Dobrý den,potřebuji poradit s rozhodnutím kam v březnu za exotikou v nabídce máme Kapverdy či Panamu, ale uvítáme i jiné typy nemáme s exotikou žádné zkušenosti a nevíme si rady pro jakou zemi se rozhodnout,aby to byla dovolená na kterou se nezapomíná  bílý písek,čisté,teplé moře a palmy .😊Nechceme jen ležet u moře, ale žádné velké výlety naplánujeme.Najde se tu někdo zcestovalý,kdo by poradil s výběrem.  🙂Předem děkuji za odpověď.  .

Zkušenosti s exotikou

Založila ve fóru Zájezdy s CK

No ze bych zacatecnikovi doporučil Filipíny se rict opravdu nedá :-). Jak už tu mnohokrát zaznělo,jak Thajsko (nejlépe let přímo na ostrov) tak ten Kuala Lumpur ve spojení s Langkawi, nebo ještě letet přímo na Langkawi jsou nejlepší destinace pro začátečníky dle meho názoru. Ja osobně bych koupil letenku na Langkawi. Nebude o moc dražší jako do KL a pak složite přeletat z jiného letiste. Dá se kolem 13-14 tis, nekdy o min, nebo ještě levnější varianta přes Penang. A na Langkawi je opravdu levno na malajske pomery(především alkohol) vsechno je jak bylo psáno takové pohodové, bezproblémové a když bude praní, dá se udělat výlet do Thajska za lepším morem (Lipe a podobne).Nic lepšího se v Asi moc vymyslet nedá. Ano dá se i na Lanku, ale do resortu u moře, kde to moře je horší než výše jmenované země mi to nejak nedává smysl. A cestovani po ostrově zase vyžaduje trosku zkušenosti nebo peníze navíc za auto s řidičem.

A hlaveň jen doletět na nějaký ostrov na Filipínách je cenově i časove trosku někde jinde. A problémech s přestupy nemluvě. 

0 Citovat

Pro začátečníka rozhodně Malajsie než Filipíny. Filipíny mají výhodu v tom, že tam každý mluví anglicky, ale to v Malajsii téměř taky, byť tam není tak rozšířena jak na Filipínách, kde jsou v angličtině i téměř všechny nápisy. Nicméně Filipíny jsou opravdová země třetího světa, na spoustě míst je tam obrovská chudoba (a to i v porovnání s ostatními zeměmi JV Asie) a s tím související čistota a bezpečnost. Především města jako Manila a Cebu jsou po setmění velmi nebezpečné a to i relativně blízko centra. Stejně tak i četnost různých scamů je tam podstatně vyšší než v Malajsii. Na první cestu bych tedy volil Malajsii nebo Thajsko, Indonésii (mimo Bali), Vietnam a Filipíny si nechte na další cestu, až už budete mít s JV Asií nějaký zkušenosti.

0 Citovat

S JV Asii nemame zkusenosti a sem rad, ze pro zacatecnika s touto casti sveta vicemene doporucujete Thajsko s Malajsii. Chceme leden-unor kombinaci Thajsko+Malajsie. Zatim predbezne planuji Bangkok-vlakem do Surat Thani odkud do Kaho Sok. Tam dva dny na prehradu a dalsi na prales samotny.

Dale Krabi, kde to vidim na prvni pohodlnensi regeneracku u Railay beach. Dale postupne +/- po ostrovech (mozna kvuli davum lidim vynechat Phi Phi Island), Ko Muk, Ko Kradan, Ko Tarutao, Ko Lipe, Langkawi. Odtud navrat.

4 lidi, Dalsi dva maji za sebou Sri Lanku, J Ameriku, ale neradi planuji, navic o tehle destinaci nic moc  nevi, protoze je zatim nezajimala. Tak to  nechavaji na me :-)

Nejake jine tipy? Moc casu nemame, zhruba jen 2 tydny.

0 Citovat

@Standa

Doporučení: Hlavně se neposr.t. A to obrazně i doslovně.Jinak podobnou trasu absolvovalo milion lidi, takže informaci je jinde  i tady mraky :-) 


0 Citovat

mirjur napsal(a):

@Davosh: jak a za kolik jste se dopravovali na/z Perhentiany a na který ostrov? a bylo tam slušné wi-fi? dík


Byli jsme na Besaru (Tuna Bay Island Resort). Tam jsme jeli minivanem z Cameron Highlands za 125 RM/osoba a byla v tom i zpatecni cesta clunem na ostrovy (ta je myslim za 70 RM). Cluny funguji perfektne - kazdy rekne, kde bydli, a postupne vsechny rozhazuji. Takze je to aji takova vyhlidkova cesta kolem obou ostrovu :-D

Zpatky jsme leteli z Kota Bharu - letenky za 65 RM/osoba + pomoci Grabu cesta na letiste za asi 70 RM/auto. Teoreticky se dalo jet i autobusem za mensi castku. 

Jinak na ostrovech wifina vetsinou moc nebyva. My meli jen v restauraci a jejim okoli. Kdyz bylo malo lidi, tak se to dalo, ale v case snidani a vecer jsem byl rad, ze jsem se podival na vysledky hokeje a dal to radsi nezkousel :-D 

0 Citovat

niemandos napsal(a):

@Standa

Doporučení: Hlavně se neposr.t. A to obrazně i doslovně.Jinak podobnou trasu absolvovalo milion lidi, takže informaci je jinde  i tady mraky :-) 



To ja jsem v pohode  ja bych sel i do zajimavejsich destinaci :-) Ale asi nejvic pos.ana je manzelka, ktera by bydlela nejradsi v samych 5* a ruzny hmyz znala jen z vypraveni :D


Sam muzu cerpat jen z CZ zdroju, protoze na tom jsem s AJ ne moc dobre. Spis si chci potvrdit, ze v tehle destinaci asi neni moc mist (pokud nejaka), kterym je vhodny se vyhnout a neni tim tolik potreba se zabyvat.


Ale mam jeden konkretni dotaz. Jak a kde probihaji kontroly na trase Ko Lipe - Langkawi? Na lodi asi ne, tak na pevnine se v pripade opousteni Thajska musim nekde odhlasit a na Langkawi nahlasit? A kolik casu si na to vyhradit? Pokud bych chtel Ko Lipe vynechat, tak stejne musim na Ko Lipe vystoupit a v nejakem office uredne opustit zemi?

0 Citovat

Pokud se bavíme o hlavní sezoně, tak normálně na Ko Lipe je celnice. Tam odevzdáš pas, počkáš až přijede loď na Langkawi a na lodi po vyplutí dostaneš zpátky svůj pas s razítkem. Málokdo je svolný s tím, že na hodinu ztratí pas z dohledu, ale takhle to prostě funguje a není na výběr.  

edit: Nechápu tvojí větu "Pokud bych chtel Ko Lipe vynechat, tak stejne musim na Ko Lipe vystoupit" Pokud chceš Ko Lipe vynechat, tak proč bys tam jezdil?

0 Citovat

Diky :-) Kdyz bych jel na Langkawi z jineho Thajskeho ostrova.

0 Citovat

Standa napsal(a):

Diky :-) Kdyz bych jel na Langkawi z jineho Thajskeho ostrova.

A to jde? Já měl pocit, že přejezd do Malajsie je jen z Koh Lipe.

0 Citovat

mirjur napsal(a):

A to jde? Já měl pocit, že přejezd do Malajsie je jen z Koh Lipe.

Pokud vím, tak to nejde. Aspon si nevzpomínám. Na druhou stranu není problém plout ze Satunu a jiné ostrovy navštívit. Jen to jaksi není tak jednoduché :-) Každopádně je to reálné a za mě i lepší varianta. Především v sezoně. Na druhou stranu pokud je manželka tak choulostivá, tak to pro ni asi nebude :-) 

0 Citovat

Jediný thajský ostrov, ze kterého lze jet lodí na Langkawi, je opravdu Ko Lipe. Další místo v Thajsku, odkud je možné cestovat lodí na Langkawi, je Satun (Tammalang Pier).

0 Citovat

Ha, díky. To z "route map" nešlo poznat. Myslel jsem si, že Ko Lipe je pouze jedna ze zastávek na trase.


Manželka je choulostivější, musím na ní opatrně, abych  jí od cestování neodradil a spíš jen navnadil na jiná pěkná místa při dalších dovolených :-)

0 Citovat

Stando, při první cestě do JV Asie doporučuju volit nějaký logisticky jednoduchý itinerář. Spousta lidí má pocit, že musí vidět všechno a pak stráví půlku dovolený v dopravních prostředcích. Langkawi ano, ale pohodlně letadlem z KL dvacetkrát za den. Na Phi Phi mají lidi různé názory, někomu se tam fakt líbí - já bych se jim vyhnul prostě proto, že je tam moc lidí.  Třeba Maya Bay to je fakt peklo. 

0 Citovat

Stando, pokud jedete poprvé, manželka jak píšeš je asi zvyklá na nějaký standard, tak tento itinerář rovnou zahoď... Je to, jak píše (nejen) Breathe. Takto stávíš půlku pobytu na cestách, se všemi negativy. A tedy nějaký relax na Railay, to zapomeň, možná tak od 7 do 9.

0 Citovat

Co se týče Thajska - dá se doletět do Bangkoku a odtamtud přeletět na Phuket nebo Krabi, ale a) pro přelet s Air Asia se musí změnit letiště - jako pohodlné bych to neoznačil a nadzemku k druhému letišti stále jen plánují/staví. Lepší je odlétat z hlavního bangkokského letiště (BKK) a ideálně mít to na jedné letence.

Přejíždět lodí z Thajska do Malajsie je také dost nepohodlné a zdlouhavé. Dá se od Krabi doplout na Ko Lipe a z něj na Langkawi, ale a) loď mezi Krabi a Ko Lipe jezdí jen v hlavní sezóně, jen přes den a trvá ji to cca 8 hodin. b) není to levné a přejezd Ko Lipe - Langkawi patří k tomu dražšímu. Už jen z tohoto důvodu bych si vybral buď Thajsko nebo Malajsii.

Osobně se mi zdála Malajsie levnější a čistší než Thajsko. Na druhou stranu pokud člověk chce prochodit pár buddhistických chrámů, bude lepší Thajsko. V Malajsii je silný čínský vliv. Nicméně jejich jazyk se píše latinkou a minimálně v Kuala Lumpur bývá vše dvojjazyčně a hlavní název stanic metra bývá přímo v angličtině, např. Batu Caves.

Samozřejmě, dá se doletět z Bangkoku i na Langkawi, ale obvykle s přestupem v Kuala Lumpur a kombinací dvou letenek. To se zrovna neslučuje moc s představou odpočinkové a válecí dovolené u moře, kde nic nemusíte řešit. Potěší to letecké šotouše nebo zvídavé cestovatele. Plus pokud se letí zpět z BKK, musí se to ještě jednou podstoupit pro zpáteční cestu.

0 Citovat

Stando v JV Asii jsem byl osmkrát, Thajsko třikrát, ale tak složitý itinerář si nedělám ani na měsíční cestu, natož na dva týdny a na poprvé. Jde o to, co je vlastně cílem Tvé cesty, pokud jsou to křížky na mapě a fotky u mnoha Y Love You...., tak potom jo, pokud chceš na poprvé poznat Thajsko, něco zažít, tak rozhodně ne. Na mě tam máš velmi moc přesunů, ty lodě nejsou nic moc a ten vlak třeba nechápu, když píšeš, že manželka má určitý standart. Doporučuji výrazně zjednodušit a asi vynechat Malajsii, dva týdny je málo. Nezapomeň na Bangkok a okolí (moje asi nejmilejší část Thajska, klidně i pět dnů) a pak někde max dvě zastávky na jihu u moře. Krabi (Ao Nang) bych po své poslední loňské zkušenosti vynechal, jak píše Cali, Railay 7-9 budou otravovat jenom opice, potom číňani, ale doslova davy. Vím že mě tu budou kamenovat, ale my byli loni pět nocí na Phi Phi - Long Beach a líbilo se nám. Až mě to samého překvapilo, moc lidí nebylo, moře čisté a koupací i za odlivu, do města patnáct minut pěšky, opravdu super. 

0 Citovat

Standa napsal(a):

Manželka je choulostivější, musím na ní opatrně, abych  jí od cestování neodradil a spíš jen navnadil na jiná pěkná místa při dalších dovolených :-)

Pak bych vypustil segment Bangkok - Surat Thani vlakem. Jak cestování vlakem mám jinak velmi rád, tak v Thajsku bych už jen letěl.  

0 Citovat

@Standa

Tak se taky  jeste pridam s nazorem i kdyz to byla vlastne prvni cesta  do Thajska , ten plan na 2 tydny je opravdu  moc co planujes Stando , my jsme se  v Bangkoku pri ceste tam vubec nezdrzeli  ,pokud nepocitam delsi cekani na letisti ,odletali jsme ze stejneho na Krabi  a pak jak uz jsem psal  byla trasa  Ao Nangh - Ko Phi Phi - Ko Lanta  - Ko Mook - Trang - Bangkok  meli jsme k dispozici  15 noci  , kdyz bych pridal jen Ko Lipe  musel bych osekat  Ao Nang a  Ko Lantu   ,kde jsme byli  na kazdem  4 noci  a pakud bych tam dal jeste Langakawi  tak to jeste vice zhustit , pokud by nebyla moznost to cele prodlouzit, treba na 3 tydny  a ty tam mas  jeste dalsi mista 

V Ao Nang  by me bylo lito  kdyz bych to osekal ,naopak bych tam asi pridal jeden den na ukor Ko Lanty  ,slusne bydleni  ,v obchodech leveneji nez v Bangkoku  , vyber  restauraci  a  vetsi  ochota nez v Bangkoku ( na zaver jsme tam byli 2 noci )

Railay je sice plne lidi ,ale uzili jsem si to tam  a prave z Ao Nangh se da plout  i jinam , Kho Phi Phi bych taky nezatracoval ,uz jsem psal ,ze jsem vybral  druhou stranu ostrova ,bylo to tam sice odriznute a omezene a taky drazsi  nez  kdekolkiv jinede  pak, ale koupani a snorchlovani  vlastne  na male  plazi, ale v podstate s minimem lidi a  ubytovani  na kraji dzungle,  kde se pohybovaly i opice  nemelo chybu  i kdyz s popisu  o dzungli jsem mel jinou predstavu  a  ocekaval jsem smecku opic  ,vyhled  z vrsku kam vedla pesina  na cele  Kho Phi Phi  taky stoji za to  a ten relax tam proste byl  i kdyz jsme tam byli ze soboty na nedeli a z nedele na pondeli a v hlavni sezone

Rozhodne bych doporucil Ko Kradan i Ko Mook  i z Ko Mooku jsem videl nabudku na Ko Lipe,  ale casove dlouhe , no a jak se tady pise,  tak pak jeste dalsi doba na Langakawi ,asi by to melo smysl, kdyz by byla letenka do Bangkoku  a pak  odlet s Kuala Lumpur  jinak asi ne

Ted tu zrovna je ale nabidka  letu do Kuala Lumpur z  Prahy,  od 21.11, do 13.12 .   pres  Frankfurt   za 350 euro , nebyt dalsich planu  a vetru v penezence,  tak to kupuju , v unoru jsem za podobne penize koupili Bangkok , treba bude neco i na pozdeji 

0 Citovat

Potrebuji radu - znama jede do exotiky - ma koupenou nejlacinejsi tarif letenku na jmeno Eva  Havranova - 4 mesice pred cestou se vdava a bude se jmenovat Eva Orlova - svuj pas ma na Havranovou - muze v pohode letet na ten svuj stary pas - nebude problem nekde na letisti - ja myslim ze muze ze zadna databaze na porovnani jmen neni - poradte cestovatele zda je to ok a nebude problem.

0 Citovat

Truhlik napsal(a):

Potrebuji radu - znama jede do exotiky - ma koupenou nejlacinejsi tarif letenku na jmeno Eva  Havranova - 4 mesice pred cestou se vdava a bude se jmenovat Eva Orlova - svuj pas ma na Havranovou - muze v pohode letet na ten svuj stary pas - nebude problem nekde na letisti - ja myslim ze muze ze zadna databaze na porovnani jmen neni - poradte cestovatele zda je to ok a nebude problem.

Problém bude, hned na prvním letišti ji na staré jméno nepustí. Databázi mají, zjistí to podle rodného čísla. 

0 Citovat

Nechat si udělat nový pas by snad mohla za 4 měsíce stihnout, ne? Lze to v jakémkoliv krajském městě. 

0 Citovat

T napsal(a):

Nechat si udělat nový pas by snad mohla za 4 měsíce stihnout, ne? Lze to v jakémkoliv krajském městě. 

Nový pas - lze si nechat vystavit na  kterémkoliv obecním úřadu obce s rozšířenou působností - neřeší problém letenky, která je vystavena na jméno za svobodna.

0 Citovat

zapeklita situace  , bud to resit s leteckou spolecnosti  , nebo  si ponechat  prri snatku  jmeno za svobodna  a  pozadat  o zmenu  az  po navratu , nejspis taky jde  si  ponechat sve  svobodne prijmnebi s  novym  ,a v cestpvnim  pase by melo byt uvedeno   tak jak bude  v matrice   tedy  Eva Havranova   Orlova   a vzit sebou i treba prelozeny oddaci list , ktery tyto dve prijmeni  vysvetluje ,ale mozna ze to muze byt stejne problem ,asi bych nechal  sve prijmeni za svobodna a po navratu pozadal o zmenu


0 Citovat

Takze je nejaka databaze - ja myslel ze maj jen zlocince teroristy a podobne - to  evidujou na letisti obyvatelstvo cele planety vsech zemi ? - zde pisou lide ze cestovali po svadbe se starym pasem a bylo to ok - ale zas tam pisou ze pas konci 3 mesice po svatbe pri zmene jmena - tak jsem z toho jelen https://forum.airways.cz/viewtop...hp?t=10123

a pokud se vezmou a necha si stare jmeno a po navratu z cesty si bude jmeno chtit dat po muzi tak aby tato zmena jmena nestala vice jak koupe nove letenky - nevi nekdo jak je to jmeno na matrice zpoplatneno

0 Citovat

Doporučuji mrknout na web aerolinky a případně je kontaktovat. Ale když i Ryanair to dělá zdarma, tak u ostatních to bude taky tak. 

Úplně dole 

https://www.ryanair.com/gb/en/us...me-changes

0