Ahoj, 15 se chystám do Izraele s tím že bych rád navšívil legendární město Petra v Jordánsku mohl by mi někdo řict jak se tam nejednodušeji a nejlevněji dostat ? Rad bych tam byl na západ slunce. Díky moc  .

Jordansko - Petra

Založil ve fóru Co vidět a navštívit

Ahoj, 15 se chystám do Izraele s tím že bych rád navšívil legendární město Petra v Jordánsku mohl by mi někdo řict jak se tam nejednodušeji a nejlevněji dostat ? Rad bych tam byl na západ slunce. Díky moc

0

Najjednoduchšie si kúpiť nejakú dvojdňovú platenú tour s transferom. Cca 200eur + Jordan pass + hraničná taxa + ubytovanie.

Najrozumnejšie kúpiť si Eilat shuttle do Aqaby (predpokladám že prilietaš do Ovdy), tam si požičať auto a ísť do Petry po vlastnej ose. Nezabudnúť si dopredu kúpiť Jordan Pass!

Najlacnejšie ale náročné/zdĺhavé/neisté/nutnosť zjednávať - do Eilatu mestským autobusom Egged, na hranice pešo / zjednať lacné taxi / stopom, cez hranice pešo, taxi do Aqaby a odtiaľ lokálnym busom do Petry (niečo tam ŽEVRAJ niekedy chodí, keď sa to naplní, podrobnosti netuším) alebo taxíkom (cca 30-40€ za jednu cestu).

Každopádne to je takmer celodenná záležitosť sa tam dostať (a opäť naspäť) a celý výlet so vstupným výjde minimálne 200 eur.

0 Citovat

Jen taková zkušenost, která možná někomu přijde vhod, když budete handlovat na autobusáku v Akabě s taxikářskou mafii.

Chtěli jsme jet klasicky nějakým minibusem do Wadi Musa za 7 JOD. Přiskočil k nám boss, že nás vezme do Petry za 55 JOD, což je běžná sazba. S díky jsme odmítli, že jedeme busem. Pak kamsi začal volat a nakonec nám dal nabídku 25 JOD. Nevím, jestli mají málo kšeftů, ale jde to i tak ;-)

0 Citovat

Super dobrý vědět :)

A jel jsi nakonec busem nebo tím taxi? Btw jak jsi řešil dopravu z hranic do Akaby?

0 Citovat

Samozřejmě, ze jsme na to kývli. Jinak od hranic do centra Akaby je cena 11 JOD, když je nějaká snaha o smlouvani, tak ti řeknou, ze můžeš jít pěšky, mají tě proste v hrsti, protože nemáš jinou možnost :-)

0 Citovat

hm tak alespon vim, že nemá smysl smlouvat do krve... Dají se pak někde na hranicích vyměnit JOD bud z USD nebo ILS?

0 Citovat

Měnil jsem pouze na taxi na jordánské straně za neskutečně zm*dský kurz 0,7 JOD za euro, ve městě 0,83. Poplatek za výběr z bankomatu skoro všude 3,5 JOD. Narazil jsem i na bankomat bez poplatku, ale byla tam natvrdo konverze JOD/USD - nevýhodná.

0 Citovat

ok, super diky za aktuální info

0 Citovat

Ahojte,

chystáme sa s priatelkou cez Vianoce do Jordánska a Izraela. Chceme navštívit Petru a Wadi rum. Plánujem si požičať auto v Akabe a zaujimalo by ma či treba mať medzinárodný vodičák,alebo bude stačiť klasická EU kartička?

Díky
0 Citovat

Nie je jednoduchšie namiesto "stresovania" zájsť do klientskeho centra, zaplatiť 6.50€ a na počkanie si ho vybaviť? V požičovni s tým problém asi nikto mať nebude, ale nejaký vychcaný policajt, čo si chce zarobiť, by mohol.

0 Citovat

Problem to nie je samozrejme.

Len som sa pytal.

0 Citovat

Toimas napsal(a):

Dají se pak někde na hranicích vyměnit JOD bud z USD nebo ILS?

Není nutné měnit peníze hned na hranicích, jednoduše se taxíkem nechte odvézt ke směnárně v centru (např hned vedle hotelu Double Tree by Hilton) a řekněte tě mu ať 5 minut počká a peníze vyměňte až tam.

0 Citovat

Este by som mal jednu otazocku. Kolko trva cesta s Ovdy do Aqaby?  Prilet mam 12:30, shuttle na hranicu by mal byt 13:15. 

Je realne objednat a vyzdvihnut si auto uz o 15:00 v centre Aqaby?

0 Citovat

My jsme jeli taxíkem z Eilatu na hranice. To je tak 10 minut. Záleží, jak dlouho bude trvat kontrola. My jsme byli u celníků v 8 ráno. Pro cestující s Jordan passem bylo zvláštní okýnko, u kterého jsme byli jako první. I tak odbavení trvalo 1,5 hodiny.

0 Citovat

A pak z hranic taxíkem do Aqaby zase tak 15 minut.



0 Citovat

Diky. Tak to asi nebudem silit a objednam ho az na 16:00. Planujem este v ten den cestu na sever k Mrtvemu moru. Len teda neviem ako sa po Jordansku jazdi v noci. Cesta bude v Decembri.

0 Citovat

My jsme byli v březnu a naše zkušenost: Záleží, kudy pojedete. Jestli kolem hranic nebo po Královské. My jsme jeli nahoru podél hranic přes den, to jsme potkali auto jen výjimečně. K Mrtvému moři jsme dorazili už po setmění a posledních cca. 20 km k hotelovému komplexu na S Mrtvého moře bylo šílených. Místní měli podél silnice pikniky a to jsme jeli krokem. Po Královské ve dne mimo město slabý provoz. Ve městě šílený - samá auta a všude lidé. Ale vnoci bez problémů.

0 Citovat

Tam by sme chceli vyrazit okolo 17tej popri hraniciach a Mrtvom mori. Naspat cez den pozdlz mora po tej istej ceste so zastavkou v Main hot springs.Potom odbocit na Karak a dalej po kralovskej kvoli vyhladom az do Petry.

0 Citovat

Cestu podél hranice v noci nedoporučuju. Jak už psala Lenkaa, pokud v noci, tak po Královské dálnici.

0 Citovat

Přes den cesta podél hranic je úplně v pohodě a co se týče lidí a pikniků kolem silnice hlavne v blízkosti mrtvého moře. Tak tam jsou hlavně v pátek večer. Jiné večery je všechno téměř prázdné. Jinak i v pátek odpoledne jsou všechny parkoviště kolem mrtvího moře plné lidí zejména z Ammánu.

0 Citovat

eremi napsal(a):

Cestu podél hranice v noci nedoporučuju. Jak už psala Lenkaa, pokud v noci, tak po Královské dálnici.


Myslis cestu c.15 alebo c.35?

Lebo ak som to spravne pochopil tak 35 je vyhliadkova co v noci urcite neocenim. Cistokrvna dialnica by mala byt 15 do Ammanu.

0 Citovat

Toimas napsal(a):

Přes den cesta podél hranic je úplně v pohodě a co se týče lidí a pikniků kolem silnice hlavne v blízkosti mrtvého moře. Tak tam jsou hlavně v pátek večer. Jiné večery je všechno téměř prázdné. Jinak i v pátek odpoledne jsou všechny parkoviště kolem mrtvího moře plné lidí zejména z Ammánu.


Pojdeme vo stvrtok podvecer a v noci . Takze asi ta dialnica bude najrozumnejsia.

0 Citovat

Jak moc je cesta podél hranic zajímavá? Co tam je pořádně k vidění?

0 Citovat

Myslel jsem č. 15 a určitě, pokud v noci, tak takhle.

Já moc nevím, co si myslíte, že na těch cestách v Jordánsku uvidíte, je to pořád dokola poušť a hory, je to pěkné, ale po nějaké době už to přijde úplně normální. Na té cestě poděl hranic je fajn, že je skoro bez provozu.

0 Citovat

Jasné,že sa výhlady omrzia časom.

Tam teda pojdeme po dialnici a naspäť po vyhliadkovej iba s Karaku do Petry.

Myslím že tie 2,5 hoďky na vyhlady postačia.

 Stále som špekuloval ako to urobiť keď máme len necelé 4 dni a chceli sme vidieť aj Sever a Mrtve more.

Takže mi to vyšlo nejako takto:

štvrtok:  okolo obeda prílet do Ovdy, shuttle presun na hranice,taxi do Aqaby.

O 16:00 požičanie auta, nakúpiť nejaké zásoby a cesta po dialnici k  Mrtvemu moru do hotela.

piatok: Kúpanie sa v mori,Mount Nebo,Madaba a Jerash.  Dúfam že to stihneme...

sobota: doobeda kúpanie sa  v mori, a potom popri mori do Main hot Springs, ďalej odklon od mora smer Kerak a po 35  do Petry.

nedeľa : Petra

pondelok: ráno do Wadi Rum. Na 3 hodiny výlet do púšte, potom už len návrat do Aqaby a vrátenie auta pred 16:00.


Díky za rady,poprípade ak by ste mali ešte nejaké tipy čo vidieť,vynechať kľudne napíšte. :)

0