Ahoj. Tak jak jsem slíbil, zakládám speciální vlákno o naší cestě kolem světa. Není cesta kolem světa, jako cesta kolem světa... (Obkroužit to vrchem umí každý druhý :D)...Proto jsme si s mou drahou polovičkou stanovili určitá pravidla: 1) Urazit cestu v délce min. obvodu zeměkoule, cca 40 075km 2) Přeletět rovník 3) Pokořit obratník raka a kozoroha 4) Dojít za severní polární kruh 5) samozřejmě nultý poledník a skok v čase nad tichým oceánem ;)  6) pak jsou tam další dílčí úkoly tipu množství použitých dopravních prostředků, dostat se do klubu 10tis. atd... Termín: duben 2024 Délka: 23-31dní (může se změnit) Cena: co nejnižší, ale uvidíme... Předpokládaná trasa: Praha- Vídeň- Abu Dhabí (Dubaj)- Male- Singapur- Bangkok- Kuala Lumpur- Sydney- Auckland- Cook Islands- Papeete- San Francisco- New York- Reykjavík- Praha  Už máme 4 letenky (v dalším příspěvku). Více najdete v tomto vláknu: jak se cesta tvoří, jaké letenky a proč kupujeme, kde máme stop-overy, proč nemůžeme některá místa vynechat.... "Cíl" cesty je cca v půlce na ostrově Aitutaki :)        .

Cesta kolem světa 2024

Založil ve fóru Obecně o cestování letadlem

Je to jen u mne nebo Barney stáhnul část svých cestopisů ?!

0 Citovat

Já vidím 4. Četl jsem pouze FP lowcost který tam pořád je.

0 Citovat

Tohle už je jak diskuze na Twitteru mezi příznivcem zákazu SUV a anarchokapitalistou = nikam nevede

1 Citovat

Libor_S napsal(a):

...na kterou žádné jiné tropické souostroví na světě nemá (pokud jde o túry či treky - aspoň podle mě, ale pokud má někdo jiné oblíbené, rád o tom budu diskutovat)...

Já mám radši Reunion. Přírodní krásy jsou podobné, ale logistika je jednodušší a celková atmosféra mi z nějakého důvodu přijde příjemnější. Na rozdíl od Havaje se na něj rád vracím.

1 Citovat

Réunion mám v plánu v následujících letech hlavně na trek a jak jsem se na to teď podíval podrobněji, vypadá to i líp, než jsem měl dojem z dříve přečtených cestopisů. Budu počítat min. 12 dní na trek + další dny na pobřeží. Chodil jsi tam se stanem nebo jsi spal jen v chatách?

Ve srovnání s Havají mi přijde, že tam chybí ta cesta po útesech na pláž bez přístupu po silnici - tj. obdoba Kalalau Trailu a úseky po ztuhlé lávě nejsou tak rozsáhlé a v tak vysoké nadmořské výšce (zažil jsem i souvislý sníh na Mauna Kea) či naopak u moře, ale ta logistika je jednodušší a není třeba řešit permity, jen rezervace na chaty (se stanem jen na část nocí).

0 Citovat

Jsem se podíval na ceny letenek a žádná láce. Pod 20 jsem nic neviděl. Na Reunion bych chtěl vzít rodinu, protože mě taky láká kombinace moře a treků, ale budu muset pošetřit :-). To pod 100 asi nedám. Spíš tak 120- 150. Pak je otázka, jestli neoželet treky a vzít rodinku na Maledivy se vším všudy a na Reunion letět raději sám 😀. No třeba se ukáže nějaká akcička, ale levné to asi i tak nebude. 

0 Citovat

Zatím jsem vždycky spal na chatách. Zejména v Mafate je to dost pohodlná varianta. Stan by se hodil, kdyby chtěl člověk strávit víc času kolem Takamaky a v pralese Bebour.

S plážema to tak slavný není, ale po kolmých útesech se dá v Mafate chodit taky, akorát že dole je vnitřek kaldery a ne moře.

Letenky jsou občas v akci za cca 500€, jednou se mi dokonce povedlo koupit za 300, ale to bylo za covidu.

0 Citovat

Celé Mafate je bez přístupu aut (vesnice jsou zásobované vrtulníky) a doporučuju tam strávit nejvíc času.

0 Citovat

Z Prahy za 500 EUR? Podle této stránky https://www.cestujlevne.com/akcn...ky/reunion to na CL bylo naposledy za cca 500 EUR z Prahy před 6 lety. Něco přes 300 EUR bylo za covidu, ale z Paříže s French Bee.

Myslel jsem mořské útesy, ideálně když do nich naráží velké vlny :-)

Bylo nutné ty chaty rezervovat? Prý se tam musí s větším předstihem rezervovat i polopenze. Nebo je aspoň nějaké jídlo bez rezervace? Kromě úspory peněz mi půjde hlavně o maximální flexibilitu (možnost zdržení se někde kvůli odbočce, únavě, užití si krásného místa, přečkání deštivého dne). 

0 Citovat

Réunion mám taky v plánu, chtěl bych příští jarní prázdniny s rodinou, ale za 5 letenek dávat 100k se mi nechce:)mě připadá Réunion aspoň podle toho co jsem viděl, že priroda je tam ještě bohatší než na Havaji.

0 Citovat

Jo, za 500 z Paříže, z Prahy žádnou akci nepamatuju a automaticky rovnou hledám z Paříže. Za 300 jsem měl od Air Austral (z CDG), ale kupováno v 2020/10.

Chaty určitě doporučuju rezervovat předem včetně jídla - to se ale dá doobjednat i dodatečně. Většinou se spíš počítá, že kdo chce bydlet, bude chtít i jíst. Ve větších vesnicích se dá pořídit jídlo i mimo ubytování.

Za mě nejlepší termín (na chození) je říjen.

0 Citovat

Díky za tip na ten říjen. :-)

0 Citovat

Jiri Sindelar napsal(a):

Réunion mám taky v plánu, chtěl bych příští jarní prázdniny s rodinou, ale za 5 letenek dávat 100k se mi nechce:)mě připadá Réunion aspoň podle toho co jsem viděl, že priroda je tam ještě bohatší než na Havaji.

Na jarňáky bych se bál, že na kopcích bude ještě hodně pršet.

0 Citovat

niemandos_1 napsal(a):

Díky za tip na ten říjen. :-)

Hlavně to chce se vyhnout francouzským prázdninám.

0 Citovat

Na Réunionu jsem byl týden a nestačilo to. Dělal jsem jednodenní výlety a spal v autě. Chození parádní, koupání horší. Jednou nás plavčíci vyhnali z moře, že kousek do nás napadl žralok nějakou holku. Údajně jsou tam žraločí útoky častější než jinde... 

0 Citovat

V říjnu je ve vyšších polohách nejmíň deště a mraků? Podle statistik pro návětrnou stranu vypadá i listopad jako nejsušší: https://en.wikipedia.org/wiki/Saint-Philippe

Pro závětrnou stranu a kupodivu i hory ve vnitrozemí (nebo aspoň někde v horách) to vypadá dobře už od května: https://en.wikipedia.org/wiki/Cilaos#Climate

Říjen by to chtělo stihnout před školními podzimními prázdninami (letos začínají 19. října).

0 Citovat

Ještě je potřeba zohlednit i teploty (zvláště na kopcích) a z toho pohledu mi přijde ideální ten říjen, zejména první půlka. Přes den se dá chodit v kraťasech a tričku, ale není to žádný úpal (v závislosti na výšce). Navečer se teda nějaká mikina hodí.

Jinak teda mraky se na kopcích udělají téměř každé odpoledne - přeci jenom je to kopec uprostřed oceánu (a dokonce nejvyšší kopec v tom oceánu).

1 Citovat

Koukám, jak se Barneyho cesta kolem světa nenásilně změnila na cestu na Reunion... :-) Jen aby to pak šlo dohledat.

1 Citovat

@mirjur to je přesně ten nesmysl tady. Pak když něco hledám, tak jedu primárně podle názvu témat a různý zajímavý informace unikají. 

0 Citovat

Jo a Barney už jistě sepisuje memoáry a vydá je jako knihu (viz Katka Ostrá). A máte po ptákách! A po kozách! No spíš to první... jo to mi připomíná, snad se jeho slečna zdárně uzdravila, držel jsem jí palce. Ale beru si z toho to, že možná jednou zkusím tu Bárnyho obsesi Polynésii, je to lákavé, akorát ta dálka mi teda dost odpuzuje... no každopádně držíme palce, ať se klukovi daří a cestuje o 106, hl.teda do té oblíbené FP. 

0