Zdravím vsechny a předem děkuji těm, kteří budou ochotni poradit.S manželkou se chystáme začátkem listopadu na 7 dní do Los Angeles (neděle večer přílet, v pondělí po poledni odlet). V současné chvíli již máme určitou predstavu o tom, jak by výlet měl vypadat, ale moc bych ocenil, pokud byste byli ochotni přispět radou, nápadem a zkusenostmi.Nejdůležitější je bezpečí, doma čekají děti... Rádi bychom viděli pláže (Santa Monica, Venice ?), chodník slávy, nápis, určitě Universal studios... Prostě must see místa při první a možná i poslední návštěvě Los Angeles. A manželka trvá na tom, že chce vidět sekvoje. Tohle jsou asi zakladni podmínky.Jak byste s přihlédnutím k výše uvedeným podmínkám naložili s časem vy?Můj plan byl vyzvednout po příletu auto, přejet k ubytování... Vyhradit si tři dny na LA (malo?, moc?), dva dny i s přejezdem na Sequoia park. A zbytek? A co tipy na ubytování apod(urcite se chceme vyhnout stanovani a sdilenym pokojum).Mockrát děkuji za každý názor a nápad.Tomáš .

Las Angeles na 7 dní

Založil ve fóru Co vidět a navštívit

Zdravím vsechny a předem děkuji těm, kteří budou ochotni poradit.

S manželkou se chystáme začátkem listopadu na 7 dní do Los Angeles (neděle večer přílet, v pondělí po poledni odlet). V současné chvíli již máme určitou predstavu o tom, jak by výlet měl vypadat, ale moc bych ocenil, pokud byste byli ochotni přispět radou, nápadem a zkusenostmi.

Nejdůležitější je bezpečí, doma čekají děti... Rádi bychom viděli pláže (Santa Monica, Venice ?), chodník slávy, nápis, určitě Universal studios... Prostě must see místa při první a možná i poslední návštěvě Los Angeles. A manželka trvá na tom, že chce vidět sekvoje. Tohle jsou asi zakladni podmínky.

Jak byste s přihlédnutím k výše uvedeným podmínkám naložili s časem vy?

Můj plan byl vyzvednout po příletu auto, přejet k ubytování... Vyhradit si tři dny na LA (malo?, moc?), dva dny i s přejezdem na Sequoia park. A zbytek? A co tipy na ubytování apod(urcite se chceme vyhnout stanovani a sdilenym pokojum).

Mockrát děkuji za každý názor a nápad.

Tomáš



0

Jen doplnim, ze výlet by neměl být založen na nekonečných prejezdech, raději vidět méně, ale v klidu a užít si to. Což ovšem neznamená, že se bráním nápadům na výlety, odbočky apod.

Diky, Tomáš

0 Citovat

Na LA bych si vyhradil celý den po příletu a pak odtamtud vypadl. 

Za 6 dní zvládnete nejen Sequoia ale klidně i Grand Canyon nebo Zion NP. Auto vraťte ve Vegas (jednosměrný pronájem je mezi CA a NV obvykle bez příplatku) a do LA se dá přeletět za 30-40 US$.

Nebo dolů do San Diego

Nebo na sever podél pobřeží (musíte si ověřit aktuální průjezdnost) nahoru do San Francisca.


0 Citovat

Tak ty pláže v listopadu nevím, ale váš boj... Pokud jsou must see sekvoje, vzal bych to tam a zůstal  2-3 dny. Začátek listopadu tam bude parádní a hlavně klídek. Vzal bych to spodem přes Foothills, Moro rock s trailem, Giant Forest,  pak třeba přespat v Cedar Grove (což je možná nejhezčí část Sequoia/Kings Canyon), nějaký trail tam a pak zpátky  to vzít přes Grant Grove a dolů do LA.

Osobně bych omezil pobyt v LA na úkor sekvojí a hor okolo, ale každý jsme jiný:-) Pro klid duše bych vzal 4WD a řetězy, začátek listopad by měl být ještě ok, ale tedy nechtěl bych tam skončit bez zimní výbavy.

0 Citovat

Díky za informace, upřímně - dá se LA stihnout takhle rychle? Počítal jsem to tak, že jeden den studia, druhý den pláže a to kolem (na koupání to nebude, to je jasný, ale mrknout se tam chceme...) a třetí den řekněme hollywood sign, chodník slávy a podobné nesmysly... 

Ani jeden s manželkou nejsme žádní velcí turisté a všechny naše výlety po Evropě (samozřejmě vyjma dovolených s dětmi) byly městské záležitosti, možná proto jsem i trochu zaslepený ohledně možností a variant. 

Varianta s přeletem mne nenapadla, mrknu na to, díky!


btw: díky za reakce i přes ten šílený překlep v názvu...

0 Citovat

Pobřeží kolem LA je naprosto fádní, mnohem členitější a zajímavější je právě třeba v San Diegu nebo v oblasti Big Sur. 

Americká města jako LA jsou bezduché  shluky betonových krabic. Existuje sice pár výjimek mezi které LA rozhodně nepatří. Chodník a cedule Hollywood je tak na dvě hodiny, včetně přesunu, tři pokud si uděláte procházku po pláži.

0 Citovat

Tomas Kabourek napsal(a):

Díky za informace, upřímně - dá se LA stihnout takhle rychle?


3 dny ideal, pocitas spravne. Vic casu netreba. A to mam LA rad.

0 Citovat

Ahoj, všichni LA hanili, co tam budu dělat 3,5dne, že je to hnus, špína a bezdomovci atd., ale je to úplně v klidu a líbilo se nám. Přiletěli jsme po poledni,  v 15 vyzvedli auto, jeli se ubytovat a v 19 už seděli na baseballu v Dodgers stadium.

2. Den Universal studios, nevím, zda neběží akce další den zdarma, my jí měli, ale neměli čas, šli bychom znovu.

3. Den Venice beach, procházka plus kola na 2hod a dojeli jsme na Santa Monicu, na molo a zpět. Opalování a moře, klidně bychom zvládli i další den, byla to pohoda. Večer jsme chtěli na zapad slunce na Griffith observatory, ale stejný nápad mělo pár dalších lidí, takže už pod kopcem nepouštěli nahoru😁.

4. Den Beverly Hills a Rodeo s domem LV, chodník slávy, nápis a Griffith observatory, kde je pěkné museum, auto jsme nechali dole a vyšli nahoru. Kolem 18 jsme odjížděli.

Zklamání byl akorát chodník slávy, milion lidí a prostě obyčejná ulice s hvězdami na zemi...

Pokud chcete i nakupovat, tak připočti celý den, my to nechali do LV a při cestě z Yosemit do SF.

0 Citovat

Já jsem rychlocestovatel, což se mnohde nesetkává  s pochopením. V USA to ale jinak nejde, 350 - 550 km za den je naše norma. Nicméně přesto napíšu mojí představu o využití daného času.

 1. den pondělí  po příletu a přenocování.  Vidět pláž v Santa Monice a projít se po ní  určitě ano, koupání vyloučeno. Pak Rodeo Drive, co proslavila Pretty Woman a projít se po Holywood Blvd. Toto vše se dá v pohodě zvládnout za 1 den. 

2. den úterý  celý na Universal Studios, ale už s poodjetím večer  někam k Ventura, Santa Maria na přenocování. 

3. den středa  přejezd po pobřeží k San Franciscu. Spát někde v San José, Berkeley a pod. 

4. den čtvrtek  prohlídka SF, po ní večer za cca 2 hod dojet spát např. Modesto/Manteca/Stockton.

5. den pátek  M/M/S - Yosemite /Valley, Vernal, Glacier Point/ - Fresno

6. den sobota  Fresno - Sequoia NP /1 den bohatě stačí/ - Bakersfield

7. den neděle Bakersfiel - dojezd do LA, zbytek dne LA

8. den pondělí po poledni odlet

V každém případě doporučuji jet do Sequoia NP směrem od Fresna, ne obráceně. Jde o to, že je to táhlým stoupáním nahoru a ze S. serpentinami prudce dolů. Obráceně si to neumím představit, ten prožitek by nebyl tak hezký.

Počasí se asi nemusíte bát, SUV považuji za zbytečné. Byli jsme v Seq. v břesznu, na silnici zbytky sněhu a ledu a v pohodě jsme projeli Vanem.

S ubytováním v LA a SF je problém, bud nízká kvalita nebo vysoké cena. V LA jsme spali ve Valley Inn v Mission Hills, spokojenost. V SF ted mám rezervované na červen American Best v Berkeley, jiné hotely drahé.

Kdyby jste nechtěli jet do Yosemit /což by byla škoda, když už tam budete, nebo  vynechat pobřeží/, tak bych určitě zajel přes Death Valley do Las Vegas. 

Větu  Nejdůležitější je bezpečí, doma čekají děti,  vůbec nechápu. Pokud se nebojíte  létat a že vás někde přejede auto, tak z ničeho nemusíte mít strach. V USA jsem byl 17 x a nikdy jsem neměl pocit nějakého nebezpečí.

Kdyby jste chtěli s něčím poradit, tak mi napište na JSLIWKA@SEZNAM.CZ rád vám event. sestavím i trasu vč. las Vegas. Zkušenosti z našich cest mám sepsané a můžu to poslat mailem.

0 Citovat

wow, spousta informací a názorů. Navíc všechny věcné. Děkuju!


Ok, takže se mi začíná trochu rýsovat možný plán. Zatím přemýšlím následovně:

0. den ubytovaní na tři noci v okolí Venice beach (tudíž velmi rychlý přesun z LAX, měla / mohla by klapnout i veřejná doprava).

1. a 2. den LA toulky (veřejná doprava)

3. den Universal a přejezd směr Sequoia NP (dojet až do cíle? Visilia? Fresno? nebo přespat v Bakersfieldu?), samozřejmě již auto

4. a 5. den Sekvoje a pokračování na severozápad Čtvrtek a možná i část pátku sekvoje, následně přejezd o kousek dál. 

6. a 7. den San Francisco

návrat do LA letadlem, přespat a chystat se domů...


Vypadá to dle vás takhle rozumně?


Tomáš

0 Citovat

S verejnou dopravou v LA moc nepocitej. Spis uber nebo neco podobnyho.

Kolik ten navrat letadlem realne usetri casu? Dve hodiny? 


Edit: Ja bych to mozna uplne otocil. Priletet, jeste ten den pujcit auto a odjet smer na sequoie. LA nechat na vikend pred odletem.

0 Citovat

Jestli tazatel ve Státech nebyl, tak po 12-hodinovém letu, stěží odhadnutelné frontě na imigračním a na předání auta, tzn. vyjíždět 100% za tmy v neznámém prostředí si myslím není úplně dobrý nápad.


LA bez auta je za trest. Bohužel.

0 Citovat

Tazatel ve Státech skutečně nebyl (navíc nemá rád překvapení) a přesně kvůli té tmě, pravděpodobné únavě atd. mne napadla varianta Venice jako ubytování. Vím, jak jsem vypadal po příletu do JPN, NZ apod. 

Musím říct, že varianta nějak do itineráře dostat i SF mě docela láká, zvlášť když už jsem přistoupil na vaše rady, že v LA to na dlouho není... Zkusím ještě přemýšlet (možná třeba LA, SF a pak trip zpět do LA? nebo zkusit hned přeletět do SF a pak to vzít dolů a v LA končit?). 

A kvůli mé zvědavosti - co je na LA dopravě tak hrozné? Chápu vzdálenosti, je tam něco dalšího?


A přestože se opakuju, tak díky. Moc si cením všech rad a informací. 

Tomáš

0 Citovat

SF si určitě přidej a zajisti si ubytování jen na první noc a pak vždy jen na následující - budeš mít volnost, která tak nějak k Americe patří - zkus třeba řetězec motel6 - je to základní ubytování, ale má poměrně hustou síť.

0 Citovat

Za mě 3 dny na LA je až moc. Universal studios na jeden celý den budiž, ale Venice, Santa Monica, Hollywood boulevard a observatoř, to vše dáš v pohodě za den i s dojezdem do Bakersfieldu odpoledne. Na Venice ani nemá smysl trávit víc než pár desítek minut, pokud nemáš rád smrad a bezdomovce. Jinak LA v MHD je sice za trest, ale dá se. Počítej ale, že většinou tam budeš jedinej bílej a po setmění si nebudeš připadat moc bezpecne. Ani ta cena ve dvou lidech už nebude nic moc. Uber a Lyft tam jsou levnější než třeba v Praze a ušetří ti dost času. V MHD budeš většinou několikrát přestupovat. Jinak auto v LA je taky za trest, všude se platí za parkovné a navíc se budeš stresovat jestli ti ho někdo nevybere. Pro SF tohle platí dvojnásob, tam jsou vykradacky aut na denním pořádku včetně hlidanych garáží. 

0 Citovat

Díky za názory, zahrnu je do uvažování.

Tudíž poslední varianta, která mne napadá je:LA kombinace public transport a uber, přelet do SF, uber a public transport, půjčit auto a trip zpět do LA přes parky rovnou k odletu.

případně i na dny v LA půjčit auto.

Tomáš

0 Citovat

Auto je tam nutnost.

0 Citovat

Tomas Kabourek napsal(a):

Díky za názory, zahrnu je do uvažování.

Tudíž poslední varianta, která mne napadá je:LA kombinace public transport a uber, přelet do SF, uber a public transport, půjčit auto a trip zpět do LA přes parky rovnou k odletu.

případně i na dny v LA půjčit auto.

Tomáš

Pokud myslíš "půjčit auto v SF a vrátit v LA", připočítej si k tomu ještě one-way fee.

0 Citovat

Michal napsal(a):

Pokud myslíš "půjčit auto v SF a vrátit v LA", připočítej si k tomu ještě one-way fee.

V rámci Kalifornie se one way fee neúčtuje, takže v tom problém nebude. Nicméně některé skupiny aut nemusí být povolené pro one way rental. 

0 Citovat

Vôbec nerozumiem, prečo by v LA bolo auto nutnosť. Akurát bude mať všade problém s parkovaním. Len tak namátkovo top miesta v LA a ako sa k nim dostať verejnou dopravou:

1) Hollywood - perfektné spojenie červenou linkou priamo na walk of fame

2) Griffith observatory - červené metro na Vermont / Sunset a odtiaľ bus až pred observatórium. Bus stojí 0.50$

3) Santa Monica - Expo metro priamo na Santa Monica pier

4) Universal studios - metro priamo ku vchodu

5) Downtown LA - niekoľko liniek metra

6) Union station a "historické okolie" - metro

7) Ak chceš pobehať Beverly hills / Hollywood sign, na Groupone sú tours za pár dolárov

8) Na všetko ostatné poslúži Uber - za cenu denného prenájmu auta, benzínu a parkovania výjde minimálne 5 jázd denne

Tiež ma všetci strašili že metro je špinavé, samí bezdomovci, feťáci a neviem čo. Úprimne - nevidel som na ňom nič horšie ako na pražskom metre. 1 jazda za 1.75$, resp. 1 day pass stojí 7$, takže podľa mňa nie je o čom.

Ubytoval by som sa v DTLA, dá sa tam zohnať 4* hotel v akcii do 100$ za noc a odtiaľ je to všade blízko.

0 Citovat

Born2Win napsal(a):

Kolik ten navrat letadlem realne usetri casu? Dve hodiny? 

Reálně ušetříš času tolik, že namísto dřepění  v autě 6+ hodin můžeš celý den věnovat San Franciscu a do LA se vrátit večerním letem někdy mezi sedmou a devátou a být v pohodě před půlnocí v hotelu někde u letiště. Druhý den ráno se svézt na pláž na kafe a procházku a po obědě letět domů.


MHD je v LA je "socka". Krajní možnost jak se dostat z A do B. Bez auta jsi ve Státech občan 3. kategorie. A jako bílý budeš vypadat jako náramný exot.  V San Franciscu, které má mnohem kompaktnější centrum, je MHD naopak na docela slušné úrovni. Osvědčila se mi rezervace parkování předem, dvě ulice od Fisherman's Wharf přijet po deváté, odjet před čtvrtou odpoledne za 14 dolarů.


Většina standardních půjčoven jako Alamo, Dollar, Budget apod. si za jednosměrné pronájmy v rámci Kalifornie a mezi Kalifornii a Nevadou/Arizonou neúčtuje extra poplatek. Zejména pokud půjčujete před rentalcars nebo billiger-mietwagen. Alamo je obvykle  nejvstřícnější k all-inclusive balíčkům evropských brokerů jako je třeba billiger. 

Na pohyb mezi LA a SF vám ve dvou bohatě stačí auto nižší střední třídy jako Toyota Corolla,  Nissan Sentra nebo Hyundai Elantra. Sedan má výhodu, že do zavazadlového prostoru není na rozdíl od SUV vidět a láká potenciální zloděje o něco méně. A vzhledem k cenám benzínu v Kalifornii i úspornější motor přijde vhod.

0 Citovat

souhlasím, bez auta je to peklo.. jinak LA za mne nic moc, určitě vyjet i někam dál :) možná pomůže náš sepsaný cestopis...zkus mrknout, popřípadě klidně napiš, co budu vědět, klidně poradím :)

https://www.nebudvorvan.cz/2017/...dream.html

0 Citovat

Jak to tu čtu, tak ti moc nezávidím😁 asi jsme každý byli v jiném LA...

Jinak jsem měl půjčený Buick Encore (Opel Mokka) s platem v kufru a spotřeba 7,5l.. v LA bude trochu větší... půjčené v LA a vráceno v SF bez poplatku od Thrifty.

Parkování jsem hledal přes parkopedii, která ukazuje i ulice dle dne s cenou. V SF v neděli je skoro všude gratis na ulici 10 min chuze od Pierů, jinak třeba na Jakson street garáže od 7 do 19 za 10$...

Pokud v LA městská, tak se ubytuj par minut chůze od metra, bus jede déle jak auto a rozumné parkování někde u metra je skoro nereálné...

0 Citovat

Za předpokladu, že bych chtěl auto půjčovat i vrace v LA, tak bych ho půjčil hned na letišti na celý pobyt a rovnou někde popojel (ty řádově 2hod v autě dáte, adrenalin pomůže). Na americký provoz si zvyknete na méně zaplněné dálnici mimo špičku a ušetříte nějaký čas kolem půjčení auta později (jet do půjčovny...). A je lepší před odletem zpět nemít dlouhý úsek cesty kde se něco může pokazit příp. se znova ubytovávat ve městě kde už jste byli...

Ono je obecně lepší zkusit koupit letenky s jiným návratem, zvláště při tak krátké cestě to ušetří klidně den času. 

0 Citovat

Marek napsal(a):

Pokud v LA městská, tak se ubytuj par minut chůze od metra, bus jede déle jak auto a rozumné parkování někde u metra je skoro nereálné...

Union station parking garage, $8 za deň.

A neviem kedy ste naposledy v LA boli, ale nie, v metre si naozaj ako bieli nebudete pripadať ako exoti. Používa ho čím ďalej tým viac, úplne normálnych ľudí, v DTLA veľmi často aj biznismenov v oblekoch. 

Akože pre mňa za mňa sa skúste dostať kľudne až priamo na Griffith observatory autom. Že je to náramná sranda, keď vás 4km od cieľa otočia, že všetko parkovanie vyššie je už obsadené, možno pochopíte prečo som to písal ;)

0