Zdravim... spiatocny listok sa uz dlho da kupit z Bratislavy do Budapesti a naopak za nejakych 17-18 euro, ale konecne sa da kupit aj jednosmerny za 9 euro, dokonca aj z Kosic.http://www.slovakrail.sk/sk/ceny...apest.htmlZo Slovenska sa da kupit zatial len na staniciach, ale z Budapesti naspat uz aj na strankach MAV online.Dobra volba pri openjaw tripoch:) .

Vlak Bratislava-Budapest-Bratislava

Založil ve fóru Železniční doprava

15 reakcí

Zdravim... spiatocny listok sa uz dlho da kupit z Bratislavy do Budapesti a naopak za nejakych 17-18 euro, ale konecne sa da kupit aj jednosmerny za 9 euro, dokonca aj z Kosic.

http://www.slovakrail.sk/sk/ceny...apest.html

Zo Slovenska sa da kupit zatial len na staniciach, ale z Budapesti naspat uz aj na strankach MAV online.

Dobra volba pri openjaw tripoch:)

0

Super je, že se jedná o flexibilní jízdenku za dobrou pevnou cenu. Škoda, že se nedá koupit online, takhle je pro cesty z ČR prakticky nepoužitelná.

0 Citovat

ved to, dufam, ze to rychlo nahodia aj online. inak to pre zahranicie nema zmysel

0 Citovat

Vyborna sprava :) Takze konkurencia v podobe Flixu a Lea prinasa svoje prve ovocie. Aj tak by si zasluzili saudskoarbaskych 100 ran bicom za doterajsie okradanie (jednosmerka z KE za 28 € !)

0 Citovat

„ved to, dufam, ze to rychlo nahodia aj online.“

online to asi nenahodia z ekonomických dôvodov. Trasa dlhá asi 200 km za 9€ asi zisková nebude. Koľko stojí jazda autom na takúto vzdialenosť?

Železnice len neradi zverejňujú zľavy, a keď musia, tak spravidla systémom „enem pro nás a pro naše dítka“ (napr. veľa informácií o zľavách na rakúskych a nemeckých železniciach je len v nemčine). Ale robia to aj neželezničné firmy. Vo Francúzsku najlepšiu cenu za ubytovanie dostanete pri telefonickej objednávke. Komunikovať samozrejme treba po francúzsky. Labská plavební pri telefonickej objednávke poskytuje zľavu 50% . Pochybujem, že hovoria ináč ako po česky. Na ich nemeckej mutácii je táto informácia tiež len v češtine.

„inak to pre zahranicie nema zmysel“

A nedá sa prerušiť cesta v Kútoch, Bratislave, v Ziline … a kúpiť lístok tam? Pre rozumných ľudí to nie je problém, pre teliatka pýtajúce sa, čo majú spraviť keď ich okradnú v zahraničí, alebo sa pýtajú po zakúpení leteniek, či majú čas prestúpiť to asi problém bude.

Železnice len neradi zverejňujú zľavy, a keď musia, tak spravidla systémom „enem pro nás a pro naše dítka“ (napr. veľa informácií o zľavách na rakúskych a nemeckých železniciach je len v nemčine). Ale robia to aj neželezničné firmy. Vo Francúzsku najlepšiu cenu za ubytovanie dostanete pri telefonickej objednávke. Komunikovať samozrejme treba po francúzsky. Labská plavební pri telefonickej objednávke poskytuje zľavu 50% . Pochybujem, že hovoria ináč ako po česky. Na ich nemeckej mutácii je táto informácia tiež, ale len v češtine.

„Takze konkurencia v podobe Flixu a Lea prinasa svoje prve ovocie.“

Flix, Leo, Regiojet a pod. s tým naozaj nemá nič spločné. Spiatočný lístok zo Štúrova do Budapešti sa predáva už dlhé roky. Pred piatimi rokmi stál 6€ dnes stojí stojí tuším 7,50€. Boli v predaji aj lacné lístky cez Komárno a Rajku, ale ako zanikli spojenia, prestali sa predávať. Na Slovensku sa výrazné zľavy v medzinárodnej doprave začali poskytovať približne pred 20 rokmi. To ešte Leoš ani netušil, že sa raz bude hrať s vláčikmi a nemecké spolkové železnice si tiež nevedeli predstaviť, že raz budú majiteľmi Flixbusu, Arrivy ...

Štátne železničné firmy žijú hlavne z dotácií. Zato garantujú určitú úroveň. Ak kvalita služieb poklesne pod stanovenú úroveň, zakročí ministerstvo (hlavne pred voľbami :) Na Slovensku asi pred 3 rokmi vydalo ministerstvo dopravy pre ŽSR a ZSSK takzvané štandardy). Na ČD je situácia podobná. Štátny dopravca robí len to, čo mu vlastník – štát prikáže.

0 Citovat

Ale tu je debata o jednosmernom listku ;) Na trase KE - BUD este pred rokom neexistovala rozumna konkurencia, a preto nebol najmensi dovod robit nieco s cenou spiatocneho listka (nie to este jednosmerneho).

Ked pocujem pojmy ako statny dopravca, dotacie a co stat prikaze, tak sa mi nozik vo vrecku otvara. Vsetkych F(p)ico a kapitana Danka volicov by som najradsej pohadzal pod tie vlaky. Dufam ,ze nim nie si lebo tak vyznievas.

Take taranice o ziskovosti\neziskovosti ... akoto ,ze flix vie z Presova do Budapesti za 9,9 € (bezny listok na ktorykolvek den) ? Ako to ,ze Ryan vie predat pol miliona leteniek za 20 € ? Ako to ,ze Regiojet vie ist Kosice - Praha za 9,9 ci 13,5 € ???? a stale nikto nekrachuje ... my sme zemiakova republika s neschopnym manazmentom zijucim este v dobe Brezneva. Zeleznice stale nemaju ziadnu aplikaciu, cenovo ziadna vyhra, akurat vedia co vsetko sa neda! Si ma teraz nastartoval :D

0 Citovat

@hugonovak - preco by to nemalo ist online, ked MAV uz to uzmoznuje na Budapest-Bratislava cez Elviru?

200km za 9 euro je tak akurat cena, kedze v prepocte na kilometre je podobna cena aj z Bratislavy do Prahy a to ide kupit online.

A ZSSK to same zverejnilo na ich FB a na ich webe, inak by som to ani nikdy asi nevyhrabal.

A pre zahranicnych je to nepouzitelne z jednoducheho dovodu:

- lístok je možné kúpiť najneskôr deň pred prvým dňom platnosti lístka, takze ak spravne tomu chapem, nic take nehrozi, ze cestujici z Prahy vystupi v BA, kupi listok a o 2 hodky pokracuje do Budapesti.

A uprimne...na to, kolko odvadzame dani na modru armadu (ktora sem tam strati na pumpe 300 tisic euro od babky..sice to bolo Cargo, ale to v tej chobotnici je jedno)... tak ten 9 eurovy listok potesi :D

Inak ohladom toho spiatocneho do Sturova..stoji 6,50 z Budapesti...aspon takto som vzdy dokazal nakombinovat "lacny" one way z Trnavy cez Galantu a NZ do Budapest na separatne listky.

0 Citovat

tonic, podrobne to môžeme prebrať pri pive na zraze AL. Teraz len v krátkosti:

ZSSK nechce alebo nemôže zaplatiť programátorov, a preto ich internetové služby sútaké, aké sú.

200km za 9 euro je tak akurat cena na pomery východnej Európy, ale je to dotovaná cena. Na tejto cene sa muselo dohodnúť ZSSK a MÁV, keďže MÁV dostáva časť z tejto ceny.

ZSSK sa s tým môže pochváliť na FB aj na internete, príp. aj v TV reklame, ale počítajú s tým, že táto informácia zapadne. Podmienky som ešte neštudoval, neočakával som takúto zradu. Systém „enem pro nás a pro naše dítka“ je tak dotiahnutý do dokonalosti.

Na železnicu sa odvádza veľa peňazí, ktoré politickí nominanti prešustrujú. (ale platí, že aký národ takí politici, veď politici sú z nás, nespadli sem z mesiaca) To „škulavé jelito“, ako ho trefne nazval niekto v diskusii denníka sme, nestratilo peniaze železnice.

Železnice majú v účtoch poriadok, aj keď sa to nezdá.

Ano, dá sa to, ale v Szobe musíš vystúpiť z vlaku a kúpiť si tam lístok. Pri tejto zľave ideš priamo.

0 Citovat

Inak,lístok Szob - Budapešť (asi 70 km,nemôžem nájsť knižný cestovný poriadok, kde sú uvedené km) stojí 1300 HUF (zhruba 4.28€).

0 Citovat

Ten 9€ lístok nielen že je treba kúpiť deň dopredu, ale ponuka lístkov je limitovaná!

0 Citovat

voughne, nie som komunista ani liberálny pravičiar, len dosť vidím do dopravy, ktorej sa profesionálne venujem dlhé roky ;) .

Pýtaš sa na veci, ktoré sú na dlhú odbornú argumentáciu. Problematiku, ak máš záujem, je možné naštudovať len z odbornej literatúry.

Skúsim Ti odpovedať stručne, aj keď zjednodušene.

Služba vo verejnom záujme nemôže byť robená pre účely zisku, a preto ju nemôže poskytovať súkromník, ktorý podniká za účelom dosiahnutia zisku (pozri ľubovoľnú učebnicu ekonómie), preto v doprave musí podnikať štát, obec alebo región. Tak to funguje napr. vo Švajčiarsku. Že v Švajčiarsku sú súkromné trate je mýtus. Rajom súkromníkov v doprave je Balkán. Tonic môže zreferovať o ich kvalite.

Pri porovnávaní ziskovosti autobusovej, leteckej a železničnej dopravy musíš zobrať do úvahy, čo musia technicky zabezpečiť. Autobusový dopravca to má najjednoduchšie. Stačí mu rozheganý autobus, ktorý nejako prešiel cez STK, a človeka, čo vie nejako krútiť volantom. Spoľahlivosť flixbusu je toho príkladom.

V leteckej doprave je to zložitejšie. Musíš mať lietadlá, ktoré nespadnú (drahá údržba a drahý výcvik a pravidelné školenia personálu), musíš platiť nemalé poplatky letisku a pod.

Železničná doprava musí zabezpečiť spoľahlivú údržbu (regiojet nemá práve v najlepšom stave vozne, mal už 2 vážne incidenty, našťastie bez následkov, ZSSK si na údržbu dáva pozor, samozrejme v obidvoch prípadoch nehovorím o stave sedadiel, hovorím o podvozkoch, brzdách a pod.) Okrem údržby veľa stojí personál, jeho výcvik a školenie. Ďalej je treba veľa investovať do dopravnej cesty. Predstav si, že by autobusový dopravca mal priamo platiť dopravnú políciu a cestárov. Železniční dopravcovia to robia. "Železniční cestári a dopravní policajti" sú zamestnanci ŽSR, ktorý udržujú trate a riadia na nich dopravu.

Pár leteniek napr. do Londýna je z marketingových dôvodov za 9,99€ ale aj za 200€. Prečo je to tak, pozri učebnice manažmentu a marketingu. Ryanair veľa zarába na doplnkových službách, inzercii a sprostredkovaní ubytovania a prenájmu áut.

Regiojet ide do Prahy za 9.9€, lebo stratu zadotuje zo zisku zo štátom dotovanej linky Bratislava - Komárno. Tam má zlatú baňu, nie na Icečkách. Preto sa stiahol z linky Bratislava - Košice, aby mal vozne na ziskovejšiu linku do Prahy. Danko mu svojimi vyhláseniami o štátnych icečkách len pomohol, Regiojet sa mohol prezentovať ako ukrivdený chudáčisko. Prečo je vhodné občas dotovať aj stratové činnosti, pozri učebnice marketingu a ekonómie (hlavne stať o tzv. hladných psoch).

Že máme manažment taký aký máme, je vec politikov. O politikoch pozri vyššie.

Zatiaľ len toľko, aj tak je to trochu mimo témy tohto fóra.

Pozn. v príspevku boli opravené preklepy

0 Citovat

Dokonce Rajka - Budapest stoi 11€ , a u vikendu mladi usteri este 33%, tak uplne ne zaplati tech 9€ (mhd z Blavy stoji 0,75/1,5 tak spolu jednosmerni pre

0 Citovat

Áno, Rajka Budapešť je tiež fajn alternatíva, keď treba iné časy. Z hegyeshalomu pokračujú railjety a to parádička. Od decembra by mali znovu sprevádzkovať spojenie BA-Rajka, takže ja sa len a len teším novým spojom. Len nech nedodrbu prípoje :D

@hugonovak - jasné, nič nie je čiernobiele, ale keď MAV to môže mať online z Budapešti, tak ZSSK by sa mohli posnažiť. To už ukrajinské železnice skôr ponúkali nákup cez net...

0 Citovat

@hugonovak sorry ja som len tak vybehol lebo nerad pocuvam ake "tazke" to ma nas zemiakovy stat. Vidim ,ze si v lepsom obraze co sa tychto veci tyka, a samozrejme musim priznat, ze nie je to az take jednoduche ako som to napisal, ale ... stale si myslim, ze to nerobia dobre.

Ja neviem co brani ZSK predavat losy vo vlaku, alebo parfumy, kludne i panvice ? Preco pred prichodom RJ nedavali ani vodu? To musia vsetko nasich ucit zapadny dopravcovia? Tiez sa mi nechce verit, aby mal RJ nastavene ceny z ktorych by z dlhodobeho hladiska neprofitoval ... a toto je veru vsetko na dlhu diskusiu.

V ZSR pracuju len do vysky platu, potom to aj tak vyzera. Dotacie prudili, prudia a budu prudit, tak naco by sa snazili, im uplne staci sa len dotahovat na konkurenciu a tym to pre nich hasne. A veru tak vyzera cely stat, separovat budeme XX% odpadu az nam to Brusel nakaze, diesle zakazeme az to bude nariadovat europska unia .. ale to je uz fakt ina diskusia :)

0 Citovat

hugonovak: rozmýšlam, či tá zlatá baňa niekedy rj po započítaní dotácie priniesla zisk... pokiaľ viem, nie. Takže vaše príspevky beriem celkovo s rezervou.

0 Citovat

dam to asi sem:

darujem jednosmerny listok na vlak Sturovo-Budapest pre 2 osoby s platnostou do 6 oktobra. Vyuzil som len cast Buda-Sturovo pri navrate z BUD domov.

0
15 reakcí