Kolumbie
[citace="Jorgus"]
1) ATM -resim to protoze me ceka cca 10-15 vyberu v maximalni mozne vysi, tim padem spravnym vyberem banky uz usetris.
Vybíral jsem z bankomatu Davivienda, max. částku 2 000 000 COP, poplatek byl 26 500 COP (ca. 178 Kč). Leden 2026.
Ostatní banky kromě Servicabanca mají limit pro výběr 800 000 COP, některé dokonce jen 600 000 COP. Poplatek za výběr z bankomatu vyšší než Davivienda, 29 000 COP až 31 000 COP.
Při platbě kartou vyžadují příplatek 5 % - 7 % z placené částky s jedinou výjimkou v supermarketech typu Tiendas D1, ARA a Olympica. V hotelu, v restauraci prostě všude. I turistický průvodce chce tento příplatek.
Takže platit hotově.
@Jorgus
Doporučuji navštívit tuto kávovou farmu:
https://travelersanddreamers.com...ffee-tour/
Luger Coffee Farm
https://www.tripadvisor.com/Attr...tment.html
Úžasný zážitek, výborná angličtina.
Cena 50 000 COP pro prohlídku v angličtině, trvá ca. 2 hodiny.
Levněji než jiné kávové farmy v okolí.
Malá skupina.
Prohlídky každou celou hodinu od 9 hodin do 16 hodin v angličtině, není potřeba předchozí rezervace.
Skvělý průvodce Stephen. Je zvyklý na návštěvníky z Čech.
Ze Salenta se dá jet džípem za 10 000 COP tam a zpět.
Jízdenky se kupují na hlavním náměstí v Salentu, hotově. Džíp je takový shuttle, co objíždí kávové farmy v okolí.
Stejné místo odjezdu jako pro cesty do Palmového údolí.
Platí se ve stánku spolu se vstupem na farmu (nahlásit na kterou farmu se jede). Zpět chytit džíp do města, čekal jsem ca. 0,5 hodiny na džíp.
Ceny leden 2026.
Zkušenosti z tohoto měsíce z Bogoty a Cartageny.
Prakticky všude se dá platit kartou a když už ano, bez příplatku.
Problém bývá na trhu, u stánkařů nebo v lidových restauracích s denním menu a plastovými židličkami. Výjimečně na památkách, např. Santa Clara v Bogotě.
@gigo15 - Potvrzuji farma Luger top. Měli jsme prohlídku jen úplně sami, borec taky skvělá angličtina (myslím Nico), moc se nám to líbilo.
@cali
Během mého pobytu v Kolumbii pouze dva lidé uměli anglicky - farma Luger a pak hostitel v Cali.
Jinak nikdo ani turističtí průvodci, vše přes Google Translate.
Mıchal napsal(a):Zkušenosti z tohoto měsíce z Bogoty a Cartageny.
Prakticky všude se dá platit kartou a když už ano, bez příplatku.
Problém bývá na trhu, u stánkařů nebo v lidových restauracích s denním menu a plastovými židličkami. Výjimečně na památkách, např. Santa Clara v Bogotě.
Sorry, moje zkušenost je jiná:
hostel v Cartagena příplatek pro platbu kartou 7%
výlet 5 islands katamarán průvodce příplatek 5%
výlet na pláž Playa Blanca příplatek 5%
hostel v Bogotá příplatek 5%
Hostel v Medelínu platba pouze v hotovosti, to samé pro Popoyán.
Pro veřejnou dopravu v Bogotá a Cartagena nutno zakoupit předplacenou kartu, platba pouze v hotovosti.
Kávová farma Luger, džíp v Salento platby pouze v hotovosti. Vstup do Palmového háje platba v hotovosti.
Jedině, kde jsem platit kartou, byly supermarkety.
Kolumbie je země, kde cash je king.
Teď Medellín a Guatapé a tady všude jede cash. Jak MHD, tak obchody a restaurace a výjimkou velkých supermarketů.
Jsem vyplňovala CheckMig a problém byl s číslem letu na letence u LATAM. Správné číslo letu jsem zjistila na příletech letiště BOG na web
CheckMIg není povinný.
U pasové kontrole po příletu do Kolumbie ze zahraničí chtějí vědět jméno prvního ubytování, adresu a telefon.
Četla jsem, že na některé vnitrostátní lety je doklad potřeba. Jak jste uplatňovali neplacení daně 19 procent při ubytování v hotelu. Byl s tím problém?
Ohledně CheckMig je hodně rozporuplných informací.
Měl jsem několik vnitrostátních letů v Kolumbii (Latam, Avianca). Požadovali pouze pas. Neptali se po CheckMig.
Neplacení daně 19% při ubytování v hotelu:
já jsem měl rezervace přes Booking.com, kde cena za ubytování byla bez daně 19%.
Hotely si zkopírovaly můj pas, vůbec to nebyl problém.
Kdyby někdo chtěl - zbylo mi:
8150 kolumbijských pesos a k tomu mám kartičku na Medellín (cca 8000 pesos taky, jinak za novou chtěli 12000 pesos 😲) a putovní kartička na Bogotu (taky kolem 8000 pesos).
8000 pesos jsou zatím dvě jízdy, ale inflace tu jde rychle.