Krásný večer všem,chtla bych se zeptat, zda tu není někdo, kdo v nedávné době navštívil Švédsko s úmyslem pozorovat polární záři či zda tu není někdo, kdo ve Švédsku nějakou dobu žil. Ráda bych co nejlevněji pozorovala polární záři a chybí mi tipy a doporučení. Je ve Švédsku nějaké místo (kromě NP Abisko, kde lze pozorovat polární záři a kde je velká pravděpodobnost jejího výskytu?). Jak je to tam se stopováním? Je ve Švédsku reálné nebo nejsou Švédi příliš stopařský národ?Předem děkuji všem kdo se ozvou. .

Polární záře ve Švédsku

Založil(a) ve fóru Co vidět a navštívit

3 reakce

Krásný večer všem,


chtla bych se zeptat, zda tu není někdo, kdo v nedávné době navštívil Švédsko s úmyslem pozorovat polární záři či zda tu není někdo, kdo ve Švédsku nějakou dobu žil. Ráda bych co nejlevněji pozorovala polární záři a chybí mi tipy a doporučení. Je ve Švédsku nějaké místo (kromě NP Abisko, kde lze pozorovat polární záři a kde je velká pravděpodobnost jejího výskytu?). Jak je to tam se stopováním? Je ve Švédsku reálné nebo nejsou Švédi příliš stopařský národ?Předem děkuji všem kdo se ozvou.

0

Polárna žiara sa dá veľmi dobre pozorovať zo severjnejšej časti Švédska, ideálne od mesta Lulea severnejšie. Niekedy je vidieť aj v južnejších častiach, dokonca aj z oblasti okolo Štokholmu, ale čím južnejšie tým je to zriedkavejšie a v okolí Štokholmu je to už veľmi výnimočné. Najčastejšie sa vyskytuje na jeseň alebo na jar, ale vtedy býva oblačno. Takže cestovať do Švédska za týmto účelom sa viac odporúča v zime. Predpoveď intenity polárnej žiary sa dá pozerať na internete, napr. tu http://www.aurora-service.eu/aurora-forecast/

Stopovať sa vo Švédsku určite dá. Len si treba uvedomiť, že vzdialenosti sú tam trochu iné ako u nás a sever Švédska je veľmi riedko osídlený. A premávka v niektorých oblastiach nie je takmer žiadna. Teda stopovať Štokholm - Uppsala bez problémov, ale Štokholm - Umea alebo Lulea by som už veľmi zvážila.

0 Citovat

Moc dekuju za tipy. Chystam se tam na konci listopadu a to jiz doufam bude spravna doba na sledovani a nejakou polarni zari uvidim. 

0 Citovat

November by mal byt dobry. Ak to nechcete vyslovene vo Svedsku sa da letiet aj cez Helsinki na sever Finska alebo cez Gdansk/ Norsko do Tromsa. 

0
3 reakce