Prosím o info, jak daleko je běžnou chůzí z nádraží Termini do Vatikánu. Děkuji. .

Řím pěšky

Založil(a) ve fóru Co vidět a navštívit

Prosím o info, jak daleko je běžnou chůzí z nádraží Termini do Vatikánu. Děkuji.

0

Podle google maps 4 km. https://goo.gl/maps/gVHak

0 Citovat

Díky, tak to mne skutečně nenapadlo to takto změřit smiley

0 Citovat

celý Řím se dá vpohodě obejít pěšky, za 3-4 dny nemáš co dělat.
metrem jen opravdu ze vzdálenějších památek k hotelu

0 Citovat

Navazu na diskuzi - nejake tipy, triky, rady, jak se rozumne (nejlepsi pomer rychlost/cena) dostat z Fiumicina do Vatikanu, kde bydlime? Pojedeme v cervencovych parnech.

0 Citovat

z letiště Fiumicino nejlépe busem Terravision za nějakých 4-5 EUR do centra Říma na nádraží Termini (Central) - 55 minut, odkud je to asi 4 zastávky metrem červenou linkou do Vatikánu za 1,5 EUR nebo celodenní lístek za tuším 6 EUR.

0 Citovat

Na Shuttle bus není třeba rezrvace, jak přijdeš, tak tě vezmou (pokud je místo v buse) a staví i ve Vatikánu. Jinak pokud není člověku nad 65 nebo student, tak se vyplatí Roma pass. Je to kombinace tří vstupů na památky a tři dny v MHD.

0 Citovat

Diky za odpovedi smiley
Letime ve ctvrtek dopo, budeme do soboty, v poledne letime zpet.
Rady bychom tu navstevu pojaly low cost, doporucite pamatky a mista, ktera jsou zajimava a treba bez vstupneho?
Jde nam spis o atmosferu, nemusime nutne vymest vsechny turisticke bomby.

Klidne i tipy na restauracky nebo bistra, berem vse.

0 Citovat

tak zdarma a pěkný, bohužel dost turistický smiley: Pantheon, Fontana di Trevi, Španělský schody a samo Vatikán

a ještě jeden tip, měj u sebe prázdnou lahev v Římě je spousta míst, kde si můžeš zdarma natočit vodu smiley

0 Citovat

Naše zkušenosti z Říma. Z nádraží Termini bez problému pěšky přes Koloseum, cca 35 min. Dále pak kolem Forum Romanum směr Pantheon, dalších 30 min. Pak Piazza Navona směr Andělský hrad, to je kousek. Od Andělského hradu směr Vatikán, ten už je na dohled, cca 15 min.
Největší památky jako Koloseum a Forum Romanum se vyplatí s Roma Pasem – nikde nestojíš fronty, jinak běžně 45 min. ve frontě. Fontana di Trevi a Španělský schody jsou taky moc hezký, trochu si na místě posedět, seděj tam i policajti – to bych chtěl vidět u nás…
Další zkušenost byla, že nám tam každý den kolem 18 hod. přišel ukrutnej slejvák, ale byli jsme tam na jaře, tak nevím jak je to v létě. Ale místní to už znají, tak stačí sledovat, a když budou zalejzat do restaurací tak zalíst taky 
U Vatikánu byla hrozná fronta turistů, tak na tři hodiny, ty jsme předběhli a vmísili se mezi nějakou výpravu, která už šla skoro dovnitř. Člověk musí být trochu drzí, jinak budeš jenom stát ve frontách. Do Vatikánu Roma pas neplatí. Návštěva se vyplatí, je to nádherná stavba, zvlášť jít až nahoru na kopuli – nádherný výhled, ale jen pro hubený, tlusťoch se tam neprocpe .
Vatikánské muzea, taky pěkný, 1,5 hod. fronta – pro toho, kdo chce vidět Sixtinskou kapli - obraz Zrození Adama.
Jinak po Římě metrem za 1 Euro, ale dá se i pěšky, ale bolí nohy. V Info centrech, ale i některých restauracích je k dispozici mapa Říma zdarma.
K obědu i na večeři jsme si dávali jejich „origo“ pizzu a místní víno „casa“ – domácí, rozlévané v džbánečku – levné ale dobré. Taková zkušenost, že nás „naháněli“, abychom šli k nim do restaurace, tam nás hned obsloužili, ale když jsme dojedli, tak tam v klidu ještě sedíš hodinu, ne jako u nás. Ba, když chceš jít, musíš shánět číšníka, že chceš zaplatit. Jo a káva s mlékem je „americana“ to tě nebudou mít rádi, ale už jsou zvyklí.
Pokud si budeš chtít něco koupit v obchůdku, např. suvenýr, vždy dostaneš účtenku. Tu nevyhazuj, může tě po několika desítkách metrů zkontrolovat jejich finanční policie, pak jsou pěkný pokuty.

Další Info pan Google a paní Wikipedia … Pěknou dovolenou…

0 Citovat

htptomas: to je fakt hezký doporučovat předbíhání :-/ My šli do Baziliky sv. Petra hned ráno (dle googlu se otevírá v 7), fronta žádná a rozhlížet se po prázdném Svatopetrském náměstí je pro mě doteď jeden z nej italských zážitků. Naopak ke Španělským schodům i fontáně Di Trevi mi ty davy turistů pasují, takže tam jděte klidně kdykoli. Pokud se chystáte na Forum Romanum, mrkněte na předpověď počasí a vyberte co nejmíň parný den (já vím, v červenci...), nedá se tam téměř kde schovat do stínu. A pokud to nenapravili, tak chyběly popisky v angličtině, u jaké ruiny zrovna jste. Po dlouhém chození se může šiknout info, že Pantheon je zadarmo, příjemý chládek a spoustu židlí k sezení smiley

0 Citovat

Rim je mesto zlodeju a hajzlu. Akorat vas vsude okradou.

0 Citovat

Dnes jsme se vrátily z 4 denního tripu po Římě a okolí, díky akci na CL, takže Dave velký díky!

Den 1.:
Přílet na FCO- u východu terminálu 3 kupujeme zpáteční jízdenku za 8 € u Terrorvision smiley k Termini, kde jsme také ubytováni.
Ještě tentýž den obejdeme pěšky z Termini (hotelu) Colosseum, (cca. 20 min i s ochutnávkou pizzy) a vracíme se zpět k hotelu přes Basilica di Santa Maria Maggiore, kde si po cestě dáváme večeři v restauraci: 2x pizza, velká láhev vody- 21 €
Útrata:
Terrorvision: 8 €
Večeře: 21 €
Celkem: 29 €

Den 2.:
Vzhledem k tomu že má být ve stínu 35 °C, volíme cestu k moři do Ostia.
Vyjíždíme z metra Termini (B) do stanice Piramide, kde přestupujeme na vlak který jede směr Ostia do cílové zastávky Cristoforo Colombo, zde také vystupujeme a nasedáme na již nachystaný autobus č. 7, který stojí ihned před východem z vlakové haly. Protože od vlakové stanice je již vidět moře a různé části pláže, usuzujeme, že bude nejlepší vystoupit tam kde vystoupí nejvíce domorodců, což v našem případě byla zastávka "Cancello 8" (cca. 16 zastávka od nádraží). Zde s velkým očekáváním scházíme menší kopec- obří roury jako podchod k pláži. Pláž má bar (s free wi-fi smiley ), placené lehátka a deštníky a nebo volnou pláž. Moře bylo pěkné a pláž čistá.
Měli jsme strach, jestli pláž nebude zpoplatněna, jako x okolo té naší.
Jízdenka ATAC za 1,5 € platí i Ostii.

V baru si dáváme těstoviny za 4 €, pivo za 3,5 € a ledové kafé za 1.5 €.

Večer jdeme procházkou směr Vatikán a Fontana di Trevi. I když nejsem věřící z Vatikánu je cítit zvláštní síla, kterou neumím popsat, takže i pro nevěřící Tomáše jako jsem já, vřele doporučuji. smiley Muzeum vzhledem k večerním hodinám již bylo zavřeno, tudíž jsme nebyly vevnitř.
Velké zklamání přišlo s příchodem k Fontana di Trevi, která je vypuštěná a probíhá zde rekonstrukce. Neuvidíte zde nic jiného, než kolem fontány upatlané prosklené zábrany (asi, aby jste si mohli domyslet jak to vypadá(alo) ) a kolem tisíce turistů, kteří se alespoň fotí přes upatlané sklo. smiley
Večer si tedy zpestřujeme večeří v místní Pizza a Pasta, kde si dáváme těstoviny s mořskými plody a pizzu s velkou vodou. Cena celkem 24 €

Útrata:
4x ATAC jízdenka- 6 €
2x těstoviny- 8 €
2x pivo- 7 €
2x ledové kafé- 3 €
Večeře: 24 €
Celkem: 48 €

Den 3.:
Vzhledem k velké spokojenosti s návštěvou Ostie, znovu volíme cestu lenošení na pláži a dobře jsme udělali. Protože ten den byly 1.5 metrové vlny, takže jsem téměř celý den byly ve vodě a užívali si vln na všechny způsoby. smiley
Bar- 2x těstoviny a 2x pivo

Po celodenním blbnutí ve vlnách jsme již neměli navečer moc síly, takže volíme pouze večeři v okolní restauraci: carbonara spaghetti a pizza... celkem 24 €

Útrata:
4x ATAC: 6 €
Bar- pláž: 15 €
Večeře: 24
Celkem: 45 €

Den 4.:
V ráno odjezd směr FCO letiště.

Trip jsme si neskutečně užili, je pravdou že jsme památkám tolik nedali, ale za to moře byla psychická vzpruha po náročných pracovních týdnech.

Celkem jsme utratili:
Letenky: http://cestujlevne.com/prazdniny-rime-l ... -1-736-kc/ 1800 Kč x 2= 3600 Kč - díky Dave!
Ubytování (3 noci 2* incl. breakfest): 120€ x 26.5 € = 3180 Kč
Doprava: 20€ x 26.5 = 530 Kč
Jídlo: 102€ x 26.5= 2703 Kč
Drobnosti jako voda, pivo a atd. v obchodech: 25€ x 26.5 = 663 Kč
Celkem pro 2 osoby: 10.700 Kč

Čtyři dny v Římě s mořem za 5.350 Kč na osobu, za to by nás cestovka nepřepravila ano do Říma. smiley

Nijak jsme extra neutráceli, ale ani jsme rozhodně nestrádali, to co jsme chtěli, to jsme si koupili... smiley

0 Citovat

Díky Krasomil,

letíme v srpnu, budu se držet tvého plánu.

0 Citovat

Přidám se s prosbou. Letíme v květnu na 5 dní. Zajímají mě tipy na zajímavá místa. Průvodce a web už jsem pročetl, teď mi jde spíše o reálné zkušenosti. Rád fotím, a rád bych si pořídil nějaké pěkné fotky při západu slunce. Nemáte tip na místo odkud si vychutnat pohled na město při západu slunce?

0 Citovat

Nám se vyplatilo jít do Colossea hned ráno na otevíračku. Žádná fronta, vevnitř jsme byli skoro sami. Hned pak jsme pokračovali na Forum, kde nebyl v tu dobu ale vůbec nikdo. Zážitek k nezaplacení:-) Moc se nám líbila čtvrť Trastevere, hezké uličky, poměrné levné jídlo a taková pohoda. Ve Vatikánu se vyplatilo vylézt nahoru na kupoli, nádherný výhled, pak se dá posedět na střeše. Paráda. Vatikánská muzea fajn, ale rozhodně jít hned ráno, jinak je šílená fronta a hlavně vevnitř nával jako hrom. Vůbec neřešte tahání se s pitím, fontánky jsou na každém rohu, voda studená a dobrá.

0 Citovat

Pro pěkné fotky doporučuji vrch Andělského hradu, výhled je nádherný, ale na západ slunce to není. Pro západ slunce je pěkné místo Pincio nad náměstí Popolo https://www.google.cz/maps/place/Pincio ... 0767310731.

0 Citovat

Do Vatikánu se dá fronta obejít tím, že si lístky koupíš online na pevný čas. Obejdeš frontu a jdeš si s etiketem vyzvednout přímo lístek pro vstup a tam tě čeká fronta jen pár lídí. Ráno se určitě vyplatí jít do Basiliky sv. Petra, tam je to jinak o čekání i na hodinu a více.

0 Citovat

Bydlet budeme asi 5 - 10 minut chůze od Svato-Peterského náměstí, takže navštívit Basiliku hned ráno by nebyl problém. Ovšem prozatím byla v plánu hned v den příjezdu - kolem 17 hod, ale pokud je tam dlouhé čekání, tak to asi přehodnotím.

Vatikánská muzea - tam zatím nevím jestli má cenu chodit. Církev má ráda bližného svého a proto chtějí 16 Euro/osoba, což se mi momentálně moc dát nechce, když mě prakticky zajímá pouze Sixtínská kaple - jinak na umění moc nejsme smiley Nebo jsou tam věci co stojí za vidění?

Ad Pincio - jo tenhle tip už jsem četl na více místech, společně s Pomerančovými zahradami (Giardino degli Aranci), Palatinem a obecně okolím Kapitolu, a kopcem Janiculum. Odevšad by měl být krásný výhled. Teď si jen vybrat to pravé místo smiley

Ad fontánky - netušil jsem, že tam mají fontánky s pitnou vodou smiley

0 Citovat

Byli jsme v Římě asi 3x a jestli můžu doporučit, tak Vatikán ano - pokud bude velká fronta tak bych si to asi rozmyslel (my byli v lednu a paráda), taky nejsem moc na umění, ale krása... (pro mě lepší než Louvre), na západ slunce jsme byli nad Forem jak je památník Vittoria Emanuele na piazza venezia - když vyjdeš po schodech a obejdeš ho z druhé strany je tam výtah na vyhlídku (za poplatek) a taky je tam kavárna z výhledem na forum a kafe (a neřeší nikdo jestli na stojáka nebo na sezení - v Itálii je často kafe na sezení o dost dražší) za euro.... určitě doporučuji. taky potvrzuji, že vylézt nahoru na Baziliku Sv. Petra a dívat se dolů na svpetrské náměstí je paráda ( a taky kafe za euro...) A k tomu Vatikánu - poslední neděli v měsíci je vstup zdarma (myslím ale že jen do 12.00) a kdybys byl náhodou první neděli v měsíci, tak od loňska je první neděli v měsíci zdarma plno památek (Vatikán ale ne..) - Andělský hrad, Forum Romanum Palatinum Coloseum... Jen musíš počítat s tím, že i když to je zdarma, tak si musíš vystát frontu na lístek, kde bude uvedena cena 0 euro... My v tom lednu začli Andělským hradem hned v 9 a potom se přesunuli k Fóru (na Forum, Palatinum a Coloseum je jeden lístek), šli jsme bočním vchodem ( je to vpravo na cestě od piazza Venezia) a nebyla tam ani zdaleka taková fronta jako u Colosea.. a u Colosea pak čekáš o dost menší frontu na vstup protože už máš ten společný lístek... U colosea je pak parádní italská restaurace - úplně obyč ale výborné lasagne snad za 5 euro anebo litr slušného domácího vína za 4 eura... jestli budeš chtít ještě nějaké tipy tak klidně napiš na d.hulenka@seznam.cz

0 Citovat

My sme sli najprv do Palatinum, bocny vchod, tam nebol pri pokladni ani vstupe nikto, ziadny rad, takze sme boli hned vnutri. Pritom sme sli normalne doobeda, nie skoro rano. Do Colosea sme nasledne tiez necakali, kedze, ako pisali ostatni, je to vsetko na jednom listku. Do Baziliky sv. Petra sme cakali tak 20 min, kym sme presli cez bezpecnostnu kontrolu, tiez to bolo uprostred dna, takze tam sa to da. Na vyhlad sa mne pacil jednoznacne Pincio.

0 Citovat

Ještě se zeptám řešili jste někdo Roma Pass? Když to tak počítám tak verze na 3 dny by se nám vyplatila pokud bychom alespoň 3x denně jeli MHD. Což si myslím, že zas není až takový problém využít.

0 Citovat

Z vlastni zkusenosti mohu Roma Pass doporucit, zvlaste pokud nebude bydlet primo v centru. Zvlaste pokud zvolite navstevu Ostie, kterou mohu vrele doporucit. Jestli si pamatuji dobre, ja jsem vyuzil vstup do Kolosea + Palatin, zminenou Ostii a navic jeste na Andelsky hrad. Zde jsem prosel kolem pokladny aniz by mi nekdo Roma Pass nacetl, proste jsem ho ukazal a sel dal. Co se tyka Vatikanu, zakoupil jsem vstupenku pres internet, sice asi o 3€ drazsi, ale moznost jit zvlastnim vchodem a v klidu predejit celou frontu za to podle meho stoji. Pri nakupu vstupenky do Vatikanu je treba vybrat presny cas navstevy, ale z vlastni zkusenosti vim, ze pokud clovek prijde o nejakou tu chvilku pozdeji (cca hodinu), tak se nic nedeje.

0 Citovat

Bydlet budeme asi 5 chůze od Vatikánu, takže dojít pěšky se asi všude dá, ale nemyslím si, že jet 3x denně MHD bude problém. Člověk se vždy rád kousek "popoveze" když může a obzvlášť, když celý den chodí smiley

Ostii v plánu nemáme, ale využití volného vstupu bych volil stejně - Andělský hrad, Colloseum.

Asi do toho tedy půjdeme smiley

0 Citovat

pokud by vam preci cas zbyl, Ostii doporucuji, kdyz nic, tak se smocit v mori smiley jinak se da samozrejme pres Ostii dostat na FCO, pri vyuziti RomaPass je cesta do Ostie v cene a bus z Ostie na FCO je cca za 2€ smiley ale z vlastni zkusenosti doporucuji k ceste na/z letiste pouzit bus Terravission, pri bookingu pres net je cena 4€/osoba/cesta...ale to mate asi vsechno zjisteno, tak nebudu dale hazet hrach na zed smiley

0