Jsme 6 dospělých a chceme v 7-8/2019 jet na 14 dní do Japonska. Všude se píše jen o rychlovlacích, ale jelikož chceme vidět i oblasti mimo města a zdá se mi JR pass drahý, tak zvažujeme si půjčit auto. Jak tu se cestuje? .

Japonsko půjčeným autem

Založila ve fóru Co vidět a navštívit

Jsme 6 dospělých a chceme v 7-8/2019 jet na 14 dní do Japonska. Všude se píše jen o rychlovlacích, ale jelikož chceme vidět i oblasti mimo města a zdá se mi JR pass drahý, tak zvažujeme si půjčit auto. Jak tu se cestuje?

0

Záleží, kam chcete jet a kolik toho chcete stihnout, ale JR pass na rychlovlaky nemusíte kupovat, i kdybyste si auto nepůjčovali. Já jsem tam za 40 dní nejel rychlovlakem ani jednou, ale třeba mezi Tokiem a Osakou se bez něj cestuje hůř (nejlevněji vyjde noční bus). Od 20.7. můžete použít tento pass na vlaky local a rapid:

https://www.japan-guide.com/e/e2362.html

Něco se na toto téma psalo tady před 4 měsíci:

https://www.cestujlevne.com/disk...eply=26025


0 Citovat

Ahoj, díky moc za odkazy, docela často cestujeme, buď karavanem nebo půjčeným autem jsme projeli západ USA a to bylo bezvadné.  Za 14 dnů dáme i 4000km. Předpokládala jsem, že to provedeme stejně, ale ve všech diskuzích se mluví jen o vlacích a autobusech, tak mě to překvapilo. Samozřejmě, že chceme co nejvíce vidět, velká města, ale i přírodu a menší vesnice.  Tokio metrem a pak bych si půjčila auto a projela toho co nejvíce, myslíte, že se to dá?  

0 Citovat

Dá, ale nic moc tím nezískáš... Placené dálnice, zácpy, ultra nízké rychlostní limity a radary. To fakt není západ USA. Zkus pohledat

0 Citovat

Co je pro vas presne v Japonsku oblast mimo mesto? Pokud se bavime vyslovene o procestovani Hokkaida nebo Okinawy, tak si to dokazu predstavit, ale pokud se bavime o mainlandu, tak mi to prijde jako blbost.


1. Nejsem si jist, ze japonci uznavaji mezinarodni ridicak. Potreba zkontrolovat

2. Pujceni VANu na dva tydny pocitejte tak 40tis+ CZK

3. Poplatky na dalnicich... 2000km vychazi rekneme na 8k CZK

4. Rizeni vpravo

5. Rychlostni limit na dalnicich max. 100km

6. Nevim jak ovladate japonstinu, ale pokud chcete do oblasti mimo mesta, tak ocekavejte popisky jenom v japonstine

7. Navigace - muzete mit problem, ze v aute bude prednastavena v japonskem jazyce.


Urcite je toho vic, ale tohle je asi zaklad. Tak jako se vsim kdyz se chce, tak jde vsechno, ale budete tomu muset obetovat vic nez par dotazu na tomhle foru.


0 Citovat

No, to jsou samé zápory :-) Spíše nám jde o svobodu a nějak se nevázat, tak řešíme naše dovolené (Řecko, Norsko, Francie, Španělsko , Sicílie, vše karavanem). Proto to stále tlačím tím autem, snad by nám tam pomohla naše navigace, to ještě musím prověřit.

0 Citovat

Ještě mezi zápory patří systém japonských adres. Nemají tam ulice, ale jen distrikty s číselným kódem. 

0 Citovat

to je dílo, kam pojedeme ?  :-)

0 Citovat

Měli jsme půjčený VAN na 10 dnů a nemělo to chybu. Určitě doporučuju.

Udělali jsme okruh Tokio, Nikko, Nagano, Alpy, Matsumoto, Takayama, Fuji a poloostrov Izu a Tokio. 


Spali jsme na odpocivadlech, kde bylo WC, občas i restaurace nebo obchod. Koupat jsme se jezdili do onsenu. Vařit je zbytečný, stravovali jsme se v 7/11, kde ti ohřejou jídlo a k tomu si dáš pivko. Dá se tam taky připojit zdarma na WiFi. 


Řídí se vlevo a průměrná rychlost je asi 30 km/hod. Ve městech jeden semafor za druhým. Mimo města je to super, krásná příroda, treky a vodopády. Bez auta se tam horko těžko dostaneš. 


Mezinárodní řidičák k půjčení stačí. Za půjčení Vanu 10 dnů jsme asi platili asi 35 k Kč. Dálnice jsou drahé a používali jsme je jen když nebyla jiná možnost nebo jsme měli zpoždění. 


Navigaci jsme měli Google mapy online, pac jsme měli k dispozici i tablet s data a 1 GB. 


Pak jsem ještě měl půjčený auto na Kjušú a na Ishigaki a vždy to bylo v pohodě. 


Pokud nikam nepospichas a dáváš přednost přírodě před velkýma mestama, tak půjčení auta doporučuju. Možná by to šlo zkombinovat s kempováním. 


Kdyby něco, tak se ptej. 

0 Citovat

Mezinárodní řidičák je bez problémů akceptovatelný. Řešit vestavěnou navigaci v japonštině v době google maps a dalších offline navigacich v mobilu nemá smysl. Na řízení vlevo si zvyknete rychle, v Japonsku se jezdí v klidu, neagresivne narozdíl od Česka, takže vám to nikdo nebude mít za zlé pokud budete jezdit nejistě. Pravda je v tom, že rychlostní limity mimo dálnice a mimo obce jsou běžně 50-70 km/h a i na velice draze placených dálnicích je celkem běžná rychlost jen 80 km/h. K tomu jsou mimo dálnice téměř všude semafory a to i mimo města, takže ve výsledku se klidně minutu jede a minutu stojí a tak pořád dokola. Nicméně zejména pro více lidí auto určitě na peníze vychází nejlíp, nikoliv pak na rychlost a pohodlí. :-)

0 Citovat

wow, konečně pozitiva :-) určitě se ozvu na další rady, díky moc

0 Citovat

revelka13 napsal(a):

wow, konečně pozitiva :-) určitě se ozvu na další rady, díky moc

Tak ptát se a pak zcela ignorovat negativa a brát jen pozitiva, to není úplně nejlepší přístup. :)) Jestli pak má vůbec smysl se ptát ;)

Nicméně... My taky na cestách bereme auto prakticky všude, ať se jezdí vlevo či vpravo, a shodou okolností jsme tři roky zpátky taky projeli dodávkou západ Kanady a USA (8500 km / 18 dní). Ale když nad tím tak přemýšlím, tak Japonsko je snad jedinou zemí, kde jsme strávili nějaký delší čas a nebrali jsme si tam auto. A to jsem tam byl dvakrát. Pravda, naším cílem nebyly až tak úplně treky v přírodě a spíš jsme byli ve městech a okolí. Z japonské přírody/venkova jsme ochutnali známou 8km procházku mezi vesničkami Magome a Tsumago (https://www.japan-guide.com/e/e6078.html). U Fuji jsem byl minule (a taky vlakem) a při druhé návštěvě Japonska jsem zvažoval, že si vylezu na Fuji, ale zrovna v době, kdy jsme byli v Tokiu a okolí, tak na to nevyšlo počasí.

Ta doprava je v Japonsku špičková, takže tam ta potřeba toho auta není taková. A ve městech by to byl samozřejmě nesmysl. JR pass je super, protože můžeš rychle překonat i obrovské vzdálenosti, takže když navštívíš jednu oblast, můžeš se během chvilky přesunout stovky kilometrů daleko a zase být v jiné oblasti. A pokud se nepletu, JR pass se vyplatí už ve chvíli, když absolvuješ jednu zpáteční cestu Tokio-Kjóto. Nebo možná tohle a ještě nějakou krátkou cestu. Tak nějak si to pamatuju, když jsem tehdy ceny JR passu zkoumal. Takže ano, cenovku má relativně drahou, ale při pár cestách se vyplatí, protože kupovat jednorázové jízdné by se pořádně prodražilo.

0 Citovat

tak to určitě neberu, samozřejmě me zajímají i negativa, ale manžel moc nechce vlakem cestovat, tak jsem rada, ze se vůbec někdo ozval, ze tam cestoval autem. Chceme vidět města, ale i přírodu. Nemám zatím jasno jak to zkombinuji, ale chci i tím vlakem jet, možná i přelet na Okinawu. Takže různě googluji a zjišťuji co a jak :-) 

0 Citovat

Jasně, v pohodě :) S tou nechutí cestovat vlakem se ale docela divím, já si to docela užíval a to nejsem žádný šotouš :)

Jinak my jsme si po poznávání Japonska na závěr dali dokonalou perličku v podobě pár dnů relaxu na ostrově Miyakojima, kam jsme přeletěli z Okinawy. Nádherné pláže a úplně bez lidí. Třeba vás to taky zaujme. ;) https://www.flickr.com/photos/pr...665979230/

0 Citovat

Pár dní na Miyakojimě máme v plánu taky zařadit. Proky, jak dlouho předem jste tam kupovali letenky?

0 Citovat

Mandarinka napsal(a):

Pár dní na Miyakojimě máme v plánu taky zařadit. Proky, jak dlouho předem jste tam kupovali letenky?

Teď jsem koukal a kupovali jsme cca 4 měsíce (24.3.2015) před letem (31.7.2015). Letěli jsme s All Nippon Airways za cca 2500 Kč/os. zpáteční z Okinawy. Žádné velké terno to není, ale člověk zas ušetří na jiných letenkách a navíc to bylo uprostřed léta.

0 Citovat

Pokud vás zajímá víc příroda a nemusíte nutně vidět nejznámější chrámy a historické památky Japonska v Kjótu a Naře a chcete si užít Japonsko autem bez některých z těch jmenovaných nevýhod (semafory, zácpy, poplatky na dálnicích), doporučuju kromě prohlídky Tokia letět na Hokkaido. Dá se tam spát levně v jednoduchých kempech (některé jsou i zdarma). Trochu mi to tam připomínalo Nový Zéland před 21 lety. Jednak v národních parcích sopečnou krajinou (i když NZ ji má rozmanitější), ale i malým zalidněním a minimem zahraničních turistů (nějací domácí tam ve druhé půlce července byli a bylo fajn je potkávat, v srpnu bude asi víc).

0 Citovat

Proky napsal(a):

Teď jsem koukal a kupovali jsme cca 4 měsíce (24.3.2015) před letem (31.7.2015). Letěli jsme s All Nippon Airways za cca 2500 Kč/os. zpáteční z Okinawy. Žádné velké terno to není, ale člověk zas ušetří na jiných letenkách a navíc to bylo uprostřed léta.

Díky. Letíme v říjnu a ANA už letenky vypsané má, jen nevím, zda kupovat už teď,  jaká je jejich cenová politika. Mohli bychom taky využít Aviosy,  ale to se dá koupit tuším až dva měsíce předem a hlavně mi to nenachází ta méně frekventovaná letiště, budeme potřebovat z Matsuyama na Miyakojimu a potom do Tokya.

Využití Aviosů by bylo super, ovšem taky dost na hraně, expirují nám tuším někdy v srpnu.  

0 Citovat

Mimochodem, auto si máme v úmyslu půjčit taky, ovšem jen tam, kde to má smysl, tedy v našem případě na Shikoku a Miyakojima. 

0 Citovat

revelka13 napsal(a):

tak to určitě neberu, samozřejmě me zajímají i negativa, ale manžel moc nechce vlakem cestovat, tak jsem rada, ze se vůbec někdo ozval, ze tam cestoval autem. Chceme vidět města, ale i přírodu. Nemám zatím jasno jak to zkombinuji, ale chci i tím vlakem jet, možná i přelet na Okinawu. Takže různě googluji a zjišťuji co a jak :-) 

Jestli nechce manžel cestovat vlakem, tak je to o důvod víc jet v Japonsku vlakem, pak už vůbec nebude ochoten vlakem (nejaponským) jezdit. 😂
0 Citovat

Pokud pojedete na 14 dní, tak si vyberte jeden miň obydleny ostrov, např. hokkaido, nebo okinawu a týden ho projeďte autem a další týden vlakem po městech. 😉

0 Citovat

puketapu napsal(a):

Pokud pojedete na 14 dní, tak si vyberte jeden miň obydleny ostrov, např. hokkaido, nebo okinawu a týden ho projeďte autem a další týden vlakem po městech. 😉

Přemýšlím nad touto variantou, nejak to zkombinovat. Být v Japonsku a nejet rychlovlakem?! 😳 ...na  okinawu jsem plánovala jako tu tečku na závěr😉 takže už to dát jen dohromady😅


0 Citovat

J0x napsal(a):

Jestli nechce manžel cestovat vlakem, tak je to o důvod víc jet v Japonsku vlakem, pak už vůbec nebude ochoten vlakem (nejaponským) jezdit. 😂

nevím jak ostatní, ale my jsme je-li vlakem naposled před cca 10 lety😱
0 Citovat

Padrino? 

0 Citovat

ještě dotaz,  jsou někde hezké bílé pláže na main ostrovech, ať nemusíme přelétat?

0