Dobrý den, milí cestovatelé.       V létě 2018 jsme s přítelkyní jako sedmnáctiletý a šestnáctiletá naplánovali a vyrazili na týdenní cestu kolem České republiky vlakem s krosnami na zádech, jelikož oba se stále považujeme za mladé a oba považujeme důležité prozkoumat první tuzemsko, ať vlastně máme přece s čím v budoucnosti porovnávat :) Nýní ale spěje doba a touha po něčem více dobrodružném, trochu dál, ale přece doma, proto bychom chtěli podobným způsobem zmáknout v letních měsících i naše bratry. Velice se nám líbí slovenské hory, ať už Nízké či Vysoké Tatry. Bohužel nejsme kdejací boháči, opravdu bychom rádi spali pod stanem a vím, že ani v létě nejsou v těchto nadmořských výškách vždy příznivé teploty. Proto bych se rád zeptal, zda-li má někdo s podobným výletem po horách (ať už kdekoliv, budeme rádi za každý tip) s krosnami, stanem, spacákem, par g plynu, trojnožkou a chutí poznávat nové věci? Které lokality jsou fajn, co bychom měli jistě vidět, dá se vůbec v těchto výškách spát v středně vybaveném stanu? Dá se dostat vlakem? Či bude lepší, když si půjčíme auto? Děkuji za každou Vaši odpověď. Hezký den, Matouš :) .

Slovensko s krosnou a stanem

Založil ve fóru Co vidět a navštívit

13 reakcí

Dobrý den, milí cestovatelé.

      V létě 2018 jsme s přítelkyní jako sedmnáctiletý a šestnáctiletá naplánovali a vyrazili na týdenní cestu kolem České republiky vlakem s krosnami na zádech, jelikož oba se stále považujeme za mladé a oba považujeme důležité prozkoumat první tuzemsko, ať vlastně máme přece s čím v budoucnosti porovnávat :)

Nýní ale spěje doba a touha po něčem více dobrodružném, trochu dál, ale přece doma, proto bychom chtěli podobným způsobem zmáknout v letních měsících i naše bratry.

Velice se nám líbí slovenské hory, ať už Nízké či Vysoké Tatry. Bohužel nejsme kdejací boháči, opravdu bychom rádi spali pod stanem a vím, že ani v létě nejsou v těchto nadmořských výškách vždy příznivé teploty.

Proto bych se rád zeptal, zda-li má někdo s podobným výletem po horách (ať už kdekoliv, budeme rádi za každý tip) s krosnami, stanem, spacákem, par g plynu, trojnožkou a chutí poznávat nové věci?

Které lokality jsou fajn, co bychom měli jistě vidět, dá se vůbec v těchto výškách spát v středně vybaveném stanu? Dá se dostat vlakem? Či bude lepší, když si půjčíme auto?

Děkuji za každou Vaši odpověď. Hezký den, Matouš :)

0

Ajajaj, to je zase dotaz na několik stránek různých odpovědí... :-) Tak jen stručně. Lepší je tam jet vlakem nebo busem, stejně by vám auto týden někde stálo a museli byste se pro něj vrátit. Samozřejmě ve stanu se spát dá, akorát ne na štítech nebo hřebenech, je nutno sejít niž. Nicméně spíš bych volil přespávání v chatách (možnost jídla, pití) nebo v útulňách, které jsou rozmístěny v rozumných vzdálenostech (na denní/půldenní dojití). Takže netřeba tahat stan, jen spacák a  chatu dopředu zarezervovat. Není to drahé. Lokality - nabízí se třeba přechod hřebene Nízkých Tater, moc prima, okruh po Roháčích, taky super, i Vysoké či Belianské Tatry... je toho spousta. Pak ty nižší - Fatra, Slovenský ráj... Jako období bych volil spíš podzim, klidně i říjen, kdy bývá stálé slunečné počasí (i teplo), lidí je málo a výhledy luxusní. Ale v létě to jde klidně taky.

0 Citovat

mirjur

:-D je to pravda, položil jsem to dost obecně... 

čili podle Vás lepší netahat stan a předem objednat někde nějaké chatky? To jestli chceme na týden ale  vyjde na pěkný ranec, přece jen oba studujeme. Bylo by pro nás lepší ty stany a i léto vzhledem k teplotám.., Děkuji za odpověď.

0 Citovat

Jak študenti by ste mali mať na Slovensku vlaky zadarmo aj keď ste z Česka takže to by pre Vás mohlo byť fajn.

Spanie v stane nie je všade povolené, skontroluj si aktuálne podmienky pretože každý národný park to má nastavené inak.

Za mňa sú pre vás ideálne Roháče alebo Veľká Fatra. 

0 Citovat

Ahoj,

vo Vysokych Tatrach by malo byt ofic povolene iba prespavanie na chatach a utlniach. No ceny su velmi rozumne, obzvlast ak budete spat vo vlastnom spacaku a budete clenmi klubu slovenskych turistov. Dostupnost verejnou dopravou velmi dobra. 

V Nizkych Tatrach sa da stanovat v niekolkych vyznacenych oblastiach v okoli chat. Da sa tam prejst pekna hrebenovka :)

Potom sa este da Mala Fatra, opet vo vyznacenych lokalitach. Tiez sa tam da prejst pekna hrebenovka. Pripadne Strazov alebo Javorniky v okoli. Velmi dobra dostupnost hlavne z Ostravska.

Moje oblubene su hory v okoli Banskej Bystrice, Stiavnice a Kremnice, ale neviem ako sa tam da stanovat. 

A potom este Slovensky raj. Je tam niekolko oficialnych kempingov na stanovanie, a aj v normalnom ubytku ceny viac ako prijemne. Hlavne v lete byva ale dost plny a niekedy su rady na rebriky. Tyzden tam je tak akurat na prejdenie vsetkych trekov a nejaky ten relax pomedzi to. Akurat dostupnost verejnou dopravou nic moc a treba si dat velky pozor na aktualnost turistickej mapy, nech nejdete zlym smerom v jednosmerkach.

S ostatnymi parkami a pohoriami moc skusenosti nemam, ale take Zapadbe Tatry / Rohace, Pieniny alebo Velka Fatra mozu tiez stat za zvazenie.
0 Citovat

Zavolejte na slovenskou Horskou službu a řekněte jim, že jste z Česka a chcete do hor. Myslím, že vám v jejich vlastním zájmu poskytnou ty nejlepší informace. 

0 Citovat

Ono na divoko přespávat se tam ani nesmí, je to národní park, chráněná oblast atd., a nemyslel jsem nějaké chatky, ale horské chaty, kterých jsou určeny k noclehům, mají normálně restauraci, zázemí..., případně útulně - což teda jsou krytá neobsluhovaná nocoviště (to by mohly být ty chatky :). Je potřeba si vybrat oblast zájmu, naplánovat trasu a podívat se, co kde na trase je, a podle toho trasu doladit. Ve slovenských horách jsem byl mnohokrát, ale nikdy se stanem, a ani by mě to nenapadlo. Kempy tam nejsou, možná nějaký někde na okraji...

0 Citovat

Jano

wow, to jsem netušil, že u Vás jsou vlaky pro studenty zdarma.. platí to aj pro autobusy, či MHD? 

To s těmi pravidly to je důležitá poznámka, děkuji za ní. 

Zkouknu pár obrázku určitě na porovnanou... Čili i týden trampovaní na Roháči nebo Fatre nás stále bude bavit, nebo to za týden zmáknem hravo?

0 Citovat

Katko, 

Ahoj, velice děkuji za moc hezky popsané rady. Ani se nemám na co zeptat, vše si zkusím prověřit, zkouknu trasy a zní to velice hezky. Děkujeme :--)

0 Citovat

Iba vlaky. Staci k tomu original potvrdenia o navsteve skoly a spravny rozmer fotky. 

Podla mna je tyzden tak akurat na navstevu ktoreho kolvek pohoria, nudit sa asi nebudete. A tie ceny ubytovania v nasich narodnych parkoch su fakt v pohode. A suhlasim s Mirjurom ze jesen je idealny cas na navstevu :) 

0 Citovat

1. nic neni zadarmo.

2. jen vlaky, ale pokud se nic nezmenilo, musite si vyridit nejakou spesl karticku na slevu. Tj doklad totoznosti a potvrzeni o dennim studiu s sebou + fotku, jak pisi ostatni vyse.

0 Citovat

MHD ani bus zadarmo nie je, iba vlaky. Tu si naštuduj podmienky pre študentov z ČR: https://www.slovakrail.sk/sk/bez...ti-bp.html

Máš dosť času si to zariadiť, akurát pozor na dátumy čo budeš mať na potvrdení o štúdiu, aby ti to platilo aj cez prázdniny.

Inak Fatra aj Roháče sú na týždeň tak akurát, prípadne ti ostane treba 1 deň na návštevu nejakých termálov, ktorých je v okolí veľa a sú dosť fajn po takej viacdňovej túre :)

0 Citovat

Ak sa chcete týždeň túlať so stanom v krásnych prírode bez turistov, vyskúšajte Slovenské rudohorie, hlavne pohoria Veporské vrchy, Stolické vrchy a Volovské vrchy.

Viac informácií o slovenských horách nájdete na karpaty.net, treking.cz a hlavne hiking.sk. Posledná stránka má aj vynikajúce fórum.
0 Citovat

Ak sa ešte niekto chystáte navštíviť Pieniny, určite nevynechajte plte! Super informácie k pltníctvu na Dunajci môžete nájsť aj tomto webe: https://antiquavilla.sk/plte/ Poskytujú celú trasu splavu a miesto na plti sa dá rezervovať aj online! :-)

0
13 reakcí