Ahoj cestovatelé, v průběhu dubna bychom chtěli na +-14 na klasický západní okruh. Letenky sledujeme a pohybují se aktuálně okolo 13k, pokud by měl někdo tip, kde najít levnější, budeme moc rádi. Máte někdo aktuální zkušenosti co se týká víz, kontroly, parků, auta, ubytování atp.? Předem moc díky!  .

USA západ - roadtrip

Založil(a) ve fóru Tipy na levné letenky

43 reakcí

Teruš: Co tu asi nezaznělo - koukněte se, jestli vám nedává smysl open-jaw letenka (tj. přílet do USA na místo A a odlet z místa B). Umí ušetřit pár tisíc kilometrů.

Plus se zaměřte na vypůjčení auta že států, kde je ze zákona v ceně už pojištění (nejsem si jistý plné nebo základní) a k tomu je návrat auta v jiném místě bez příplatku. Myslím, že se jedná o Kalifornii a Nevadu. Ale to si prověřte, jak to teď přesně v roce 2026.

1 Citovat

Neblbni jí hlavu;-) Jaké pojištění ze zákona? Liability insurance musí samozřejmě ze zákona mít, ale nic jiného žádný zákon žádného státu neřeší. Já bych doporučoval půjčení přes evropského brokera, jak tady padlo, kde je na to většinou pamatováno, tedy včetně SLI, CDW/LDW + ty serepetičky jako sklo, podvozek přes pojistku brokera. To bude nejlevnější verze a v praxi x-krát prověřená.

5 Citovat

Tohle čtu a začínám mít obavy, že moje cesta na Vánoce do Californije není v to nejlepší období...

0 Citovat

Pokud se budeš zdržovat u moře v jižní půlce Kalifornie, zima ti asi nebude. V pohodě by byl Joshua Tree NP nebo něco jiného v nižších polohách. Asi se při dobré předpovědi počasí a s teplejším oblečením dá jet i do vyšších poloh. U Grand Canyonu už byla začátkem listopadu v noci zima, tak jsem se raději ubytoval v levném ubytku ve Williams místo spaní v autě.

0 Citovat

Pojistky - spousta lidí tady má super know how, ale pro začátečníka je nejlepší prostě vzít billiger-mietwagen se vším pojištěním v ceně (jen si tam přečti, že je to obvykle z velké pojištění "cestovky", tedy toho "brokera, to je i obvykle důvod určitých depozitů, které si půjčovna na kartě rezervuje a pokud bude problém, tak si to strhne (případně i víc, číst podmínky na popisu v billiger-mietwagen) a pak to ten broker (v tomto případě billiger-mietwaten) proplatí přes "jeho pojistku" - nic složitého, ale je dobré si to přečíst předem. V USA platí, že se téměř nikdy neřeší škrábance, ani prasklá skla, atd., nikdy mi nic nestrhli, i když jsem to měl právě přes různé německé "cestovky". U každého problému ale zavolat policii a nechat si napsat protokol o nehodě, škodě, škrábanci, atd. To jim bohatě stačí. U větších nehod už to půjde standardním postupem přes ty pojistky ať už půjčovny nebo toho brokera, ty musíš mít vždy policejní protokol, to je základ. Neváhat a policii volat vždy.

Je to jen opatrnost, prakticky určitě se vám nic nestane :-) a policie nebude potřeba, v USA je kromě velkých měst provoz úplně v pohodě (ve velkých městech platí držím se svého pruhu, nenechám se stresovat a neblbnu). 

To romancient: Prosinec, ale i leden až únor jsou super - jen prostě buď uzavřená velká část parků (nebo jejich části), které jsou vysoko - naopak parky v poušti budou o to hezčí a příjemnější na návštěvu. Zvířata jsou v zimě a brzy na jaře níž, ve větších skupinách, shromažďují se na méně místech a tím jsou více vidět - i proto, že na sněhu se některá zvířata tak dobře neschovají (a je tam míň lidí, což je taky super). 

Jo a dalekohled sebou - nebo koupit ve Walmartu hned na začátku :-) 

Ještě jedna rada - kufry na odbavení stačí zaplatit na cestu zpět (směrem tam stačí příručák) + velké kufry koupíš levně tam + k tomu si nakoupíš spoustu oblečení atd., sebou tam tahat jen minimum věcí. 

A když už jsme se tady rozvášnili s popisem spaní v autě - pro otužilce je to super i na jaře a na podzim, párkrát jsem se probudil s omrzlými okny auta (a za pár hodin bylo třeba celkem vedro na tričko a šortky na túře v Bryce Canyon). 

A hlavně - rozhodně nespat v autě se zapnutým motorem (skoro to nežere, takže je to lákavé si zatopit) - nejde o ekologii, ale o splodiny, které se můžou při "správném" proudění hromadit pod autem (a v autě) a už se ráno taky nemusíte probudit. 

0 Citovat

Libor_S napsal(a):

Pokud se budeš zdržovat u moře v jižní půlce Kalifornie, zima ti asi nebude. V pohodě by byl Joshua Tree NP nebo něco jiného v nižších polohách. Asi se při dobré předpovědi počasí a s teplejším oblečením dá jet i do vyšších poloh. U Grand Canyonu už byla začátkem listopadu v noci zima, tak jsem se raději ubytoval v levném ubytku ve Williams místo spaní v autě.

Tak o spaní v autě obávý nemám, jelikož to není v plánu, ale chci navstivit conejvíce NP... 

A jak píše Lukáš

Lukas888 napsal(a): jen prostě buď uzavřená velká část parků

tak už mám obávý co tam uvidím vůbec..

0 Citovat

Jestli chceš opravdu navštívit co nejvíce parků, potřebuješ rychlou káru, abys to vše stihnul.

Jestli neseženeš ten Challenger, ber Ford Mustang Shelby GT500 (750 HP), nebo ten kundolap - viz výše.

1 Citovat

Tak v plánu mám F150 nebo něco podobného :D

Mě jde ne z časového pohledu to stihnout navštívit ale z pohledu provozu, jestli to tam vše na Vánoce nezavírají..

0 Citovat

Hanka K napsal(a):

... a nebo Chevrolet Silverado 2500 alá Kill Bill 😏 .. jak že mu řikali ? kun*olap ?

Jako milovníci Tarantina jsme jasní :D

0 Citovat

ad letenky: Aktuálně třeba LH group z Prahy do LAX na duben až červen kolem 14,000, překvapivě i srpen se dá koupit pod 15,000. Samozřejmě light tarif, ale kufr prostě stačí zpět. 

To jsou na top sezonu celkem dobré ceny, když nejde o nějakou super akci (která se může objevit třeba s Condorem, ale taky nemusí). 

0 Citovat

SFO take mají za 13. Standardní cena. 
je tam možnost i nakombinovat tam přes FRA a zpátky přes MUC a chytit B747 a A380

0 Citovat

Prodám nepodepsaný America the beautiful Annual pass s platností 4/26. Loňské pasy s platností jsou v parcích akceptovány, vyzkoušeno v Everglades. Cena 300Kč.

Jinak, než příspěvek smažu, v amerických parcích jsme byli několikrát a vždy jsme měla pass z druhé ruky. Nikdo nikdy nechtěl účtenku (a nemyslím, že je povinnost uschovávat účtenku jeden rok). A když jsem jednou kupovala nový na centru, kartu mi prodali a nechali podepsat. Nevím, jaké má kdo negativní zkušenosti, ale při vjezdu do parku jen ranger kontroluje shodu podpisu na kartě a v cestovním pasu ...

0 Citovat

to teruš: Nenech se zmást podobnými nesmyslnými nabídkami na koupi America the beatiful Annual passu - ten je vystaven na jméno, to jméno mají v systému, je to jen na jedno jméno a vystavila by jsi se velkým problémům na místě. Taková koupě z druhé ruky je nelegální, už to nejde jako dřív, když tam bylo možné napsat dva majitele. 

Jede vás víc, prostě si to užij v klidu, obětuj těch 250 USD za roční vstup (náklady si rozdělíte mezi účastníky, tak už to pak není tak hrozné) , to se Ti vyplatí. Fakt nechceš se stresovat, jestli při každém vstupu náhodou nebudou chtít doklad totožnosti a co se stane pak, až zjistí ten pokus o podvod spojený s pokusem o vstup s lístkem vystaveným na cizí jméno. 

1 Citovat

No včera v Everglades žádný doklad vidět nechtěli. Měl jsem digitální pass, koupený v prosinci ještě za 80 USD. Každopádně určitě bych to neriskoval.

1 Citovat

Jasně, že ve většině případů doklad nechtějí vidět. Otázka je co se stane, když ho zrovna náhodou chtít vidět budou. Je to prostě podvod. A nabízet tohle zrovna někomu, kdo tam jede třeba poprvé a je relativně nezkušený, mi přijde o to víc nefér.

1 Citovat

Ješte poznámka k těm mid size SUV. To, že je to čtyřkolka, ještě neznamená, že se s ní dá jezdit po 4W cestách. Aby pak někdo nebyl překvapenej. Jinak nabízení Annual pasu bych tady už zakázal. Bylo to nelegální vždy a pro nováčky rozhodně nedoporučuji kupovat použité vstupy na internetu. Americká mentalita je jiná než naše a když se narazí na blbej kus, tak to zas taková sranda být nemusí.

0 Citovat

S pohonem 4 kol (většinou označených AWD) je jen menší část SUV v této kategorii a nikdo netvrdil, že půjčovny povolují jízdu na nezpevněných cestách respektive že tam platí pojištění. Na druhou stranu lidi běžně využívají i nízká auta na kratší úseky nezpevněných cest a v tom případě je lepší mít SUV kvůli vyšší světlé výšce a odolnějšímu podvozku a pneumatikám. Je to na vlastní riziko a jak bylo vidět v nedávné diskuzi o cestě na pláž Cofete na Fuerteventuře nebo i jiných diskuzích dřív, hodně lidí si toto riziko neuvědomuje. Hodí se ale i na rozbité parkoviště nebo velmi krátký úsek k ubytování nebo nějaké atrakci, kde by s pojištěním asi nebyl problém nebo by se to dalo vyřešit krátkým odtahem na zpevněnou silnici.

0 Citovat

Přesně, nikdo nikoho nenabádá, aby jezdil po nezpevněných cestách - to už je každého riziko dle podmínek půjčovny a opravdu běžné půjčovny to zakazují (asi včetně té cesty u Monument Valley, kterou jsem zmínil jen jako příklad). Takových možností krátké odbočky je v USA spousta a každý si to musí zhodnotit sám - třeba u na té hlavní západoývýchodní spojce nad Everglades (US-41), je takových zajímavých odboček spousta a je každého věc, jestli to prostě pár set metrů nebo pár mil riskne nebo ne (je třeba myslet i na škody způsobené třetím stranám v takovém místě, nejen sobě a netuším, jestli by s tím půjčovna, resp. pojišťovna měla problém nebo ne, když tam auto dle podmínek půjčovny "nemělo co dělat". Tohle už ale není debata o SUV, protože většina těhle odboček se dá zvládnout i bez SUV. A je pravda, že asi většina půjčovaných SUV nemá AWD. Jako vždy, o autech bychom mohli debatovat dny a týdny a každý má svůj vkus a důvody. 

0 Citovat

Aktuálně PRG-SFO-PRG s LH group (např. přes swiss, ale nejlevnější lety jsou s LH a United - vybrat při rezervaci) za cca 12,700 Kč (light tarif).... není na co čekat, odlety celé jaro, ale i na konci června a návraty i v červenci. 

1
43 reakcí