Ahoj, chystám se do Malajsie na 15 dní a potřeboval bych pár rad ohledně času straveného na jednotlivých místech. Přiletím do Penangu, zde bych chtěl vidět především památky a poznat kuchyni, stačí den a půl nebo si zde mám vyhradit spíše 2 a půl dne, dále nejsem jistý s KL zda zde strávit 2 a půl dne nebo pouze 1 a půl den, zde počítám s výletem i do batu caves. Poslední otázka se týká Bornea, stojí za to letět tam na 3 dny ? Zbylé dny bych chtěl strávit na Perhentianech (cca 3 noci a na Langkawi cca 3-4 noci) Budu rád za veškeré rady i připomínky ohledně časového rozvržení.  .

Malajsie – doporučte itinerář

Založil ve fóru Co vidět a navštívit

Ahoj, chystám se do Malajsie na 15 dní a potřeboval bych pár rad ohledně času straveného na jednotlivých místech. Přiletím do Penangu, zde bych chtěl vidět především památky a poznat kuchyni, stačí den a půl nebo si zde mám vyhradit spíše 2 a půl dne, dále nejsem jistý s KL zda zde strávit 2 a půl dne nebo pouze 1 a půl den, zde počítám s výletem i do batu caves. Poslední otázka se týká Bornea, stojí za to letět tam na 3 dny ? Zbylé dny bych chtěl strávit na Perhentianech (cca 3 noci a na Langkawi cca 3-4 noci) Budu rád za veškeré rady i připomínky ohledně časového rozvržení.

0

Myslím, že to všetko záleží na tvojich preferenciách - koľko toho chceš na daných miestach vidieť. My sme boli v KL 3 dni, Perhentiany 4 noci, Borneo 3 noci - za mňa áno, leteli sme do Kuchingu a stihlo toho pozrieť dosť (1 deň Kuching, 2 dni výlety po okolí ako napr. Bako).

0 Citovat

na KL by mohl stačit 1 den - Petronas stojí za to, Batu caves jsou taky fajn (ovšem prakticky stejné jako mnoho jiných chtámů - Buddha v jeskyni na kopci kam vede moc schodů ;-) ). Zvažoval bych cestu z Penangu do KL po zemi se "zastávkou" v Cameron highlands

0 Citovat

Plán je takovej že bych jel z Penangu nočním busem do Kuala Besut na Perhentiany a odtud do KL, a pak směr nahoru na Langkawi s případnou zastávkou v Cameron Higlands, stále se nemůžu rozhodnout zda z KL letět na Borneo a nebo nechat původní plán a vzít to přes CH

0 Citovat

No já už jsem ti radil na stezce, ale zřejmě pořád tápeš. Podívej, záleží jen na tobě, co ti vyhovuje. Když vezmu v úvahu, že máš 14 dnů a chceš navštívit : Penang, Perhentiany, KL, Cameron a Langkawi plus zpět na Penang. To máš 5 míst a 5 přesunů. To je 5 dní cestování. Ano, pojedeš třeba tím nočním busem na Perhentiany, pak se ale musíš ještě přesunout z Besutu do přístavu, ale dále musíš lodí. Asi nebudeš úplně svěží po té cestě, takže první den z toho moc mít nebudeš. A tak je to se vším. To samé další cesty. Tudíž je jen na tobě, jestli si do toho namačkáš ještě cestu na Borneo, popřípadě vypustíš ten Cameron, který je ale po cestě na Langkawi, pokud bys teda neletěl. Letadlem na Borneo to je kousek, ale musíš vzít v úvahu, že hodinu jede bus na letiště. Předtím ještě metro, pak aspoň 1,5-2 hodiny před odletem na letišti a plus let, na Borneu se vybatolit z letiště, najít hotel a víc jak půl dne pryč.  Co jsem já jel, tak třeba přesun z Cameronu, kde jsme vyjížděli v 9 ráno trval na Langkawi kolem 8 hod až do hotelu. Jsou to 2 busy, taxi do přístavu, lod, a taxi do hotelu. Ubytuješ se a můžeš si tak zajít někam na večeři a drink. Z KL jede bus do CH mám pocit 4 hod. Musíš na autobusák, pak najít ubytko na místě a zase víc jak polovina dne pryč. Takže suma sumárum, když odpočítáš těch 5 dní přesunů, tak ti zbývá 9 plnohodnotných dnů. To nejsou ani 2 dny na jedno místo :)

Takže je jen na tobě, jestli chceš víc cestovat, nebo si víc užívat ta místa která navštívíš. Tady jsou nejrůznější druhy cestovatelů. Jedni, kteří jsou schopni být 14 dnů na jednom místě. Druzí, ke kterým se řadím já, si vyberou spíše méně míst a chtějí poznávat ta daná místa v klidu, nasát trošku atmosféru a pak ti, co klidně cestují po Thajsku každý den od ostrova k ostrovu a udělají 7 ostrovů za 7 dnů. Na každém ostrově dají koupel, oběd, večeři a pár piv a ráno zase hurá na další lod. Nebo za týden navštíví 3 různé země. Jim to tak vyhovuje. Rádi prostě cestují. Rádi jsou na cestě. Nechci říct, že to dělají všichni kvůli fotkám na FB a aby mohli říkat, kde všude už byli. Některé z nich to tak prostě jen baví.

 Borneo myslím stojí za samostatnou návštěvu. Na tvém místě bych si ji nechal na jindy, ale je to jen na tobě. Ten Cameron bude opravdu velmi příjemné místo mezi návštěvami těch všech ostrovů :)

 

 @rsaf-souhlasím, že je to jako spousta jiných jeskyní-svatyní, i když tato je zdaleka největší, kterou jsem viděl. Jen bych snad poopravil, že tam nepostává ani nepolehává žádný budha, protože je to hinduistická svatyně nikoliv budhistická :) A jestli tam chce Jakub jít, tak brzo ráno. I tak je dost náročné tam vyšlápnout a já si z té návštěvy spíš pamatuju potoky potu a to jsem tam jeli brzo ráno.

 

 

0 Citovat

niemandos napsal(a):

 @rsaf-souhlasím, že je to jako spousta jiných jeskyní-svatyní, i když tato je zdaleka největší, kterou jsem viděl. Jen bych snad poopravil, že tam nepostává ani nepolehává žádný budha, protože je to hinduistická svatyně nikoliv budhistická :) A jestli tam chce Jakub jít, tak brzo ráno. I tak je dost náročné tam vyšlápnout a já si z té návštěvy spíš pamatuju potoky potu a to jsem tam jeli brzo ráno.

Vídíš, taky jsem ten "obsah" nahoře nějak zazdil ;-)


Já bych si třeba na pár dní půjčil auto a kolečko Penang - KL - Cameron - Penang bych měl jako roadtrip. 

0 Citovat

Ahoj všem. Loni v září jsme se vrátili z Malajsie / Singapuru a konečně se mi podařilo dodělat článek o naší cestě. Koho by zajímaly fotky a zajímavá místa na Langkawi, či v Cameron Highlands, mrkněte sem:

https://www.martinsistek.cz/blog...icu-tvari/

0 Citovat

nefot tak pekne, potom sa mi nechce citat text :D

0 Citovat

tonic napsal(a):

nefot tak pekne, potom sa mi nechce citat text :D

:-D. Potěší - díky!

0 Citovat

Někdo tu psal, že by si nechal Borneo na samostatnou návštěvu. S tím můžu jen souhlasit, protože odskočit si tam jen na tři dny je vysloveně škoda. My byli na Borneu 2 týdny, měli na celou dobu půjčené auto a stejně to bylo málo. Stihli jsme projet jen provincii Sabah a klidně bych tam ještě týden nebo dva vydržel. To nemluvím o Sarawaku, který je asi 2x větší než Sabah. A ne, nejsem nějaký ultra turista naturálního typu  :-D Program byl dojet někam, projít si trh, zajít si zaplavat, výlet loďkou na menší ostrůvky, najíst se v zaplivaném bistru, jednoduchý výšlap na kopec, návštěva netopýří megajeskyně, botanického parku apod. Tohle za tři dny prostě nedáš.

0 Citovat

Nemyslím si žeby 3 dni bola škoda. Je jasné, že človek toho extra veľa nestihne, ale aj to stojí za to. Každopádne taktiež sa tam plánujem vrátiť a na dlhšie :)

0 Citovat

Ještě bych se rád zeptal zda nemáte někdo na prodej malajsijské ringgity v okolí Brna, jde mně jen o nějaké drobné na cestu z letiště abych nemusel měnit na letišti. Jinak na výměnu do směnáren jsem četl, že je jedno jestli dolary nebo eura,. 

0 Citovat

Na KL si nech urcite vic casu na mistni dopravu pokud ches jet i do Batu Caves. Cesta z letiste je na hodinu, metro ve meste (monorail nebo mestske vlaky byvaji zvlast ve spicce dost nacpane a obcas se clovek nenacpe hned do prvni soupravy co prijede). V breznu tam byla jeste dlouhodoba vyluka kvuli vystavbe novych trati a cast vlaku do Batu Caves nahrazuji autobusy (ty jsou free), cesta z KL Sentral do Batu Caves je ale pri zacpe na dalnici klidne i na 2 hodiny. Odjinud nez z KL Sentral to po dobu vyluky navic ani nejezdi. Vlak stoji 5 MYR zpatecni jizdenka :) Taxi pripadne cca 100 MYR zpatecni (ridic na vas ca 2h klidne pocka). Pokud zrovna nebude pocasi typu pracka s jasnou oblohou a 35°C, tak se tam da jet i odpoledne, opice uz jsou nazrany od japonskych turistu a neni tam tolik lidi taky. Ja tam byl ve 3h odpoledne a bylo to v pohode. Schody nahoru da kazdy lehce zdatnejsi jedinec, cele je to tam tak na hodku a pul +/- cela navsteva. V pripade navstevy ostatnich jeskyni to chce tak pul den a nejake dalsi penize na to, a vyrazit opravdu uz rano. Jeskyne maji take ruzne oteviraci doby. Jinak doporucuju navstivit jeste v centru Menara Tower nebo Petronas Towers s vyhlidkou na cele KL, jsou tam i hezke ruzne parky na odpocinek atp. Da se to zvladnout vsechno i za den, ale pokud se v klidu chces vyspat po priletu a pak teprve letet dal, je lepsi tam mit na to jeden cely den. Ceny hotelu tam jsou smesne na nase pomery (3* hotel v urovni tak 2* vyjde na 300,-Kč/noc v prumeru, ale jde to i levneji ci draz samozrejme).

0 Citovat

Jakub Klimeš napsal(a):

Ještě bych se rád zeptal zda nemáte někdo na prodej malajsijské ringgity v okolí Brna, jde mně jen o nějaké drobné na cestu z letiště abych nemusel měnit na letišti. Jinak na výměnu do směnáren jsem četl, že je jedno jestli dolary nebo eura,. 


Pokud pojedes z letiste v KL KLIA Ekspres vlakem, tak se da v pohode zaplatit kartou uz na letisti u vychodovych bran, maji tam i stanek. Smenarny berou urcite obe meny v pohode. Pokud nemas predrazeny vybery z bankomatu, tak je to taky reseni, pri kurz MYR jsou to rozdily desetniku na cene.
0 Citovat

@Jakub Klimeš

Na Klia expres bych se na tvém místě vykašlal. Stojí 50 MYR (pokud ho zase nezdražili) a autobus 10 MYR. Jediný rozdíl je že je o půl hodiny rychlejší. Raději bych si připlatil za lepší ubytování. Kolem 500 Kč už je to často velmi slušné, nebo za 1 tis Kč už parádní hotel.  Rozdíl ti pokryjí ušetřené peníze za vlak (myslím, že jedete ve dvou) a budeš mít bazén na střeše a výhled na město. 

 Nějaké MYR doma mám .Myslím že tak 70-80. Pokud bys je chtěl, tak je můžeme předat v Brně. Ted jsem ale v Thajsku. Takže když tak se ozvi příští týden a pošli SZ. Ale v Malajsii opravdu můžeš hodně platit kartou a z bankomatu si vybrat jen nějaký menší obnos.  

0 Citovat

V Malajsii jsme byli před několika lety. Pokud by tě zajímalo video, máme z cesty dva filmy na bushmanfilm.com.

0 Citovat

Neaky tip co navstivit na 4 noci medzi perhentian island a kuala lumpur?


Mimo penang, cameron highland a melaka.


Dakujem

0 Citovat

Borneo (:D), inak zasa záleží od preferencií Langkawi či napr. Taman Negara

0 Citovat

Borneo idem po kl


Asi dam tu negaru, len este musim vyspekulovat jak sa tam dostanem :)

0 Citovat

Mám naplánovaný výlet do Malajsie na 17 dní / 16 nocí v druhé polovině dubna 2019. Přílet a odlet do / z Kuala Lumpur.

Zatím mi to vychází: Kuala Lumpur, Cameron Highlands, Penang / Georgetown, Langkawi a pak letecky do Johor Bahru s jednodenním výletem do Singapuru. Pak do Taman Negara přímo nebo přes Kuala Lumpur a eventuálně Kuala Terenganu. Zpět do Kuala Lumpur a odlet do Evropy.

Jiná varianta: po Penang jet přes Khota Baru nebo  Perhentians ostrovy (vypustit Singapur / Johor Bahru).


Budu rád za veškeré rady i připomínky ohledně časového rozvržení.



0 Citovat

Má nějaký speciální důvod, že chceš letět do Johoru a ne rovnou do Singapuru? V Singapuru bych doporučil minimálně přespat, na jednodenní otočku z Johoru mi to nedává moc smysl a Johor Bahru samotný zase není nějak extra atraktivní místo k návštěvě.

0 Citovat

V Johor Bahru je podstatně levnější ubytování a cesta autobusem do Singapuru levná a relativně krátká (1,5-2 hodiny, podle fronty na hranici). Za půlky ceny zavšiveného hostelu v Singapuru je luxuní bydlení v JB. Taky jsem takhle 2 dny bydlel v JB a dvakrát jel do Singapuru. Nicméně přiílet do Singapuru může vyjít na stejné peníze jako do Johor Bahru. Podstatný rozdíl je až při odletu, kdy ze Singapuru se platí velká odletová taxa a letištní poplatky, to pak je Johor Bahru o hodně levnější. Co se týče času tak podobný itinerář jsem absolvoval před 2 roky.

KL jsem byl 2,5 dne, ale klidně bych dal dal i 1,5, ten druhý den jsem už nevěděl co dělat. Dáš centrum, market, mešitu, kolem Petronas, Batu caves a už nevíš co dál. Langkawi jsem měl 4 dny, ale tam bych klidně den i dva přidal, pokud půjčíš skůtra tak možností co vidět je hromada. Penang na 2 dny byl akorát, úpřimně nic moc, město má svoji koloniální architekturu, to je zajímavý, pak vyjet lanovkou na tu nejvyšší horu, velký budhistický chrám nedaleko a národní park v severozápadním cípu ostrova. Na koupání v porovnání s Langkawi je to bída. Pak už je to jenom o jídle. Jinak je ostrov strašně přelidněný a doprava MHD trvá strašně dlouho jelikož se furt čeká v kolonách.

Cameron Highlands jsem dal 2,5 dne, což bylo taky akorát. Nejvyšší horu s rozhlednou a čajovou platnáží pod ní můžeš dát v rámci jednoho dne a druhou čajovou plantáž směrem na jih druhý den plus ti zbyde ještě čas na nějaký kratší treky kolem hlavní vesnice. Na Singapur jsem nechal 2 dny, což pro mě bylo taky akorát. První den downtown, Marina + gardens, China town. Druhý den Sentosa, koupání + India town a znovu downtown. Pokud neřešíš prachy, tak můžeš přidat zoo nebo botanickou zahradu ve vnitrozemí, ale jinak je Singapur proti Malajsii o hodně dražší.
0 Citovat

Děkuji za připomínky. To Liborek: letenky v rámci Malajsie jsou výrazně levnější než letenky Malajsie - Singagapur. Pokud v mém termínu bude letenka do Singapuru téměř stejně drahá jako letenka do JB, pak má smysl uvažovat o letence do Singapuru. Ale stejně se musím vrátit do Kuala Lumpuru, odkud mi letí letadlo do FRA (viz ta akce Jihovýchodní Asie s Oman Air). To matej15: Děkuji moc za komentář. Pročetl jsem řadu itinerářů na internetu, až mě bolí hlava. Každý píše něco jiného. V těch městech tak max. 2 dny, pak už se nudím. Navštívil někdo Taman Negara? Stojí to za to? Děkuji

0 Citovat

Víš co Gigo15 to máš těžké. Každý má rád něco jiného, takže taková otázka jestli to stojí v Taman Negara za něco je řekl bych úplně o ničem. Vidíš to tady z odpovědí i z těch cestopisů cos četl. Jednomu se líbí to a druhému ono. Bud máš rád přírodu a bude se ti tam líbit, nebo nemáš a nebude se ti tam líbit. Nebo bude pršet a taky se ti tam nebude líbit :). Nebo tě budou štípat komáři :))

Já tam nebyl, takže ti svůj subjektivní názor nemůžu sdělit. Ale byl jsem v Cameronu 4 dny a bylo to perfektní. Někdo tady píše že 2,5 dne je max. Každý prostě preferuje něco jiného. Je tam těch kratších treků myslím 9 nebo kolik, takže každý den můžeš jít 2-3 a pokud máš rád čajové plantáže, tak jeden den výšlap na horu a zpátky pěšky přes plantáže s návštěvou továrny a druhů den zase někam jinam. Na tu horu a zpět pěšky jsme s kamošem ten den šli jediní. Ostatní tam vyjedou taxíkem a zpět taky, takže pak je to výlet jen na dopoledne :). Mě se tam líbilo hodně . Je tam příjemně a dobře tam vařili. Někdo ti zase klidně napíše, že den bohatě stačí.

Třeba já bych se na nějaký Singapur vykašlal. Hnát se na jih abych si prohlédl velkoměsto a jeho atrakce je pro mě ztráta času. Na Langkawi jsou ty 3 dny dle mě tak akorát. Víc bych tam nezůstával. Na 2 dny půjč motorku a projedeš všechno. Já jsem půjčil na 3 a třetí den už stála před hotelem. Místo Singapuru bych zvolil Perhentiany, kde je koupačka jistě mnohem lepší než na Langkawi. Penang jsem nenavštívil, jelikož opět města mi nic neříkají a kromě architektury jsou tam jen mraky lidí.  Ty musíš sám vědět co se ti líbí. 

0 Citovat

To niemandos: Děkuji moc za komentář. Mám připravenou i variantu s Perhentiany (v podstatě kolečko Kuala Lumpur - Cameron Highlands - Penang / Georgetown - Langkawi - Khota Bharu - Perhentiany - Taman Negara - Kuala Lumpur). Je to ca. na 17 dní, z toho minimálně 5 dní s přesuny (v některých případech s lodí, což prodlužuje přesun). Zvažuji přesuny letadlem (ale jsem si vědom, že člověk musí jet z města na letiště, bezpečnostní prohlídka + let + jet do města). Cesta je v druhé polovině dubna 2019. Osobně jsem pro kombinaci města - treky v přírodě - relax. Perhentiany - lze tam dělat i jiné aktivity než jen koupání + potápění? Děkuji Děkuji.

0