Madeira
S výše zmiňovanou https://www.funchalcarhire.net/ mám dobrou zkušenost - odvoz od letiště na zavolání do nedaleké kanceláře, bleskové sepsání smlouvy a převzetí auta, návrat možný buď opět na letišti, nebo v našem případě v kanceláři s odvozem na letiště - dvě zápujčky, auta vždy OK, cena all inclusive.
Na Madeiře jsem byl v prosinci 2025, auto jsem měl půjčeno nadvakrát - jedno na týden asi za 450 Kč, a druhé tuším na 4 dny za nějakých 350 Kč. To první od Magic Islands - vyhnout se na 100 honů, už jsem to tu myslím někde psal, že jsem se s nima 3 měsíce dohadoval o vrácení depozitu cca 30 000 Kč, to druhé od OK Mobility - naprosto bez problémů, depozit vrácen okamžitě po odevzdání auta. Pokud jde o overturismus - neměl jsem pocit, že by tam bylo natřískáno, řekl bych, že přiměřeně atraktivitě lokality.
já byl v listopadu 2025, byl to můj třetí pobyt (první byl v covidu - nejnejnej) a řekl jsem si, že pobyt i poslední. nárust turistů byl enormní. nejvíc mě dostalo Sao Lourenco. ty dva pobyty předtím jsem parkoval na tom kruháči před vstupem na stezku, nebo kousek před ním, v tom listopadu 2025 parkovaly auta cca 1,2 km před kruháčem a to ještě dopravu řídila policie! Jo -Madeira je nádherná a asi stojí zato jet aspoň jednou, ale ten overturismus je tady fakt extrém... Budu asi sám proti sobě (když doporučím za mně stejně pěkné místo ale o dost míň turistů) ale Azory jsou za dneska lepší volba...
Já byl poprvé 2008 a to ještě nebyly na severu ty tunely a jezdilo se po těch , dnes zavřených, stezkách. Vyhnout se šlo jen na vyhýbaích místech, to bylo hardcore. A vůbe cnikde nebyl problém zaparkovat, mimo Funchalu ale tam žije hodně lidí i bez turisů...
450kč za auto za týden?
Taky sdílím zoufalství z toho, jaký se z Madeiry za poslední roky stal Disneyland, ale stejně mě to tam nějak pořád táhne... Chtěli bychom to zkusit v únoru nebo březnu - nebyl jste někdo poslední dobou v těchhle měsících? Nevadí mi, že bude chladno a pršet, ale hrozně bych chtěla slyšet, že je tam málo turistů...
Já jsem tam byla poprvé na jaře 2023 a podruhé loni v listopadu. I za tu krátkou dobu byl další posun k overturismu a zdražení znát. Neplánuju se tam vracet, radši některý z menších Kanárských ostrovů nebo Kapverdy.
Kapverdy asi jedině některé ty hůře dostupné ostrovy. Ty dva, co se na ně lítá, jsou nic moc. Jediné příjené překvapení bylo, jak teplý je tam Atlantik v zimě. Jinak se tam rozhodně vracet nebudu.
Na Madeiře jsem byla v únoru 2023, levady byly ještě zadarmo a turistů tam tak hrozný hordy nebyly. Zato do hor jsme se vůbec nedostali, neb pršelo a dokonce i sněžilo, takže uzavírka silnic.
tak já mám v plánu ubytování s velkou terasou kde je vířivka. jestli mě budou štvát lidi tak budu z vířivky pozorovat Atlantik a popíjet... Levady neprolejzám protože mě chození po rovině nebaví.
Doufám, že tohle lze ještě v klidu projít bez nějakého poplatku.
https://mapy.com/s/recenonuro
bugr napsal(a):450kč za auto za týden?
Ano, nekecám. Přes EconomyCarRentals. I teď jde půjčit na týden za 800 Kč, např. termín 5.-12.12. První, co jsem zkusil. :-)
Je pravda, že v exponovaných místech, např. to Sao Lourenco, Pico Areeiro, parkoviště u Rabacalu nebo Fanal, bylo aut hodně, ale v terénu se lidé rozprostřeli a nějaké návaly na stezkách se nekonaly. A na těch méně profláklých jsem byl kolikrát sám.
mirjur napsal(a):kecám. Přes EconomyCarRentals. I teď jde půjčit na týden za 800 Kč, např. termín 5.-12.12. První, co jsem zkusil. :-)
předpokládám, že to je s depositem a kreditkou bez kompletního pojištění,. Jak zadám debetní kartu tak 8000 za 8 dnů.
Jinak v tom lednu je to celkově dražší, tam vyskočí minimum 3000 i když by člověk akceptoval kreditku a se spoluúčastí. Jsem myslel, že leden je off season víc než prosinec(teda mimo vánoc a silvestra)
TAP dnes zlevnil letenky, 13600 pro dva s kuframa mi přijde supr, tak jsem to vzal. Nemám rád lednovou depresi tady a ty krátký dny tak snad na Madeiře nebude týden pršet :)
na auto zkuste MADPOINT - maji dobré recenze a taky si od nich teď za tyden budeme pujčovat tak pak nahodim recenzi :)
já zkusím jak mi tu někdo psal tu domácí půjčovnu. ono to v tom lednu vychází cenově u všech podobně takže jen řeším kvalitu a ojeby.