Ahoj cestovatelia, potreboval by som nejake prakticke rady, co sa tyka cesty do Izraela. Som tak trochu zmateny, co sa tyka platenia v Izraeli. Na internete som sa docital, ze bezne sa tam da platit v americkych dolaroch, ale pritom maju vlastnu menu, izraelsky sekel. Vyplati sa zamienat si na americke dolare, alebo sa vsade da platit v sekeloch? Nie je nieco z toho vyhodnejsie? Dalej som cital o tom, ze sa pri vstupe do krajiny musite preukazat nejakou financnou hotovostou. Mate s tymto nejaku skusenost? My totizto planujeme peniaze vybrat az na letisku, z bankomatu, kvoli vyhodnemu kurzu. Nebude v tom problem ze nebudeme mat v podstate ziadnu hotovost, iba platobne karty? A posledna otazka, ci v Izraeli plati slovensky vodicsky preukaz (plastova karticka formatu platobnej karty). Diky moc za akukolvek radu .

Cesta do Izraela

Založil(a) ve fóru Co vidět a navštívit

Petra Cíbová napsal(a):

Ahojte, neletí náhodou niekto 18.1. do Ovdy? :)

Chcem sa spýtať , je vôbec možné dostať sa to lokalít ako Betlehem, Masada, Jeruzalem s cestovným pasom kde je razítko z Číny a z Kataru? V tom Katare išlo iba o prestup na letisku, na lietadlo s pristátím v Číne.

Ako je to s druhým cestovným pasom, vydaným za účelom aby bol "čistý"? Aký je poplatok?

Ak áno, je bezpečné ísť tam v januári? (18.1. - 21.1.)

Je cestovanie autom v poriadku, alebo je bezpečnejsie využivať autobusy?

Ďakujem za info :)

když tě pustí do Eilatu tak se dostaneš přece i do Jeruzaléma, Masady ..... ne??

to je otázka typu jako letím do Prahy a pustí mě do lokalit jako Holašovice, Olomouc, Kroměříž...

ještě jsem neslyšel, že by razítko z Kataru a Číny něčemu někde vadilo :D

jestli je Vás víc tak autem, bus je levnější.....

0 Citovat

Neviem či tam niekto letí, ja som priletel včera :)

Čo má Čína a Katar s Izraelom? :)) A čo to má s "lokalitami"? Pečiatky v pase riešia najmä na odlete, mierne nadvihnutie obočia a prípadné otázky môže spôsobiť Irán či Pakistán, rozhodne nie Čína ani Katar. Každopádne so žiadnym vízom nie je zakázaný vstup do Izraelu, maximálne sa ťa spýtajú čo si tam robila... hlavne neklamať, nikdy a o ničom ;)

Poplatok za čistý pas je rovnaký ako za špinavý pas... Úplne prázdny pas ale vyvolá naopak ešte viac otázok, hlavne ak má dátum vydania hlbšie v minulosti. So spomínanými razítkami na nový pas ani nemysli.

V januári je tam bezpečno tak isto ako v marci, auguste či decembri. V inom vlákne som dával taký súhrn kde sa prípadne zdržovať čo možno najmenej (okolie checkpointov a hraničných prechodov, verejná doprava v Jeruzaleme... pre úplne paranoidných aj okolie damašskej brány / western wall / vstup do temple mount - ak sa niečo zomelie, tak skoro vždy tam, ale riziko je minimálne). Masada, Mŕtve more , Eilat, Tel Aviv... totálne bezpečné. Betlehém odhliadnuc od hraničných checkpointov tiež (bacha že tam sa nedostanete s požičaným autom - respektíve dostanete ale nerobte to... :).

Medzimestské Egged busy úplne vpohode, ale niekedy bývajú plné (tak že ani nezastavujú), nechodia extra často a nie sú ani nejaké ultra lacné. Požičanie auta je lacné, cesty veľmi kvalitné, s parkovaním problém nie je - šiel by som do auta.

Priletieť do Ovdy a ísť pozerať Betlehém, Jeruzalem a Masadu je trochu ako priletieť do Dublinu a pritom som chcel ísť do Londýna. Do Tel Avivu je kopec rovnako lacných spojení, viete si požičať auto priamo na letisku a hlavne to letisko nie je hangár v strede púšte.

0 Citovat

Ty jo... to máte docela hustý podmínky co se pasů týče.

Katar (člen hardcore křídla GCC) sponzoruje Hamas a ... ale to celá podělaná EU taky ;)

0 Citovat

UAE taktiež sponzoruje kadekoho a nikto nemal nikdy problém s razítkom z Dubaja. O Katare vedia, že je to prestupný hub na východ a pečiatku od nich má každý druhý... tam by som fakt nejaký hlbší pokec na túto tému s imigračným neočakával.

A keby aj áno, veď sú vždy extrémne slušní a s perfektnou angličtinou - takých profesionálnych imigračných a security pracovníkov nenájdeš asi nikde inde na svete. Mne vždy vyrazí dych ten začiatok security pohovoru na odlete - "Good morning, how are you? ... My name is XYZ and I will now guide you through the process that was established to ensure your safety and comfort on board the flight...". Inde si rád že na teba akurát tak vyblafne "PASSPORT!", alebo preistotu sa len tupo díva a ani nepozdraví :)

0 Citovat

Snad nebudu opakovat jiné přispěvatele:

8.1. do OVDA s přítelkyní. Stanové kolíky nám vyhodili v Polsku, ale rozmýšleli se, příště asi budu ukecávat :-D. Pohovor v OVDA na "pasovém" odděleně, manželé chodili spolu – jméno? (dle pasu :) ), jestli mám práci v ČR? A co? (něco IT, snažil jsem se jí to vysvětlit a pak jsem ze srandy dodal nuclear power station... a nic, bez reakce :o), kam jedeme? (kempovat Eilat, Mitzpe ramon, Jeruzalem... a pak mne přerušila… na Palestinu se neptala, tak jsem jí to neříkal) a nakonec chtěla vidět aspoň rezervaci zpátečního letu. Takže bez letenek, bez rezervace ubytování a byla to chvilka. Přítelkyně umí německy a chtěla se bavit anglicky, no tak si to užila. V pasu měla kartičku v hebrejštině a arabštině pro celiatiky a to byl zádrhel - kdo jí to dal? odkud to má? co to je celiakie? Bába si to přece mohla přečíst z kartičky ;). No prošla, ale dusili ji. Mezitím jsem čekal a koukal jsem, že občas někoho vzali bokem do místnosti. Nevím víc, jen jsem zaslechl - tuto otázku mi ještě nikdo nepoložil, řekl turista... No a bus čekal před hangárem :-D

19.1.2018 z OVDA - v Eilatu na CBS (hlavní busák) jsou vylepeny čas busů i s lety, ke kterými jaký autobus patří, cca 5 dní dopředu. Jeli jsme jak trubky dřívějším busem kvůli security kontrole a pak nás tam nepustili a čekali jsme, až náš let vyvolají. Což bylo dle letenky, ale bus dojel až za dalších cca 30min.

Projít se může i s tekutinama a třeba humusem :-D. Security jsme s přítelkou šli už spolu a borec byl z nás nervózní. Když zjistil, že jsme jen partneři, šel se poradit za šéfem/kolegou a ten jen kejvl a pokračovali jsme - jméno? (dle pasu), jak dlouho jste spolu (to jsme začali počítat :-D), bydlíte spolu?

máte zbraně? A pak jaký je náš preferovaný jazyk (CZ) a pak odešel pro formulář, kde jsme mu ukazovali odpovědi na otázky (v CZ) - kdo balil batoh? (každý sám svůj), měli jsme batoh pod dohledem od zabalení? Dostali jsme dárky? A to bylo asi vše. Dostali jsme nálepky, úsměv a ahoj. Pak rentgen velkého báglu (myšleno jen palubní zavazadla, velký jsme neměli) v CT800. Přítelka s kabelkou, 1,5l vody a brašna s foto/cam/mobil tam nešla. Pak asi převážení u wizzairu (naše 9,7 a 9,5kg) a upozornění, že pouze jedno zavazadlo. To teda řekla přednámi stojícím polkám. Nás si moc nevšímala. Pak asi normální rentgen, kde chtěli vědět co tam mám dlouhého kovové - 4x 50cm tyče od starého stanu Ačka :).

Takže z OVDA lze provést téměř vše (voda, jídlo... logicky). Nikdo se nás neptal na Araby, Palestince ani nic takového. Byli jsme v Betlémě a Jerichu, kde jsme i spali. Půjčené auto mělo v papírech napsaný zákaz výjezdu mimo teritorium Izraele. Při přejezdu z West bank do Izraele se slečna hraničářka ptala odkupak panáčku jedeš? No nelžu vám slečno, z Jericha. A spinkal jsi tam? Ano spinkal... a už mazala (bez pasů) konzultovat přes vysílačku do budky. A nic, nashledanou. Na dotaz jestli je problém nereagovala. No nedivím se ji… Při jiném přejezdu nám klučina vojáčekřekl, že žádná kontrola a popřál "něco". Celkově a zpětně hodnotím situaci v poho. Příště Izrael jedině do pouště a mimo lidi. Turistů a věřících mám po Jeruzalémě plné zuby (ave Satan).

Ve zkratce přibližná trasa https://mapy.cz/s/2kOqe

Snad to aspoň někoho uklidní a nebude tak nervní a nejistý před cestou, jak já…

0 Citovat

Přidávám svou zkušenost z cesty do Izraele s íránským razítkem v pase. NIKOHO má cesta do Íránu nezajímala, úředník na letišti v Tel Avivu ani nelistoval v pase, na nic se mě neptal. Bylo jim to ŠUMÁK.


Je neuvěřitelné, jaké dezinformace ohledně tohoto kolují na internetu. Dokonce i můj známý, který procestoval celý svět a v Izraeli byl několikrát, mi rázně radil, ať si vyměním pas, nebo mě do země nevpustí.


V pase mám k tomu několik razítek z arabských států, ale opět opakuju, že to nikoho nezajímalo. Dokonce nepadla ani žádná otázka. Například, proč do země cestuju, na jak dlouho se chci zdržet atd. Jednoduše NIC.


Oblévá mě studený pot, když si vzpomenu, že jsem chtěl na rady zkušených cestovatelů vyhodit 600 Kč za nový pas:)

0 Citovat

Daniel Reichel napsal(a):

Je neuvěřitelné, jaké dezinformace ohledně tohoto kolují na internetu. Dokonce i můj známý, který procestoval celý svět a v Izraeli byl několikrát, mi rázně radil, ať si vyměním pas, nebo mě do země nevpustí.


Dezinformace? Dělat obecné závěry z jedné cesty a jednoho individuálního zážitku je nesmysl. Do Izraele jezdím posledních 12 let v podstatě každý rok a zažil jsem opakovaně velmi důkladné prohlídky v Praze(extra rentgen, včetně oblečení  v místnosti mimo odbavovací halu) , po vyptávání se v TLV před odletem až po totální letargii ve VDA nebo na přechodu z/do Jordánska.  


Daniel Reichel napsal(a): Oblévá mě studený pot, když si vzpomenu, že jsem chtěl na rady zkušených cestovatelů vyhodit 600 Kč za nový pas:)


Dva pasy jsou užitečné bez ohledu na to zda jedete do Izraele nebo ne. 

0 Citovat

vseobecne je skor problem s izraelskou peciatkou u susedov ako naopak

A dva pasy su "must" - jeden doma v zalohe, keby sa na cestach nahodou primarny stratil
0 Citovat

Petr76 napsal(a):


Dezinformace? Dělat obecné závěry z jedné cesty a jednoho individuálního zážitku je nesmysl. 


Ale tohle dezinformace je. Jelikož íránské razítko v pase není pro vstup do Izraele překážkou.

0 Citovat

keby toto bola jedina dezinformacia od travelhackerov... vsak podla niektorych budes mat problem s Izraelskou peciatkou v USA :D

0 Citovat

Daniel Reichel napsal(a):

Ale tohle dezinformace je. Jelikož íránské razítko v pase není pro vstup do Izraele překážkou.


To jste si zřejmě popletl s USA. Tady se vždy tvrdilo (alespoň těmi jejichž názor pokládám za relevantní), že to vstupní procedury MŮŽE  zkomplikovat, ale ne že by to byla absolutní překážka. 

0 Citovat

tonic napsal(a):

keby toto bola jedina dezinformacia od travelhackerov... vsak podla niektorych budes mat problem s Izraelskou peciatkou v USA :D

Podle některých je dokonce razítko z Dubaje důvodem pro nový pas.

Jinak souhlas s Tonicem, dva pasy jsou užitečné z úplně jiných důvodů...

0 Citovat

Daniel Reichel napsal(a):

Je neuvěřitelné, jaké dezinformace ohledně tohoto kolují na internetu. Dokonce i můj známý, který procestoval celý svět a v Izraeli byl několikrát, mi rázně radil, ať si vyměním pas, nebo mě do země nevpustí.


V pase mám k tomu několik razítek z arabských států, ale opět opakuju, že to nikoho nezajímalo. Dokonce nepadla ani žádná otázka. Například, proč do země cestuju, na jak dlouho se chci zdržet atd. Jednoduše NIC.

Já bych ti mohli vylíčit velmi velmi barvitě, co jsem si užil při překračování hranic do Izraele s íránským vízem v pase, ale jsem z toho do teď tak zhnusený a otrávený, že ani nemám náladu. Jen jsem chtěl říct, že můj spolucestující má totéž vízum z Íránu v cestovním pase a prošel všemi kontrolami bez povšimnutí, jen musel bohužel pokaždé čekat min. 2 hodiny na mě, než se mě po čtvrté a popáté budou ptát na ty samé věci jako při prvním překročení hranic. Z toho vyplývá, že jsi měl stejné štěstí jako můj spolucestující..., jen já a další třetí, pátý a osmý v řadě mají nebo měli stejný pech. Nelze z toho vyvozovat vůbec nic...

0 Citovat

K čemu je mi dobré mít doma náhradní pas, když ten "primární" ztratím v zahraničí?

0 Citovat

DHL to shipnut :))

0 Citovat

tonic napsal(a):

DHL to shipnut :))


a nebudu  v "novom pase" hladat vstupnu peciatku pri odchode z krajiny?

0 Citovat

No dobře, jak dlouho to může jít třeba do Asie, USA, ...? A pak - nebudu tam mít vstupní razítko, to neva?

0 Citovat

Lukáš Horák napsal(a): ale jsem z toho do teď tak zhnusený a otrávený, že ani nemám náladu. Jen jsem chtěl říct, že můj spolucestující má totéž vízum z Íránu v cestovním pase a prošel všemi kontrolami bez povšimnutí, jen musel bohužel pokaždé čekat min. 2 hodiny


Třeba se jim nelíbil tvůj xicht.  Meleš o tom pořád dokola.

0 Citovat

no vzdy lepsie si myslim mat nejaky pas v ruke, aj ked bez peciatky ako nahanat ambsadu, ktora nemusi byt  v tej krajine k dispozicii. Ale to sa mi este nestalo teda. Aj ekd asi ktorakolvek EU ambsada by mohla pomoct. Ako pozeram shipping, tak skoro vsade 3-4 dni max.

0 Citovat

mirjur napsal(a):

No dobře, jak dlouho to může jít třeba do Asie, USA, ...? A pak - nebudu tam mít vstupní razítko, to neva?


DHL, UPS, FedEx, TNT a jiní mají na svých webech kalkulačky ceny/času. Někdy se cena dost zásadně liší podle toho o jakou zemi jde (někde má silnou pozici UPS, jinde DHL apod.) a jak rychlou službu zvolíš. Užitečné to je zejména pokud se to stane v zemi kde ČR nemá vlastní zastupitelský úřad (praktickou funkčnost toho, že by ti konzulární pomoc měl (teoreticky) poskytnou zastupitelský úřad jakékoli jiné země EU nejsem s to posoudit).

Lepší cestovní pojištění mají i plnění na  úhradu cesty do místa zastupitelského úřadu právě v případě ztráty dokladů.

Zápis z policie o ztrátě pasu bych si pořídil každopádně a pak jej nahlásil jako ztracený. 

0 Citovat

Petr76 napsal(a):


Třeba se jim nelíbil tvůj xicht.  Meleš o tom pořád dokola.


Tak jestli tobě rentgenovali i oblečení, tak tvůj ksicht bude ještě zajímavější. Všiml sis, že se taky v některých věcech pořád opakuješ ;-)

0 Citovat

Lukáš Horák napsal(a):

Tak jestli tobě rentgenovali i oblečení, tak tvůj ksicht bude ještě zajímavější. 


To nepochybně. Představa cesty do Izraele na 36 hodin abych se vykoupal v Mrtvém moři se bezpečákům EL-ALu evidentně nelíbila a můj xicht asi ještě méně. Být pohledná blondýna s trojkama, bylo by to možná daleko jednodušší.  A nejen to. ;) 

0 Citovat

Tak to jsi docela břídil :-D  Všem dobře známý alkoholik z vedlejších vod letěl do Izraele na cigáro, tj. na otočku, a pak se převelice divil, že ho Izraelci  rozebrali skoro na molekuly :-D

0 Citovat

Dobrý den,

mám jeden dotaz jel někdo po cestě číslo 1  z Jeruzalému  a potom se  napojil  na 90 kolem mrtvého moře.. 

 je prosím Vás v pohodě směr  Ejn Bokek ..... cestovat budu s vypůjčeným vozidlem.. Děkuji, za odpověď..
0 Citovat

Jojo, naprosto OK, na hranicích ti pokynou a usmějou se, když uvidí, že jsi turista s půjčeným autem. Bez obav

Korcula napsal(a):

Dobrý den,

mám jeden dotaz jel někdo po cestě číslo 1  z Jeruzalému  a potom se  napojil  na 90 kolem mrtvého moře.. 

 je prosím Vás v pohodě směr  Ejn Bokek ..... cestovat budu s vypůjčeným vozidlem.. Děkuji, za odpověď..

0