Priatelia, ďakujem za názory k Amalfi, usporiadam si to (v hlave:-)) a snáď všetko dobre dopadne.  Rád by som si ešte vypočul vaše názory k novej téme. Morro Jable alebo Costa Calma? Sever nie, aj keď tam je tiež čo pozerať. Skôr mi ide o pláže a k tejto preferencii by ste ktoré stredisko uprednostnili? Vyhľadávam divoké pláže, nie slnečníkové, takisto veternosť - existujú miesta, ktoré sú ako - tak chránené pred vetrom?..... hoci v zásade mi vietor nevadí. Ako na pláž Cofete? - auto?, bus z Morro Jable?, organizovaný výlet? Zatiaľ zvažujem okolie v blízkosti Costa Calma (nie priamo), v dobrej dostupnosti k pláži Sotavento a Playa de Barca. Nejaké ďalšie tipy čo vidieť? Mestečko Butenceria? Požičanie auta asi áno,.... Ide o aprílový termín, neviem či je rozdiel napríklad vo veternosti v porovnaní s letnými mesiacmi. Ďakujem za všetky názory.  .

Fuerteventura. Morro Jable alebo Costa Calma?

Založil(a) ve fóru Co vidět a navštívit

33 reakcí

Ano, to som aj čakal že to nemá také prevýšenie a asi je to aj kratšie. Na Papagayo je to úplne v pohode. Ale asi neporovnateľné.

0 Citovat

Jen bych ještě dodal, že obecně když stav nevysfaltovaných silnic, co se týká volných kamenů, děr a případně i tzv. rolety (angl. corrugation, washboarding) porovnávají různí lidi v různém období, může se to lišit podle toho, kdyby naposledy projel grejdr, pokud tam občas jezdí (což prý na Cofete jezdí).

0 Citovat

beliw napsal(a):

Cofete jsme dali v 1/22 bez problémů autem. Záměrně jsme brali SUV s vyšší výškou, ale potkali jsme tam i malá městská auta kategorie Fiat500. Bylo třeba trocha opatrnosti a rozum při výběru stopy s vyhýbáním se ostrým kamenům.  Co by ale nastalo v případě proražení pneumatiky, by mohlo být na rozbití prasátka...(nicméně to se nám stalo i letos ve Francii na zpomalovacím retardéru asfaltové silnice o ostrou kostku, bůh žehnej Full insurance). Takže zvaž míru rizika a ochoty ho podstoupit, případné náklady nejspíše půjdou za tebou. Jak cesta vypadá aktuálně nevím, zapátrej na youtubu, nezřídka tam bývají videa z cesty na Cofete, před cestou r. 22 jsem si celkem podrobné prohlížel, třeba tam bude nějaké aktuální.

K druhé části dotazu....Morro Jable.... - rušné město plné lidí, samý hotelový komplex, ALE....pěkný prostorný pláže a promenáda okolo nich, jenže ... budou na nich lidi pro snadnou dostupnost. S autem ovšem vypadneš a po večerech se nebudeš nudit. Po ostrově jsme cestovali a každý den byli někde jinde, za mě zde je nejhezčí Cofete (koupací pláž to není) a laguna Sotavento - ta je blízko Costa Calma a mohla by být odpovědí na to kde být ubytovaný. 

Opuštěná, pěkná, koupací, s větrolamy = tehdy v lednu pláž Mal Nombre mezi lagunou Sotavento a Morro Jable.

Fotky z této části výletu jsou na https://eu.zonerama.com/beliw/Album/8121625 , po rozkliknutí jsou u nich popisky odkud a lze si podle nich vytipovat místa k návštěvě. V celé galerii je mimo jiné i zbytek ostrova, který jsme stihli navštívit.

Pozrel som tie fotky. Viaceré miesta mi pripomenuli Lanzarote, dokonca podľa nich sa mi Fuerta javí ešte sopečnejšia. Cofete je krása, akurát tá osada ma tam vyrušuje, vila Winter nie, ani hřbitov. Zdá sa, že vám príliš fúkalo.

0 Citovat

Fúkalo.....hodně, je to Fuerteventura a byl to leden. Nahoře v sedle se jen těžko dalo udržet vzpřímeně. Ta osada v reálu nijak neruší a hřbitov dodává prima atmošku. K výše diskutované jízdě na Cofete....není to tankodrom, jezdí se tam autama z půjčoven ve velkým, takže se toho mnoho lidí nějak moc nebojí. Ojediněle může mít člověk smůlu, já bych do toho šel i s vědomím, že když se něco stane, tak to zaplatím. Vsadil bych i na případnou kolegialitu a pomoc ostatních. Jak to vypadá teď netuším, ale videa z jutubíčka napoví. Namátkou:

https://www.youtube.com/watch?v=9-UC3VB8Jwo

https://www.youtube.com/watch?v=oVlGBbjMnsQ

https://www.youtube.com/watch?v=WN50rkQhgQ8

Na Ajuy se mi líbilo, pěknej výlet, více mě však bavily pláže a skály La Pared, doporučuji na západ slunce. Trochu dále jsou suprový duny Corallejo - obzvláště ráno a večer a bazény Aguas Verdes. 

("Viaceré miesta mi pripomenuli Lanzarote, dokonca podľa nich sa mi Fuerta javí ešte sopečnejšia") = někde jsme tam shlédli videoprojekci o geologii Kanárských ostrovů - dle ní Fuerteventura a Lanzarote byl v určitém geologickém období jeden ostrov a po nějakém zemětřesení se propadla šíje mezi nimi. Proto ta podobnost.

0 Citovat

Ajuy ten čierny piesok ja nie. Ale La Pared to áno, tiež ma bavia pláže a skaly. Corallejo viem, duny v okolí, vlastne národný park, ale ja plánujem sa usadiť dole, juhovýchod, čo najbližšie k Playa Sotavento, tam sú možnosti. Uvidím, koľko sa toho stihne.  V tých videách cesta nevyzerá až tak hrozivo, skôr mi príde v niektorých úsekoch moc úzka. Inak už len tá cesta sama o sebe je určite zážitok a keď sa potom otvorí pohľad na Cofete - no nádhera. Ja som úplne zaťažený takýmito divokými plážami, kde vlastne nič nie je. Inak v tom druhom videu je aj minibus čo chodí z Morro Jable a pri strete s ním auto v protismere muselo zastať. To je tam asi bežné.

0 Citovat

Takových podobných pláží je na Kanarech víc. Např. Popcorn Beach na Fuertě. Taky horší dojezd. Cestou jsem potkal 2 auta, které píchli.

1 Citovat

Popcorn Beach som si našiel, to nie je celkom ono :-)

0 Citovat

A bol niekto z vás na hore Tindaya?

0 Citovat

Ne, cesta na vrchol je dlouhodobě zavřená (asi kvůli nebezpečí pádu kamenů a asi to stále platí).

1
33 reakcí