Ahoj všem. Kdo by měl v plánu navštívit tuto zemi, nechť mě kontaktuje. Rád poradím a podělím se se svými zkušenostmi, které jsem během svého 14ti denního výletu na Srí Lance nasbíral. Vrátil jsem se před pár dny, takže info mohu poskytnout opravdu čerstvé takže hlavně žádný roaming tady v ČR Informací je mnoho, takže kdo by měl zájem piště, případně si můžeme i zavolat když na to přijde .

Srí Lanka – tipy co navštívit

Založil(a) ve fóru Co vidět a navštívit

24 reakcí

Ahoj všem.
Kdo by měl v plánu navštívit tuto zemi, nechť mě kontaktuje. Rád poradím a podělím se se svými zkušenostmi, které jsem během svého 14ti denního výletu na Srí Lance nasbíral. Vrátil jsem se před pár dny, takže info mohu poskytnout opravdu čerstvé smiley

Kdo zvažuje cestování vlakem tak krásný úsek je mezi Ella a Hatton. Ostatní trasy nestojí za nic a jet tam znovu, preferuji autobus a jen na tento úsek vlak, který projíždí čajovými plantážemi.

Navštívili jsme:
Uda Walawe (národní park plný slonů, ptáků a dalších zvířat, mohu jen doporučit)
Ella - výšlap na horu Ella rock (znám i přesnou cestu a vyhnete se tak místním, kteří Vás špatně navádějí aby jste pak na konci špatné cesty někomu zaplatili za radu, kudy se správně vydat...ano i tohle se tam děje)
Adams Peak - Náročný výšlap (5200 schodů) a výška jako prase. Nemohu popsat jaké to je. Já nahoru nedošel protože jsme se trefili asi do nějakého svátku, protože na kopec mířilo stovky místních poutníků a vrchol kopce to kapacitně nezvládl a my zůstali hodinu stát asi 200m od cíle a kvůli časovému presu na dlaší přesun jsme byli nuceni vzdát (skoro i se slzami v očích)
Kandy - Větší město s velkou tržnicí plnou ovoce, bot, koření (koření jsem našel opravdu jen tady, kde byla zaručená kvalita a všechny možné druhy) jinak je tu jen chrám budhova zubu
Dambulla - Skalní chrám s 5ti jeskyněmi
Sigiryia - Nádherné místo a povinnost navštívit + hora Pidurangala vzdálená asi 3km ze které je nádherný výhled na Sigiryi, kterou máte jako na dlani. Pro mě asi to nejhezčí na srílance.
Polonnaruwa - Starověkké město plné rozpadých chrámů. Město lze projet na kole což je příjemné zpestření
Plážové oblasti - Koskoda - želvy, za polatek vypouštění malých želviček do moře (něco nádherného)
Hikkaduwa - Krásá velká pláž s korálovým útesem a možností šnorchlování. K vidění tu byly mořské želvy které se krmily vodními rostlinami
co tam místní prodávali
Mirissa - Pozorování velryb, surfing, pláže
Spojení se světem : Za pár korun lze zakoupit sim kartu, plnou mobilních dat. Data tam frčí na 3G a 4G LTE síti, takže kdo má chytrý mobil přes messenger a whatsapp skoro nepoznáte, že jste někde pryč. Jen pro představu...kredit internetu zde stojí 100lkr což je asi 17kč smiley takže hlavně žádný roaming tady v ČR

Informací je mnoho, takže kdo by měl zájem piště, případně si můžeme i zavolat když na to přijde

0

dik za info, aj ked letenky kupene az na 02/2018 (flydbuai z Bratislavy za 300, no nekup to) a len na 9 dni, tak uz teraz vymyslam co a ako.

0 Citovat

A letíš do Kolomba nebo do Mattaly?

0 Citovat

já tam taky letím až na vánoce, za měsíc letím do Vietnamu na 3 týdny, tak pak se kdyžtak ozvu přes SZ, díky

0 Citovat

Tak si užij Vietnam. Taky jedna z destinací o které jsem uvažoval smiley

0 Citovat

Zdravím,

za týden odlétáme na Srí Lanku, tak by se mi nějaké rady hodily.

Náš přibližný plán cesty je následující:
Colombo - Kandy (sloní útulek Pinnawala, bylinkové zahrady) - Ella (projížďka vlakem, výšlap na Konec světa nebo Lipton's seat, návštěva továrny na výrobu čaje, vodopády) - Thisamaharama (národní park Yala) - Mirissa a okolí (šnorchlování, pozorování velryb, surfování) - (Kosgoda) - Colombo

Uvažujeme ještě o lví skále Sigiriya a nějakém buddhistickém chrámu, máš nějaký, který bys doporučil? Případně ocením i jiné tipy v okolí naší trasy.

Další otázka je ohledně cestování vlakem/busem. Chtěl jsem jezdit spíše vlakem kvůli pohodlí, kvůli čemu preferuješ bus?

Máš nějaké tipy na hezké a levné ubytování?

Sim karta s tím internetem za 100 LKR je na na jak dlouho?

Díky za odpovědi,

Tomáš

0 Citovat

http://prepaid-data-sim-card.wikia.com/wiki/Sri_Lanka
tie ceny za net su tam fakt minimalne

0 Citovat

Zdravím.

Z Colomba do Kandy bych jel určitě busem. Jednak se tam dostaneš za 1/3 ceny a budeš tam podstatně rychleji. Vlak je hodně pomalý a výhled z něj v této části nestojí za nic. Busem je cesta lepší že se to nevleče. Bus ti jezdí každých 10 minut tak si počkej klidně na nový, sedni si kam budeš chtít, bágly ti dají do kufru a jedeš. Sloní útulek může na někoho působit dost depresivně. Jsou tam prý zranění sloni, sloni v řetězech a to se né každému může líbit. Slony je lepší vidět v přírodě a jestli jich vidíš 50 pohoromadě nebo jen několik skupin po pár slonech vyjde asi na stejno.
Ellu určitě doporučuji a doporučuji i vlak. Mezi Hattonem a Ellou je ta krajina fakt nádherná. Z kandy do Hattonu už to stálo za nic tak bych teď už jel zase busem. V Elle je ale Ella rock, nikoliv konec světa, ten je někde jinde tak pozor nato. V Elle je pak pod kopcem i vodopád s možností koupání (na vlastní riziko) Yalu nemohu hodnotit, byl jsem v Uda Walawe, ale co jsem mluvil se známými, viděli jsme toho asi více než oni v Yale a je to i při cestě z Elly na jih na pláže. Mirissa, Hikkaduwa a Kosgoda super. Jen v té koskodě je pláž špatná na koupání a jsou tam jen ty želvy. Asi bych si tam udělal jen výlet busem za želvama, ale nebydlel tam. Vypouštění želv je asi v 18:00 takže hodku a půl předem tam být, kouknot na lihniště, projít pláž, pustit si malé želvičky do moře a jet zase zpátky busem do místa kde budeš bydlet.
Surf jsem viděl v Hikkaduvě a Mirisse tak uvidíš, kde se ti bude více líbit.)
Sigiryii určitě dejte, je to fakt pecka. Pro mě asi to nejhezčí ze Srí Lanky.
Kup si tu simku a stahni aplikaci na Booking.com. Za par minut máš ubytko za pár korun pár metrů od pláže smiley

0 Citovat

Sigiryii určitě dejte, je to fakt pecka. Pro mě asi to nejhezčí ze Srí Lanky. - SOUHLAS

Kup si tu simku a stahni aplikaci na Booking.com. Za par minut máš ubytko za pár korun pár metrů od pláže smiley

S bookingem souhlas, ale jinak já jsem zastánce, že na dovolené nechci přes den chodit s telefonem v ruce, koukam na wassup, msenger a refreshovat fb.
Jelikož každé ubytko má Wifi, vždy jsme večer našli přes tu appku nějaké super ubytko za malý peníz a na druhý den tam po vlastní ose dojeli.
secret tip: Hledejte malé ubytka levnější kategorie u místňáků. Žádné hotelové typy nebo větší komplexy. Místní se Vám odvděčí VELKOU ochotou ze vším pomoct, řeknou Vám spoustu zajimavostí a nasajete tu pravou atmosféru. To se mi opravdu moc líbilo.

BTW: Legendary zážitek. Když uděláte večer v chaloupce v Nuwara Elya při 7 stupních výměnný košt. Já dal na stůl slivovici + jagermeister a ubytovatel ubalil Brko z místní bioprodukce a uvařil čaj z lokální produkce. Velice kvalitně jsme strávili a prodebatovali večer smiley ... to prostě na dovolené nenaplánujete ani nevymyslíte.

Jinak depresivní ten útulek vůbec není. To je možná nějaké staré zakořeněné dogma, ale sloní útulek má mnoho výhod. Jednak sloni jsou na volno v řece, při tom nádherném pochodu k řece, v jejich výběhu také. Součástí lístků je i krmení malých slonů apod. MOC se mi to líbilo a znova bych se tam vrátil.

Doporučuji využívat public transport. Hlavně ty autobusy. Vlaky jsou opravdu pomalejší, dražší a souhlasím, že jediná trasa, která má význam je ta do elly. Ale i z Kandy se dá jet do nuwary nebo až do ELLY ... hezká místa tam jsou, plantáže a místní chatrče v horách také. Ale ty pohlednicové sighty jsou opravdu jen v tom výše zmíněném úseku.

V Kandy doporučuji zůstat aspon dvě noci, protože den zabijete Kandym a druhý den jsme udělali tak, že jsme ráno vyjeli publicem z nádraží autobusem do útulku ( číslo autobusu je na netu všude a v LP - nepamatuji si ) a odpoledne jsme se tím busem do Kandy vrátili. Člověk se vyspí v pohodě a hlavně si tam může nechat věci a cestovat nalehko. A hned ráno se může vydat dále. Kandy je dobrý středobod, kde jsme se během cestováni vrátili znova. Z Kandy do Sigirie+Dambuly a pak zpět do Kandy a od tama vlakem do nuwary (Little england , zajimavá, ale tak na jednu noc) a pak do ELLY dojet vlakem zase.

Taky mám ze Srí Lanky velice intenzivní zažítek a s odstupem času se mi i líbí. Musím se přiznat, že když jsem tam byl, dost věcí mě tam štvalo.
A země je tam rozmanitá a nádherná, že vám ani 2 týdny nebudou stačit na vše. Já vše vyrushoval za 9 dní a chybí mi opravdu hodně věcí, ale v následujících letech nemám sílu se tam vracet. Vyčkám.

0 Citovat

no tiez mi pride luto, ze len 9 dni tam budeme, ale co uz...je realne otocit z Kandy Sigiryii a este v ten den sa dostat do Hattonu? Alebo ak by ste sa mali rozhodnut, co vynechat - Sigiryii, alebo Adam's peak? smiley
(sam by som so snubenicou to asi vsetko stihol, ale este sa k nam prida jeden par, tak nechcem ich nahanat smiley)

0 Citovat

No přítelkyni jsem říkal Dorota Máchalová, protože ta mě hnala jak nakopnutou kozu. No byl jsem tam s vykkloubeným ramenem a rozřízlou nohou.

Dá se toho stihnout opravdu hodně, ale něco člověk vynechat musí a něco musí ošulit.

Pokusím se ti uplně stručně napsat náš routing ať si můžeš udělat malý obrázek a přirovnání. Neměli jsme řidiče, byli jsme pár a měli na to přibližně stejná čas jako vy.

Přespali jsme po příletu v Negombu a ten první den jsme ho prošli - waste of time !

Z negomba dopoledne busem do Kandy. Prošli jsme Kandy a chrám apod.

Druhý den ráno z kandy busem do sloního Sirotčince. Odpoledne epický trip z Pinnaw. až do Sygirye busem - dorazili jsme v 11 večer.

Další den strávený v Sigirii v Dambulle.

Brzo ráno odjezd do Kandy, kde jsme víceméně přestoupili na vlak a dojeli do Nuwary. Prošli jsme si město a místní otevřenou jídelnu pro místní ( super zážitek) ... večer výše zmíněný společenský program.

Druhý den ráno Místní vodopády, okolí a MACKWOODS továrna na čaj . Po obědě přejezd krásným vlakem do ELLY. V Elle jsme strávili odpledne a večer, kde jsme potkali Poláky a čechy.

Rozhodli jsme se, že s čechama ráno pojedeme busem do tangalle ať aspon chvíli vidíme a zažijeme moře a hlavně ať si na chvíli dopočineme !

Takže ráno do Tangalle a odpoledne jsme strávili u Oceánu. Druhý den ráno také u oceánu a po obědě jsme vzali bus přes mataru do Colomba na letiště a hurá na ostrov huraa na MLE.

takže my v podstatě měli 8 celých dní na Srí lance. Když vynechám nějaký večerní přílet, kdy nic nestihnete.

Hektické, ale velice různorodé, dynamické, zajimavé, obohacující, zábavné, smradlavé, adrenalinové, k nasrání, dechberoucí, relaxující, únavné. Prostě Srí Lanka style !!!

0 Citovat

Já v Kandy doporučuju ubytování v High View Homestay http://www.booking.com/hotel/lk/homestay-ankumbura.cs.html?aid=355333

Byly jsme tam dvě noci a platily jsme v přepočtu 1800 Kč. Krásnej výhled a super majitelé. Je to trochu dál od centra, ale tuk tukem vyjde cesta na v přepočtu 100 Kč. Z hotelu do centra levnějš. Stačí si u majitele odvoz objednat a do 15 minut je tam. Pokoje nejsou žádný luxus, ale je tam vlastní koupelna, klima a balkon. smiley

Já jsem bohužel na Srí Lance strávil jenom 3 dny, protože počasí bylo dost proti nám. Ale v budoucnu se tam vrátim. Přírodu mají krásnou, ale města už tolik ne. Lidi ochotní a rádi pomůžou. Anglicky umí, ale s jejich přízvukem je rozumět tak každý 3 slovo a museli mi to hodněkrát opakovat a to anglicky rozumim smiley

0 Citovat

No budem to musiet premysliet, kedze aspon dva cele dni pri mori musia byt smiley prilet mame skoro rano, to uz potiahneme radsej hned do Kandy a posledny den mozme uz ist z plaze na letisko CMB. S Colombom asi netreba stracat cas. Tak mam rok na planovanie, idem ja radsej na bus nech nezmeskam let do Bejrutu smiley

0 Citovat

ja bych doporucil v Kandy
Kandy view hotel, na bookingu se nam povedlo za 25 USD / noc sehnat deluxe room v nejvyšším poschodí. Nádherný výhled přes celoprosklenou stěnu, vynikající snídaně a celkově i díky tomuto hotelu na Kandy vzpomínáme mooooc.
Sloní útulek asi jak pro koho - já si myslel, že za půl hodiny budeme pryč. Nakonec jsme ztvrdli strašně dlouho, byli absolutně zmagnetizování pohledem jako z jurského parku na krásné okolí řeky a v ní plno slonů. Nakonec jsme sedli do stínu restaurace, objednali pití a seděli dál a nedokázali se odtrhnout.

Náš okruh byl Negombo - Sygiria - Polloranuwa - Kandy - Adams Peak - Ella - Mirrisa - pobřeží - Colombo. A po cestě vše známé i neznámé.
A určitě, kdybychom měli vybrat místa, kam se vrátit, tak jsou to Kandy (včetně sloního útulku), Adams Peak, jiné místa s "čajem" než Ella.

0 Citovat

Kdyby někdo potřeboval nějaké cenné info tak napište na mail z.slana@seznam.cz a následně si můžeme i zavolat. Rád pomohu s plánem cesty, poskytnu fotogafie, jízdní řády atd.

0 Citovat

otazka ani nie tak pre mna, ale pre kamosa ktory leti na Sri Lanku v juni/cervnu. Ako pozeram, tak pocasie dobre je na vychode. Zdroje sa vseljak roznia, ale keby ste si po prieskume vnutrozemia (Kandy, Adam's Peak, Sigiriya), tak kam tak na 3-4 dni k plazi?

0 Citovat

Kolik stojí řidič? Počítá se na den / počet hodin / počet km? Můžete někoho doporučit? Určitě potřebuju transfer letiště - hikkaduwa a zpět přes Pinnawala pro 4. A rád bych udělal nějaký jednodenní trip do vnitrozemí. Díky

0 Citovat
tonic napsal(a):

otazka ani nie tak pre mna, ale pre kamosa ktory leti na Sri Lanku v juni/cervnu. Ako pozeram, tak pocasie dobre je na vychode. Zdroje sa vseljak roznia, ale keby ste si po prieskume vnutrozemia (Kandy, Adam's Peak, Sigiriya), tak kam tak na 3-4 dni k plazi?

Doporucuju Uppuveli. Pekna plaz s malymi vlnami, pobliz Pigeon Island s asi nejlepsim snorchlovanim na Sri Lance. Nedaleke Trincomalee stoji za navstevu. Je tam levneji nez na jihozapade.

0 Citovat
tonic napsal(a):

otazka ani nie tak pre mna, ale pre kamosa ktory leti na Sri Lanku v juni/cervnu. Ako pozeram, tak pocasie dobre je na vychode. Zdroje sa vseljak roznia, ale keby ste si po prieskume vnutrozemia (Kandy, Adam's Peak, Sigiriya), tak kam tak na 3-4 dni k plazi?

Doporučil bych Marakolliya beach kousek od Tangalle :-) lepší relax nevymyslíš.. navíc diametrálně lepší než prostředí Unawatuny a okolních pláží.. na 5 kilometrech pláží nás bylo tak 20..

0 Citovat
haxs napsal(a):

Doporučil bych Marakolliya beach kousek od Tangalle :-) lepší relax nevymyslíš.. navíc diametrálně lepší než prostředí Unawatuny a okolních pláží.. na 5 kilometrech pláží nás bylo tak 20..

Doporučil bych Marakolliya beach kousek od Tangalle :-) lepší relax nevymyslíš - v Junu to ani tak relax nebude. To asi fakt jen ten víkend. Byl jsem v Tangale v září a ty vlny by porazily i Hagrida.

A řidič stojí cca 50dollaru na den, ale na 1 den žádný řidič nechce jezdit a pokud ano, tak za víc.

0 Citovat

Byli jsme v lednu a pohoda.. je fakt, že byly větší vlny, ale o to větší zábava, jen trochu problém při snaze z moře vylézt, ale při použití správné techniky se to dá. Jinak tam Tě vezme normálně tuktukář :-)

Ubytování jsme byli nejdřív u nějakého týpka po cestičkách (Singing birds tuším?). Tehdy to ještě neměl na bookingu a tak tam měl pěkně velkou chatku pro 2 lidi za 3k rupek, parádní místo asi 5 minut pěšky k moři. Další 2 dny v Mangrove beach cabanas, to bylo top ubytko kousek od pláže, ale taky 2x dražší. Jejich Hawaii salát a mangové chutney nemělo chybu.

0 Citovat

no ved to, Sri Lanka je uplne ina v zime a v lete. Ja osobne idem vo februari buduci rok, takze to Tangalle navstivim a tie plaze co spominate:) Ale kamos ide o 3 mesiace a teda bude sa skor orientovat na centralnu a vychodnu cast ostrova...a teda na tie plaze na vychode zhanam(e) tipy :)

0 Citovat

Ahoj všichni,

pokud stihneme přestup v Dubaji, na který máme jenom hodinu a čtvrt a bohužel letíme s FlyDubai, tak bychom měli 12.4. v 6 ráno dorazit na Srí Lanku.

V plánu máme okamžitý přesun do Kandy, kde bychom měli dorazit snad okolo poledne. Chceme se ubytovat někde nahoře nad Kandy s pěkným výhledem a s bazénem, ať můžeme spočnout po cestě.

Následující 2 dny, tedy 13. a 14., bude oslava Nového roku (Sinhala). To nám docela narušuje plán, respektive lépe řečeno nemáme tušení, jak moc nám to plán vlastně naruší. Nedokážeme si představit, jaký vliv to bude mít na dopravu a kapacitu ubytovacích zařízení.

Selský rozum mi napovídá, že bychom neměli realizovat náš záměr jet pod Adam's Peak následující den po Kandy (13.) a na horu udělat výšlap v brké ráno 14. - tedy přesně v noc na Nový rok. Podle všeho bývá přerváno i v běžné dny, natožto při tak velkém svátku. Neradi bychom se zasekli 100m před vrcholem.

Kvůli tomu můj první dotaz - má někdo zkušenost s white water raftingem v Kitulgala? Jsme docela na extrémní sporty, a proto nás to rozhodně láká. Pokud je tady někdo, kdo tam byl, bylo by mi možné poradit jak se tam z Kandy dostat, jak dlouho se tam jede, jestli to za to stojí, na kolik to vůbec vyjde a jakékoliv další informace? Nejspíš bychom totiž první jeli tam, zůstali tam do 14. a Adam's Peak bychom si vyšlápli v noci z 14. na 15., tedy už den po Novém roce.

Ten začátek je pro nás zatím největší oříšek, se kterým si trochu nemůžu poradit a ať googluju jak googluju, nemůžu se rozhodnout pro definitivní řešení. Nerad bych to ale celé nechával osudu.

Po Adam's Peak jsme měli v plánu stop v Nuwara Eliya, nicméně z diskusí jsem pochopil, že je to možná zbytečné. Že nás tam nic lepšího oproti Ella nečeká, a že můžeme jet rovnou právě až do Ella. Má někdo opačný názor? Vstup do Horton Plains stojí $35 a ve srovnání s Lipton's Seat (kam máme v plánu udělat výlet z Ella) údajně vůbec o nic nepřijdeme, neradi bychom tím tedy strávili 2 dny z našich celkových 13 dní a nakonec zjistili, že to byla vážně ztráta času.

V Ella tak 3-4 dny podle programu, poběhat všechny výlety a tracky okolo a potom se vydat na jih. Další stop NP Udawalawe. Má někdo zkušenost? Doporučení ubytka a safari společnosti, popřípadě jakékoliv důležité informace? Má smysl celodenní výlet včetně večerního sledování zvířat při západu slunce?

Poté přesun na jih k moři, kde bychom chtěli strávit poslední 3+ dny. V plánu máme ubytovat se v Mirissa a udělat si výlet na motorce jak na východ (Matara, Talalla), tak na západ (Habaraduwa - sea turtles, Weligama, Galle). Doporučení na ubytko v Mirissa, popřípadě doporučení jiného místa pro relax na jihu?

Poslední den přesun do Colomba a podle časových možností tam buď strávíme jednu noc nebo nikoliv. Letíme ve 2 hodiny ráno, takže je dost možné, že někdy okolo poledne přijedeme do Colomba a poletíme už v tu noc.

Díky za přečtení a za váš čas věnovaný odpovědi! Moc by mi pomohlo především jakýkoliv názor na ten Adam's Peak a rafting v Kitulgala během oslav Nového roku. Názor na Nuwara Eliya rozhodně uvítám a stejně tak jakékoliv informace ohledně Udawalawe.

Jakub

0 Citovat

Horton Plains je o necem jinem nez Lipton's Seat. A vyhlidky jsou na HP mnohem lepsi. Cena zavisi na poctu lidi ve skupine.

Mirissa v nejvyssi sezone? V srpnu se mi tam libilo, ale v lednu bych tam ja osobne nejel.

0 Citovat

Horton Plains je o necem jinem nez Lipton's Seat. A vyhlidky jsou na HP mnohem lepsi. Cena zavisi na poctu lidi ve skupine.

Mirissa v nejvyssi sezone? V srpnu se mi tam libilo, ale v lednu bych tam ja osobne nejel.

0
24 reakcí