Zdravím, Nemá někdo nějáké low cost tipy na zajímavosti na východním břehu Sicílie okolo Catanie? Máme 4 - 5 dní v půlce června. Jeden den vidím na město Catania, jeden den Taormina. Ubtování někde mezi. Nejspíš taky pak Etna a sem tam moře. Samozřejmě to jsou cíle z různých tripreportů. Spíše mě zajímá, jestli někdo neví o nějákých skrytých pokladech. Nemusíme se válet imrvere u moře. A na pěknou pláž si klidně dojedeme. Budeme sice bez auta ale náš akční vlakový rádius je cca 1h. Díky .

Sicílie - oblast Catania

Založil ve fóru Co vidět a navštívit

@Libor_S - samozřejmě to o lanovkách a minibusech píšu s lehkou nadsázkou. Jen bych prostě třeba nejel lanovkou na El Teide, když si to můžu kvůli zážitkům a sportovnímu výkonu vyšlápnout sám. Na Etně je to podobné. Těmi minibusy jsem ale měl na mysli to, co jezdí od horní stanice lanovky dál...To už mi přijde moc. Chápu, že do nějakého "základního tábora" se musíš nějak dopravit a nepůjdeš to od hladiny moře;) To můžeš jít třeba na Vulcano, tam je fakt malé převýšení, o to více zážitků to ovšem nabídne.

0 Citovat

Dám to sem, nebudu zakládat téma. Prosím znalce, co byli na Liparech, kde byste zůstali přes noc? Stromboli (zatím u mě mírná preference) nebo Vulcano? Trajekt bude z Milazza. 

0 Citovat

Na Stromboli se jezdí hlavně kvůli nočním výhledům na erupce.. Jinak bych asi zůstal na Vulcanu a na Stromboli vůbec nejezdil.

0 Citovat

To bys asi měla napsat, kolik dní na Liparech plánuješ a jestli chceš vidět erupce na Stromboli, které jsou mnohem hezčí za tmy (i z lodi).

0 Citovat

No původně jsem plánovala "na otočku", ale vidím, že to chce s noclehem, takže dva dny. 

0 Citovat

Stromboli bombička. Přes den prasárna, když se ty tisíce výletníků ráchaj na jediný pláži, ovšem večer, když vylezeš po tý cestě na vyhlídku kam se dá (nebo i výš, hlídaný to neni), vidíš ty erupce...dvě hodiny po západu už jseš tam sám, pak si můžeš dát sólo noční koupačku na malý plážičce v centru a usnout v nějakym opuštěnym baráku...mně se to po tom prvotnim šoku v přístavu líbilo moc. Takže jestli tam máš jen jednu noc...na Vulcanu je v noci prd. I ty předražený trajekty se daj rozumně poladit, aby Stromboli stálo podobně :-)

Vulcano za mě jenom vylézt na kráter a pryč. 

Super klid je třeba stranou na ostrově Salina, atd.

Záleží, co tam přesně hledáš, a jestli chceš spát venku nebo v nějakym ubytku.

2 Citovat

Díky Brume ;) Takhle nějak jsem si radu představovala. Vzhledem ke krizi staršího středního věku se ubytuju normálně v ubytku :D Nevím sice jak úplně poladit předražený trajekty, ale budu o tom přemýšlet. Stromboli vítězí.. 

1 Citovat

SZ.


Jen k těm lodím, většinou tam jezdí aliscafi, kde se člověk nedostane ven a okna to má šíleně zasviněný, takže kdo by chtěl výhledy cestou, asi lepší zvolit standard trajekt, kterých je ovšem šíleně málo.

0 Citovat

Co to znamená "předražený trajekt"? :-)

 

 

0 Citovat

Ahmad: 0.5+EUR/km za ten Italskej servis mi přijde fakt hodně

 

0 Citovat

Hankoo na Stromboli jsem nebyl, ale na Vulcanu na začátku června na pár dní jo. Za mě nádhera. Vlastně tam skoro nikdo nebyl ( nehrozí tisíce výletníků o kterých píše Brumak na Stromboli, na pláži se nás koupalo tak 40 maximálně), na kráter si vylezeš v klidu i bez průvodce (pokud to nebereš jako sportovní výkon nahoru a dolů na čas, ale chceš si užít i výhledy a chvíli si občas sednout a pokochat se neskutečnou krajinou, je to výlet na cca 4 hodiny pěšky z přístavu). Výletů si tam můžeš udělat víc, v přístavu pujčit kolo nebo skůtr a zajet si i do vzdálenějších částí ostrova ( nebo to těch pár km obejít pěšky...),  nádherná vyhlídka je z i poloostrůvku Vulcanello, kde se dá po pěšinách vylézt uplně na vrchol starého vulkánu a za celej výlet tam i zpět jsme nikoho nepotkali. Vulcano je takový retro. Po tom co zavřeli bahenní lázně to vypadá tak, že veškerý investice do turismu se zastavilxy, jezdí tam školní výlety a pár turistů. Pokud tam nebudeš na víkend nebo o prázdninách, kdy tam jezděj Siciliáni, budeš to mít i skoro sama pro sebe. Restaurace dražšší než na Sicílii, dva obchody se základním sortimentem potravin i nějaké základní ovoce tam koupíš . Je to fakt pěkný, už v přístavu syčí síra a v moři bublají vývěry sopečných plynů.

5 Citovat

Ten popis mi připomněl, jak jsem tam byl v roce 1995 několik dní včetně výletu na sousední hlavní ostrov Lipari (+ pak návštěva s přespáním na ostrovech Stromboli a Panarea). Ty vývěry sopečných plynů v mělké vodě zálivu u přístavu stále hřejou? 

1 Citovat

Ano, pořád hřejou. Předloni v létě dokonce tak moc, že k jednomu vývěru byl vstup úpně zakázán. To bylo Vulcano celkově aktivnější. Byl dokonce zákaz vstupu na hlavní kráter.

1 Citovat

Vývěry v zálivu hřejou ( prý mají některé na výstupu u dna až 400°) a pár jich je kousek dál od břehu celkem vydatných, přírodní vířivka). Je to dost exotika - tohle musí probudit děcko asi v každým, bublající místa v moři :)  Vstup na hlavní kráter Vulcana vloni řídil semafor podle aktivity fumarol. Červená nebezpečí nadýchání plynů zákaz, zelená volno - může se na vrchol. Když jsme lezli nahoru byla červená, ale foukalo od stezky směrem ke kráteru. Je to klasicky sobeckej buranskej středoevropskej přístup, přesně ten přístup nad kterým u jiných turistů často kroutím hlavou, ale hrozně jsme tam chtěli. Takže když jsme dole u semaforu viděli, že výlet italských středoškoláků se svými učiteli přírodopisu jde směle dál červená nečervená, našemu alibismu to přišlo dostačující ospravedlnění ( stejně asi jako dalších cca 20 turistů co tam to dopoledne šli taky). Ten pohled do kráteru a na ostrovy okolo je neskutečnej.

2 Citovat

My jsme tehdy šli i na dno kráteru. Byl tam už z okraje kráteru viditelný nápis PRAHA složený z kamenů (výška písmen, tuším, tak 1,5 metru). To je ještě víc zralé na kroucení hlavou, ale taky jsem tam moc chtěl.

1 Citovat

Libore ta Praha je nejlepší :D To je možná lepší než vidět Neapol...

2 Citovat

no nevim, když jsem tam byl teď v létě, celá oblast těch bublajících bahen napravo od přístavu byla zavřená a oplocená. Červenej semafor jsem neřešil (ofiko se tam mohlo jen asi dvě hodiny dopo a tři odpo, že prej je na to v poledne moc horko), ale nahoře taky globální zákaz výlezu na vlastní hranu kráteru (asi kvůli plynům, not enforced, tak jsem šel, a fakt se mi po pár minutách čuchání toho motala hlava a štípalo to v nose, asi nejintenzivnější sopečnej smrad, co jsem zažil), jako dobrý, zajímavý, jenže tady jen vidíš a cítíš plyny, na Stromboli to přímo prská.

1