Zdravím :)Máme celý měsíc na cestování po Indonesii. Začínáme tedy 2 noci ještě v Kuala Lumpur a končit budeme v Singapuru. Situace na Lomboku a Bali nám trochu komplikuje plány. Nějaké tipy, co procestovat? Nebo si myslíte, že mámě Lombok risknout? Díky za tipy. .

Indonesie září

Založila ve fóru Co vidět a navštívit

To zase ne. Jen ti v BL jsou  většinou z původní zachranne stanice, ale ta byla zničena v 2004, jestli se nepletu. Maji tam par jedinců, kteří když přijdou turisti s pruvodcem, tak ten na ne zavolá, ukáže banán, a oni slezou ze stromu a daji se krmit a turista si je nafoti. To jsou ty fotky co vsude vidíš. Ale spousta jich vůbec nesleze a jen se na ne koukás. V Sepiloku jsem nebyl, ale taky jsem o něm cetl, protože se tam chystám (na Borneo) a s tím se to nedá srovnat. Tam to je opravdu takový cirkus pro turisty. V BL to asi bylo před zavřením stanice podobne. Jak jsem psal. Když tam bude minimum turistu, což vedle toho, ze není sezóna a nebudeš tam o víkendu ovlivnis tím,  ze pujdes hned brzo ráno v 7  na ranní trek, tak je to pěkný zážitek, který muzu doporučit. A jak jsem psal,mas prakticky jistotu, ze orangutany v jejich přirozeném prostředí uvidíš.

0 Citovat

Pravidelne krmeni v BL skoncilo asi pred 4 lety. Nasi pruvodci na orangutany nevolali a nekrmili je a za 2 dny jsme jich videli asi 8 vcetne mladete, ktere z liany na jednu holku natahovalo ruku. Vyjimkou je samice Mina, ktera ceka u stezky a banany vyzaduje. Kdyby je nedostala, muze lidi i napadnout.

Doporucuju 2-denni trek mj. i kvuli peknemu mistu na spani u potoka, kde se da vykoupat, a zaverecnemu raftingu na spojenych dusich z pneumatik. I kdyz jinak cestuju spis levne, tech 1,2 mil. rupii urcite nelituju (a ani nevim, za co bych je mel misto toho utratit v Berastagi nebo na Tobe).

0 Citovat

Tak Libor je asi geniální, ze si z každého místa kde byl pamatuje takové detaily :-) Možná se Mina jediná nechá krmit. Ja to tak detailně nezkoumal. Kazdopadne my jsme za 4 hod viděli šest orangutanu, což oproti 8 není takový rozdil.Mina ( pokud to byla ona) měla tehdy mlade a nás průvodce na ni volal (vyluzoval takové ty opici skřeky) a ukazaval banány.Mlade nechala v koruně a slezla sama. Když jsme tam byli, tak obě noci hrozne lilo, takže vicedenni  trek nás ani nenapadl. Ty pneumatiky jsou komerce jak noha.My jsme brodili zpátky řeku a kámoše to odneslo tak 300 m po proudu, takže to měl zdarma :-))  Jinak s tím Berastagi a Tobou jsem to myslel tak, ze ty peníze jsme raději dali za pobyt tam. Na Tobě jsem platil 50 tis za ubytko ( 100 ve dvou). Ono taky zalezi, kolik mas času a co chces vidět. Proste zalezi na každém soudruhovi. Pokud bych chtěl ale jit na vicedenni trek, tak bych zvolil to Ketambe. Orangutani jsou k vidění iv okolí Singkilu při jednodenním výletu po řece. Ale to jsme nezkusili. 

0 Citovat

Jmeno Miny jsem si musel vygooglovat, ale hned mi bylo jasne, ze je to ono. Ty si zas pamatujes, ze mela mlade. To uz jsem zapomnel. Mozna by se nechali krmit i jini, ale nemelo by se to delat. Na dest si za tech 16 dni na Sumatre temer ani nepamatuju, ale myslim, ze tesne po navratu z treku byl.

Komerce je to mozna jako samostatny vylet. Pri 2-dennim treku to urychli navrat a prodrazi jen malo. Vsichni jeli. Je fakt, ze se da jit po ceste na druhe strane, coz jsem sel jindy sam. Pereje jsou ale pekne a jede se podel dzungle, tak bych to tak neodsuzoval.

Ja mel na ty posledni cesty casu az az (stale cestuju, zdravim od termalu Alhama de Granada, kde jsem se prave pod hvezdami  zdarma vykoupal), ale na Tobu jsem mel jen asi 24 h. Vic nez Samosir se mi libily zastavky s vyhlidkami na jezero cestou sdilenym taxi z Berastagi, ktere jede jinudy nez bus s nekolika prestupy.

Divokeho orangutana (a jedineho dospeleho samce, ti u BL zrovna nebyli) jsem videl brzo rano na rece Kinabatangan.

0 Citovat

Tak uz sa trosku nahodili pelni lode, no uplne mi to vychadza mimo :(


Takze bud dam na mesiac len severne moluky alebo ambon, banda, kei.


Ono by sa to dalo dat i vsetko ale prelety by ma vysli kopu penez.


Otazka na libora, co by si si vybral alt1 alebo alt2 ?



0 Citovat

Tak pokud vybereš sever, tak mi aspoň nebude líto, že s tebou nemůžu na ten jih. Už je to jisté bohužel na 99%. Let na sever a můžem se domluvit na příští rok třeba na měsíc na ten jih :-))


0 Citovat

Sever je lepsi na sopky (na jihu jen 1 mensi) a jezdeni na skutru (na jihu jen Kei Kecil). Prestoze davam jindy prednost trekum pred plazemi, coz je domena jihu, pro me Moluky ve vzpominkach = predevsim jih.

0 Citovat

Kdo nestihl nebo nestihne ostrovy Komodo, Rinca a Padar do konce roku, pořádně si připlatí (1000 USD za Komodo, poplatek za další dva bude nižší, ale není ještě stanovený) nebo je uvidí jen z lodi:

https://www.irozhlas.cz/veda-tec...021131_mat

https://www.independent.co.uk/tr...42776.html

0 Citovat

Na ostrově Rinca jsem byl dvakrát, příští rok jsem si říkal, že se podívám i na Komodo. No, za ty peníze asi nepodívám... 

0 Citovat

Petr St napsal(a):

Na ostrově Rinca jsem byl dvakrát, příští rok jsem si říkal, že se podívám i na Komodo. No, za ty peníze asi nepodívám... 

Rinca úplně stačí a výlet po ostrově tam byl hezčí než na Komodu (výrazně nejhezčí to bylo na Padaru). Na druhou stranu na Komodu jsem viděl varany nejen okolo domů místních obyvatel (kde je jich dost na Komodu i Rince, protože cítí jídlo), ale i v lese (to může být ale náhoda).

Doporučuju jet v Indonésii i někam jinam. Je tam toho spousta.
0 Citovat

Nám byla, právě kvůli větší možnosti setkat se s varhany ve volné přírodě, doporučena Rinca. Samozřejmě, pod a okolo domů rangerů jich bylo spousty a byli takoví klidní, asi nažraní. Při obou návštěvách jsem je viděl i ve volné přírodě, 2015 opravdu velkého samce, řekl bych ke třem metrům, od kterého jsem byl na čtyři metry daleko. Ranger říkal, že když je moc teplo, tak neútočí (bylo kolem poledne), přesně nám ukázal kam ještě můžeme a dost. Pokud by jsme překročili pomyslnou hranici, prý by zaútočil. Díval jsem se mu do očí, přesně sledoval každý náš krok. Pro mě to byl tedy velký adrenalin, nevěřím tomu, že by ho ranger dokázal tou rozeklanou tyčí zachytit. Taky jsme viděli asi dvouleté mládě, které před námi naopak utíkalo, varani jsou kanibalové a loví své vlastní mláďata. Podle údivu a nadšení rangera jsem pochopil, že vidět mládě není asi zas až tak běžné.


Indonésie je veliká a nádherná země, něco jsem už procestoval a plány jsou velké... Rád se vracím tam kde se mi líbilo, jsem nadšený freediver a UW fotograf, no a Národní park Komodo je pro mě krása... 


dsc-7993.jpg
dsc-7975-5940x3960.jpg

0 Citovat

Taky mam zkušenost, ze víc jsou varani k vidění na Rince. Hodně zalezi ale asi na roční době. 

0 Citovat

Asi záleží i na denní době a počasí. Výlet po Rince byl od 11 do 12 h. za slunečného celkem horkého počasí v půlce října a Komodo bylo až kolem 17 h., kdy slunce nesvítilo. Ani mladým klukům rangerům na Rince se nechtělo chodit moc dlouho a chtěli nám vnutit nejkratší variantu výletu, proti čemuž jsem úspěšně protestoval (výlet byl v ceně 2-denní tour a z posádky lodi u toho nikdo nebyl). Asi to chce chodit i dostatečně dlouho na specializovaném výletě, když už se za to bude těžce platit. Kdo pojede na 1-denní lodní výlet, bude mít pěší výlet po ostrově kolem poledne.

Taky bych chtěl vidět, jak zastavují útočícího velkého varana tím klackem s rozdvojeným koncem (ale raději na videu). Podezřele klidní byli ti varani pod domy a u vchodů do nich, ale rangeři a průvodci byli klidní taky, jak je vidět na mé fotce. Říkali, že tam byl v předchozích letech snad jen útok na Singapurce  (byl jsem tam před 2 lety, dle článku od roku 1974 toto 1. útok na turistu), který si dělal s varanem selfie. On přežil, oni jen kousnou a čekají až oběť umře. Podle tohoto článku šel bez průvodce a nepřímo z něj vyplývá, že místní je krmí (nebo si minimálně nezabezpečují svá domácí zvířata):

https://www.dailymail.co.uk/news...nesia.html

Já se UW fotografováním a freedivingem nezabývám (jen šnorchluju), ale doporučuju Raya Ampat (tam jsem nebyl, jen známí) a Banda Islands, hlavně ostrov Hatta. Tam je kolmá stěna přes 50 metrů vysoká s korály a množstvím ryb pár metrů od pláže (viz tmavší voda pod půlkou lodi na fotce). Bungalovy jsou asi 50 metrů od ní a loni v srpnu jsem tam většinou šnorchloval sám. Je tam toho ale víc:

https://www.bottles-up-diving.co...da_EN.html


dsc01914a.jpg
dsc07395.jpg

0 Citovat

Děkuji za info, Moluky jsou moje další meta, až k tomu přijde, poprosil bych o rady. Raja Ampat je pro mě, jako UW šílence, meta nejvyšší, hodně záleží na přítelkyni. Nejdřív ji musím do takové divočiny ukecat, no a potom taky problémy s dovolenou, Indonésii nikdy pod tři týdny nejezdím. 

0 Citovat

O Molukách jsem napsal velmi podrobně na 1. stránce tohoto vlákna. Podvodní svět je skvělý na Banda Islands, ale na mnoha ostrovech na Molukách včetně Kei Islands byl z velké části zničený.

Nerozumím tomu ukecávání do divočiny, jestliže byla 2x na Rince. Krásná příroda tam je, ale taková, do jaké by chtěl snad každý kromě nejzarytějších kavárenských povalečů. Žádná džungle plná pijavic a řeky s krokodýly jako třeba na Borneu. Složitější a občas divočejší je jen doprava na místo.

Stačí se podívat na fotky nebo video:

http://travelujeme.sk/tours/raja-ampat/

https://www.zonerama.com/liborst...um/5079708


0 Citovat

Co se týká jižních Moluk (konkrétně Kei, tak tam šnorchlování nebylo téměř vůbec, jak píše Libor. Nicméně určitě tam stojí za to výlet na Pulau BAir, je to taková malá Raja Ampat, respektive Bair vypadá podobně jako výlet na Pianemo na RAja Ampat. Mně osobně se víc líbilo na Kei než na Bandských ostrovech, ale to má každý jinak, u mě to bylo dané i počtem turistů, v té době na Kei nebyli téměř žádní:) Jinak Raja Ampat je co se týká šnorchlování bezkonkurenčně nejlepší,to je jasné.   A zas taková divočina to taky není, pokud přítelkyni nevadí se mýt ve studené vodě a mít elektřinu jen večer:) Cesta je složitější, ale dá se to v pohodě zvládnout. Raju určitě doporučuju:)

0 Citovat

Doporučení a Indonésii a itinerář:

https://nomadic.cz/jakarta-vstup...indonesie/

0