Zdravim vospolok, o dva tyzdne sa chystam autom na predlzeny vikend v srbskej metropole. Belehrad som navstivil pred par rokmi 2x, ale ide so mnou dvojica, ktora mesto este nevidela. Okrem takych tych klasik som rozmyslal co este by stalo za to vidiet - byvat budeme v Genex Tower, co sa tesim, vybehneme urcite na Avalu, nedopustim na KC Grad, takisto by som rad videl panelaky Bežanijski blokovi  a previezol "metrom" na Vukov spomenik. Pozeral som este aj na navstevu Titovho vlaku "plavi voz", no uvidim ci sa bude dat vybavit navsteva. Mate este nejake tipy na zaujimave miesta v meste, ci uz aj restiky, alebo podniky mimo turistickych tras? diky  .

Belehrad

Založil ve fóru Co vidět a navštívit

14 reakcí

Zdravim vospolok, o dva tyzdne sa chystam autom na predlzeny vikend v srbskej metropole. Belehrad som navstivil pred par rokmi 2x, ale ide so mnou dvojica, ktora mesto este nevidela. Okrem takych tych klasik som rozmyslal co este by stalo za to vidiet - byvat budeme v Genex Tower, co sa tesim, vybehneme urcite na Avalu, nedopustim na KC Grad, takisto by som rad videl panelaky Bežanijski blokovi  a previezol "metrom" na Vukov spomenik. Pozeral som este aj na navstevu Titovho vlaku "plavi voz", no uvidim ci sa bude dat vybavit navsteva. Mate este nejake tipy na zaujimave miesta v meste, ci uz aj restiky, alebo podniky mimo turistickych tras? diky 

0

Byli jsme tam při cestě do Bejrútu, ted před 14 dny, jeden den při letu tam a jeden zpět a upřímně při cestě zpět jsme raději jeli do Nového Sadu. Nějak jsem už nevěděla, co tam dělat, Velká část nábřeží je staveniště, staví se tam komplex kanceláří a hotelů. lidé zrovna proti tomu protestovali. My jsme si  jeden den půjčili kola  projížděli až k Adě a potom na soutok Dunaje a Sávy. Asi bych raději jela někam jinam než do  tohoto města.

0 Citovat

a tak uz som si nasiel nejake brutalisticke projekty z cias Juhoslavie, tak si omrknem.  Inak dobry napad, ked bude pekne tak sa pobajkovat na Ade. 

0 Citovat

Zdravím, Bělehrad doporučuji, často podceňované město, ale například právě pro milovníky moderní architektury  a zejména brutalismu úplný ráj. Kromě Genex Tower jejich východní protějšek Rudo (Istočna kapija Beograda), super je také Blok 23 (Novi Beograd) nebo obytné bloky mezi ulicemi Kokanova a Bulevar Oslobodjenja. Plus další a další budovy. Já za sebe bych kromě těch klasik, jak píšeš, také doporučil návštěvu Královského komplexu Topčider. Je to sice trochu náročné na organizaci, ale stojí to za to. Je potřeba se předem objednat přes email a potvrdit  a zaplatit rezervaci před samotnou prohlídkou na adrese Tourist Organisation Of Belgrade - Kneza Mihaila 56. Královský komplex stále patří královské rodině Karadjordjevićů, proto je prohlídka možná jen v organizované skupině. Navštívili jsme Bílý palác a Královský palác, který užíval jako svou rezidenci i Tito. Krásné historické interiéry a spousta zajímavých informací. A jako sladkou tečku bych vás poslal do obchodu Balkan Baklava na ulici Carice Milice 15. Obrovský výběr druhů této tradiční cukrovinky. Koupili jsme s sebou do hezkých dárkových krabiček. (Mělo to svou dohru, naposledy se nám celník na letišti ve Vídni trochu prohrabal v kufru, tak nám potom cestou autem domů vytekl sladký sirup do ostatních věcí, ale už jsme mu to odpustili). Píšeš, že jedeš autem, takže v pohodě. Užijte si to tam.

0 Citovat

Diky moc, Rudo mám v hľadáčiku aj s tým komínom hneď vedľa a blok 23 som práve dnes videl na jednom blogu. Ešte skúsim loďku žuti prevoz z bloku 70 na Adu. Ten topčider vyzerá fajn, len škoda časového obmedzenia. Uvidím vôbec či sa ozvú z toho Titovho vlaku.

0 Citovat

Na ten Plavi voz jsem psal už dvakrát, oslovil jsem Muzeum železnice, jednou anglicky a jednou pokusem o srbštinu, ani jednou nepřišla odpověď. Na nějakém blogu v angličtině jsem četl, že se k vlaku vydal jen tak a měl štěstí na nějakého ochotného hlídače (možná nějaký bakšiš pomohl), který ho pustil do areálu a dokonce mu otevřel některé vagony. Tak to příště možná také risknu.  Pokud budete mít více štěstí, budu rád, když sem potom hodíš nějaké info.

0 Citovat

Prosím vás, co je na těch panelácích v Bělehradu tak specifického? Nějak jsem si nevšimnla. Lodka z Ady v dubnu nejezdila.


0 Citovat

No za mě poněkud kulturně jednotvárné:

Dogma brewery a Taproom

Kabinet brewery

Samo pivo (pub)

Balck turtle pub

0 Citovat

andromeda napsal(a):

Prosím vás, co je na těch panelácích v Bělehradu tak specifického? Nějak jsem si nevšimnla. Lodka z Ady v dubnu nejezdila.


http://www.thebohemianblog.com/2...cture.html

tam to je iny level, juhoslavski brutalisti/modernisti sa riadne "vyradili" s betonom .. a mna tieto okrajove stvrte vzdy lakali.

0 Citovat

jakob napsal(a):

No za mě poněkud kulturně jednotvárné:

Dogma brewery a Taproom

Kabinet brewery

Samo pivo (pub)

Balck turtle pub


Jakube, co z toho je nejlépe dostupné na krátkou otočku z letiště do centra?

0 Citovat

Aha,mnoho věcí jsem  jsme viděli, jak jse si půjčili na celý den kolo a z letiště se jede autobusem přes Nový Bělehrad. Ale jelikož jsem za Ceacesca studovala v Rumunsku, tak jsem si podobných skvostů užila docela dost. Ten Palata Srbija působí opravdu dpresivně. Asi je to tím, že jsem starší ročník.

0 Citovat

Cali... pokud pojedete autobusem z letiště číslo 72 tak projíždíte celý Nový Bělehrad, u toho srbského paláce můžete vystoupi. Cesta z letiště trvá 4O minut až hodinu. Ale vy jste se asi ptal na restaurace. Tak pardon.

0 Citovat

@Andromeda - díky, ani palác, ani restauraci  ale místní craft beer:-)

0 Citovat

cali napsal(a):


Jakube, co z toho je nejlépe dostupné na krátkou otočku z letiště do centra?


Záleží jak krátkou otočku máš na mysli a kterým pojedeš busem (předpokládám, že na krátkou otočku nebudeš mít auto).

Nejblíže je asi Samo pivo, cca 10min chůze od Slavija Sq. kde tě doveze airport expres. Cca 3 min od Zeleni Venac, kde jede ten pomalejší bus.  Black turtle se taky celkem dá. V okolí jsou i jiné podniky ale nedokážu říct jak na tom jsou.

Kabinet i Dogma brewery a Taproom jsou bokem.

0 Citovat

taky maly update: odpisali mi zo srbskych zeleznic, zial Titov Plavi Voz je od 30/-15/6 v oprave. Ale aspon komunikuju, aj ked to trvalo 2 tyzdne :)

0
14 reakcí