Máme na prodej Annual Pass - vstupenku do národních parků po celých USA, platný do srpna 2017. Koupeno za 80 dolarů, prodáme za 40, tedy 1000 korun. .

Annual pass do národních parků USA

Založil ve fóru Slevové kupóny a vouchery

nechtel jsem zpusobit debatu o nocnich vstupech :-) Ja sam jsem tam takhle brzo byl jen parkrat a to proste je nahodou, ze mi to tak vyslo a rocni pass jsem mel i tak. Nikdo nechce podvadet. Treba v Kanade jsou ty kontroly na placeni i uvnitr parku pomerne bezne, teda bezne na ne upozornuji, realne je mozna nikdo nedela, ale myslim, ze tam pass musi byt i za oknem auta na parkovisti (aspon driv to tak bylo). Tak doufejme, ze to skonci temi 250 USD a ze bude platit, ze tech +100 nebude pro ty, co maji rocni pass (i kdyz o tom trochu pochybuju, protoze pak by tech +100 nemelo realne moc vyznam, skoro kazdemu nebo kazde male skupince by se vyplatil rocni pass). 

0 Citovat

To asi ne, ale s jistotou si dovolím tvrdit, že jsem jich rozhodně navštívil víc než ty.

0 Citovat

u kazdeho parku se da najit, od kdy do kdy jsou brany obsazene a kontroluje se. Nelze vyloucit, ze prejdou na nejaky elektronicky system bez lidi, obdobne jako je to uz na dalnicich. Je to pomerne jednoduche, i do velkych parku obvykle tech oficialnich vstupu neni moc a nikdo normalni nebude jezdit mimo nejakymi nezpevnenymi cestami. Zatim mi Amerika jeste letos a loni prisla celkem normalni, ale drzel jsem se az na par vyjimek malych mest a prirody. I cenove me to prekvapilo, jak jsou ceny nizke (pujdovny aut zpet na nizkych cenach skoro jako pred covidem, motely/hotely porad levne, benzin levny, i kdyz ceny benzinu dost rozdilne podle jednotlivych statu, obleceni levne opravdu hodne v porovnani s Evropou.... nebo se Evropa tak zdrazila a proto mi to v USA pripada levne :-) 

Co se tyka narodnich parku, tak servis je tam opravdu paradni a vybudovali toho opravdu hodne v poslednich letech, vyrazne sla nahoru kvalita visitors center, uz jsou z toho spis edukacni centra pro skoly a i pro turisty je to parada. Nekde uz mi to prijde az trochu prehnane velke a nekdy az zbytecne (priklad obrovske visitors centrum v Jackson pres Grand Teton, pak dalsi obrovske uplne nove tesne pred vstupem - ale mozna je cilem tam i turisty trochu zabavit a zdrzet a to se celkem dari, koho zajima vetsi detail, tak si tam opravdu najde informaci hodne a jsou to uz spis takova muzea). Za posledni dva roky jsem mel stesti, ze jsem projel spoustu mene znamych narodnich parku a kdo tam jedete, tak si opravdu pohlidejte, ze na trase neminete ani ty mensi a mene zname, to same u national monuments - vsechno je to parada a za me se zamereni postupne meni prave na tyhle mensi a mene zname - jsou krasne a je tam o hodne mene turistu (a v tech vetsich uz jsem byl vickrat, treba letos v Arches asi potreti, to je muj oblibeny park, ale nakonec jsem si skoro vetsi dojmy odvezl z Canyonlands, ktere jsou naproti a je tam opravdu o hodne mene lidi - krasne skoro jako Grand Canyon, rekl bych i stejne, jen proste sirsi a mene hluboke. Canyonlands samozrejme nejsou nezname, to spis mluvim o jinych skrytych perlach jako Congaree, Great Sand Dunes, Badlands, Devils Tower NM, Dinosaur NM.... vsechno uz trochu mimo hlavnich tras, o to mene lidi a opravdu krasne. 

5 Citovat

A co teprve krása národních parků v Ruské federaci na Kamčatce, Sachalinu nebo Magadanu... 

6 Citovat

floodland napsal(a):

Trump je pořád to nejlepší, co se Americe mohlo stát.

i cvicenej simpanz by byl mensi pohromou, nez trump.

16 Citovat

Moc prosím, nechte toto fórum apolitické. Někdo má rád Trumpa, někdo ne, ale řeči o "cvičených šimpanzech" jsou poněkud trapné a sem určitě nepatří. Děkuji. 

5 Citovat

Pokud to chápu správně, teď, když poletíme ve dvou, zaplatím za annual pass 250 + 200 za dvě osoby. Tím pádem to vyjde na cca 9500 Kč. To je jako nějaký rozpočet víkendovky v EU. Nějak mi uniká smysl letět do USA. Původně jsem to bral jako objevování krás a možnost, kterou poskytuje stát, teď to už působí spíš jako vyždímání…

1 Citovat

mno planoval jsem na tento rok v 5 lidech Staty..hlavne NP Glacier, Teton a Yellowstone..i kdyby moje dve nejmladsi deti neplatili tak jako 250 USD za skupinu a pak 3x300usd za navstevu tech 3 parku? to jsem na 1150 USD..nehlede na to ze je tam ted vse docela drahe samo o sobe..snad vyjma pujceni auta..

1 Citovat

Příští rok chci udělat SZ USA, takže se aspoň vyhnu těm drahým NP. Díky bohu, že ty zpoplatněný jsem už navštívil... 

1 Citovat

Jorgus napsal(a):

mno planoval jsem na tento rok v 5 lidech Staty..hlavne NP Glacier, Teton a Yellowstone..i kdyby moje dve nejmladsi deti neplatili tak jako 250 USD za skupinu a pak 3x300usd za navstevu tech 3 parku?

Ak som to dobre pochopil, tak pri troch dospelých by stačilo kúpiť tri Annual passy po 250 eur a tých 100 eur by už platiť nemali.

https://www.doi.gov/pressrelease...ark-access

Nonresidents without an annual pass will pay a $100 per person fee to enter 11 of the most visited national parks, in addition to the standard entrance fee.  

edit: prípadne ak na 100% vieš, že tam budúci rok pôjdeš, kúpiť online do konca decembra ešte za 80 usd trikrát annual pass.

0 Citovat

Není mi úplně jasný ten příplatek 100USD za těch 11 parků. Chápu to tak, že stejně musím vždy zaplatit normální vstup. Takže těch 100USD je takové roční výpalné navíc? Nebo je to ta horší varianta a 100USD budu platit navíc při každé návštěvě parku z TOP 11? Na těch stránkách to moc jasně popsané není.

0 Citovat

Tak já to chápu tak (chceme letět v květnu 2026):

1/ koupím nyní annual pass za 80 USD (pokrývá osoby v jednom autě, děti do 15 let jsou vždy zdarma) a nechám poslat do ČR - bude mi platit 12 měsíců, takže mi annual pass dojde do ČR, podepíšu si ho a v květnu 2026 můžu s tímto annual passem volně do parků

2/ nekoupím letos annual pass, koupím až na místě příští rok za 250 USD - pak mi bude pokrývat osoby v jednom autě (děti stále do 15 let zdarma) a poplatek za 1 osobu při vstupu do parku 100 USD už platit nebudu

3/ nekoupím si žádný annual pass, přijedu do parku v květnu 2026, v každém parku budu platit za dospělou osobu nad 15 let 100 USD a k tomu ještě poplatek za auto. Využití této možnosti: např. jedna dospělá osoba má v plánu jet do jednoho parku, vyjde to levněji než koupit annual pass. 

Pokud máte jiné info nebo jsem to špatně pochopila, prosím dejte nejlépe link, z čeho čerpáte. Díky. 

1 Citovat

Ja si myslím, že v tom  bode 1 a 2 budú tých 100 usd platiť všetky osoby, ktoré nemajú annual pass (aj keď sú v aute s držiteľom annual passu), tie ostatné osoby nebudú platiť štandardné vstupné.

Annual pass síce pokrýva vstup pre osoby v jednom aute, ale je vystavený na konkrétnu jednu  osobu

viď: 

a aj ten text z ofic. stránky hovorí "Nonresidents without an annual pass "

0 Citovat

To je právě to, že ty informace jsou naprosto vágní. Těch výkladů se dá udělat mnoho. Ten příplatek 100 USD je za každý vstup, nebo je to příplatek za TOP 11?

1 Citovat

Pravidla America the Beautiful Pass říkají: Admit the pass owner and any accompanying passengers in a private non-commercial vehicle.

V tiskové zprávě DOI se píše o změně ceny pasu (z 80 na 250), ale nepíše se tam o změně pravidel jeho platnosti (že by se měnil z „vehicle pass“ na „individual pass“). Takže pořád mám za to, že roční annual pass platí pro celé auto.

Nechávám to zjistit přímo v USA, tak uvidím, jak se k tomu vyjádří.

3 Citovat

Což by teoreticky dávalo i výklad, že těch 250 za auto bude cena konečná.

0 Citovat

callux napsal(a):

Pravidla America the Beautiful Pass říkají: Admit the pass owner and any accompanying passengers in a private non-commercial vehicle.

V tiskové zprávě DOI se píše o změně ceny pasu (z 80 na 250), ale nepíše se tam o změně pravidel jeho platnosti (že by se měnil z „vehicle pass“ na „individual pass“). Takže pořád mám za to, že roční annual pass platí pro celé auto.

Ale veď aj tu sa rozlišuje "owner" a "any accompanying passengers".

Vstup do parkov je pre držiteľa aj pre spolucestujúcich. Čiže vstup do parku platiť nebudú, nemení sa na individual pass.

Akurát je tu ešte mimoriadny poplatok 100 usd, ktoré (len v niektorých parkoch) bude musieť zaplatiť každý, okrem držiteľa passu.

Ale jasné, kým sa to neodskúša v praxi, môžeme len tipovať, ako to bude.

0 Citovat

jak je to prosim s detmi ten 100usd extra poplatek? plati taky popr od kolika let?

0 Citovat

A kolik platí non US v autě US držitele pasu?

0 Citovat

Padá jim to tam na hlavu.

https://www.novinky.cz/clanek/ce...t-40550545

0 Citovat

Porad doufam, ze to bude za 250 pro posadku auta bez tech +100. Uplne si nedovedu predstavit, jak tam na brane zkoumaji, kdo ze vsech ctyrech lidi v aute ma jaky cestovni pas nebo jiny doklad, kdo z nich ma rocni vstupenku a kdo ne, atd. Tim by me i prislo logicke, ze kdyz je majitel pasu resident, tak s nim proste projedou i max. tri nerezidenti a nikdo to nebude resit. Pokud by to tak nebylo, tak skoro kazdy navstivi pri okruhu po USA aspon tri ty atraktivni parky s priplatkem, tak to by fakticky znamenalo, ze se vstup realne zvysuje na 250 na osobu, protoze pak by se vyplatilo to kupovat pro kazdou osobu v aute uz pri tretim parku s priplatkem. Uz ted se v sezone tvori u bran fronty (a prave v tech atraktivnich parcich celkem dlouhe) a to jen trosku zprisnili kontrolu jmena na rocnim pasu. Uz vubec nevim, jak by ty kontroly chteli rozsirit na vsechny osoby v aute (a to vubec nemluvim o pripadne elektronicke variante bez fyzickeho osazeni budky zamestnancem). Mimochodem na hodne mistech v USA se vyrazne omezuji platby v hotovosti, treba na parkovisti zabavnich parku (Six Flags, Universal Orlando) proste v hotovosti nezaplatite). To neni takovy problem u parkovani, ale pokud by se u vzejdu do parku preslo na placeni "za osobu" a ty lidi by chteli platit zvlast (v cemz jim asi nejde uplne zabranit, nemusi to byt jedna rodina v aute), tak to znamena, ze vsichni musi vystoupit, platit postupne, atd. - no uz to v lete treba u bran do Yellowstone uplne vidim). Ale kvuli takovym castkam mozna organizacne vyresi i tohle (online, vic pruhu, vic parkovist, atd.)

0 Citovat

Tak jsem poslala screeny z doi.gov (nezobrazují se však v příspěvku, tak přepisuji), kde je uvedeno, že poplatek 100 USD hradí pouze ten, kdo nemá annual pass ("Nonresidents without an annual pass will pay USD 100 per person fee to enter 11 of the most visited national parks, in addition to the standard entrance fee"). 

Ohledně vozidla a počtu osob: "for location or areas that charge fees per vehicle, an America the Beautiful Pass admits the pass holder and passengers in a non-commercial vehicle" ... "For locations or areas that charge fees per person, an America the Beautiful Pass admits the pass holder plus 3 adults (16 and older), not to exceed 4 adults.

1 Citovat

Jen pro zajimavost - v nektere narodni svatky byl vstup zdarma(asi pred 2 lety). Nevim jestli to jeste plati a jestli vsude, ale trefili jsme nejaky svatek uplne nahodou pri vyletu do Sequoia NP a ranger u brany nas tim mile prekvapil :)

1 Citovat

s temi svatky se to asi taky meni, nekde je tam napsano, ze to nově bude platit jen pro US residents, ostatni plati vstup dle novych pravidel. 

1 Citovat

Celkem prehledny clanek s ruznymi nazory a taky s informacemi o tom, jak uz nyni klesa procentni podil neamerickych navstevniku parku. To zvyseni je teda takove, ze i kdyz pokles bude pokracovat, tak se to asi ciste z pohledu vynosu vyplati (kratkodobe, pak je otazkou dlouhodoby efekt, mozna si turisti proste zvyknou). Letos bylo hodne znat, ze hodne navstevniku je z Indie. U cinsky vyhlizejicich navstevniku mi prislo, ze jsou to spis vetsinou uz naturalizovani pristehovalci (takze asi residents). Zajimava je ta info, jak se USA priradily timhle diskriminacnim nastavenim k zemim Afriky (a Jizni Ameriky), tam je to ale samozrejme tim, ze vydelky mistnich jsou dramaticky nizsi nez vydelky turistu, coz v USA obecne ekonomickou prumernou ci jinak merenou silou (HDP, prumerne platy, medianove platy atd.) neplati. 

National parks announce ‘America-first’ upcharges for foreign visitors - The Washington Post

1