tip Karibik
Ahoj, plánuji rodinnou dovču s dětmi, nějaký tip na pěkný klidný bezpečný ostrov s ubytkem optimálně nějaké chatky přímo na pláži? Takový ten klasický "kýč" :-) Plus možnost autem projet ostrov. díky!
Ano, Francouzské departmenty Martinik nebo Guadeloupe jsou pro tohle asi nejvhodnější. Je to integrální součást Francie, takže tam vše funguje prakticky jako ve Francii, platí se eurem, funguje euroroaming zdarma, francouzský systém lékařské péče atd... Na obou ostrovech super levné lokální rumy (místní produkce neplatí spotřební daň). Všude je bezpečně, pláže i lidé super. Chatku jakou si představuješ najdeš na Airbnb hromadu, my nicméně preferovali ve vnitrozemí v džungli, kde byl naprosto božský klid.
Jen je potřeba se připravit na to, že s angličtinou člověk zase moc nepochodí, nicméně, kdo je zvyklý cestovat do kontinentální Francie, tak prakticky není rozdíl. Alespoň základy francouzštiny určitě výrazně pomohou.
Dále letenky nevyjdou úplně extra levně, prakticky jediná smysluplná cesta vede přes Paříž. Náklady na místě prakticky srovnatelné s Francií. Samozřejmě potraviny dovážené z Evropy jsou drahé, nicméně místní, zejména ryby jsou levné. Určitě doporučuji ubytování s grilem. Nakoupíte ryby na trhu nebo v supermarketu a spolu s rumem máte super večeři za pár eur.
Ahoj.
Za mě top Guadeloupe. Nabízí nadhernou přírodu, krásné pláže (karibské bílé, černé, divoké žluté, s vlnami i bez, se zazemím i bez lidí), termální koupaliště, super značené treky, vodopády, destilerie a hlavně zázemí EU, je tam bezpečněji než kdekoliv jinde v karibiku a služby na úrovni evropské pevniny. Ubytování určitě doporučuji přes Booking a nejlepe bungalov u někoho v soukromí. Měl jsem na 9 dní pro 2 za 14tis s bazenem, plnohodnotnou kuchyní na terase na soukromém pozemku. Určitě je nutné auto. Martinik je vlastně velmi podobný, akorát na Guadeloupe člověk neví co dřív. Rozhodně Guadeloupe lepší varianta. Vůbec nechápu, jak může být tento ostrov tak opomijený. BTW.: ceny srovnatelné s ČR a oběd na pláži 12-15eur. Spousta věcí je zdarma. S tou Francoužtinou to není tak hrozné. Hodně místních umí anglicky a případně funguje google translate. Opravdu pomůže projevit snahu a naučit se alespon základy francoužtiny (ne že by to pomohlo se domluvit, ale místní to ocení). Byl jsem zde v lednu a společně s Bartolomějem top co jsem v karibiku zažil.
Karibik je někde jinde, ale ten Guadeloupe je určitě dobrá volba, nedávno byly letenky Víden - Kuba 506 eur, Yukatan v Mexiku je taky bezpečný a levný
Martinik je komprimovaný Guadeloupe, když nemáš tolik času. Tam stačí 7 dní a dokážeš ho projet. Na Guadeloupe to chce více času, tím víc pokud chceš zajet i na vnější ostrovy (Marie Galante, Terre de haut a Terre de bas). Zase na druhou stranu na Martiniku je o něco více turistů i když z drtivé většiny jsou to Francouzi z pevniny, kde dost lidí tam má chaty. Hodně záleží na sezóně.
Martinik má také o dost více destilérek, většina nabízí exkurze i ochutnávky zdarma, včetně klidně i 20 let starých rumů. Očekává se, že si něco koupíte, ale upřímně za ty ceny, co tam jsou, prakticky nejde nekoupit 😃 Pro milovníky rumů je další výhoda v tom, že jak je to EU, tak platí limit 10 litrů na osobu na dovoz do ČR, navíc na letišti má duty free solidní ceny (o trochu dražší než přímo v destilerkach, ale ne o moc). V ČR se ty rumy pohybují minimálně 3krát tak dráž, v pevninské Francie 2krát.
Poprvý v životě jsem viděl styl přípravy míchaných drinků z rumu v barech, že prostě udělají ten základ a dají ti k tomu celou flašku rumu ať si doleješ kolik chceš, podle chuti. Za cenu flašky bílého rumu 5 eur až 10 eur a ceny drinku 8 eur to dává smysl a tratní na tom nejsou.
Nehledě na to, že oba ostrovy dělají výhradně jen na světě poměrně vzácný Agricole rum, který se dělá přímo z čerstvé šťávy z cukrové třtiny (narozdíl od klasického rumu z melasy) a dělá se jen v sezóně sklizně třtiny, protože šťáva se rychle začne kazit a nedá se uchovávat. Je to podobné jako brazilská Cachaça s nádhernou vůní té cukrové třtiny, která v běžných rumech není.
S dovolením se přilípnu - jak je to s mořskými řasami v létě? Guadeloupe mě láká už dlouho, syn touží po moři 'z katalogu', chtěli bychom příští červenec vyrazit. Ale jestli je tam moře zabordelený řasami, tak asi jinam...máte někdo zkušenosti?
My byli v listopadu a ty řasy byly jen na východním pobřeží, které je ale návětrné a jsou tam vlny a není zase až tak vhodné na koupání. Pláže, které byly otočené na západ, byly úplně bez řas. Mám ale pocit že to proudění větru se tam v průběhu roku mění a je dost možné, že v nějakou část roku pak fouká od západu.
Čo tak Aruba, prípadne open jaw s Curacaom? Pred a po Vianociach celkom dobré ceny s KLM cez Amsterdam
..ale dá....a ani nie veľmi draho, možností je veľa
No když jsem nedávno na Arubu koukal v rámci té open jaw akce, tak mě od toho odradilo to, že na Arubě toho zase není zas tak co vidět a dělat, aby se tím dal vyplnit alespoň týden (aby dávala smysl ta poměrně krkolomná cesta cesta s 2 přestupy). Nejsou tam hory ani džungle, vodopády a tak jako na těch malých Antilách. Zároveň na Curacao se nedá dostat jinak než dosti drahými lety (loď žádná nejezdí byť je to blízko), takže tím jsem to zavrhl. Komu jde ale čistě jen o koupačku, tak pro toho to asi bude dobré.
Keď chceš z Karibiku vidieť čo najviac, choď na niečo takéto
https://www.seascanner.com/cruis...ontego-bay
prípadne
https://www.seascanner.com/cruis...bridgetown
a máš tam aj mestá, vodopády, rum a pláže. Výhľad na more každý deň
..a aj ťa tom dovezú a odvezú v cene
Já tedy nevím, co s tím Karibikem máte - já od toho nečekala zázraky, ale byla to většinou kalná špinavá břečka.
Mexiko Yucatán - moře nic extra a samé řasy.
Belize - vcelku špinavé moře a opět smradlavé řasy.
Honduras - nic moc
Kolumbie Cartagena - úplně o ničem
Když poletíš na Mallorku, Sardinii, do Chorvatska, na Kanáry nebo Řecka, tak to koupání je mnohem lepší.
mispi napsal(a):..ale dá....a ani nie veľmi draho, možností je veľa
Máš z Waterside Apartments vlastní zkušenost? Podle fotek a recenzí je tam jen miniplážička (asi 10 metrů délka) a další malá nepříliš hezká (jediná, která je na mapy.cz) je necelý kilometr daleko. Kdo si chce na Curacau užít pěkné pláže, musí zajet autem na pláž Daaibooi nebo pláže na úplný severozápad ostrova (Grandi, Grote Knip), ale jinak tam podle mě žádná hezká přírodní není.
@matej15: Hory a džungle na Arubě nejsou, ale procházka po NP Arikok je pěkná, i když je třeba jen na kopec Sero Cabai 169 m n. m. Rostou tam vysoké kaktusy, tak je to zase něco jiného než džungle na vlhčích ostrovech. Milovníci stromů si taky přijdou na své: https://www.encirclephotos.com/i...tad-aruba/
A je výhoda, že ani v nejdeštivějším období tam téměř neprší (spíš jen občas v noci, za 16 dní v listopadu mi na ostrovech ABC přes den nikdy nezapršelo) a nehrozí hurikány. Strmý kopec Hooiberg, kam se jde po schodech (zdarma), je pěkný vyhlídkový bod na téměř celý ostrov, i když má jen 165 m n. m. Jsou tam i možnosti chůze podél pobřeží s nízkými vápencovými útesy (někdy i přírodními mosty) a plážemi bez lidí. Já jsem šel pěšky podél pobřeží k přírodnímu lávovému bazénu Conchi (nejlepší z Karibiku), ale většina lidí (z toho mála, co se tam dostanou) tam dojede na čtyřkolce (nebo na koni) ve skupině s průvodcem. Na prohlídku přírodních zajímavostí stačí půjčit auto na 48 hodin, ale jsou tam i jiné zajímavosti.
Pro lidi, kteří rádi neustále něco objevují, dává smysl spojit Arubu s Curacaem, mj. protože tam je jiný typ pláží, krásné hlavní město s unikátním starým plovoucím pohyblivým mostem a v sezóně je možnost pozorovat plameňáky (na ně je lepší jet na Bonaire, kde jsou celoročně a ve větších počtech). NP s kaktusy je tam taky, ale já šel jen na západním okraji na Strom života, který má úžasné kořeny. Při příletu na Curacao a odletu z Aruby stačí zaplatit jen asi 120 USD za letenku (opačně o něco dražší) a let s DHC-6 Twin Otter, kde nejsou ani dvířka do pilotní kabiny a můžeš si sednout třeba hned za piloty, stojí za to.
Kdo chce míň turistů a obyvatel (a vůbec civilizace) a víc dobrodružství, může přidat i Bonaire, což při příletu na Bonaire a odletu z Aruby přidá kromě 120 USD za let z Curacaa ještě 100 USD za let na Curacao.
Při návštěvě Bonaire je nutné počítat i se "vstupným" do země 75USD. Dále 40USD za "šnorchlovné", které v sobě zahrnuje vstup do národního parku. Nicméně konstatuji, že to stojí za to. Bonaire je dražší ostrov než Aruba a Curacao, ale dají se ulovit zajímavé pobyty s TUI.NL a na poslední cestu jsem objevil společnost CORENDON.NL a tak jsem měl letenku, pobyt a polopenzí za cenu nižší než bych si sehnal letenky sám od jiných společností. Jedinou nevýhodou je odlet z Amsterdamu, ale pokud to pojmete jako rozšíření dovolené s poznáním zajímavého města, tak ve 4 lidem autem se to dá i za velmi dobrý peníz. Preferují divočejší ostrovy Karibiku, ale Bonaire díky šnorchlování, plážím, plameňákům, solným jezerům, stojí za krátkou dovolenou.
Chtěl jsi asi napsat díky plameňákům, ne pelikánům (ti tam jsou taky, ale jsou často i jinde). Jaké divočejší ostrovy Karibiku preferuješ?
Bonaire byl super, byl jsem tam týden a klidně bych zůstal déle, na potápění a šnorchlování božská destinace, ale klasické bílé pláže tam až na pár výjimek moc nejsou. Ale zas je tam ten Klein Bonaire, kde se dá celý den hrát na Robinsona. Nebo Hanse Hasse.
Curacao v tom asi splní požadavky lépe, ale jak jsem si to teď projížděl na street view, tak se dívám, že mnohá místa už vypadají dost jinak a tam, kde si pamatuji divokou pláž bez lidí, stojí nové resort. Ale ten severní cíp je pořád docela OK.