Kdo se teď odkud vrátil a jake to bylo?
Záleží s jakou Ukrajinou z jaké doby a oblasti srovnáváte.
Úplně jiné jsou Karpaty a proti nim třeba Donbas. A taková, jaká byla za vízové povinnosti ještě počátkem tisíciletí, už nebude nikdy.
Šestidenní roadtrip Arménií (za inspiraci pro itinerář děkuji především Hance Maturové a kavkazskému guru Antonovi), trasa: Zvartnots - Vagharshapat - ROT-54 Orgov - Hovhannavank - Saghmosavank - Sevanavank - Hayravank - Noratus - Selim Pass - Tanahat - Shaki vodopád - Zorats Karer - Tatev - Vorotan Hot Spring - Noravank - Chor Virap - Garni - Geghard - Symphony of Stones - Jerevan (Matka Arménie, lunapark, Kaskáda, zpívající fontána na náměstí Republiky, Modrá mešita, katedrála). Všechno super, nejlepší Orgov teleskop, chačkary na hřbitově Noratus (až na dotěrnou neodbytnou bábu s pletenýma fuseklema, která se neustále vnucovala jako průvodkyně), karavanseráj Selim, panoramatické silnice v okolí Tatevu, Kaskáda a fontána v Jerevanu. Ceny mírné, jídlo velmi dobré, alkohol dostupný (pivo pitelné, pokud je studené). Mimo Jerevan trochu bída s jídlem, nejlepší možnost brát večeři v ubytování u místních lidí. Důrazně varuji před autopůjčovnou Naniko, nejhorší zkušenost, jakou jsem kdy měla s autopůjčovnou, už nikdy bych si od nich auto nepůjčila (nespolehlivost časová, lhavost, závady auta, špinavé jak prase, nefunkční měřič paliva atd.).
Tak TAP/Avianca error z Lisabonu do Bogoty za 200e uspesne preleteny. Kupili sme to styria, letenka prezila len moja :)
Navstivena Bogota, Medellin, Guatape a 4 dnovy roadtrip po provinciach Cundinamarca a Boyaca. Maximalna spokojnost, minimum zapadnych turistov.
Pred odletom z LIS do BOG este v Portugalsku stihnuty avgeek zarez Dornier 228 z Braganca do Cascais cez Vila Real a Viseu. V oboch mestach pristupil jeden pasazier, takze podarilo sa dat vsetky segmenty (ak nieje cestou ziadny pasazier tak preskakuju segment).
Gratulace ke zdarnemu proleteni znacne nepravdepodobneho erroru!!
Je to hit, kdyz srovnam tuto cenovku 200 EUR (asi za Biz: LIS-BOG, BOG-LIS) s mym ulovkem 507 EUR (za Biz: LIN-MAD-BOG-MDE, BOG-MAD-VCE). Ja byl tenkrat s Iberkou nadmiru spojen. Jaky byl Biz se soucasnou Aviancou? (jejich eco je dost low-costove).
Medellín se ctvrti El Poblado, Guatapé se svym El Peñón (el Peñol) a regiony severne od Bogoty jiste patrily mezi highlights vyletu.
Dovoluju si odhadnout, ze navstivils i solnou katerdralu v Zipaquirá, mesta Tunja a Villa de Leyva, Puente de Boyacá, jezero Guatavita (snad legendarni El Dorado).
Nebo naznacis i jina krasna mista?
Inu a naroubovani do teto expedice par letu v Dornieru 228 po Portugalsku je opravdu majstrstyk, dokonce az historickeho mestecka Bragança v severoportugalskem regionu Trás-os-Montes.
V sobotu jsem byl v Mariboru. Včasná jízdenka z Graze za 9,8 € zpáteční. Město samotné pěkné, ale třeba Jičín je podle mě hezčí.
Udělal jsem tu chybu, že jsem koupil lístky na MHD přes appku Marprom (jejich provozovatel MHD). Trochu nečekaně se jejich aktivace dělá přes NFC terminály v buse. A jak tušíte, trochu čekaně, se kromě aktivace strhla i běžná platba přes NFC.
Nooo, Jičín má lanovku na velký kopec? Aj ty kopce kolem Mariboru, slušná řeka, to jsou městotvorné prvky.
Jičín je ospalá díra uprostřed polí...
Jakub Langer napsal(a):Gratulace ke zdarnemu proleteni znacne nepravdepodobneho erroru!!
Dik, zial nebol to Biz ale len obycajna Eco.
Solnu katedralu sme uz nestihli ale zvysok co spominas ano, potiahli sme to az do Mongui, to bol asi najvzdialenejsi bod od Bogoty.
Měl jsem tu čest jet s Leo Expressem a tou jejich soupravou od Renfe.
Krátké hodnocení: šrot - horší jak u Jančury.
Dalo to zabrat, ale podařilo se jim ho překonat.
Na odjezdu ráno z Prahy nefungovaly dveře u dětského oddílu - vtipné - nástupy s kočárkem o dveře vedle.
Odpoledne ze Starého Města přijela ta samá souprava, ale už ji nefungovaly i další dveře hned vedle. Ty nebyly ani označené.
Na vše je tu vaše MasterCard, ale ještě kočárek přes 2 vagóny, máte jen u Lea.
Naprostý souhlas, ta souprava od Renfe je neskutečný bizár. Jel jsem s nimi teď 1. května ranním vlakem do Olomoucí (uvnitř ještě lítaly balónky ze slavnostního zahájení linky z 30. dubna) a zážitek to byl podobný.
V našem vagónu dveře nefungovaly a měly nálepku, v dalším pro jistotu nefungovaly a nálepku neměly. Toaleta se sotva zavírala, a protože z kohoutku tekla voda ještě hodnou chvíli po umytí rukou, tak před Olomoucí kompletně došla. Bylo docela úsměvné sledovat lidi v Olomouci, jak v panice sprintují přes tři vagóny, aby vůbec stihli vystoupit.
3. května, při cestě zpět z Olomouce už rovnou některé spoje rušili. Ten náš měl naštěstí jen zpoždění.
Pridam se s jizdami v obdobnem obdobi:
1.5. ... Olomouc - Zilina
2.5. ... Liptovsky Mikulas - Olomouc
Slo o nocni spoje, takze tech talgovych bizaru jsem v temnote a pritmi moc nezaznamenal.
Ale pri spani stvalo to pevne prostredni operatko na ruku. V jejich drivejsich vlacich nebylo, tam je polohovatelne.
Bonusem byl vsak nabizeny caj nebo kava zdarma za to, ze nahle jela souprava s jinym zasedacim poradkem.
Tak to je celkem nuda. Jel jsem před časem s ČD a ve 4 maďarských vagónech za sebou nešly otevřít dveře. Člověk je pak rád, že si vůbec stihne vystoupit. 😊
### Cesta a přílet do Gruzie
Předevčírem jsem se vrátil z pětidenního výletu do Gruzie. Při odletu 14. května v 5:45 byli v salonku na Terminálu 1 asi jen 4 návštěvníci. Po nástupu do letadla cesta rychle utekla a v Kutaisi bylo při přistání neuvěřitelných **28 °C**. Na pasové kontrole se mě zeptali, zda jsem v Gruzii poprvé (což jsem byl), vyfotili si mě a zajímali se o počasí v Praze. Žádné cestovní pojištění nikdo vidět nechtěl, i když jsem ho měl připravené.
Můj spolucestující měl ukrajinský pas, takže musel jít do nějaké výslechové místnosti. Tam se ho asi 20 minut ptali na práci, důvod cesty a místo ubytování, a až pak ho přes pasovou kontrolu pustili. Dále nás pro jistotu zastavili ještě na celnici a začali se vyptávat, proč jsme přijeli, co máme s sebou a zda nevezeme léky, zlato nebo peníze. Následně nám řekli, ať dáme batohy na skener, což jsme udělali, a po 5 minutách už jsme byli venku.
### Peníze a přesun do Tbilisi
Peníze jsem vybral z Revolutu v bankomatu Cartu bez poplatku. Jinak poplatek u *Bank of Georgia* je 3 lari a u *TBC* je to 5 lari za výběr. Na přepážce jsem zaplatil kartou 30 lari za osobu za autobus do Tbilisi a za 15 minut už jsme byli na cestě. Autobus cestou párkrát zastavil na desetiminutovou pauzu na benzínce. Po skoro 4 hodinách jsme dojeli do Tbilisi, kde byla zácpa, takže jsme dalších asi 30 minut jen popojížděli k nádraží Didube.
### Co mě v Tbilisi překvapilo:
* **Toulaví psi:
Je jich hromada a jsou prostě všude. Přitom jsem jen jednou viděl někoho venčit svého vlastního psa.
* **MHD plná žen:
V hromadné dopravě jezdí z cca **80 %** ženy. Muži MHD skoro nepoužívají – jezdí auty, a možná i proto jsou ve městě tak hrozné zácpy.
* **Moderní doprava:
Na skoro každé zastávce je informační tabule s odjezdy MHD. V maršrutkách a autobusech mají GPS, takže se dají v reálném čase sledovat i na Google mapách.
* **Ruština a Rusové:
Je zde hodně Rusů, což vzhledem k okupaci 20 % gruzínského území Ruskem působí divně. Rubly se tu ale dají směnit bez problémů a v hotelu, kde jsem bydlel, tvořili Rusové 80 % hostů. Průvodkyně z *Free Walking Tour* ale na úvod hned řekla, že Rusové jsou okupanti a rubly jako spropitné nepřijímá, což mě potěšilo. Na dvou místech mě odmítli obsloužit rusky, ale anglicky to šlo bez problémů. V restauraci jsem potkal i Rusy, kteří se mezi sebou bavili rusky, ale objednávku raději udělali v angličtině.
* **Špatné železniční spojení:
Mezi Tbilisi a Kutaisi v podstatě chybí normální železniční spojení. Vlaky sice jezdí, ale asi jen jednou denně ráno nebo pozdě večer. Z Didube ale odjíždí každých 20 minut mikrobus, i když tato cesta není zrovna nejpohodlnější.
* **Krávy u silnic: Cestou z Kutaisi do Tbilisi je vidět spoustu krav, které se pasou v menších skupinkách na loukách u silnice. Některé se dokonce pásly i ve středovém dělicím pruhu dálnice.
* **Policejní stát vs. chaos: Všude visí vlajky Gruzie a Evropské unie, ale stát působí trochu policejním dojmem. Všude jsou kamery a cedule o tom, že jste sledováni 24/7. (Nakup esim je možný jen na pas). Lidé, kteří žebrají o peníze, ale policistům nevadí. Například na schodech cestou do metra sedí žebráci, a i když se kvůli nim dá jen těžko projít, nikdo to neřeší. To samé platí pro spoustu stánků v podchodech nebo prodejce žvýkaček. Nevím, zda je tohle přesně to, co EU potřebuje.
* **Levná data: Neomezená data na týden stojí 5 lari (cca 45 Kč), což mě hodně potěšilo. Zvlášť po zkušenosti s globálním tarifem od Revolutu (který jsem měl zdarma v rámci tarifu Premium), který mi byl k ničemu, jelikož v něm Gruzie nebyla zahrnuta.
### Závěr
Samotná cesta se vydařila, ale nevím, zda bych se chtěl do Gruzie v dohledné době vrátit.
Jen drobný dotaz k tomu závěru. Ty jsi navštívil jen Tbilisi (a přejel tam z Kutaisi) a hodnotíš podle toho Gruzii? Tam se jezdí hlavně do hor a s tím bývají lidi spokojení.
hej presne, hodnotit Gruzinsko podla Kutaisi a Tbilisi nic moc (aj ked pravda ze Tbilisi za mna solidna metropola). Takto mi to pride ako hodnotit povedzme Bulharsko len podla Sofie alebo Rumunsko podla Bukuresti. Tiez by som sa tam uz asi tak skoro nevratil.
V Gruzii jsem byl 2021, Tbilisi se mi moc líbilo a že by to byl nějaký policejní stát, tak to vůbec. Že by se to od té doby tak změnilo?? Snad ne.
vrátil jsem se včera z 3denního pobytu z Kutaisi. Odlet z Katowic. cena letenky 1.300,-Kč. Byl jsem podruhé, takže jsem to pojal úplně na pohodu. Maršrutkou za 40 kč na kraj centra, pak 40 kč Boltem na ubytování přímo v centru... dobré jídlo za velmi slušné peníze, pěší výlet po kolejích ke klášteru Motsameta, kde je naprosté minimum lidí, ale má to velmi duchovní atmosféru... a šílený most dole u řeky.. pak Boltem za stovku ke katedrále Bagrati. pěšky do parku na kopci nad Kutaisi - ruské kolo za 24 Kč (a myslím, že je fakt z doby SSSR - a ani ho od té doby nenatřeli:), pak jejich lanovkou K2 dolů do města..:), velmi dobrý kebab (nic jiného na lístku není) ve stylovém podniku na stojáka Bikentia's Kebabery za 100 kč i s pivem... a hlavně jsem se zde vracel pro koupi jejich soli - Svanska sůl.. neskutečně voňavá a za směšné peníze na tržišti... až mi sůl dojde, tak se vydám na tři dny zase...:) není to sice výlet snů, ale klášter, jídlo a ceny za těch pár dní stojí zato..:)
Libor_S napsal(a):Jen drobný dotaz k tomu závěru. Ty jsi navštívil jen Tbilisi (a přejel tam z Kutaisi) a hodnotíš podle toho Gruzii? Tam se jezdí hlavně do hor a s tím bývají lidi spokojení.
Hodnotím spíš Tbilisi. Rozhodl jsem se podívat do Tbilisi, jelikož je to hlavní město. Jednu noc před odletem jsem strávil v Kutaisi, kde jsem si stihl jen prohlédnout tržnici a centrum města. Jídlo mají výborné, za dobu pobytu jsem navštívil pět různých restaurací. Opravdu se dá najíst za pár korun. Sedmidenní jízdenka tu stojí skoro stejně jako jednodenní v Praze.
Je pravda, že mimo město jsem se byl podívat jen jednou, a to do Mcchety – historicky prvního hlavního města – a také do kláštera Džvari u soutoku řek nad ní. Byla sice možnost jet na celodenní výlet na Kazbek nebo do vinařského regionu Kachetie, ale neměl jsem dost času a nechtěl jsem strávit celý den na cestě.
Co se týče „policejního státu“, tak i při odletu do Prahy jsem musel ukazovat pas celkem pětkrát:
- První policista stál před frontou na přepážku pro odevzdání kufru,
- dále u samotné přepážky,
- před rentgenovou kontrolou,
- na pasové kontrole,
- a nakonec při nástupu do letadla (u gatu).
V metru byli policisté také – u vchodů, východů i přímo na nástupišti. Netuším, k čemu je takový počet policistů nutný.
Na druhou stranu, pokud si člověk pronajme auto a vyrazí objevovat krásy přírody, bude to určitě zajímavější než jen prohlídka hlavního města. Za mě si teď dám od Gruzie na chvíli pauzu, ale v budoucnu se tam určitě ještě vrátím.
Martin Vícha napsal(a):Tvl za mě Bukurešť super ;)
Však Sofia taky. Kolem města dva termály za pár eur, kam jezdí MHD a nad městem přes 2000 metrů vysoké hory, kam se dá v létě v pohodě dostat kombinací MHD a lanovky. A to ani nezmiňuju skvělou gastro scénu dole ve městě, tím víc, když prakticky nic není dražší než v ČR. Sofia je za mě jedno z nejvíc podceňovaných hlavních měst v Evropě.
mirjur napsal(a):V Gruzii jsem byl 2021, Tbilisi se mi moc líbilo a že by to byl nějaký policejní stát, tak to vůbec. Že by se to od té doby tak změnilo?? Snad ne.
Gruzie má v přepočtu zhruba 1 083 policistů na 100 000 obyvatel. Jedná se o jeden z nejvyšších podílů policejních sil v přepočtu na obyvatele jak v regionu, tak v celé Evropě.
Byl jsem skoro dva týdny na cestě napříč Kavkazem – Ázerbájdžán, Arménie a Gruzie.
A poslední stát se mi líbil nejméně ze všech. Je to pouze můj názor. V Tbilisi jsem byl jen dva necelé dny, zbytek – cestování autem celým (skoro) státem.
Začalo vše protivnou kontrolou na letišti. V turistických městech je přelidněno, za vše už vybírají prachy. Tbilisi stojí za hovno po pravdě, velké zklamání. Ostatní Gruzie až tak špatná nebyla a lépe by to dopadlo, kdyby to byla cesta jen tam. Ale po mega a extrémně pohostinných Arménii a Ázerbájdžánu tak úroveň autentičnosti klesá neskutečně. Rozhodne nedoporučuji tam až na závěr 🤔