Ahoj. Tak jak jsem slíbil, zakládám speciální vlákno o naší cestě kolem světa. Není cesta kolem světa, jako cesta kolem světa... (Obkroužit to vrchem umí každý druhý :D)...Proto jsme si s mou drahou polovičkou stanovili určitá pravidla: 1) Urazit cestu v délce min. obvodu zeměkoule, cca 40 075km 2) Přeletět rovník 3) Pokořit obratník raka a kozoroha 4) Dojít za severní polární kruh 5) samozřejmě nultý poledník a skok v čase nad tichým oceánem ;)  6) pak jsou tam další dílčí úkoly tipu množství použitých dopravních prostředků, dostat se do klubu 10tis. atd... Termín: duben 2024 Délka: 23-31dní (může se změnit) Cena: co nejnižší, ale uvidíme... Předpokládaná trasa: Praha- Vídeň- Abu Dhabí (Dubaj)- Male- Singapur- Bangkok- Kuala Lumpur- Sydney- Auckland- Cook Islands- Papeete- San Francisco- New York- Reykjavík- Praha  Už máme 4 letenky (v dalším příspěvku). Více najdete v tomto vláknu: jak se cesta tvoří, jaké letenky a proč kupujeme, kde máme stop-overy, proč nemůžeme některá místa vynechat.... "Cíl" cesty je cca v půlce na ostrově Aitutaki :)        .

Cesta kolem světa 2024

Založil ve fóru Obecně o cestování letadlem

FilipZeVsi napsal(a):

IMHO Upřímní inteligentní cestovatelé, radost číst...

 

To každopádně, perly jako:

"Právě nám dorazili od AXA peníze"

"po nákupu potravin jsme šly brzo spát."

se jen tak nevidí...🤭

6 Citovat

Asi od Filipa ironie...

0 Citovat

Barney Flyer napsal(a):

Tady jsme z tohoto marketu nadšeni. Opravdu tam člověk nekoupí nic špatného (tím myslím kvalita a výběr). Navíc mají svou privátních značku a ta není tak šíleně drahá jak ostatní potraviny na Maui. I když mléko za 3,29$, nebo český chleba za 6,5$ je opravdu dost. Výběr sýrů, uzenin, nebo hotových jídel je v tomhle supermarketu opravdu obrovský :) 

Jinak příroda je tu krásná, ale daleko víc muziky najdete třeba na Madeiře. Tahiti je úplně jiný level ;) 

Zítra tomu dáme další šanci, ale zatím to nedosahuje toho co jsme čekali. Možná je to tou komercí, možná tím, ze je tu masakr lidí a kulturu USA moc nemusíme, nebo jen zmlsaností z FR. Polynésie a Madeiry …

Až teprve objevíte Walmart...

Podezírám HI, že tam maj nějaký nižší daně.

Když jsem byl na Kauai, měli tam stopro bavlněný kraťasy za 5 USD, tak jsem vzal všechny, co v mý velikosti měli (25ks), odbavil to jako zavazadlo, a cestuju v nich dodnes :-)

0 Citovat

floodland napsal(a): Za mě je tedy Havaj o několik levelů nad Polynésií a místem, kde bych měl stále co objevovat. Každý ostrov nabízí něco jiného.  
Tvoje znechucení Fr. Polynésií je tu notoricky známé, znovu a znovu ohrnuješ nos.

lucii.cr hecni se a jeď. Byl jsem už 2x a jel bych potřetí, pár ostrovů bych ještě rád poznal. Ceny jsou tam opravdu nižší než na Havaji, ale dražší jsou přelety, a vůbec základní letenka tam. Ta to krapet prodražuje, ale i tam se dá letenka poskládat.

Barney, ať se vám v druhé polovině cesty daří, a nevznikne zde další zdravotnické nebo jiné necestovatelské tématické okénko. 

0 Citovat

To je tak, když si před cestou někdo nezjistí, kam vlastně jede. Na Kauai je trailů, že  nebudeš vědět který a na některých skoro nikoho nepotkáš. Maui je silná komerce, ale pořád se tam dá najít spousta zajímavých míst. Ano, jsou tam lidi. Ale stačí vyjet na Haleakalu a jít se projít. Za půl hodiny už nikoho nepotkáš a máš celou nekonečnou krajinu jenom sám pro sebe. Jaký si to uděláš, takový to máš. Je zbytečný na Havaj házet negativa. 

5 Citovat

Za mě je trochu nešťastné zvolit místo Kauai nebo Big Islandu zrovna Maui, ale samozřejmě není to muj vylet:)

3 Citovat

Mně se informace líbí, ale přece jen bych k tomu srovnání přírody s Madeirou dodal, že tam, kde jste z Havaje byli, to je spíš 2. liga (nebo i nižší) z možných destinací na traily. Waihee Ridge je pěkná procházka, ale na Havaj nic zvláštního. Jen to Iao Valley (ze zmíněných) stojí při krátké cestě za návštěvu, ale je malé. Z Haleakaly by to chtělo jít dolů do kráteru a pak přes Halemau'u Trail na silnici a stopem k autu, abyste nebyli jen v davu turistů při východu slunce.

Na Kalalau Trail na Kauai nemá (podle toho, co jsem si zjišťoval) ani Tahiti a nevím ani jinde ve světě o podobném trailu a hlavně scenériích v Kalalau Valley (lze vidět i z vyhlídky na opačném konci silnice, pokud není v mracích, ale pobyt tam ve stanu u pláže s pitnou vodou a sprchou z vodopádu, je úžasný). Na Havaji jsou na rozdíl od Tahiti a Madeiry i aktivní sopky (ty se ani jinde ve FP nedají běžně navštívit). Stromy a keře jsou na Havaji mnohem zajímavější než na Madeiře s ohledem na klima. Na Havaji jsou jistě i lepší pláže než na Madeiře a zřejmě i než na samotném ostrově Tahiti (na jiných ostrovech FP jsou ale pláže lepší a hlavně s méně lidmi).

Ještě k tomu tvrzení "chybí zde všudepřítomné traily grátis a bez turistů." Na Waihee Ridge asi není poplatek a do NP se zaplatí jedno vstupné na všechny NP na Havaji 55 USD za celou skupinu na celý pobyt (až 1 rok). Na Kauai, Big Islandu a Oahu bylo i dost krásných trailů bez vstupného. Při mé cestě před 15 lety byla většina trailů na Havaji téměř bez turistů (kromě pár nejsnadněji dostupných), což bylo částečně díky menšímu množství turistů z USA po krizi po pádu Lehman Brothers, ale myslím, že většina těch odlehlejších na tom bude podobně i teď.

Naopak když jsem si zjišťoval možnosti treků na jiných ostrovech ve FP než Tahiti, přišlo mi to jako dost velká bída. Možná Mo'orea nějaké má (ale tu bych asi vynechal). Na Raiatea nějaký na severu na mapy.cz je, ale četl jsem, že se na něj těžko dostává, protože jsou všude nápisy soukromá cesta a místní tam procházející turisty nechtějí. Čerstvá recenze na alltrails k trailu na nejvyšší horu Bora-Bora píše: "The locals have been preventing access since several people called a helicopter and denounced the locals. The locals are very friendly but don't want any more problems with tourists and the police." Přijde mi, že většinou je ve FP mimo Tahiti možné chodit jen po silnici. Ale jestli se pletu, napiš třeba do diskuze pod svůj cestopis doporučení na traily mimo Tahiti.

 

2 Citovat

Strávil jsem na Madeire měsíc a na Havaji 6 tydnu vyloženě chozenim s batohem a Madeira je opravdu evropská Havaj..ale ne ta opravdová..Havaj pokud beru hlavně Kauai a Big Island jsou mnohem vice rozmanitejsi, flora rozmanitejsi, pláže samozřejmě úplně jinde..nemohu posoudit ceny..stopovat jsem tam a spal pod širákem..ale za me je Havaj pořád do top 5 mých vyletu:)a to přitom Madeira je uzasna:)

4 Citovat

jokker napsal(a):

...lucii.cr hecni se a jeď. Byl jsem už 2x a jel bych potřetí, pár ostrovů bych ještě rád poznal. Ceny jsou tam opravdu nižší než na Havaji, ale dražší jsou přelety, a vůbec základní letenka tam. Ta to krapet prodražuje, ale i tam se dá letenka poskládat.... 

 

Diky jokkere, za porovnani. Nevim, asi jsme meli oooobr stesti, aby pro nas Havaj zustala na vrcholu v pomeru cena / vykon 😅 sehnali jsme tu akci za 12 z Prahy, jeli v 6 lidech, takze mohli mit jedno auto, brat cele domy / byty pres vrbo ci podobne, do vsech marketu se registrovali do vsech moznych slevovych programu a drzeli se mimo nejznamejsi mista. Proto nam Havaj zustala v hlave jako perfektni dovolena bez lidi za bozi cenu. 

Na Madeire jsme byli pres Vanoce a asi taky stesti, ze nam vyslo pocasi. Na vetsine levad (opet jsme nevybirali top 5 z pruvodcu) jsme potkali max 10 lidi za cely den.  

Ale obe destinace jsou na mem zebricku hodne vysoko. Takted budu vyhlizet akvi do FP 🙂

1 Citovat

Koukám Luci, že jsme tam byli ve stejné akci. My jsme byli ve 4, což dává úplně jiné možnosti ohledně ubytování a sharování nákladů obecně. Před koupí letenek samozřejmě proběhl check, které ostrovy jsou must a které naopak můžeme vynechat. Nakonec padla volba na Maui a Kauai. Za mě naprosto perfektní volba a těch 14 dní bylo ve výsledku strašně málo. Nebylo moc míst, které by mě za celý život ohromily víc, než např. Awa’awapuhi Trail. Přitom jsme za celou cestu tam a zpátky potkali jediný pár. Naprosto dokonalé. Každý ostrov má něco svého a stejně tak vím, že příště bych asi nevynechal Oahu, už jenom kvůli jeho historii. Bitva v tichomoří mě vždy hodně zajímala a asi bych i zkousnul ty davy turistů. Amerika je pro mne vždy těžko uchopitelná vzhledem k místním obyvatelům, ale vždy jde o to si najít svůj způsob cestování. Při každé další návštěvě středozápadu USA se vždy vracíme nadšeni, co nového jsme zase objevili. A hlavně, jak tam skoro nikdo nebyl. 

1 Citovat

Mně se (taky, jak tady sleduju) zdá, že na Hawaii je to nej na BI a Kauai, takže Oahu se dá srovnávat třeba s Funchalem :-)

Za mě Hawaii super, ale jednou stačilo. Aktivní sopku jsem viděl (líp je teda stejně vidět za bukem na Stromboli), hory, tuleně taky, výjezd na sopku do 4k metrů přímo od moře taky dobrý (ale radši si dám Řecko, kde z těch 1k+ hor to moře přímo pod sebou vidim)...kdybych se měl někam vydat znova, tak radši tu Madeiru. Takový super vyhlídky na každym rohu na Hawaii nejsou a hory mi tam přijdou taky hezčí, dramatičtější. A dostupnější.

Cenový srovnání s FP záleží, co požaduješ za komfort.

Hawaii letenka za půlku, jídlo v supermarketech taky levnější, přelety mezi ostrovama taky, spaní pod stanem buď grátis nebo za nějakej paušál (pokud vim, ve FP je taková svoboda, že se venku nevyspíš vůbec), a k vidění je toho víc (je to celý větší...).
Když někdo potřebuje resorty, a dá za dovču 100k, tak bych asi taky jel tam, kde je míň lidí. 

2 Citovat

Doba se bohužel hodně změnila. O vánocích mi dcera ukazovala aplikaci, kde vidí, kde kdo z jejich spolužáků právě je. Naivně jsem si myslel, že Šumava bude tou nejvzdálenější štědrovečerní destinací. Rychle jsem byl uveden v omyl. Maledivy s týdenním pobytem od 250k za osobu se ukázaly jasným vítězem tohoto klání.

0 Citovat

Stěžovat si na Havaji na hodně turistů je teda za mě minimálně trochu zvláštní :D Ale vyloženě mimo viewpointy z auta jsem na trailech potkával minimum lidí.

Oahu - jasně, že na Koko Head, Diamond Head nebo Pearl Harboru bylo kvantum lidí, ale třeba Crounching Lion Trail, Lanikai Pillbox Trail k bunkrům, Puu O Holu Trail k bunkrům, na těch nebyl nikdo, a nebo maximálně 2 lidi.

Kauai - jasně, na Waimea Canyon Drive bylo lidí dost, ale Kukui Trail, Awaawapuhi Trail, Pihea Vista Trail, nikdo

Maui - to je masovka, ale opět Waihee Ridge Trail pár lidí, Wailuku Heights Cross nikdo

A  vrtulníky s otevřenými dveřmi nad Maui, Molokaiem a Kauai považuju za absolutní cestovatelský top.

Možná by to chtělo příště o dost lepší research, protože všechny tyhle traily jsou zdarma a místo mapy.cz skvěle funguje alltrails. Takováhle cesta na Havaj mi přijde trochu nešťastná.

3 Citovat

Když jsou tu zmíněné traily a vychválený ten Awa'awapuhi Trail, tak doplním, že pro mě je na 2. místě co do scenérií tento sloučený s jižnějším Nu'alolo Trailem do jednoho okruhu: https://www.earthtrekkers.com/nu...rail-loop/

Prý byl loni ten spojovací úsek přerostlý a píšou, že je to náročnější jít dohromady, ale mě to přišlo jako pohodové.

Jinak bych neřekl, že tato cesta na Havaj je úplně nešťastná, ale výběr ostrovů je daň za to, že je v rámci cesty okolo světa na Havaj málo času a přílet byl možný jen na Oahu, takže už šlo přidat jen 1 další ostrov. "Nešťastné" by spíš bylo, kdyby dojem z těchto několika dní způsobil zanevření na Havaj, která má mnohem víc co nabídnout viz výše. 

0 Citovat

nucene premisteny brumak napsal(a):

[citace="FilipZeVsi"]

IMHO Upřímní inteligentní cestovatelé, radost číst...

 

To každopádně, perly jako:

"Právě nám dorazili od AXA peníze"

"po nákupu potravin jsme šly brzo spát."

se jen tak nevidí...🤭

[/citace] No tak common... Já myslím, že ten jazyk také bereš svobodně, gdiš máš sedm písmen podle sebe už jenom ve jméně brume... Ty živé zprávy z cesty se mi hodně líbí, kdyby měly vyhrazené forum, byl bych rád

2 Citovat

Jiri Sindelar napsal(a):

Strávil jsem .. na Havaji 6 tydnu vyloženě chozenim s batohem ..stopoval jsem tam a spal pod širákem..

Takže jsi neřešil ani permity do kempů? Kde jsi obvykle spal? Nebyl žádný problém s lidmi, policií, deštěm, komáry atd.? Jak jsi řešil pitnou vodu na BI? Kalalau Trail jsi asi nešel, že? Stop byl asi všude v pohodě, předpokládám. Jak dlouho jsi čekal v odlehlejších místech? Brali tě i na korbu pick-upů? (Vzpomínám na výjezd na vrchol Haleakaly sedící na surfových prknech na korbě. 😃)

0 Citovat

Hele neřešil jsem nic:)byl jsem předtím 8 měsíců v Montane s velkým baglem a zimním oblečením..většinu věcí z nej jsem zakopal v černém pytli na úpatí Diamond head a vyzvedl zase po měsíci a pul:)

spali jsme buď u někoho koho jsme stopli nebo někde pod širákem ci v pristresku:)Kalalau trail byl moc fajn, ale i třeba pohled zeshora na utesy z Akaka swamps byl super:)stop byl super, vlastně skoro vždy na korbach těch pickupu..objel jsem s nima Oahu, Big Island i Kauai..super byli lidi, brali na na katamaran, nebo jsme spali na kávových plantážích.. tak tretinu noci jsme spali u místních..

Myslím ze ty tři ostrovy jsem projel křížem krážem, proto už tam nemusím, ale mít více životu tak se tam určitě vratim:)

 

1 Citovat

Jo jo 6 týdnů na ty 3 ostrovy je tak akorát. Já tam strávil stejně času a k tomu navíc 2 týdny na Maui. Kdy to bylo? Dobrá low cost úschovna 😀, já jsem ale raději v takové situaci (ne na Havaji) využíval možnost nechat si zdarma věci v úschově v hostelu.

0 Citovat

Hele to je let..2005 tusim:)byl jsem na Work and Travel v NP Glacier a pak jsem dal Havaj:)

Jo v hostelu jsem taky párkrát nechával věci.. třeba v Kota Kinabalu v hostelu kdy jsme dojeli Borneo a jeli na otočku na 3 týdny na Filipiny:))

1 Citovat

Barney, žiješ?

3 Citovat

Hele, tys to tady smazal tu Havaj?

0 Citovat

Ani se mu nedivím 

3 Citovat

O co jsme přišli?

0 Citovat

Obávám se, že Barney smazal více příspěvků, nevidím to zde za posledních asi 20 dnů a určitě zde byly. Tak ho sleduji aspoň na FB, jak nám doporučil, tam jsou i fotky. 

0 Citovat

Nojo, už smazal i to, že žije :-)

1