Ahoj, chystám se do Malajsie na 15 dní a potřeboval bych pár rad ohledně času straveného na jednotlivých místech. Přiletím do Penangu, zde bych chtěl vidět především památky a poznat kuchyni, stačí den a půl nebo si zde mám vyhradit spíše 2 a půl dne, dále nejsem jistý s KL zda zde strávit 2 a půl dne nebo pouze 1 a půl den, zde počítám s výletem i do batu caves. Poslední otázka se týká Bornea, stojí za to letět tam na 3 dny ? Zbylé dny bych chtěl strávit na Perhentianech (cca 3 noci a na Langkawi cca 3-4 noci) Budu rád za veškeré rady i připomínky ohledně časového rozvržení.  .

Malajsie – doporučte itinerář

Založil ve fóru Co vidět a navštívit

115 reakcí

Ahoj, v pondělí jsme se vrátili z naší první cesty do JV Asie, ke které jsem tady získala cenné rady, tak se aspoň stručně podělím o své čerstvé dojmy. Nakonec tedy naše cesta vypadala takto:

Gili Meno (2,5 dne/3 noci): Líbilo se nám moc, klidný malý ostrov, ideální pro třídenní úvodní flákací aklimatizaci, hezké pláže, první den odpoledne jsme jen proflákali na pláži poblíž našeho hotelu, na další 2 dny jsme půjčili kola a jezdili po ostrově na kolech, objeli několik pláží, našli super plážový warung, který se stal naší základnou a udělali jsme jeden lodní šnorchlovací výlet. Celkově super, asi bych tam vydržela i o den déle, ale už bych se začala nudit, pokud se do těchto končin ještě někdy dostanu, tak bych na Gili jela na pár dnů znovu.

Bali (12 nocí): Celkově převážilo spíš zklamání a otrávenost z neskutečně otravných prodejců a všudypřítomných instagramových modelek na jakémkoli aspoň trochu hezkém místě, čemuž se přizpůsobily i všechny místní "pamětihodnosti". A to jsme se záměrně vyhnuli Ubudu a Kutě. I na Bali se nám některá místa líbila, a to vodní paláce Taman Ujung (hned ráno před davy) a Tirta Gangga (tam už výskyt instamodelek), chrámy Pura Besakih (ráno před davy), Pura Gunung Kawi (ráno před davy) a Pura Tirta Empul, pláž Virgin Beach/White Sand Beach, hory a vodopády v okolí Munduku a Banyumala Waterfall (ráno před davy). Pravděpodobně by se mi líbily i Jatiluwih Rice Terraces, ale tam jsme dorazili v dešti, oblačnosti a mlze jak nad rybníčkem Brčálníkem, takže jsme z nich vůbec nic neviděli. Takže shoda v celé rodině, že Bali jednou stačilo a znovu už ne, což se nám zatím stalo jen velmi výjimečně a většinou si všude říkáme, že bysme se tam chtěli ještě někdy znovu podívat.

Kuala Lumpur (1,5 dne/2 noci): Z důvodu velkého dusna (které fakt těžko snášíme) a únavy a jelikož zbytek výpravy důrazně odmítl vstávat brzy ráno, jsme vynechali Batu Caves i Masjid Jamek (a okolí), většinu času trávili flákáním v bazénu a podívali jsme se jen do okolí Petronas Towers (jednou před den a jednou s večerním osvětlením a fontánou) a jeden večer zašli na žraso do Bukit Bintang. KL byla fajn a ráda bych se tam ještě někdy podívala, asi spíš jen na jeden den mezi dvěma lety apod. než jako zvláštní cíl.

Tioman (4,5 dne/5 nocí): Vybrali jsme ubytování v klidnější části vesnice Genting přímo na pláži. Jeden celodenní šnorchlovací výlet, byl to jeden z vrcholů naší cesty, spousta barevných ryb, korály, želvy, žraloci, jeden rejnok, jeden vodní had (toho jsem naštěstí neviděla), jinak procházky po pláží, koupání a nicnedělání. Pláž byla hezká na pohled (malebné velké balvany), na koupání nic moc (kameny ve vodě), ale nám stačilo. Užili jsme klid a odpočinek. Ve vsi je jeden malý duty free shop, kde jsme se zásobili pivem (nejlevnější Carlsberg plech 0,5 za 8 MYR nebo 4ks za 28, takže jsme nakupovali zásadně násobky 4), měli tam i pár flašek vína a tvrdého, ale to jsme nekupovali. Všude platby jen cash, takže si to člověk musí nějak předem naplánovat, aby si vzal s sebou potřebné množství peněz. Celkově Tioman splnil očekávání pokud jde o klidný odpočivný pobyt na pláži, ale jelikož kromě šnorchlovacího výletu tam není moc co vidět a dělat, tak je to zase jen na pár dnů, max. 4-5, než se člověk začne nudit.

Singapur (2 dny/2 noci): První den jsme přijeli v děsném dešti, že už to vypadalo, že se ani do města nepodíváme, ale nakonec to přešlo a vyjeli jsme na večerní plavbu lodí, vzali jsme nějakou dražší variantu speciálně na večerní light show v Marina Bay (loď přijela a zastavila na koukání na light show z vody, takže takto jsou 2 plavby každý večer v 19:30 a 20:30), líbilo se nám moc, díky předchozímu lijáku bylo i na lodi jen pár lidí, takže jsme měli parádní výhled a zároveň tím objeli i všechny ty okolní pamětihodnosti (socha Merliona atd.) za večerního osvětlení, takže se nám líbilo moc. Druhý den jsme prošli z Marina Bay Sands hotelu do Garden by the Bay a tam na tu visutou lávku a na Supertree Observatory, na obou místech nebyly žádné velké davy lidí, takže to bylo fajn. Můj původní plán byl navštívit Cloud Forrest, ale jelikož zrovna od června tam udělali expozici Jurský park pro zvýšení atraktivnosti, což mě dost znechutilo, tak jsme vynechali. Stihli jsme ještě Chinatown a pozdní oběd v místní restauraci s partičkou Číňanů totálně na šrot u vedlejšího stolu, to v nás zanechalo nezapomenutelný dojem. Bydleli jsme ve čtvrti Geylang v ibis budget, tahle čtvrť se nám líbila jak dopravní dostupností, tak místními krámky a restauračkami s normálními cenami a celkovou "normálností" oproti tomu nablýskanému pozlátku Marina Bay. Poslední den pár hodin před odletem jsme věnovali prohlídce OC Jewel a letiště, koukání na vodopád, ježdění Sky Trainem, salónku atd. Určitě bych chtěla Singapur navštívit znovu, zase tak na 2 dny při nějaké cestě přes Singapur, delší dobu by tam stále bylo co k vidění, ale po 2 dnech už má člověk přeci jen těch lidí a města tak akorát dost. 

4 Citovat

Na Bali jsme byli tyden (z 25dni) pred 16 lety a uz tenkrat to v Kute bylo na hrane Disneylandu, ostatni mista v klidu. Java pro me byla daleko autentictejsi a bez turistu. Kuala Lumpur v te dobe taky dost zive mesto, ale na stop mezi lety na 2 dny pekny. Jinak teda jsme jeli listopad, jestli to neni lepsi obdobi, nez v cervenci…prselo teda nekdy taky, hodinovy slejvak a pak pradelna.

0 Citovat

Červen-červenec bylo ideální období, za víc než 3 týdny jsme zažili jen 3 slejváky, jeden poslední den na Bali (a v noci před odletem, takže jsme ráno při cestě na letiště na chodníku brodili po kotníky), druhý jednu noc na Tiomanu (asi v té stejné bouři se tu noc potopil ten trajekt mezi Bali a Jávou, psaly o tom i naše média), a třetí po příjezdu do Singapuru.

0 Citovat

Keď porovnáš pláže a šnorchlovanie na Gili a Tioman, ktoré sa ti páčili viac? 😊

0 Citovat

Pláže na Gili Meno určitě lepší než pláž Genting na Tiomanu. Na Tiomanu jsme navštívili jednu opravdu krásnou pláž na Pulau Tulai (Coral Island) v rámci šnorchlovacího výletu, ale tam se dá dostat jedině pronajatou loďkou. Jiné pláže na Tiomanu nedokážu posoudit. Šnorchlování se mi líbilo víc na Tiomanu, bylo toho víc k vidění, měli jsme celodenní výlet s 5 skoro hodinovými šnorchlovacími zastávkami a viděli jsme ty žraloky (taky malé baby žralůčky přímo na té pláži na Coral Island). Ale i na Gili Meno bylo pěkné, tam jen 2 hodiny kolem celého ostrova a asi 3 zastávky na šnorchlování. Popravdě jen kvůli koupání a šnorchlování bych tam extra nejela, navštívili jsme jen v rámci delší cesty na prostřídání s jinými aktivitami a odpočinek.

0 Citovat

Alo, hezky! Jak jste leteli?

0 Citovat

Letenky jsem kupovala u Lufthansy rok dopředu a jelikož dělali nějaké malé posuny, tak jsem nakonec na cestu tam na úsek MUC-SIN-DPS vyhandlovala Singapore Arlines. Zpátky jsme letěli ze SIN se Swiss přes Curych. K tomu jsem dokupovala přelet DPS-KUL s Air Asia.

0 Citovat

Ok, diky moc!

0 Citovat

Zdravím, chystáme se do Malajsie 15.10.-3.11., dělám itinerář, zkoumám možnosti (ano, trošku pozdě:-D), zatím jsem na plánu: přílet KL, tři noci tam, pak přesun do Taman Negara, tři noci (abychom měli dva celý dny), pak Perhentian 4 noci, pak asi přelet do Penangu 2 noci, Langkawi 4 noci, pak CH dvě noci a zpátky KL jedna noc. Plus mínus, přidat, ubrat někde jednu noc. Je to reálné a na pohodu? Nechci úplně strávit čas na cestách, to jsme dělali v Thajsku. Nebo druhá možnost je: KL, TN, Perhentians, Terrenganu, Pulau Kapas, Tioman, Singapur, Malakka, KL. Co na to říkáte? Děkuju. 

0 Citovat

Za mě jsou 4 noci (nevím, jak vám to vychází jestli 3 nebo 5 dní) na KL moc. Já to město mám hodně rád, možná nejvíc z velkých v JV Asii, ale stačí 2 dny. Není úplně přívětivé na procházení se naslepo po městě. Pak bych si vybral buď Perhentian nebo Langkawi s Penangem, v říjnu bude lepší asi druhá varianta. Když se vynechá Perhentian a zkrátí KL, tak by byl i čas na Malaccu (za mě dobře chill město, ale zase tak 2-3 dny) a nebo Ipoh.

Každopádně za mě ten itinerář není úplně "na pohodu", ale každý máme jiné tempo, dřív jsem to taky víc hnal, víc jak dvě bázové lokace na týden vždy už trochu zavání hnáním se. 

Ještě bych doporučil malajskou část Bornea, za mě úplně top lokace Malajsie, ale tomu už chce obětovat aspoň 5 dní (pokud jedete jen oblast kolem Kuchingu).

1 Citovat

pridam se k tomu tematu se svoji otazkou. Na pristi Velikonoce planuju hodne rychlej vylet s detma, kdy asi urcite poletim Prg - Kul - Sin - Prg, s preletem mezi Kul a Sin. Protoze celkove na to mame 10 dni vcetne cesty a chci dat tak na posledni dva dny nas oblibeny Singapur a deti chteji do dzungle tak me to vychazi samozrejme hned po priletu na Taman Negara na nejaky jungle trek s prespanim s cestovkou co nas hned vyzvedne na letisti.

moje otazka je, budu mit pak jeste dva dny po skonceni programu v Taman Negara je neco jineho co je v okoli zajimaveho mezi KL a Taman Negara mimo Cameroon Highlands?

0 Citovat

Právě třeba ten Ipoh je ideální na 2 dny, ale mezi ním a CH bych já volil CH.

0 Citovat

nikaapfi napsal(a):

Zdravím, chystáme se do Malajsie 15.10.-3.11., dělám itinerář, zkoumám možnosti (ano, trošku pozdě:-D), zatím jsem na plánu: přílet KL, tři noci tam, pak přesun do Taman Negara, tři noci (abychom měli dva celý dny), pak Perhentian 4 noci, pak asi přelet do Penangu 2 noci, Langkawi 4 noci, pak CH dvě noci a zpátky KL jedna noc. Plus mínus, přidat, ubrat někde jednu noc. Je to reálné a na pohodu? Nechci úplně strávit čas na cestách, to jsme dělali v Thajsku. Nebo druhá možnost je: KL, TN, Perhentians, Terrenganu, Pulau Kapas, Tioman, Singapur, Malakka, KL. Co na to říkáte? Děkuju. 

Osobně bych zkrátil KL. Super město, ale na procházky pěšky to není. Město je rozsekané dálnicemi, přejít dálnici je téměř nemožné. V KL jsou visuté chodníky nad silnicemi, místní používají tyto můstky.

Penang je pohodové místo, Langkawi též, asi bych to viděl na 3 noci v Penangu a 3 noci v Langkawi.

Perhentian nic moc počasí v tomto období.

CH a Taman Negara - zvolil bych jenom jedno místo z těch dvou míst, spíš Taman Negara.

Malacca je také super město, zvažte, zda tam jet a pak se vracet do KL. 

Osobně bych volil. KL, Taman Negara, Penang + Langkawi, Malacca, KL.

Nebo KL + Bornero (Kuching).

0 Citovat

Langkawi...mangrovy...byl jste někdo na plavbě? Nějaké zkušenosti, tipy na operátora? Dočetl jsem  stránky ceskavmalajsii, využil jste někdo služeb? Díky.

0 Citovat

V Langkawi mám kontakt na místní, která je super a se vším poradí a pomůže. Prodává výlety a pronajímá skútry. 

0 Citovat

Ok, můžeš dát kontakt do placu? Třeba využijí i ostatní. Nebo alespoň soukromě do zprávy? Chystám se tam v březnu. Díky. 

Kam jsem původní otázkou mířil... výlety si dokážu vyhledat a objednat dopředu i na místě zajistit, jde mi spíše o zkušenosti s nimi, případně nějakou nadhodnotu, něco navíc, co mi nedělá problém zaplatit. Pěkné stránky ceskavmalajsii takové nabízejí, nicméně jsou to jen internetové stránky a proto se doptávám buď na přímou zkušenost, nebo alespoň zkušenost všeobecnou.

0
115 reakcí