Za měsíc letím na Kypr. Využil jsem nabídku Turkish Airlines a Pegasus a letím na letiště Ercan. Ubytování mám však v Nikosii na "řecké" straně. Jak je to s přechodem mezi tureckou a řeckou částí Nikosie? Je to po celých 24 hodin? Musím na hranicích přestoupit pěšky? Byl tam někdo, kdo by mohl dát radu? .

Cesta po Kypru

Založil(a) ve fóru Tipy na ubytování

17 reakcí

Za měsíc letím na Kypr. Využil jsem nabídku Turkish Airlines a Pegasus a letím na letiště Ercan. Ubytování mám však v Nikosii na "řecké" straně. Jak je to s přechodem mezi tureckou a řeckou částí Nikosie? Je to po celých 24 hodin? Musím na hranicích přestoupit pěšky? Byl tam někdo, kdo by mohl dát radu?

0

Ahoj, byli jsme tam minulý rok. Procestovali jsme celý ostrov. Akorát jsme přiletěli na druhou, řeckou stranu Kypru do Paphosu. Autem jsme přejížděli z řecké do turecké části bez problémů, dostali jsme " víza"- čtvrtku papíru do pasu ručně popsanou a museli jsme přikoupit připojištění pro auto na tři dny 20 EUR a každý den jsme pendlovali tam a zpět. V Nikosii jsme u přechodu pro pěší byli, ale nejsem si jistá, že vůbec můžeš z turecké části přejet nebo přejít do řecké. Dle našich informací se kontroluje, z které části ses na ostrov dostal.. Ale dej vědět , jestli tě pustili. Ale v turecké části jsou hezké památky, Sv. Hilarion, kláštěr Bellapais, Salamis, Famagusta, Kyrenie - NIKosie oproti tomu nic moc.. jo a najdeš a krásné opuštěné pláže na poloostrově Karpasia a můžeš vidět i divokého osla.

0 Citovat

Nějaké informace najdeš třeba na Wikitravel.org tady a tady.

Na stránkách ministerstva zahraničí píšou, že „Vstup na území Kypru přes letiště a přístavy na území nekontrolovaném vládou Kyperské republiky (tj. území tzv.“Severokyperské turecké republiky“) je považován za nelegální.“

0 Citovat

Byli jsme letos v červnu, letěli na Ercan, procestovali celý sever a na jih přešli pouze v Nicosii přechodem pro pěší. Šlo to, protože jsme si nenechali dát víza do pasu, ale požádali jsme celníky, aby nám je vystavili na speciální papír (ten jsme při přechodu hranic neukazovali:-)). Neměli s tím žádný problém. Autem z půjčovny ze severu na jih nemůžeš, nenašla jsem výjimku. Opačně to u některých jde (pokud by byl zájem, mohla bych svoje poznámky ještě prohledat)- z jihu na sever ano, avšak v tom případě bych se soukromě připojistila na plné pojištění u některé z komerčních pojišťoven. Osobně si myslím, že sever je velmi zajímavý, ubytování v cenách mnohem lepších než na jihu, určitě bych být Vámi raději zůstala rovnou na severu a nekomplikovala si život hraničními kontrolami (můžete však mít pro základnu na jihu důvody, které neznám) smiley Pěknou dovolenou.

0 Citovat

Mandarinko, díky za info, každopádně to bude asi dobrodružství. Bavil jsem se s jednou Kypřankou a ta tvrdí, že by to problém být neměl, ale nikdy přes přechod nešla. A ubytování na severu taky nic moc... na netu se moc nenabízí. Každopádně po cestě poreferuju.

0 Citovat

S ubytováním nesouhlasím, vše jsem hledala přes net a měla jsem velkou spoustu nabídek za skvělé ceny. Nakonec jsme se "rozšoupli" a pronajali si celou vilu s vlastním bazénem za cenu apartmánu v Chorvatsku smiley
Pokud bys potřeboval poradit nebo pomoci, tak mi pošli mail, udělám, co budu moci.

0 Citovat

Každopádně je důležité nenechat si dát to vízum do pasu. Na hranicích byl šrumec- hodně lidí, ale žádné problémy nikomu nedělali a šlo to vcelku plynule. Pokud vím, tak jsou citliví na převážení většího než povoleného množství alkoholu, cigaret a peněz, ale to nebyl náš případ, takže jsem ani nezjišťovala detaily.

0 Citovat

Díky moc

0 Citovat

Zdravim! nevite nekdo jak je to s prechodem hranic na kypru s autem z pujcovny? chci jet pujcenym autem z kyperske casti do turecke a zpet. pry je na to potreba nejake specialni povoleni...

0 Citovat

Jen málokterá půjčovna na jihu to umožňuje. Pokud přejedeš, musíš na hranicích zaplatit povinné ručení a neplatí ti pojištění, takže pokud se něco stane, jdou veškeré náklady za tebou. Je lepší nechat se na sever převézt nebo tam přejít pěšky a půjčit si auto tam. Půjčení (i se zero excess) není drahé. Měli jsme zjištěno, že např. tato půjčovna na jihu to umožňuje: http://www.cyprus-car.com/, ale nakonec jsme to nevyužili a půjčili si až na severu.

0 Citovat

Diky za rychlou odpoved smiley Nemate nahodou jeste tip na nejake pekne ubytovani se kterym jste byli spokojeni?

0 Citovat

Na jihu nebo na severu?

0 Citovat

Oboji, chceme ho projet cely. mate i tipy na mista, ktera musime videt?

0 Citovat

ja som sever navstivil minuly rok v marci s kamosmi na par dni. pozicali sme si auto, vyzdvihnutie na Ercane bez problemov, aj vratenie. Doprava z letiska co sme vtedy pozerali boli bud taxiky, alebo nejaka MHD co chodila raz za 2 hodiny. Za zakladnu sme si zvolili Kyreniu a odtial chodili na jednodnove tripy autom. Karpaz je super, aj posledna plaz Golden Beach. Cele to tam bolo dost opustene v marci. Takisto je dobra aj Famagusta a zaujimavy je aj severozapadny cip - Cape Cormakitis. Mne sa pacila aj Kyrenia, taky pohodovy pristav. Na zapade je este zaujimava Caretta beach. Za 4-5 dni sme maly pobehany skoro cely sever. Auto sme brali cez economycarhire.com a nakoniec z toho bol miestny Pacific rental a Hyundai Matrix s automatom co bolo celkom vyhoda pri lavostrannom riadeni. Juh sme navstivili len vramci Nikozie, zaparkovali sme pobliz hranice a presli pesi cez hranicu ale sme sa aj rychlo vratili, sever je lepsi, juh uz bola cista EU smiley

0 Citovat

Souhlasím s Tonic. Na severu ještě ty tři hrady- Buffavento a spol.a na východním pobřeží je celkem bizardní navštívit Blue House- http://www.whatson-northcyprus.com/inte ... i_kosk.htm, nacházející se ve vojenském prostoru (ale je to fakt zajímavé). Na jihu jsme bydleli v hotelu (vyhráno přes e-bay, takže v tom ti neporadím smiley ) u města Paphos. Nad ním je pěkný, v podstatě neobydlený poloostrov Akamas a mrkněte se také na pohoří Troodos. Jihovýchodní část jihu je dost komerční. Ve vesnici Kormakitis na severu žijí Maronité a v místní hospodě(je tam jen jedna naproti kostelu) vám udělají to nejlepší kleftico, vážně smiley Na severu jsme bydleli ve vile s bazénem pronajaté od Angličanů, kteří tam vlastní spostu nemovitostí. Domlouvala jsem to dlouho dopředu a cena velmi příznivá. Auto jsme měli taky od Pacific, mají skvělé recenze, i my jsme byli spokojení a zase platí, čím dříve objednáš, tím na lepší cenu se dostaneš. Bohužel sever je v obrovském developerském boomu, což je nejvíce patrné od Kyrenie na obě strany. Čím blíže Karpazu a Kormakitis, tak je to lepší, ale stejně, krásný a zajímavý sever se mění rychlostí blesku k horšímu. Kuchyně na jihu je samozřejmě více řecká, sever je nesmírně pohostinný- to jsme si fakt užívali smiley Tak snad si z toho nesouvislého povídání něco vybereš a užijte si to taky.

0 Citovat

S dovolením oživím tohle téma, nechci zakládat nové.

Zkoušel někdo se podívat na letiště Nikósie? Ne že bych byl vyloženě urbexer, ale docela rád bych se tam podíval. Zajímá mě, jestli je to hodně hlídaný nebo jestli je jim to egal, jestli se tam dá dojet autem a tak. Díky.

0 Citovat

no co som zistoval, len na nejake povolenie cez OSN
https://unficyp.unmissions.org/b...ne-permits

0 Citovat

Díky! Budu drsoň a vyzkouším to. Maximálně mě pošlou do análu.

0
17 reakcí