Zdravim vospolok. O tyzden sa chystam z Gdansku busom do tejto ruskej exklavy. Bus z/do gdansku som rezervoval online cez http://www.avtovokzal39.ru/, polsku variantu som nenasiel. Cesta 700RUB jeden smer. Budeme tam vlastne 48 hodin a tak rozmyslam c ovsetko sa da vidiet. Jeden den asi stravime v pripade dobreho pocasia vo Svetlogorsku, premavaju tam priame vlaky z Kaliningradu a maju tam lanovku na plaz, nieco ako v Odese. Sice som cital, ze najkrajsie plaze ma Jantarnyj, ale vlak je vlak:) Jeden den venujeme Kaliningradu, tak asi take to must-see ako Muzeum oceanov, alebo Katedrala + prechadzka po meste. Mali by ste este nejake tipy na rozne typy atrakcii, alebo nejake dobre podniky? Diky .

Tipy na Kaliningrad

Založil ve fóru Co vidět a navštívit

13 reakcí

Zdravim vospolok. O tyzden sa chystam z Gdansku busom do tejto ruskej exklavy. Bus z/do gdansku som rezervoval online cez http://www.avtovokzal39.ru/, polsku variantu som nenasiel. Cesta 700RUB jeden smer.

Budeme tam vlastne 48 hodin a tak rozmyslam c ovsetko sa da vidiet. Jeden den asi stravime v pripade dobreho pocasia vo Svetlogorsku, premavaju tam priame vlaky z Kaliningradu a maju tam lanovku na plaz, nieco ako v Odese.

Sice som cital, ze najkrajsie plaze ma Jantarnyj, ale vlak je vlak:)

Jeden den venujeme Kaliningradu, tak asi take to must-see ako Muzeum oceanov, alebo Katedrala + prechadzka po meste. Mali by ste este nejake tipy na rozne typy atrakcii, alebo nejake dobre podniky? Diky

0

Ahoj. Teď jsem se z Kaliningradu vrátil. Z toho starého se toho moc nedochovalo, takže to nebylo moc co prohlížet, ale to Muzeum světového oceánu, pokud chceš i poctivě projít všech pět lodí + hydroplán, to je tak na den a půl  :-). Já ještě obrazil pár pevnůstek a železniční výtahové mosty. Bydleli jsme přímo naproti katedrály v tom hotelu, co má u sebe "maják". Jinak na hranici se připrav, že polští celníci prudí, teda hlavně Poláky a Rusy. Nás nechali být, ale i tak jsem tam stál v koloně asi 4 hodiny na výjezdu, protože nikdo nedodržuje řazení EU/ Ostatní pasy a nikdo to taky nevyžaduje.

0 Citovat

diky za info, ideme busom, tak dufam ze to bude rychlejsie..

tak Muzeum Oceanu sa tesim a dlzku navstevy asi prisposobime pocasiu :))

0 Citovat

Tak už som tu.  K autobusu Gdansk-Kaliningrad.

Odchod o tretej z nástupišťa č.11, treba mať lístok dopredu, bol úplne plný, v Elblagu ďalších pasažierov bez lístka odmietol zobrať. Hranica fail, hodinu na poľskej a hodinu na ruskej strane. A to bol prechod Mamonovo prázdny. Problém bol s mladými Ukrajinkami, ktoré si Rusi nechali stvrdnúť a čakali sme na nej.  Celá cesta vyše 5 hodín, čo je celkom smutné. Namiesto o 18:30 sme prišli po deviatej.

0 Citovat

Tonic, z pamiatok v KLD je najlepsi asi Muzeum Bunker, kde podpisali Nemci kapitulaciu. Vyborne spracovany, velmi dobre info a audoguide v roznych jazykoch. Potrebujes nan tak hodinu, max. 90min. 


Co sa tyka plazi, Svetlogorsk nie je zly, ale uplny top je Kuršská kosa, tam ale potrebujes auto alebo kupit exkurziu s miestnou cestovkou. Na celu kosu potrebujes cely den


Muzeum oceanov: vies kupit listky do jednotlivych atrakcii. Ponorka bola fakt dobra. Bol som este v tej starej vyradenej nemeckej lodi, co sa pouzivala na expedicie, to bolo ok. Do tej funkcnej lode som nesiel, tam sa dalo ist len so sprievodcom a na to som nemal cas.

0 Citovat

tonic napsal(a):

Tak už som tu.  K autobusu Gdansk-Kaliningrad.

Odchod o tretej z nástupišťa č.11, treba mať lístok dopredu, bol úplne plný, v Elblagu ďalších pasažierov bez lístka odmietol zobrať. Hranica fail, hodinu na poľskej a hodinu na ruskej strane. A to bol prechod Mamonovo prázdny. Problém bol s mladými Ukrajinkami, ktoré si Rusi nechali stvrdnúť a čakali sme na nej.  Celá cesta vyše 5 hodín, čo je celkom smutné. Namiesto o 18:30 sme prišli po deviatej.

 

Tak to si to měl stejný, jako já autem. Tam 2 hodiny na přechodu, byl jsem tam v 8 ráno, střídaly se směny, tak to ruští celníci na půl hodiny zavřeli a nikoho nepustili. Je fakt, že mi pak ruská celní úřednice milé pomohla vyplnit celní prohlášení. 

Zpátky to byl masakr. Stáli jsme tam, na polské straně ( ruská byla za 10minut hotová) asi 4 hodiny. Poláci kontrolovali jak diví, hlavně teda Poláky, Rusy a Němce. Nechávali je vykládat všechno z aut. Nás neprohledávali, jen nakoukli dovnitř. Ale tu frontu dne si vystát museli.

V tom muzeu oceánu. Ta ex německá loď (Mars) se jmenuje Vitjaz a fakt stojí za to. U ponorky je ještě hydroplán Be-12. Ten je sice taky s průvodcem, ale je to na 1/2 hodiny a pokud trochu rozumíš Rusky, tak se pobavíš :-) .

0 Citovat

Tak už aj na ceste späť do gdansku. Vyrazili sme o 18:00, namiesto zelenogradsk autobusu poľský mikrobus. Prechod hranice presne hodinu, Ruska chcela vidieť znovu evisa... Tak som sa musel vracať do mikrobusu. Hlavne, že v okienku oproti ich nevyžadoval druhý pracovník. Poľská strana von s bagážou, ale nikoho nekontrolovali, ani na rontgene nikto nebol.


Kaliningrad fajn, niečo spíšem, super výlet loďkou po rieke a takisto aj zábavný park so šlapacími loďkami a ruským kolesom. Dážď sme prečkali v katedrále pri organovom koncerte a potom v múzeu oceánu.


Dnes už slnko a teplo, tak kupačka v studenom Baltiku v Zelenogradsku. Veľmi fajn.


Skoro všade paypass, dokonca aj na wc na stanici. Yandex taxi v KGD úplne všade, ale aj Svetlogorsk a Zelenogradsk. Vlaky do týchto destinácii parádne Lastočky od Siemensu. Vidieť, že sem naliali veľa peňazí, ešte aj diaľnica Svetlogorsk-Kaliningrad výborná,o takej môžme snívať u nás napr. na južnom ťahu:)) aj ostatné cesty v meste a ťah na Mamonovo výborné. Určite nabudúce na viac dní a autom.


0 Citovat

Ked si spomenul yandex, funguje niekomu rusky Uber? Niekedy od prelomu roka maju na Rusko samostatnu aplikaciu, nejde mi ju stiahnut ani doma ani v Rusku cez rusku SIM. Podarilo sa to niekomu obist? 

0 Citovat

Uber auta sme videli, ale som myslel, že už všetko má Yandex pod palcom. V appke neukazovalo žiadne autá

0 Citovat

Ano, yandex a uber su pod jednym majitelom,  minuly rok mali aj ceny takmer identicke. Uber aplikacia sa mi paci viac a ma lepsiu zakaznicku podporu, ked treba nieco riesit.


Tie auta uber si pozeral cez apku, co pouzivas aj doma alebo cez tu ich rusku? Nasa je v Rusku neaktivna, pouziva sa tam samostatna s nazvom "Uber Russia".

0 Citovat

Cez klasicku. Ešte tam funguje aj Maxim, ale ten som neskúšal, autá som v appke videl

0 Citovat

Ahojte, koukal jsem na ceny letenek z Katowic do Kaliningradu a žádná pecka to teda není:) Je reálné, aby přišla akce, při níž bych se dostal alespoň na 2 500 Kč? Díky moc

0 Citovat

okolo 100 euro bolo nieco, a myslim ze na nejake obskurne zimne datumy som videl aj za 80 e. 

0 Citovat

Konec zari, Gdansk - Kaliningrad zabral cca 6,5 hodin, zpatky to bylo cca 5 hodin autobusem. Docela opruz. Na hranicich byl klid - zadne kolony, vsechny strany delaly vse nejak zpomalene...

0
13 reakcí