Omlouvam se vsem protrelym cestovatelum kteri by tohle vsechno predem vedeli, ale jestli jsou zde i nejaci Cestuj Levne novacci jako ja, kteri si take koupili v akci letenku do Cairns, mohlo by se jim hodit upozorneni ze pokud by si nahodou pujcovali auto od East Coast Car Rental, tak s nim nesmi jet dale nez nejakych 200 km na jih a 200 km na sever od Cairns podel pobrezi. Pri zbeznem cteni podminek to vypadalo ze po celem vychodnmim pobrezi, ale pri blizsim prozkoumani se ukazalo ze z Cairns se muze vyjet jen po par silnicich mezi Mission Bay a Cooktown. Samozrejme ze se da k zakladnim cenam pridat priplatek za povoleni k vyjeti z teto oblasti, ale pripada mi ze to uz by pak bylo lepsi si auto pronajmout u jine spolecnosti, kde takove omezeni nemaji (se kterym jsem se ja osobne jeste nesetkala, takze me napadlo si podminky precist podrobne a vsechna tam uvedena mesta si vyhledat na mape drive nez jsem jiz malem objednavku zadala). Z cehoz plyne ze auto tedy jeste objednane nemam, a ocenila bych rady ohledne levnejsich pronajmu (nejvic po ruce by to samozrejme bylo na letisti v Cairns, ale pokud by se dalo nekam jinam kvuli lepsi cene popojet verejnou dopravou, jako se to dalo tuhle z letiste v Brisbane, tak bych to udelala). Cestovat bych chtela asi stejne jen po Queenslandu a hlavne podel pobrezi, ale to kolem celeho, a hlavne do narodnich parku, kterych se zda byt hodne az uplne na severu. Taky pokud by se treba nekdo nasel kdo nechce jen na Great Barrier Reef ale i do ruznych narodnich parku (do mest nemusim vubec) kdykoliv mezi 28. srpnem a 14. zari 2018, tak bychom se treba mohli na auto slozit... :-). Kazdopadne mnohokrat dekuji vyhledavacum (nebo Davidovi?) za upozorneni na akci.Zdravi,Tonka .

Pujceni Auta v Cairns - upozorneni pro nezkusene a otazka pro zkusene (jestli nevadi :-)

Založila ve fóru Půjčení auta

6 reakcí

Omlouvam se vsem protrelym cestovatelum kteri by tohle vsechno predem vedeli, ale jestli jsou zde i nejaci Cestuj Levne novacci jako ja, kteri si take koupili v akci letenku do Cairns, mohlo by se jim hodit upozorneni ze pokud by si nahodou pujcovali auto od East Coast Car Rental, tak s nim nesmi jet dale nez nejakych 200 km na jih a 200 km na sever od Cairns podel pobrezi. Pri zbeznem cteni podminek to vypadalo ze po celem vychodnmim pobrezi, ale pri blizsim prozkoumani se ukazalo ze z Cairns se muze vyjet jen po par silnicich mezi Mission Bay a Cooktown. Samozrejme ze se da k zakladnim cenam pridat priplatek za povoleni k vyjeti z teto oblasti, ale pripada mi ze to uz by pak bylo lepsi si auto pronajmout u jine spolecnosti, kde takove omezeni nemaji (se kterym jsem se ja osobne jeste nesetkala, takze me napadlo si podminky precist podrobne a vsechna tam uvedena mesta si vyhledat na mape drive nez jsem jiz malem objednavku zadala).

Z cehoz plyne ze auto tedy jeste objednane nemam, a ocenila bych rady ohledne levnejsich pronajmu (nejvic po ruce by to samozrejme bylo na letisti v Cairns, ale pokud by se dalo nekam jinam kvuli lepsi cene popojet verejnou dopravou, jako se to dalo tuhle z letiste v Brisbane, tak bych to udelala). Cestovat bych chtela asi stejne jen po Queenslandu a hlavne podel pobrezi, ale to kolem celeho, a hlavne do narodnich parku, kterych se zda byt hodne az uplne na severu.

Taky pokud by se treba nekdo nasel kdo nechce jen na Great Barrier Reef ale i do ruznych narodnich parku (do mest nemusim vubec) kdykoliv mezi 28. srpnem a 14. zari 2018, tak bychom se treba mohli na auto slozit... :-).

Kazdopadne mnohokrat dekuji vyhledavacum (nebo Davidovi?) za upozorneni na akci.

Zdravi,

Tonka

0

Pokud si matne vzpominam, tak v Cairns hromadna doprava neni... min z/na letiste jsem bral taxi... takze bych si pujcil auto rovnou na letisti.

0 Citovat

Re5pect, diky moc za radu. A bylo by mozne take doporucit co se Ti v oblasti nejvice libilo, pripadne tipy na levne ubytovani, a dalsi ruzne veci ktere by mel cestovatel vedet? V Australii jsem jiz jednou byla, ale to v jizni polovine stejneho pobrezi, takze ted bych si chtela prohlednout prirodni zajimavosti severni poloviny.

0 Citovat

Já můžu z vlastních loňských zkušeností z Brisbane a Perthu doporučit půjčovnu Ace Rental Cars (sesterská společnost od Hertz). Nemá téměř žádná omezení (jinak v Austrálii u levnějších společností běžná) a ceny jsou nízké (v Cairns v září na 16 dní např. 24 AUD denně za Toyotu Corollu hatchback nebo 34,5 AUD za velké SUV Mitsubishi Outlander s pohonem 2 kol, může být i sleva za like na FB). Nezakazují ježdění po nevyasfaltovaných silnicích, akorát při jízdě po nich neplatí pojištění. Mají pobočku v centru Cairns, což je asi 6 km od letiště. V jiných městech je odvoz z letiště do pobočky zdarma, ale v Cairns si účtují 20 AUD. Shuttle bus podle tohoto webu jezdí a dá se jít i pěšky:

https://wikitravel.org/en/Cairns

Na svém webu půjčovna uvádí i pobočku na letišti, ale se stejnou adresou jako ta Cairns CBD a s nesmyslně vysokými cenami, když se zadá Cairns Airport (asi chyba). Doporučuju po příletu adaptaci na změnu času, odpočinek v Cairns Esplanade Swimming Lagoon (zdarma) a ne se hned někam hnát. Spoluúčast na škodě je 3500 AUD, což je v Austrálii běžné, ale dá se snížit buď draho u půjčovny nebo jinde levněji, ale méně komfortně, pokud se něco stane.

V této části Austrálie jsem byl v letech 1998 (stopem) a 2003 (vlastním teréňákem) a teď jsem si něco zjišťoval pro další cestu. Doporučit můžu např. vodopád Millaa Millaa (nejfotografovanější vodopád Austrálie), výlety v Barron Gorge NP, Mossman Gorge (pěkný prales, viděl jsem i agamy pralesní), Cape Tribulation (krásné místo, i cesta tam stojí za to, dá se jít i trek na Mt Sorrow Ridge s výhledem na prales a moře), Cooktown (krásná vyhlídka na ústí řeky Endeavour s prahy z bílého písku), Quinkan Galleries Rock Art u obce Laura. Toto vše lze projet po asfaltu, ale z Cape Tribulation se musí vracet k jihu a dlouze objíždět. Průjezd zkratkou přes Bloomfield Track je vhodný jen pro terénní auta, i když za suchého počasí by to projelo i SUV s pohonem 2 kol a snad i běžné auto se zkušeným řidičem. Měl jsem často zařazenou jedničku nahoru i dolů, jak to bylo prudké a jsou tam mělké kamenité brody. Je to něco jako horská dráha přes původní prales. Na závěr se brodila asi 70 m široká řeka Bloomfield (s výskytem krokodýlů), ale tam už je pár let most a vyasfaltovali i ta nejprudší stoupání a klesání. Na řece jsou vodopády a od severu se k nim dá dojet po zpevněné cestě.

Dále na sever je Lakefield NP, což už je typická severní Austrálie (vegetace, pláně, termitiště) na rozdíl od kopců porostlých pralesem okolo Cairns, které jsou v Austrálii neobvyklé. Cesta do tohoto NP ale vyžaduje aspoň SUV a sucho. Jsou tam na silnici místa s velmi jemným hlubokým prachem (bulldust), který je po dešti obtížně průjezdný i se 4x4. Jinak je obvykle většina nevyasfaltovaných silnic v Austrálii dobře sjízdná i s běžným autem. Já už dál nejel, ale co vím, tak po hlavní silnici by se dalo dojet za sucha na sever poloostrova Cape York i bez pohonu 4 kol a dokonce i v běžném autě, ale je to nudná dlouhá cesta a na odbočky je třeba teréňák. Do Iron Range NP je asi cesta ještě sjízdná s teréňákem dobře, ale na okraj nejsevernějšího NP Jardine River se dostanou jen zkušení offroaďáci s kvalitními auty. Doporučuju se podívat např. na tento pěkný film, jak to tam vypadá i za sucha:

https://www.youtube.com/watch?v=JWiOQBQx0EE

A něco na čtení o severu:

http://www.australiangeographic....-cape-york

Pokud jde o směr na jih z Cairns, tak pro mě bude hlavní cíl dobrodružný Thorsborne Trail na ostrově Hinchinbrook, na který jsem dosud neměl čas (je třeba rezervovat, ostrov lze navštívit i bez treku):

https://www.youtube.com/watch?v=LSlqrB6q1N0

Trochu podobný, ale menší a s méně panenskou přírodou je Dunk Island, oboje s kempováním za lehce přes 100 Kč na noc. Za návštěvu určitě stojí Wallaman Falls, nejvyšší vodopád Austrálie, i když v září tam moc vody neteče, dále Babinda Boulders a Mission Beach.

Nevím, jak daleko plánuješ jet, ale Queensland (ne Queenstown) je velký a 18 dní je na delší cestu málo. Jižněji by za návštěvu asi stál Magnetic Island a pro ty, co nutně chtějí vidět ptakopyska, tak Eungella NP, kam se vyjíždí serpentýnami do hor, je jistota, zvlášť vpodvečer nebo ráno, ale z Cairns je to přes 800 km.

Relativně levné ubytování je v Austrálii v hostelech v dormitory nebo pro 2 a více airbnb. Jinak kempování v NP nebo přespání v autě zdarma, pokud je to dále od měst a turistických atrakcí. Takto jsem spal většinu nocí v Austrálii, když jsem měl teréňák se sklopenými zadními sedadly s dřevotřískovou deskou na nožkách nebo SUV Outlander, kde stačilo jen sklopit zadní sedačky. Soukromé kempy jsou drahé pro single cestovatele, protože se platí obvykle stejně jako za dva nebo jen o pár dolarů méně než za dva.

0 Citovat

Libore, diky moc za vsechna doporuceni. Na Ace Rentals se podivam. Takze na letisti asi ve skutecnosti nemaji pobocku, jenom ve meste? Jestli tam jede autobus, tak to problem neni (pesky 6 km s kuframa nevim, asi jsi sportovnejsi typ :-). V Brisbane jsem jela MHD busem do mestske pujcovny aut i od firmy co na letisti pobocku mela, jenze to na letisti bylo s podstatne drazsimi cenami. A to “shuttle” do pobocky ve meste, to mivaji i jine pujcovny? A nebo to ma jen Ace – protoze nemaji pobocku na letisti? To by pak samozrejme davalo dobry smysl (ze maji “shuttle” aby se k nim lidi dostali).

A ta Cairns Esplanade Swimming Lagoon, to je jako nekde uprostred mesta na “nabrezi”? Tak to bych zkusit mohla, kdyz hadam ze autobus asi ma konecnou nekam tam…a pobocka pujcovny aut zbyva doufat ze od MHD taky nebude daleko. Ale maji tam skrinky kam bych si narvala pri koupani ty kufry? Ze by se tam tak uplne nekradlo, to asi zase ne (abych nechala kufry na hromadce), ze? A nebo si tam pobliz pamatujes hostel, kde bych jako zustala do druheho dne (kvuli te doporucene adaptaci/odpocinku)?

A co prosim myslis tim ze se odpovednost pri skode (na pujcenem aute) “dá snížit buď draho u půjčovny nebo jinde levněji, ale méně komfortně, pokud se něco stane.” U pujcovny se jiste da na ten “excess” (co by musel clovek zaplatit, tedy asi po pojisteni ktere je castecne a po kterem zustava tech 3500 AUD), koupit pripojisteni. Ale co je ta levnejsi varianta stejneho vysledku “jinde” (levneji).

Diky moc taky za doporuceni ohledne mist ke shlednuti/k navstiveni. Vyhledam si je, kouknu na videa, a kdyz tak budu mit doplnujici otazky, muzu? Ale obecne to tedy vypada ze se nepocita ze ty severni parky budou navstevovat turisti v beznych autech? Jako ze tam tedy vetsinou nevedou rovne silnice, ze je to spis na 4x4 aby clovek mohl neco fakt videt? Mezi Brisbane a Sydney byly v parcich treba silnice bez asfaltu, ale jakymkoliv autem v uplne pohode.

Ohledne toho ubytovani, tak ja jsem spala vetsinu noci v aute i kdyz jsem mela jen sedan :-) (I kdyz ta deska s nozickama se mi libi, kde jsi ji vzal?). A ve vetsich mestech jsem spala v tech hostelovych “dormitories.” Tak jestli si treba pamatujes nejake konkretni ktere byly dobre, prosim doporuc. A v tom airbnb, to rikas “pro 2 a více osob” proto, ze pro jednoho by to uz nebylo dostatecne levne, a nebo/taky treba proto ze jedna samotna by nevedela komu “leze do baraku” pri tomto stylu ubytovani (ze aspon aby byly dve)? A v NP je teda kempovani jako v oficialnich kempech (jako treba v USA ci Kanade), a nebo je tam stanovani povolene I mimo kempy?

Jinak, hlavne pokud nebudu moci moct prozkoumavat ty severni NP (bez bytelnejsiho ci 4x4 auta), tak 800 km na jih neni vubec zadny problem – kdyz tam bude neco hezkeho k videni (takze si budu pamatovat ptakopysk v Eungella NP pri vyjizdeni serpentýnami do hor :-). Jo, a ze jsem napsla Queenstown namisto Queensland, tak to nevim na co jsem u toho myslela, ale uz to mam opravene; diky.

0 Citovat

Napsal jsem odpověď vždy pod zkopírovaný odstavec. Nedá se to tu nějak označit kurzívou, tučně a dokonce ani udělat třeba 2 řádky mezeru.

Takze na letisti asi ve skutecnosti nemaji pobocku, jenom ve meste? Jestli tam jede autobus, tak to problem neni (pesky 6 km s kuframa nevim, asi jsi sportovnejsi typ :-). V Brisbane jsem jela MHD busem do mestske pujcovny aut i od firmy co na letisti pobocku mela, jenze to na letisti bylo s podstatne drazsimi cenami. A to “shuttle” do pobocky ve meste, to mivaji i jine pujcovny? A nebo to ma jen Ace – protoze nemaji pobocku na letisti? To by pak samozrejme davalo dobry smysl (ze maji “shuttle” aby se k nim lidi dostali).

Jedině, že by měli chybně uvedenou adresu u pobočky Cairns Airport. Ty ceny by byly ale o dost vyšší, takže by se to nevyplatilo. Já nevím, jak to tam mají jiné půjčovny, ale obvykle na NZ a v Austrálii ty půčovny, které nemají pobočku hned na letišti, zajišťují odvoz na zavolání (samozřejmě jen v pracovní době).

A ta Cairns Esplanade Swimming Lagoon, to je jako nekde uprostred mesta na “nabrezi”? Tak to bych zkusit mohla, kdyz hadam ze autobus asi ma konecnou nekam tam…a pobocka pujcovny aut zbyva doufat ze od MHD taky nebude daleko. Ale maji tam skrinky kam bych si narvala pri koupani ty kufry? Ze by se tam tak uplne nekradlo, to asi zase ne (abych nechala kufry na hromadce), ze? A nebo si tam pobliz pamatujes hostel, kde bych jako zustala do druheho dne (kvuli te doporucene adaptaci/odpocinku)?

Je na pobřeží u centra města města. Lepší než se ptát na takové věci je vygooglovat si mapu nebo rovnou stáhnout do smartphonu třeba aplikaci maps.me a příslušnou část země. Shuttle jistě jede do centra a rozveze asi i do hotelů. Nevím, jaké je tam vybavení, ale nejlepší je jet do hostelu, dát si tam věci (třeba jen do úschovy, pokud bude brzo na ubytování). Hostelů je tam plno, ale po 14 letech nemá cenu něco doporučovat. Proč jedeš s kuframa, když nebudeš kempovat? Stačí pár věcí do batůžku na ty příjemné teploty.

A co prosim myslis tim ze se odpovednost pri skode (na pujcenem aute) “dá snížit buď draho u půjčovny nebo jinde levněji, ale méně komfortně, pokud se něco stane.” U pujcovny se jiste da na ten “excess” (co by musel clovek zaplatit, tedy asi po pojisteni ktere je castecne a po kterem zustava tech 3500 AUD), koupit pripojisteni. Ale co je ta levnejsi varianta stejneho vysledku “jinde” (levneji).

Levnější varianty pojištění se nabízí při rezervaci přes zprostředkovatele jako rentalcars.com atd. (nevím, ale přes jaký web lze mít auto od Ace). Nebo si můžeš pořídit pojištění předem od pojišťovacích společností na konkrétní dobu, třeba i na celý rok, což jsem měl já viz:

https://www.cestujlevne.com/disk...a/strana-2

Diky moc taky za doporuceni ohledne mist ke shlednuti/k navstiveni. Vyhledam si je, kouknu na videa, a kdyz tak budu mit doplnujici otazky, muzu? Ale obecne to tedy vypada ze se nepocita ze ty severni parky budou navstevovat turisti v beznych autech? Jako ze tam tedy vetsinou nevedou rovne silnice, ze je to spis na 4x4 aby clovek mohl neco fakt videt? Mezi Brisbane a Sydney byly v parcich treba silnice bez asfaltu, ale jakymkoliv autem v uplne pohode.

Můžeš to zkusit, ale byl jsem tam už dávno. Lepší je googlovat čerstvé recenze třeba na tripadvisoru. Až uvidíš to video, budeš se smát, jak jsi o návštěvě nejsevernějších parků mohla vůbec uvažovat. Jak jsem psal, jinde v Austrálii kromě písečných oblastí jako Fraser Island a Francois Peron nebo některých parků na SZ Austrálie se v NP většinou jezdit dá i běžným autem po nevyasfaltovaných cestách. I když to lze projet, většina půjčoven tyto silnice zakazuje nebo tam aspoň neplatí pojištění.

Ohledne toho ubytovani, tak ja jsem spala vetsinu noci v aute i kdyz jsem mela jen sedan :-) (I kdyz ta deska s nozickama se mi libi, kde jsi ji vzal?). A ve vetsich mestech jsem spala v tech hostelovych “dormitories.” Tak jestli si treba pamatujes nejake konkretni ktere byly dobre, prosim doporuc. A v tom airbnb, to rikas “pro 2 a více osob” proto, ze pro jednoho by to uz nebylo dostatecne levne, a nebo/taky treba proto ze jedna samotna by nevedela komu “leze do baraku” pri tomto stylu ubytovani (ze aspon aby byly dve)? A v NP je teda kempovani jako v oficialnich kempech (jako treba v USA ci Kanade), a nebo je tam stanovani povolene I mimo kempy?

Na jiných cestách jsem také párkrát spal na sklopené přední sedačce auta, ale to je nouzovka. Koupil jsem ojetý teréňák od jiných cestovatelů už takto vybavený. Jen jsem to za pomoci tam žijící české rodiny, kterou jsem zrovna potkal, zafixoval, aby to drželo. To ale má smysl jen u delších cest – měl jsem ho 4 měsíce. Pro jednoho by to bylo asi dražší než hostel. V NP jen v kempech.

Jinak, hlavne pokud nebudu moci moct prozkoumavat ty severni NP (bez bytelnejsiho ci 4x4 auta), tak 800 km na jih neni vubec zadny problem – kdyz tam bude neco hezkeho k videni (takze si budu pamatovat ptakopysk v Eungella NP pri vyjizdeni serpentýnami do hor :-).

Ten park je nahoře za serpentýnami a ptakopyska je možné pozorovat z mostu.

0 Citovat

Libore, jeste jednou moc diky. Za odpovedi ohledne pujcoven, lagunu, aplikaci, pojisteni, a vubec vsechno. Na Google maps jsem se divala na lagunu, ale tam nevidim jestli k ni jede “shuttle”, tak diky moc za prislusne vysvetleni. Je ale take fatk ze kdyz jsi byl pred 14 lety, tak se mohly veci od te doby zmneit. Kempovat alespon trochu budu. A ano, mas pravdu ze spani v aute neni uplne idealni :-).

0
6 reakcí