Booking.com - nabídka obchodního partnera? O 50 % nižší ceny
Hmm, tak teda vidím, že se teda nejedná ze strany Bookingu o nijaký výjimečný exces :-/ Každopádně to je teda super argumentace - nemáte v potvrzení rezervace, máte smůlu. V mém případě v potvrzení rezervace mám, výsledek ovšem stejný :-)
To potvrzení, které dostaneš až po provedení platby, ideálně bez moznosti storna je teda jediný způsob jak zjistit za co jsi před chvilkou zaplatil? Za mě scam af :D
Tak drobná aktualizace - zrovna se mi ozvali z ECC a dostal jsem zajímavou informaci. Booking je prý pouze zprostředkovatel smlouvy a za veškeré případné vady ubytování nese zodpovědnost ubytovatel. Booking tak prý vůbec figurovat ve sporu nebude a vše se bude řešit pouze s řeckou stranou.
Jo, taky jsem na to zíral. Takže Booking má vlastně ideální business plán - shrábnout provize, ale za nic nezodpovídat. Mám takový tušení, že vím jak to dopadne. Aneb - ubytovatele jsme slušně poprosili o navrácení poplatku, ten bohužel odmítnul. Tím naše pravomoc končí, pokud budete chtít věc řešit dál, budete tak muset učinit cestou občanskoprávního sporu....
Jednou jsem takhle narazil v Jordánsku - něco v popisu nesedělo. Byla to asi nabídka původně od Agody. Ubytovatel řekl, že nám rezervaci zruší, jestli tam nechceme být, ale nestálo nám to tehdy za námahu.
Mandre napsal(a):Co chargeback do banky na platbu kartou a neposkytnute sluzby.
Hned v prvním příspěvku psal: banka v rámci chargeback se také zachovala velmi podivně - prý bylo ubytování využito a více detailů je nezajímá.
Mıchal napsal(a):Tyhle nabídky partnerů bývají k ničemu. Nedají se stornovat, většinou platba dopředu a skoro vždy se to za tu cenu dá najít jinde a s lepšími podmínkami...
Přesně tak: Většinou to bývá skrytá nabídka na Booking.com od Agoda (nebo jiného rezervačního portálu).
Bez možnosti storna, platba dopředu. Zákaznický servis Booking.com od toho dá ruce pryč, neřeší.
Stejně se kdysi chovaly u nás Chýše a Chatrče. Tam byly taky pouze jako zprostředkovatel a reklamaci se mnou odmítli řešit s tím, že to jsem si měl vyřešit s pronajímatelem. Po pár výhružkách sice kývli na slevu, ale pouze z ceny pobytu. Z jejich provize (cca 30%) ani korunu, protože oni prý svoji práci odvedli bezchybně.
Mandre napsal(a):Jo aha, tak to jsem preskocila, tak nic…
V pohodě ;-)
Každopádně to beru jako skvělou příležitost na vyzkoušení zavedených mechanismů na "ochranu spotřebitele", kterými se EU často ohání. A výsledek? Booking se mi rovnou vysmál. Banka de facto to samé - doteď nechápu jejich argumentaci - služba (pobyt) byla využita, reklamace je tedy neopodstatněná. A ECC defacto žádné pravomoci nemá. Takže zbývá co? Soudit se? Kvůli 12 stovkám? A na to tihle hajzlíci spoléhají...
Tak banka by minimálně měla mít odpověď od Bookingu nebo pronajímatele s informací o tom, co bylo nebo nebylo součástí ceny. Pokud nemá žádnou odpověď, tak by měla reklamaci vyřídit kladně a promptně.
V tom případě by měla jít reakce banky podstoupit finančnímu arbitru u ČNB. Ten si ji vychutná, pokud dané podklady od Bookingu/pronajímatele nemá.
Bance (Revolut) jsem veškeré důkazy (včetně potvrzení ubytování s informací o klimatizaci v ceně pobytu) dodal - stejně došli k závěru, o kterém jsem psal. Nejdřív v klasické žádosti o chargeback - když jí zamítli, rozběhl jsem další kolečko se žádostí o přezkum rozhodnutí. I v něm napsali v podstatě to samé, co poprvé.
No a jelikož má Revolut sídlo v Litvě, musel bych se obrátit na zdějšího finančního arbitra. To si ale nechávám jako úplně finální krok.
No, já s tím nemám zkušenost a nečetl jsem ani zkušenosti jiných o podobných případech, ale taková odpověď banky mě nepřekvapuje. Vy si myslíte, že u banky na chargeback můžete reklamovat např. nejen nedodání nějakého balíčku přes eshop (tam je to velmi pravděpodobné, že budete úspěšní), ale i případ, kdy sice zboží dodá, ale je trochu jiné např. jste si objednali balení 5 párů ponožek a dodali balení 4? Myslíte, že banka toto bude vyšetřovat a očekáváte, že vám vrátí celou částku? Nebo očekáváte, že vám vrátí třeba 20 % z částky? Jako chápu, že je to nepříjemná situace a raději nebudu využívat nabídku Agody přes Booking (taky jsem měl jednou takto v Indonésii problém, tuším, že o mé rezervaci nevěděli), ale banka tu podle mě není od řešení takovýchto detailů.
Jenže přesně o tom chargeback je. Teda za předpokladu, že se za zboží/službu platí kartou :-) A ne, nechci vrátit celé peníze za ubytování, ale jen za klimatizaci, která měla být v ceně a kterou jsem musel uhradit dodatečně.
Tak teoreticky se dá použít chargeback i na "službu, kterou jste si zaplatili, vám nebyla poskytnuta, případně byla provedena neuspokojivě", jak jsem si našel v jednom článku, ale zajímalo by mě, jestli má někdo praktickou zkušenost s vrácením části platby v podobném případě, když to tak suverénně mnozí píšou.
To právě nemám. Já mám pouze 2 zkušenosti s vrácením plné částky. Ale tak nějak předpokládám, že když banka osloví Booking, tak ten by se k celé situaci měl nějak vyjadřit. Pokud nabídne třeba 20% slevu, tak by to měla banka vrátit. Pokud se postaví k celé věci negativně, odmítne něco zaplatit, případně se neozve vůbec, tak potom by měla být reklamace vyřízena kladně z principu.
Aleš _2 napsal(a):To bude právě tím. Revolut je známý příšernou zákaznickou podporou. A samozřejmě mnou navržený bankovní arbitr je při ČNB a při platbě Revolutem registrovaným v Litvě se použít nedá.Bance (Revolut) jsem veškeré důkazy (včetně potvrzení ubytování s informací o klimatizaci v ceně pobytu) dodal
Tady zbývá akorát ECC nebo přímo úřady v Litvě, ale nutnost komunikovat s nimi v litevštině.
Tzn. platit ceskou kartou (napr.mbank), to by me nenapadlo, ze i tohle muze mit vliv na chargeback.
floodland napsal(a):Čehož si je samozřejmě Booking vědom.
jakože by hnědáci na podpoře sortovali zákazníky podle banky, kde maj kartu? :-) Hodně přeceňuješ....
Oni to maj prostě na háku. Nemáš to na potvrzení rezervace? Nezájem.
Na háku to mají stopro. Jak už jsem psal - v potvrzení rezervace jsem to měl a stejně mi to je k ničemu :-)