Ahoj, chystám se do Malajsie na 15 dní a potřeboval bych pár rad ohledně času straveného na jednotlivých místech. Přiletím do Penangu, zde bych chtěl vidět především památky a poznat kuchyni, stačí den a půl nebo si zde mám vyhradit spíše 2 a půl dne, dále nejsem jistý s KL zda zde strávit 2 a půl dne nebo pouze 1 a půl den, zde počítám s výletem i do batu caves. Poslední otázka se týká Bornea, stojí za to letět tam na 3 dny ? Zbylé dny bych chtěl strávit na Perhentianech (cca 3 noci a na Langkawi cca 3-4 noci) Budu rád za veškeré rady i připomínky ohledně časového rozvržení.  .

Malajsie – doporučte itinerář

Založil ve fóru Co vidět a navštívit

jeste bych pospekuloval nad tou druhou polovinou dubna, spis buch jel o mesic ci dva drive. ZÁPAD (západní pobřeží poloostrova s ostrovy Penang a Langkawi) má dešťová období ve 2 vlnách, vrcholících na přelomu dubna a května, a potom září a října. Teploty ve dne 31-33°C, v noci okolo 23°C.

 Ale mozna je to s krizkem po funuse

EDIT: pri vsi ucte ke Kuala Lumpur, nic tam neni, Singapur me oslovil vic, ale je drahy - proste Svycarsko Asie. Zvaz i mnozstvi presunu, sam si uvedomujes, ze to stoji spoustu casu a zadarmo to take neni. Penang urcite vynechat.


0 Citovat

Rozumím pohledu ""šetřím". Na druhou stranu přesun JB-SIN jsem taky projel a přišla mi to jako úplně zbytečná ztráta času. Nocleh v Singapuru navíc znamená, že si můžete užít nasvícenou noční Marinu, noční markety s úžasným jídlem a nemusíte řešit, že se budete muset ještě hodinu či dvě přesouvat autobusem někam za hranici a druhý den znovu. Ale i cesta může pro někoho být cíl :-) Jinak ZOO i botanická zahrada pro mě byly jedny z nejlepších singapurských zážitků, takže bych určitě doporučil. A na Sentose spíš než koupání vojenské muzeum ve Fort Siloso. Na koupání je v Singapuru lepší Lazarus nebo St. John, ale jsou trochu z ruky.


Taman Negaru jsem si docela užil. Na místě si můžete vybrat z různých výletů s místním rangerem nebo bez něj (noční džungle, jeskyně s netopýry, stezka v korunách stromů a podobně) a určitě bych doporučil aspoň pro cestu tam nebo zpět využít místní loď, je to docela zážitek. Nicméně, pokud si pamatuju dobře, dostat se tam zabralo docela dost času, takže pokud na to nejsi ochoten obětovat aspoň tři dny (resp. dvě přespání, třetí den ráno můžete odjet autobusem), tak bych to do itineráře, co máš, nedával.


Jinak mě třeba zajímá zrovna koloniální architektura a historie, takže mi města nevadí a třeba bych doporučil přidat Melaku i nechat Penang , byť se tu v podobných diskuzích spousta lidí vyjadřovala dost negativně.

0 Citovat

Děkuji moc za připomínky. Právě na internetu je hodně negativních reakcí na Penang nebo Melaku. Budu to muset přebrat a vybrat. To Daniel: díval jsem se na počasí a průvodce na Cestujlevne.com. Snažil jsem se vybrat "dobré" období pro Malajsii - západní a východní pobřeží malajsického poloostova, případně Singapuru. Vycházelo to na březen a duben. Z pracovních důvodů nemohu v březnu, tak jsem vybral duben (přes Velikonoce, ušetřím za dny dovolené, které se počítají jako pracovní dny). Ale dopředu nelze nic říct, jaké bude počasí, počasí se mění každým rokem. Viz letošní jaro / léto v České republice.

0 Citovat

matej15 napsal(a):


Cameron Highlands jsem dal 2,5 dne, což bylo taky akorát. Nejvyšší horu s rozhlednou a čajovou platnáží pod ní můžeš dát v rámci jednoho dne a druhou čajovou plantáž směrem na jih druhý den plus ti zbyde ještě čas na nějaký kratší treky kolem hlavní vesnice. 

Na nejvyssi horu s rozhlednou se od lonskeho dubna nemuze, protoze oblast patri armade (to ovsem uz asi 50 let). Ja jsem o zakazu vyhlasenem kratce pred tim nevedel a dostal jsem se tam pres rozbity plot diky tomu, ze byla zrovna otevrena brana u nadrze na konci silnice. Jini se tam ale den pred tim nedostali. Ten den tam take nikdo jiny nesel. Autem se da dojet do lesa s kratkou stezkou na hrebeni kousek od vrcholu (nebo tam po te silnici dojit, to jsem sel dolu).

V dubnu je sance videt rafflesie. Ja jsem loni v dubnu videl na vylete s mistni CK nekolik kvetu.

Duben neni spatny mesic. V KL (a asi i jinde na zapade) je horko a vlhko s obcasnym destem nebo i bourkou, ale na ostrovy na vychode je idealni.

Co bys chtel na Perhentianech jineho? Jsou tam kratke stezky pres dzungli i na vyhlidku a vylety na ostruvky za snorchlovanim.

Jinak souhlas s niemandos. Ja se na Singapur taky vykaslal, i kdyz jsem mel prilet ze Surabayi do Johor Bahru. Treba bude nekdy vhodnejsi prilezitost. A do Taman Negara jsem nejel mj. kvuli tomu, ze jsem pak jel loni i letos do zajimavejsich NP na Borneu. Jinak bych tam jel.

0 Citovat

Děkuji.

0 Citovat

Nyní  mám tuto variantu Kuala Lumpur (2 dny/ 2 noci) - Cameron Highlands (2 dny / 2 noci) - Penang /Georgetown (2 dny / 2 noci) pak let z Penangu do Kuchingu (Sarawak, Borneo - 4 dny, 4 noci) Bako NP,  Semenggoh Wildlife Rehabilitation Centre, Sanogbutan) a pak buď 4 dny Kota Kinabatu nebo 4 dny Miri a návrat do Kuala Lumpur před odletem do Evropy. Druhá polovina dubna.  Individuální cestovatel, vše pokud možno letecky / autobusem (veřejná doprava). Příroda túry + nějaký relax.

Prosím o doporučení. Děkuji moc předem.

0 Citovat

Pocitas tam i s prejezdy? Jsou to v Cameron Highlands cele 2 dny? V Miri nic zajimaveho neni, ale nedaleko je NP Mulu, ktery velmi doporucuju. Muzes tam nektere dny letet primo z Kuchingu (za cenu jako do Miri, kdyz koupis s predstihem aspon mesic). Jinak nez letadlem se tam nedostanes (jedine najmout si lod na delsi plavbu, coz vyjde mnohem draz). Zamluv si alespon nektere vylety cca tyden dopredu pres mail. Z Mulu pak do KL nejlepe pres letiste Miri za 1 den. 4 dny je na park optimalni. Doporucuju mimo zakladnich vyletu jako Night Walk a jeskyni pridat Garden of Eden Valley Walk, Fast Lane a Long Langsat Riverwalk (unguided tj. jen s mistnim pruvodcem z longhousu, ktery trochu umi anglicky). Pokud bys nejel do Mulu, tak jeskyne jsou i u Kuchingu (napr. Wind Cave), i kdyz s dopravou busem to tam je v poslednim roce horsi nez je vsude popisovano. Na Sabah je lepsi si vyhradit vic casu nez 4 dny.

0 Citovat

Ano, Cameron Highlands celé dva dny, hledám na internetu info ohledně těch trailů, abych to mohl tak plus mínus naplánovat. Na NP Mulu se podívám na intenetu.  V Kuchingu mi to přišlo, že se dát víc "vytřískat" za relativně krátkou dobu. než v Sabahu (Kota Kinabatu, Sandokan).

Jiná otázka u přesunů: Jak jsou místní autobusy spolehlivé? Je ten udavávaný čas jízdy spohlehlivý nebo se musí připočítat další čas?

Děkuji

0 Citovat

Spíše bych na to nespoléhal. Třeba když jsem jel z Kuala Lumpur do Johor Bahru, tak ta cesta trvala 8 hodin, ačkoliv měla trvat 4. Byla totálně ucpaná dálnice. Z Penangu do Cameron Higlands taky cesta trvala déle než měla.

0 Citovat

Ja jsem mel vicero jizd na poloostrove a vzdy na cas. Do NP Bako take. Nejel jsem ty linky popisovane Matejem. Penang asi miva zacpy bezne, na dalnici KL-JB to mohla byt smula. V KL zacpy jsou, ale treba letistni bus se do nich nedostava. Z nekterych smeru do TBS se asi stava, ale nemam takovou zkusenost.

Kuching je na nekolik dni dobra volba. Zvaz prespani v Bako kvuli lepsi sanci na opice (pres den moc zvirat videt neni), ale bude asi treba rezervovat.

0 Citovat

Gigo15 napsal(a):

Ano, Cameron Highlands celé dva dny, hledám na internetu info ohledně těch trailů, abych to mohl tak plus mínus naplánovat. 

Jiná otázka u přesunů: Jak jsou místní autobusy spolehlivé? Je ten udavávaný čas jízdy spohlehlivý nebo se musí připočítat další čas?

Děkuji


Jel jsem KL-Cameron Highlands a Cameron Highlands- přistav směr Langkawi a na čas. Co se týká těch trailů, tak určitě nestihneš všechny. Pokud tam budeš jen 2 dny tak jeden den bude hora plus čaj. plantáže a druhý den stihneš tak max. 3 traily. Já šel každý den jeden max 2  na pohodu a většinou je to na nějaké 3 hodiny. Aspon ty delší. Na jednom přepadával nějaký místní pánko turisty s vreckovým nožíkem, tak se koukni, který to je. Myslím že to byl 6 nebo 7.Mohl bych se podívat do deníčku, pokud bys chtěl. Když jsem tam byl já, jsou to 4 roky, tak okradl jednu dívčinu z Olomouce a nějaké rakušáky o peníze co měli u sebe. Nic moc zážitek. Četl jsem i další zprávy, že je aktivní. Ale možná už seká dobrotu. To nevím :) 

0 Citovat

niemandos napsal(a):


Jel jsem KL-Cameron Highlands a Cameron Highlands- přistav směr Langkawi a na čas. Co se týká těch trailů, tak určitě nestihneš všechny. Pokud tam budeš jen 2 dny tak jeden den bude hora plus čaj. plantáže a druhý den stihneš tak max. 3 traily. Já šel každý den jeden max 2  na pohodu a většinou je to na nějaké 3 hodiny. Aspon ty delší. Na jednom přepadával nějaký místní pánko turisty s vreckovým nožíkem, tak se koukni, který to je. Myslím že to byl 6 nebo 7.Mohl bych se podívat do deníčku, pokud bys chtěl. Když jsem tam byl já, jsou to 4 roky, tak okradl jednu dívčinu z Olomouce a nějaké rakušáky o peníze co měli u sebe. Nic moc zážitek. Četl jsem i další zprávy, že je aktivní. Ale možná už seká dobrotu. To nevím :) 

Děkuji. Mohu se zeptat, jaké to byly traily? Dle internetu jsou to traily 9 a 9A., které nejsou bezpečné.
0 Citovat

Ano je to trail 9. Bylo to tam i před 2 rokama, kdy nás místní před tím varovali. Divím se, že s tím pořád nic neudělali. 

0 Citovat

Po x hodinách čtení + videií jsem vyselektoval pro nás nejzajímavější místa a vytvořil 2 různý varianty. Budu rád za každou zpětnou vazbu, protože s některými místy pořád váhám (např který NP) zda je nějak efektivněji neprohodit, aby se ušetřil čas :) Mám to rozepsaný na dny, ale předpokládám, že někde přidám a jinde zase uberu podle toho, kde se nám bude líbit. 

Nebráním se jiným návrhům, ale na druhou stranu chceme určitě navštívit Langkawi, Perhentian, Cameron Highlands + nějakej NP/džungli (čím víc zvířat, tím líp). Takže moc jiných možností asi není.



verze-poloostrov.jpg
verze-borneo.jpg

0 Citovat

Ubytování v NP Bako je třeba rezervovat, i když v dubnu možná ne nebo ne tolik dopředu jako v červenci. Mělo by jít na webu. U 1. varianty máš víc dnů na Langkawi oproti Perhentianům. Já bych to viděl spíš tak, jak to máš u druhé. Ten přesun mezi nimi je asi letecky do Kota Bharu (u letů máš jinde přelet). Na P. dej určitě šnorchlovací výlet na malé ostrůvky. Na Cameron Highlands se zeptej, jestli nekvete raflézie. Já je tam předloni v druhé půlce dubna viděl na výletě do džungle ve skupince s průvodcem.

Přesun Taman Negara - CH, který jsem našel, je od 10 do 16 h. včetně plavby po řece, takže skoro celý den. Možná je i nějaký jiný. Přesun z CH na slony a zpět do KL má být busem? Je to skoro 5 h. do KL, pak asi přesun na jiné nádraží, 200 km do rezervace, pobyt tam a zpět do KL. 
0 Citovat

Dvojka je lepsia.


V taman negara by som vsak stravil len dve noci, teda ak neplanujes ist hlboko do dzungle. Inak pre mna tento park sklamanie ale bol som len na okraji.


Miesto langkawi by som dal penang, plaz a more si uzijes na perhentian (potom nezabudni, ze cudzinci tu platia vyssie vstupne ako domaci)

0 Citovat

Taky se přikláním ke dvojce. Jen teda mám jiný názor než baca na to Langkawi. Já bych Langkawi nevypouštěl a určitě neměnil za Penang. Jednak je Langkawi místo, kde člověk může popít za normální ceny,  jednak se tam dá oproti Perhentianům jezdit na motorce a poznávat ostrov včetně výletu na vrchol hory s vyhlídkou, navštěvovat noční trhy atd. Takže možnosti vyžití podstatně širší než na Perhentianech, kde se můžeš jen opalovat nebo šnorchlovat. Jen teda nechápu,proč máš plážové destinace nacpané za sebou. Kdyby bylo na mě, tak z KL přeletím přes Kota Bharu na Perhentiany, tam si odpočinu, pak přes Taman negara do CH a odtud na Langkawi, kde pak můžeš letět na pohodu do KL. Borneo bych nechal na samostatný výlet. Je tam toho dost. 

0 Citovat

Jo a ještě jsem zapomněl. Nedělej si iluze, že uvidíš nějak extra moc zvířat. Na to je dobrá ZOO v Singapuru :-)

0 Citovat

Já osobně bych vybral itinerář č. 2, ale místo  Perhentian bych dal Borneo ;) Já nejsem moc na pláže, ale chápu proč tam chceš... Kdyžtak my jsme sepsali pár tipů, ke většině míst kam chceš jet - https://etabroad.com/cs/tag/malajsie/

0 Citovat

Ahoj, taky jedeme do Malajsie ve skoro stejnou dobu, přilétáme 18. dubna večer, ale odjíždíme už 29. dubna večer a máme v plánu prvně dva dny v KL a okolí, dále přejezd do Taman Negara na další dva dny a nakonec na 5 dní na Langkawi. Na pevnině budeme mít auto, takže přejezd snad nebude problém, počítám na přejezd vždy celý den, abychom se mohli někde stavit po cestě a tak. Díky za typ na slony, koukal jsem, že je to při cestě mezi KL a Taman Negara, určitě tam zastavíme. Na Langkawi pak přelet z KL a zpět rovnou na odlet domů.

0 Citovat

niemandos napsal(a):

Takže možnosti vyžití podstatně širší než na Perhentianech, kde se můžeš jen opalovat nebo šnorchlovat. Jen teda nechápu,proč máš plážové destinace nacpané za sebou. Kdyby bylo na mě, tak z KL přeletím přes Kota Bharu na Perhentiany, tam si odpočinu, pak přes Taman negara do CH a odtud na Langkawi, kde pak můžeš letět na pohodu do KL. Borneo bych nechal na samostatný výlet. Je tam toho dost. 

Na Perhentianech se dá i chodit v džungli (aspoň u D'Lagoon na severu P. Kecil) nebo přes střední část ostrova bez džungle na vyhlídku a jiné pláže. Lodní výlet po ostrůvkách je taky přece jen jiná aktivita než samotné šnorchlování. Trasa KL - Perhentiany - Taman Negara - CH - Langkawi - KL je na přesuny náročnější než ta jeho, i když chápu, že by bylo příjemnější mít pláže na začátek a konec.

S Borneem na samostatný výlet souhlasím, ale pokud by tam neplánoval jet někdy na déle, tak zařazení Kuchingu je vhodná možnost na pár dní na nějaké opice. Se zvířaty je to taky pravda. I v těch nejpůvodnějších džunglích jako Danum Valley člověk moc větších zvířat neuvidí, i když tam jsou. Zvlášť ne na výletech přes den a těžko v okrajové části populárních NP jako Taman Negara, kde je plno lidí (v dubnu bude aspoň méně lidí). Menší zvířata jsou vidět spíše večer a nejlépe s průvodcem (to asi v jakémkoli NP). Příklad živočichů k vidění večer na Borneu je na mých fotkách z NP Mulu (Bako je tam taky, ale jen přes den):

https://www.zonerama.com/liborst...um/5074538

Nejlepší z Malajsie na větší zvířata ve volné přírodě je Kinabatangan River. Pěkný blog je tady (na slony to chce štěstí, stáda bývají moc daleko):

http://www.vecernicci.cz/cestopi...n-river-i/


0 Citovat

Díky všem za připomínky :)

@Libor

Langkawi - Perhentian bude přelet lepší minimálně časově. Opravil jsem si to, díky :)

Raflézii mám na seznamu a co jsem četl, tak v tu dobu by to neměl být problém. Cena za Rafflesia tour se podle netu pohybuje kolem 50€/os. Absolvoval to někdo a případně za kolik prosím?

Trasa Taman Negara - CH. Našel jsem bus, kterej vyráží v 10 ráno z Taman. Trasa v mapách ukazuje cca 4,5h, tak doufám, že to bude o dost míň jak těch 10-16h :) https://www.busonlineticket.com/...us-tickets a tady cca 7h  (to je taky peklo) https://www.rome2rio.com/s/Mutia...s-District


@baca

O Penangu jsem četl, že člověk musí být fanoušek do architektury a nebo že je čínštější než Čína :) kromě Kek Lok Si tam nemám nic poznačenýho. Proto jsme dali přednost Langkawi. Něco na podobnej způsob jsem četl o Melace. Jestli tě tam napadá něco fakt super, tak dej vědět.


@niemandos

Tos přesně trefil. To je to, co se mi na tom strašně nelíbí, že máme ostrovy hned po sobě.


@Toimas

Já mám taky problém vydržet na pláži dýl jak 3-4h, ale přítelkyni slibuju už dlouho, že budeme mít občas i klidnější pobyt :) Za odkaz díky, mrknu na to.


@znovu Libor

Na Borneo bych samozřejmě v budoucnu chtěl, ale reálně musím uznat, že to asi v nejbližší době nehrozí. Děkuji za odkazy, mrknu na to.


Jdu si to všechno ještě pročíst a znova promyslet :) Teď mám v hlavě brouka v podobě auta pro přesuny mezi KL, TN a CH jak píše David.


0 Citovat

Ridder@ Ja nejsem zastáncem půjčování aut a na tvém místě bych se na auto vykašlal. Auto ti bude stát 2-3 dny u narodního parku, v KL s jeho perfektně řešeno dopravou a levnym taxi je to úplná volovina a v CH se bez neho taky obejdes. V Malajsii jezdí pohodlne busy, tak proč se stresovat řízením a utrácet zbytečně za auto. Jo pokud by jste byli 4, tak by se o tom dalo možná uvažovat.. To už je lepší si spis připlatit za ty lety Langkawi- Kota Bharu a Kota Bharu - KL.

Jinak s tím Penangem s tebou musim souhlasit. Taky mě ničím nelákal. Langkawi je sice taková ta turistická destinace a potkas tam i české důchodce a rodinky , ale ma své kouzlo a Ja jsem tam vydržel 6 dnů, což je na mě rekord. No bylo to hlavne diky levnemu pivku a whisky. Motorka stačí půjčit na 2 dny a poznat hlavní atrakce a hlavně pekne plaze na severu. Ty noční trhy jsou fajn, ale jsou všechny stejne, takže stačí vidět jednou, i když se tam dá dobre a levne najíst. Ale zase nemůžeš cely den popíjet :-))

Jinak Ja bych opravdu obětoval trosku nedohodli a zvolil plaze, NP, čajové plantáže a nakonec plaze. V CH si člověk od toho horka a lezení na plazi oddechne. Ale chapu, ze přítelkyně ma jinou představu o dovolené :-) 

0 Citovat

Na netu je Rafflesia tour drahá, ale na místě to bylo podstatně levnější. Přesně už nevím a navíc jsem s nimi nejel na závěr na Mossy Forest, kde jsem byl předchozí den sám, takže jsem měl ještě slevu. Já myslím, že to moc jisté není. Četl jsem, že pro zájemce dělají předběžné registrace a pak jim pošlou mail, že už kvetou. Nevyznívalo to jako s vysokou pravděpodobností. Kvetou jen 3-5 dní ročně za splnění určitých podmínek a tedy na jednom místě najednou. Já viděl 5 květů a 3 poupata. Tady píšou, že můžou vykvést nečekaně kdykoliv během roku:

https://www.tripsavvy.com/an-int...er-1629480

Místní druh je trochu menší než ty na Sumatře a Borneu a nesmrdí (ale tam jsem je neviděl).

Na čas z map bych se nespoléhal. Podle maps.me je to nejkratší silnicí 280 km a samé zatáčky. To ani autem nebude za 4,5 h. Tady píšou i o delší vzdálenosti a delším času a že úvodní část je rychlou lodí a minibus je na požádání. Otázka je, jak jde vracet auto jinde (a pokud ano, za kolik). Na zastávku na slony by se ale hodilo.

https://www.backpackingmalaysia....-highlands

0 Citovat

@niemandos já přiznivec půjčení aut jsem, ale paradoxně zrovna tady byl původní plán pouze mhd, protože ji všude chválí :) největší hodnotu má pro mě určitě čas a pokud by nám auto výrazně pomohlo, tak mám jasno.

@Libor v jednom cestopise, co jsem četl, tak popisovali, jak obešli X agentur a všude jim řekli, že teď nekvetou a mají smůlu a pak přeci jen sehnali a opravdu viděli. Samozřejmě se s tím nedá 100% počítat, ale udělám maximum, abych je viděl :) Jinak čas z map beru hodně s rezervou. Je mi jasný, že tam nebude problém přičíst i jednou tolik.

V rychlosti jsem mrkl na rentalcars a vypůjčení v KL s návratem za 6dní v Penangu stojí cca 2250 Kč. Další varianta je tedy:


To se mi teď líbí nejvíc, ale ještě se na to mrknu zítra.

EDIT: k ceně je nutno připočíst 200MYR, takže celkem cca 4500 Kč.


verze-auto.jpg

0