Ahoj, na 1.3.2019 mám letenky na tři dny  do Norského Tromso, kde mě láká nejen příroda, lidé ale i polární záře, která když počasí dovolí,  bude úžasná. Má z Vás někdo zkušenost z Tromso a mohl by doporučit kam se podívat a využít plně tu úžasnou příležitost být na tomto místě?  Děkuji a ať se vám na cestách daří 🙂. .

Norské Tromso.... prosím o itiniář

Založil ve fóru Co vidět a navštívit

4 reakce

Ahoj, 

na 1.3.2019 mám letenky na tři dny  do Norského Tromso, kde mě láká nejen příroda, lidé ale i polární záře, která když počasí dovolí,  bude úžasná. Má z Vás někdo zkušenost z Tromso a mohl by doporučit kam se podívat a využít plně tu úžasnou příležitost být na tomto místě?  Děkuji a ať se vám na cestách daří 🙂.

0

Marec je taký trochu ošemetný, už je po veľrybej sezóne ale stále je dosť zima. Mne sa v okolí najviac páčil ostrov Sommaroy , spravila by som tam kľudne celodenný výlet. Na vyššie hory bol problém vyliezť kvôli množstvu snehu aj cez letné prázdniny. V marci by mali byť v pohode zdolateľné akurát tak Floya a niektoré menšie kopce na Kvaloya. Mne sa ešte páčilo jazierko Prestvannet. Celkom fajn je asi aj Arctic Cathedral, bývajú tam tuším polnočné koncerty (teda ja som mala vstup zadarmo, neviem či to za tú cenu úplne stojí).

Inak si neviem celkom predstaviť, prečo niekoho na Nórsku lákajú ľudia :)

0 Citovat

Díky za info🙂....teď jen aby klaplo počasí.

0 Citovat

Zacatek brezna je dobry termin na pocasi i na dostatek svetla pres den a tmu vecer na polarni zari. Letos a pristi rok je ale v ramci 11-leteho cyklu slunecni aktivity nejnizsi uroven: http://www.sidc.be/silso/ssngraphics 

Pravdepodobnost, ze uvidite polarni zari, je minimalni, zvlast kdyz mate tak malo casu. My jsme ji videli v breznu 2016 az 5. a 6. vecer. I kdyby nebylo zatazeno, asi by nebyla. Ale zatazeno vetsinou bylo. My ji videli i z osvetlenych kempu, ale lepsi je jet vecer autem nekam za mesto, kde je sance videt i slabou. 

 Fotky i s popisky mam tady: 

https://www.zonerama.com/liborst...0450 

Na tak kratkou dobu ma smysl jet asi jen na ostrovy severne a severozapadne od Tromso. Lezt na hory je v tu dobu jen pro extremni sportovce, i po rovine se jde obtizne ve sneznicich, pokud je cerstvy snih a neproslapana cesta (viz nas uvod). A pokud je snih zledovately, jako jsme meli v sedle na ostrove Kvaloya v zaveru (da se tam vyjet autem), je chuze ve svahu neprijemna az nebezpecna. 

 Zrovna majitelka kempu u NP Anderdalen byla moc mila. Dala mi caj a zakusek, kdyz jsem se sel zeptat, proc nefunguje jeden z teplometu (nase chyba, spatne jsme ho postavili). Jeste jsem ji rikal, ze Norove maji povest uplne opacnou, nez je ona. Rozdil od Cechu ale moc velky neni.

0 Citovat

Ešte mi celkom utkvela v pamäti kaviareň Bryggejentene v dedinke Ersfjordbotn. Majú tam výborný mrkvový koláč s úplne dokonalým výhľadom na fjord, ak pôjdete okolo stojí za zastavenie sa. 

Miestny práve hovorili, že polárna žiara je najčastejšia na jeseň a na jar, akurát ju vtedy kvôli oblakom často nie je vidieť. No možno vám zrovna počasie výjde. 

Samozrejme, nájdu sa aj veľmi milí a priateľskí Nóri. Mňa prakticky neznámy ľudia ubytovali, navarili mi typickú nórsku večeru a zaspievali nórske pesničky. Požičali bicykle, zobrali na barbecue party, pozvali na splavovanie nórskeho pobrežia na plachetnici, ... Ale tiež som zažila Švédov a Nórov, ktorí odišli keď som sa ich spýtala kde je moja autobusová zástavka, lebo sa nechceli rozprávať s neznámym človekom, odsadli si keď som si sadla vedľa nich v autobuse, nepozdravili ma na ulici deň po tom čo som s nimi "pařila" do piatej rána. Štandard (kultúra) je práve to druhé.  Ale je to samozrejme o ľuďoch na ktorých človek natrafí :) 


0
4 reakce