Ahoj,ladím itinerář. Myslím, že mám načteno v češtině co jde, prohlédnuty fota, přečten LP.Přesto věřím, že někdo máte třeba tip co nevynechat a určitě navštívit, zažít.Šup sem s tím :-)Náš itinerář na 3 týdny:Yangon - Gwa - Ngapali - Marak U ( ten zřejmě budeme muset kvůli situaci vynechat) - Bagan - Mandalay - Inle - Hpa -an - Dawei - Yangon .

Myanmar - Barma

Založila ve fóru Co vidět a navštívit

Ahoj,


ladím itinerář. Myslím, že mám načteno v češtině co jde, prohlédnuty fota, přečten LP.


Přesto věřím, že někdo máte třeba tip co nevynechat a určitě navštívit, zažít.


Šup sem s tím :-)


Náš itinerář na 3 týdny:


Yangon - Gwa - Ngapali - Marak U ( ten zřejmě budeme muset kvůli situaci vynechat) - Bagan - Mandalay - Inle - Hpa -an - Dawei - Yangon

0

Ahoj,

já bych určitě doporučila navštívit Mt. Popa. Je to hora, na jejímž vrcholu je chrám se spoustou opic. Dá se tam jet v rámci jednodenního výletu z Baganu. 

Co se týče Madalay, tak bych doporučila na jeden den si vypůjčit skutr a udělat si výlet třeba k U-Bein bridge. I po cestě do U-Bein je k vidění spousta památek.

Stejně tak u Inle je dobrý půjčit si na den třeba kolo a obhlédnout okolí...nebo je i možné v rámci dvoudenního treku dojít k Inle pěšky z města Kalaw. 

Co se týče pláží, tak v Gwa jsme byli taky, ale to nás příliš nenadchlo. Jediná výhoda byla ta, že jsme tam nepotkali žádného turistu a pláže byly úplně prázdné, ale zato celkem špinavé a moře kalné. V roce 2016 byl v Gwa výběr pouze ze dvou možností ubytování a obojí bylo hodně špatné. Zato jsem slyšela skvělé recenze na Dawei.

Každopádně si to moc užijte.


0 Citovat

Moni děkuji všechna místa mám napsané a v plánu s tím, že se budu pokoušet vyšetřit poslední 4 dny na celý poloostrov Dawei. Máme mapku pláží a rádi bychom to na motorce projeli vše včetně vesniček.

Gwa mě překvapila z fotek vypadala hezky. Tak uvidíme jestli se najde někdo se zkušeností třeba z letoška..

0 Citovat

ak chces skontrolovat aktualny stav, tak najlepsie je na toto instagram, vyhladat podla lokality. sice vacsina uzivatelov chce mat "srdiecka", tak postuju len pekne "bezproblemove" fotky, no da sa tam najst pri tom kvante aj nieco pouzitelne s vypovednou hodnotou. 

0 Citovat

Já jsem se pro výlet do Gwa rozhodla taky na základě fotek na googlu. Hledala jsem nějakou levnější a bližší alternativu k Ngapali. Ale nakonec to bylo zklamání, protože se mi moc nelíbilo moře...úplně to nesplnilo moje představy o krásné, průzračné vodě...Doufám, že se pak pochlubíš nějakým cestopisem, ať pak můžu zalitovat, že jsme se radši nevypravili do Dawei :)

0 Citovat

Tonic: instagram jsem prolezla, ale popravdě o moc lépe se mi dle fotek "cestuje" na zonerama.com

Monika: mám to v plánu při každé cestě a ještě ani jednou se mi to nepovedlo :-) Nicméně tady jsou z poloostrova krásná fota od Čechů:  https://www.zonerama.com/Marketa...9/92337552

0 Citovat

monika.novosadova1 napsal(a):

Ahoj,

já bych určitě doporučila navštívit Mt. Popa. Je to hora, na jejímž vrcholu je chrám se spoustou opic. Dá se tam jet v rámci jednodenního výletu z Baganu. 

Co se týče Madalay, tak bych doporučila na jeden den si vypůjčit skutr a udělat si výlet třeba k U-Bein bridge. I po cestě do U-Bein je k vidění spousta památek.

Stejně tak u Inle je dobrý půjčit si na den třeba kolo a obhlédnout okolí...nebo je i možné v rámci dvoudenního treku dojít k Inle pěšky z města Kalaw. 

Na Mount Popa jsem raději nejel, když jsem si přečetl, že tam jsou drzé opice a že se chodí naboso po schodech posraných od opic, i když teď je asi víc čistí (divoká zvířata včetně opic vidím rád, ale ne agresivní makaky krmené hloupými lidmi). Recenze na tripadvisoru jsou smíšené. Ta v češtině zní: "Na Mt.Popa je nejlepší pohled z povzdálí. Nahoru se jde naboso po zhruba 700 schodech. Není to náročné. Jen cestou neustále vybízejí k ,,donation for cleaning''. Jsou ovšem placeni a to jejich šmidlání dlážděných schodů si další příspěvek nezaslouží. Nahoře to úplně nenadchne. Ovšem pokud se místní projeví různými modlitbami, dojem je lepší. Výhled toho zase tolik nenabízí."

V Mandalay je toho víc a U-Bein bridge stojí určitě za návštěvu včetně chrámu Mahamuni s buddhou se silnou vrstvou zlata, který je cestou. Pavlína je asi zkušená, ale méně zkušeným bych nedoporučoval půjčovat si v Mandalay motorku kvůli hustému provozu a minimu semaforů (křížit hlavní z vedlejší zvládnou místní, ale turista nemusí dopadnout dobře). Dá se tam sehnat levně mototaxi (u U-Bein i Mahamuni počká).

S kolem u Inle souhlasím. Proč se vracíte z Dawei do Yangonu? Asi pak letíte do Bangkoku, kam by to bylo pohodlnější a levnější po zemi z Dawei.

Na aktuální hodnocení míst je nejlepší asi tripadvisor. Já na instagram nechodím, ale co o něm vím, dost bych se divil, kdyby tam někdo dával fotky s odpadky nebo kalným mořem.

0 Citovat

Libore děkuji za informace. Chrám v Mandalay si dopisuji.  Makaky ve skupinách také nemusím a atrakce s nimi už vůbec ne.  Zvířata mám hodně ráda. Možná až moc. Tak se jim snažím vyhýbat, v Asii hodně. Moc nedávám to využívání pro turisty. Loňský chvilkový pobyt na severu Sulawesi mi dal zabrat.

Byla jsem ráda, že na většině fotek z Barmy jsem neviděla moc psů, ale nedávno jsem tady četla myslím i tvůj příspěvek  ohledně smečky u pagody v Barmě a asi se mám na co opět těšit.

Do Yangonu se vrácíme kvůli odletu. Letíme Budapešť - Myanmar - Budapešť.

0 Citovat

Ahoj. Tvoj plán je dosť odvážny ale je dobre že máte 3 týždne. Vzdialenosti v Mjanmarsku nie sú veľké a cestná ani železničná sieť nestojí za veľa.

Určite vám pomôže, ak ste milovníci nočných presunov autobusom. Ja k nim nepatrím. Po noci v autobuse som celý rozbitý a na nasledujúci deň neschopný vykonávať akúkoľvek zmysluplnú činnosť.

Vzdialenosti Yangon - Mandalay, Bagan - jazero Inle. Inle - Yangon sú na cestu celú noc alebo celý deň.
Mandalay - Bagan sa dá stihnúť za 6 hodín autobusom. Alebo nočným vlakom celú noc.

Pre mňa je Mandalay č. 1, určite nevynechaj
- Mahamuni temple, skoro ráno

- tepáčov zlata

- Jade Market - tak na pol dňa

- U-bain bridge na západ slnka


dobré je požičať si motorku na 2 alebo aj 3 dni


Doporučil by som, radšej niečo vynechajte a užite si krásne miesta, aby ste sa nenaháňali.

Šťastnú cestu prajem
Roland
P.S. Zopár fotiek máme na instáči: https://www.instagram.com/eagleflyfreecom/

0 Citovat

Roland děkuji.  Také je nemusím, ale co mám napsané délky přejezdů budeme muset několikrát zvládnout i přesun v noci.  Na druhou stranu skoro vždy se nám stane, že nakonec někde zůstaneme třeba o den déle nebo naopak. Něco vyškrtneme, přidáme.  Poprvé to máme bez vnitrostátních přeletů, protože jsou finančně nedostupné a tak nám krom odletu domu nebude nic limitovat.

Děkuji za tip a fotky ráda omrknu.

0 Citovat

Noční přejezdy se dají docela dobře zvládat, protože autobusy jsou celkem moderní, i místa na nohy je tam dost...jen bacha - klimatizují jako šílení a v noci je pak v buse nehorázná kosa :)

0 Citovat

Ta smečka psů v areálu chrámu bez jiných lidí okolo byla v Pyin Oo Lwin, kam nejedete. V Nyaungshwe u Inle Lake naznačil kousnutí jeden pes odpočívající ve stínu bankomatu, když jsem tam přišel opřít kolo  a vybrat, čímž jsem ho vyrušil a on při odchodu okolo mé nohy takto zareagoval.

V Mandalay jsou asi nejhezčí chrámy na severu (např. Sanda Muni Pagoda) a líbilo se mi v teakovém chrámu Shweinbin (Shwe In Bin Kyaung), kde jsem byl pozdě odpoledne jediný cizinec, jinak pár mnichů.

0 Citovat

Ta letenka přímo do Yangonu vyšla nějak levně? Dříve ani takové možnosti nebyly. Obvykle je příjemnější a rychlejší letět přímo do navštívené země, ale pokud by někdo plánoval podobný itinerář, doporučuju koupit si letenky do Bangkoku a přidat levný let do Mandalay. Pokud to není v období dešťů, kdy ale stejně nemá cenu jezdit do Dawei, nejlepší je z Dawei pozemní přesun do Bangkoku přes Kanchanaburi, které samo o sobě stojí za několikadenní zastávku.

0 Citovat

Letenka vyšla na cca. 9tis + samozřejmě vlak tam a zpět do Budapeště, ale i tak si myslím, že za let přímo do Barmy je to pěkná cena.

Teakový chrám mám mezi hlavními body. Už z fotek se mi moc líbí a bude to příjemná změna pro oči.

S psisky to ani tak není o strachu jako o tom vidět je tom stavu v jakém jsou. Tohle je téma pro mě na hrozně dlouho a je to v podstatě to jediné co mi cestování kazí, ale lépe to raději asi ani nerozebírat. Uvědomuji si, že to má dvě stránky, ale přesto....

0 Citovat

S jakou společností letíte?

0 Citovat

Moni ještě k pláži v Gwa. Popojizdeli jste tam někam? Mám recenzi na dvě krásné.... Tak jestli jste je také zkusili?


Pláž přímo v Gwa tak úchvatná není, kousek na sever (stačí si půjčit skútr) je Zik Hone - do té jsem se naprosto zamilovala a Kanthaya beach. Kdyžtak souřadnice Zik Hone najdeš v článku czechtheworld.com/barma-mista/ :) Případně jsou všechny body v mapě.

0 Citovat

lenkaa78 napsal(a):

S jakou společností letíte?


Air China myslím.

0 Citovat

Ak letite koncom februara, tak sa mozno aj niekde stretneme :) Tiez to mame z BUD s Air China

0 Citovat

voughne napsal(a):

Ak letite koncom februara, tak sa mozno aj niekde stretneme :) Tiez to mame z BUD s Air China


Odlétáme 27.11 😏

0 Citovat

Pavli, skutr jsme si nepůjčili, protože jsme si nevšimli, že by vůbec bylo kde, ale to se mohlo za těch pár let změnit :) koukala jsem na ty stránky, co jsi tu uváděla, tak tam psali domluvit si ho na hotelu. My bydleli v Royal Rose nebo tak nějak a byli jsme rádi, že jsme se vůbec dokázali alespoň rukama nohama domluvit. Domlouvat s nimi skutr nás vůbec nenapadlo a možná by se to ani nepodařilo, čehož teď zpětně lituji :) Ty pláže v okolí by možná za to stály.

0 Citovat

pavlina.minibull napsal(a):


Odlétáme 27.11 😏

Po absolvovani tripu ta poprosim hodit sem nejake info z cesty a krajiny, vopred diky :)
0 Citovat

Ahoj, přidám se tady k rozjeté diskuzi...také se chystáme do Myanmaru koncem října na 14 dní.. máte někdo zkušenost s koupí a prodejem motorky tam? Díky

0 Citovat

Takových lidí nenajdeš moc ani v rámci celého světa, natož tady. Nákup motorky nebyl ještě nedávno pro cizince legální (před pár lety ani půjčení) a otázka je, jestli se to už změnilo. V Yangonu se na motorce jezdit nesmí a v Baganu nesmějí jezdit cizinci na jiné než elektrické, i když si jich možná nikdo nevšimne. Lepší je přiletět (a odletět) do Mandalay, kde existuje člověk, který cizincům motorky prodává, jinak jedině zkusit okolí Yangonu. Nechápu,  že toto chcete podstupovat kvůli tak krátkému času. Ani v zemích, kde je to běžné, si lidi obvykle nekupují motorky na 2 týdny.

https://www.lonelyplanet.com/tho...-motorbike

0 Citovat

Za 14 dní sotva stihnete základní okruh bez pláží a moře a opravdu bych raději peníze investovala do přeletů, aby jste toho stihli ze země co nejvíce, než kupovat motorku. To bych chápala na 3 měsíce.  Co budete dělat, když se Vám nepodaří ji narychlo poslední den, dva prodat?  Samozřejmě je to Vaše věc, ale podle mě zbytečný stres na ty dva týdny a opravdu bych raději peníze investovala do letadel a urychlení přesunu.

Každopádně si Barmu moc užijte.

0 Citovat

Díky za názory. Spíš nás zajímalo, zda s tím někdo nemáte zkušenost a zda to opravdu jde, ale předpokládáme, že spíše né no, už jen kvůli té krátké době :( Přítel takto cestoval po Vietnamu, tak proto se ptám. Plánujeme spíše cestovat po vnitrozemí, moře a pláže nemáme v plánu. Sbírám tedy zatím tipy na zajímavá místa...:) Díky.

0