Ahoj, byli jste někdo na Velikonočním ostrově? Budu v Chile a chtěla bych se tam mrknout, ale nejsem si úplně jistá, jestli to za to stojí.. Je tam co dělat např. na 3 dny? Co jsem zatím četla, kromě soch tam toho moc není, jen jedna pláž a krajina vesměs holá.. Díky předem za info! .

Velikonoční ostrov - stojí to za to?

Založila ve fóru Co vidět a navštívit

21 reakcí

Ahoj, byli jste někdo na Velikonočním ostrově?

Budu v Chile a chtěla bych se tam mrknout, ale nejsem si úplně jistá, jestli to za to stojí..

Je tam co dělat např. na 3 dny? Co jsem zatím četla, kromě soch tam toho moc není, jen jedna pláž a krajina vesměs holá..

Díky předem za info!

0

Pár fotek na facebooku se slavnýma sochama udělá jistě na všechny dojem, ale jinak jsem četl vesměs totéž, takže vzhledem k dostupnosti bych ho asi vynechal..

0 Citovat

Lucka se jaksi nenudila smiley http://www.luckycesta.cz/rapa-nui-nebo- ... ni-ostrov/

0 Citovat

OK, diky obema!

Dave - Lucka se evidentne nenudila, ale ani se moc nerozepsala smiley Budu ji muset zkontaktovat.

0 Citovat

velikonoční ostrov je jeden z mejch vysněnejch dovolenejch, přečti si knížku aku-aku a pak můžeš hledat místa kde byl Thor smiley a budeš vědět jakou maj historii, kdybych byl v chile a měl pár dnů, tak bych tam určitě vyrazil, ale nikdy sem tam nebyl, možná příští rok

0 Citovat

Ahoj, navážu na toto téma. Má někdo z pocovidového období nějaké zkušenosti z Velikonočního ostrova s půjčením aut, turistickým busem nebo tour?

Tour, co jsem zatím našel, si připadám, že koukám Na Příkoupech na tour do Kutné Hory od šmelinářů za tisícovku. Jedno jestli jsem koukal na viator, expedii nebo jsem hledal něco googlem.

Našel jsem informace o mýtickém hop-on-hop-off busu, ale už žádnou webovku, co by jeho existenci potvrzovala.

Našel jsem informace o několikero půjčovnách, ale jedinou, co má funkční web www.rentacaroceanic.cl. Ceny za auto na ní od 80 $, 2-3x vyšší než na zdrojových stránkách.

Plus jobovku, že auta na ostrově nepojišťují ani chilské pojišťovny, takže je otázka, zda pojištění od WWI bude krýt i je, ačkoliv píše "Worldwide: Anywhere in the world excluding Armenia, Dominican Republic, Iceland, Israel and Jamaica."

0 Citovat

Pokud si beres ubytko od nejakyho domorodce, tak se ho zeptej jestli ti neni schopen zajistit i auto na pujceni. Vetsinou to dokazou… mel jsem v nabidce auto, motorku, kolo. Ceny nizsi nez v autopujcovne. Vyzvednuti na letisti lze taktez domluvit. Pojistit to samozrejme nejde… WWI je jen car papiru co nikoho nezajima. Proste to nesmis nabourat… na druhou stranu neni to kde nabourat. BTW smenarny tam neexistujou… vymena penez na benzince… dolary/eura domorodci nebrali, platba kartou skoro nemozna. Ale treba se neco zmenilo

0 Citovat

Když není auto pojištěné (se spoluúčastí), nemůže fungovat WWI ani jiná podobná firma na pojištění spoluúčasti, jak jsem psal před pár dny ve vláknu o Aljašce. O pojištění jsem našel, že tam asi fakt není:

I should also mention that there is no such thing as car insurance on Easter Island. The roads do have quite a few potholes and there are lots of wild horses, so you’ll want to take it easy. https://thatbackpacker.com/how-t...-a-budget/

0 Citovat

Podle všeho máme všichni zastaralé informace. Od loňska by měla platit povinnost mít průvodce při vstupu na všechna archeologická naleziště na ostrově v národním parku. Což znamená celý ostrov s výjimkou dvou míst.

https://www.rapanuinationalpark....igatorio-2

Netuším, jestli je informace ještě aktuální a jak je uplatňovaná v praxi.

0 Citovat

Našel jsem info z ledna, že průvodce striktně vyžadují. Tady píšou, že stojí asi 80 USD na den a nejlevnější auto, které je tím pádem nutné, 114 USD na den: https://worldlyadventurer.com/vi...and-chile/

0 Citovat

Něco takového jsem už taky četl, vždy to ale bylo ze zimy. Já to asi budu řešit skupinovou tour jako menší zlo :-/

Nicméně odpoledne po příletu nebo dopoledne před odletem jsem něco chtěl dát něco v okolí, např. výstup na kráter a tohle mi kříží dost plány.

0 Citovat

Ahoj,

Velikonocni ostrov jsme navstivili letos v lednu, tak mohu poskytnout par informaci.

nove plati vstup vsude s pruvodcem, proto nedava smysl pronajem auta a vyplati se najmout pruvodce i s autem. 

Bez pruvodce se da dostat pouze do nekterych oblasti-napr Ahu Tahai na zapad slunce pesky z Hanga Roa. (To si muzete udelat vecer sami) Nebo na Anakena beach na Ahu Nau Nau. Nicmene vsude jinde na Raro Raraku, Tongariki, Ahu Vinapu atd potrebujete pruvodce.

My platili za 2 dva lidi a 2 celodenni tours + jeste ranni sunrise na Tongariki (neco jako 2,5 dne celkem) 370 USD se vsim pro oba s autem. Mam kontakt na vybornyho pruvodce a muzu doporucit, na vsem se dalo domluvit a bylo to sity na miru. Zastavil nam po ceste i na farme u rodicu, kde jsme si utrhli cerstvy ananas/meloun atd,vse top. Skupinovy tour nedoporucuju…

krom vseho je treba koupis vstup do parku za 80 USD. To vsude kontroluji a doporucuji koupit jeste pred odletem online.

nevahal bych ani vterinu a jel znova :)

3 Citovat

Ještě pro upřesnění. Jedu v jednom a ta částka bez dělení dvěma už tolik zajímavá není. Ale chápu, že už ve dvou to vychází skoro stejně jako skupinová tour.

A propos: kráter Orongo se dá dát pěšky bez průvodce nebo ne? Případně, dá se to ohnout tak, že vezmu taxíka? Řidič by měl být místňák.

1 Citovat

Chapu, tak pak jedine skupinovka…

K Orongu se da dojit (po ceste Rano Kau), ale do vesnicky Orongo uz se opet bez pruvodce nedostanes.

nicmene s temi pruvodci se da domluvit-jsou propojeni a staci napsat ze mas zajem o nejakej termin, jses sam a treba te pripoji ke dvema dalsim lidem a porad budete v mensi skupince.

0 Citovat

Nejlepší by bylo přidat se tam k někomu, nejlíp k páru a dělit náklady třemi. Pokud by se to podařilo domluvit předem, tak by to bylo ideální. Skupinová tour se asi dá při nejhorším objednat předchozí večer, ne?

0 Citovat

Právě. Netuším, jak to tam teď funguje. Jestli je to jako Thajsko, kde stačí večer předtím nebo se vše fakt musí dopředu.

0 Citovat

Já si akorát pamatuju, jak jsem vyděšeně zjistila chvíli před odletem, že musím mít ubytování v jednom ze schválených hotelů, takže jsem to řešila až na poslední chvíli. Jinak Velikonoční ostrov za to určitě stojí, bylo to super :). Jen teda škoda těch nepříjemností s povinným průvodcem, já si to užila ještě dost nadivoko s couchsurfingem ("povinný" ubytování se mi po příletu podařilo zrušit) a rozpadajícím se kolem (byl to masakr, silnice je fakt jak ementál, ani na tom kole se nedá vyhnout všem dírám, a do toho silnej protivítr). Ale je to tam prostě krásný 💚

1 Citovat

O téhle radosti ani nevím. Doufám, že když se to mé jmenuje hotel, je to oficiálně schválené 😀

Jak je to tam s bankomaty a s platbou kartou? Je to taková bída, jak čekám a lepší tahat stoh malých a nově vypadajících dolarovek? Tamější bankomaty mají nějaký vlastní poplatek?

0 Citovat

Libor_S napsal(a):

Našel jsem info z ledna, že průvodce striktně vyžadují. Tady píšou, že stojí asi 80 USD na den a nejlevnější auto, které je tím pádem nutné, 114 USD na den: https://worldlyadventurer.com/vi...and-chile/

Škrtám si z mapy zajímavého světa  :-)

 

5 Citovat

Jsou tam bankomaty(tusim dva), ale casto se stava, ze dojdou penize. Nicmene vsude tam brali karty, pouze ten pruvodce myslim cash, ale jinak se da prezit s kartama…

0 Citovat

Ahmad Masúd napsal(a):

 

Škrtám si z mapy zajímavého světa  :-)

 

Zbytečně. Je to tam super, auto se dá sehnat v ubytku.:) Letenky byly výrazně levnější ( ze Santiaga na ostrov) z Chilské sítě a při webovkách ve španělštině, tak na to pozor. 

0 Citovat

Nějak jsem nepochopil že Michal, bez urážky škrt, chce navštívit tento ostrov. Když jsme koupili min.  rok, nebo už je to předminulý, tu chybku v C od Iberie do Chile, tak první  co bylo, jsme vyškrtli z plánů tento ostrov. Chile má co nabídnout i bez Velikonočního ostrova a je toho opravdu hodně. Dávat 20+ tis za pár dnů, abych viděl notoricky známé sochy, mi přijde poněkud úlet. Ale je to každého věc. Jen u Michala jsem trošku v šoku 😂. Ale třeba tam chce přítelkyně, nebo už manželka 😂?

2
21 reakcí