti. Pamatuji se, jak nás denně pokutovali za stání u pláže, kde prostě nebyla jiná možnost, ale vždy to skočilo v koši. Jiná věc je delikt, který je v dikci klasické/státní policie, dejme tomu typicky dopravní přestupek na silnici. Ani tady nemají šanci to ze mě na dálku vymoci, ať si pan Fedor říká co chce, prostě nemají a basta a oni to sakra vědí. Je ale potřeba dodat, že samozřejmě přestupek je evidován a může být vymáhán při dalším deliktu, který se mnou řeší osobně. A znám z osobní praxe případ, kdy tam chytli Čecha za banální přestupek, při lustraci mu zjistili další delikty a ten člověk měl najednou 8 bodů a přišel o řidičák, tedy v Německu. Protože ten poslední přestupek byl za to, že měl údajně v sobě nějaké THC, musel by i na MPU. Ten člověk neměl šanci to udělat a v podstatě v Německu do smrti nesmí řídit. Ale tady, přesto, že jim z Německa na příslušný obecní úřad přišlo vyrozumění to vůbec neřešili. Tedy on kromě Německa může řídit všude, u nás může mít teoreticky plný počet bodů, nikdo nic neřeší. Samozřejmě, že je snaha (a už roky) toto sjednotit a vymáhat v rámci EU. Troufám si tvrdit, že to ještě nějakou dobu nepůjde tak lehce...

edit: Reakce na gertrudo...

0 Citovat

at: cali - ano, Německo takhle nějak funguje, bratr ač Čech a jezdí českým autem, se tak nějak v Německu vybodoval, bez legrace smiley.... tady nic a tam body, vždycky ho ale chytili (za rychlost atd.), to je podstatné, nicméně systém mají ale jiný, oznámili mu, když dosahoval kritického počtu, že se blíží a že si má jít vysedět lekci do autoškoly (mimochodem, umíš/neumíš německy nikdo neřešil smiley)

Lístky za špatné parkování v Budapešti (na mém autě) jsem taky s klidem vyhodila smiley, a městská policie ve Francii u pláže lístečky za okno autům s cizí SPZ ani nedává smiley, Francouzi okolo ano, my ne smiley

0 Citovat

L_K: z prvního možná ne, pak bylo jasné, že konkrétní údaje na dané pokutě měli - a pokud je auto z půjčovny, není co řešit.
Arabsky? Tak budete muset hledat překladatele, nikoli "kdyby náhodou", ale ve vlastním zájmu.....

0 Citovat

http://www.emo.nivi.it/

Tady se daji dohledat podrobnosti o (nekterych) pokutach.

ADAC:

https://www.adac.de/sp/rechtsservice/_m ... 257809.pdf

Obsahuje informace treba o promlceni a moznosti postupu.

0 Citovat

Omlouvám se, je pravda, že to z prvního příspěvku nebylo jasné, ale opravdu souhlasí místo i doba - byli jsme tam a auto měli půjčené. Jedná se o vjezd do místa, kam jsme neměli povolení. Na mapě jsme koukali, o jakou oblast se jde, jen jsme netušili, že jsme vjeli někam, kam jsme neměli. V oblasti jsme ale byli ubytovaní, takže se o fake asi určitě nejednalo smiley . Díky všem za odpovědi.

0 Citovat

Tak se bohužel taky musím podělit o zkušenost. Byli jsme v létě na dovolené v Itálii a půjčili jsme si auto v půjčovně Interrent na letišti Bergamo. Teď při kontrole kreditky, kterou standartně nepoužívám, jsem zjistil, že mi bylo strhnuto 6x45 EUR jen jako administrativní poplatek a pravděpodobně dorazí ještě pokuty poštou. Všechny údajné pokuty jsou za vjezd do centra města, i když jsme se snažili auto vždy nechávat někde na okraji města a popravdě jsme si těch značek, které vjezd zakazovaly/omezovaly, vůbec nevšimli. Uvažuji o tom, že bych tyto pokuty, pokud přijdou, neplatil.

0