Asi jsem se úplně zbláznila, když jsme se s manželem rozhodli vydat na vlastní pěst až do těchto míst, si teď říkám :-D ... moc nacestováno po světě nemáme a až takhle daleko jsme nikdy sami nebyli,na vlastní pěst jsme navštívili pár evropských měst a projeli Israel, takže to bude pro nás velká výzva. Angličtina je na bodu mrazu, portugalsky umíme pár slov. Plán je takový, že přiletíme do Salvadoru de Bahia, kde máme být týden, pak přeletíme do Ria, kde máme taky týden. V Riu bude zrovna karneval, takže tam nemám obavu, že bysme neměli, co dělat, určitě chceme vidět, to co každej v Riu zná z fotek. Takže vás bych tu chtěla poprosit o nějaké speciální typy, asi hlavně v tom Salvadoru, jestli je třeba něco zajímavýho na jednodenní výlet. Celkově to chceme pojmout trochu klidněji, třeba dopoledne něco okouknout a pak relaxovat u vody. Protože naše poslední cesty vypadají vždy tak, že padáme po půlnoci utahaní do postele, abysme ráno byli na snídani první a hned někam vypadli, pak přijedem z prodlouženýho víkendu nevyspalí, utahaní, jen s dobrým pocitem, že jsme toho stihli tolik :-D . Původně jsem tam chtěla nacpat ještě ty vodopády, ale přelety sou docela drahý a pak chcem přece jen trochu klidu, takže tam mě, prosím, neposílejte, i když věřím, že je to tam super :-) Děkuji.  .

Brazilie - Salvador de Bahia a Rio de Janeiro - zkušenosti

Založila ve fóru Co vidět a navštívit

15 reakcí

Asi jsem se úplně zbláznila, když jsme se s manželem rozhodli vydat na vlastní pěst až do těchto míst, si teď říkám :-D ... moc nacestováno po světě nemáme a až takhle daleko jsme nikdy sami nebyli,na vlastní pěst jsme navštívili pár evropských měst a projeli Israel, takže to bude pro nás velká výzva. Angličtina je na bodu mrazu, portugalsky umíme pár slov.

Plán je takový, že přiletíme do Salvadoru de Bahia, kde máme být týden, pak přeletíme do Ria, kde máme taky týden. V Riu bude zrovna karneval, takže tam nemám obavu, že bysme neměli, co dělat, určitě chceme vidět, to co každej v Riu zná z fotek. Takže vás bych tu chtěla poprosit o nějaké speciální typy, asi hlavně v tom Salvadoru, jestli je třeba něco zajímavýho na jednodenní výlet. Celkově to chceme pojmout trochu klidněji, třeba dopoledne něco okouknout a pak relaxovat u vody. Protože naše poslední cesty vypadají vždy tak, že padáme po půlnoci utahaní do postele, abysme ráno byli na snídani první a hned někam vypadli, pak přijedem z prodlouženýho víkendu nevyspalí, utahaní, jen s dobrým pocitem, že jsme toho stihli tolik :-D .

Původně jsem tam chtěla nacpat ještě ty vodopády, ale přelety sou docela drahý a pak chcem přece jen trochu klidu, takže tam mě, prosím, neposílejte, i když věřím, že je to tam super :-)

Děkuji.


0

V Salvadoru a okolí je rozhodně mnoho možností, co dělat. A hlavně je tam lepší a větší Carnaval než v Riu. A to ve třech okruzích (Barra-Ondina, Avenida-Campo Grande, Pelourinho). Však sami uvidíte, jak je město v průběhu carnavalu paralyzováno. Pokud nechcete být zrovna uprostřed multidão (v bloco nebo camarote), tak klidnější je historické Pelourinho, čtvrť Bonfim nebo pláže na ostrově Itaparica. Za vidění jistě stojí i Farol da Barra, Dique Tororó, Elevador Lacerda, Mercado Modelo. V okolí je skvělé severní i jižní pobřeží, ve vnitrozemí Recôncavo s koloniálními městy Santo Amaro de Purificação nebo Cachoeira. Etc., etc. 👍🏽

0 Citovat

Stáhni si do mobilu překladač google a portugalštinu a nauč se výslovnost (případně to přečte mobil). To by mělo stačit. Po 18,30 bude tma, tak není důvod chodit spát pozdě. Bezpečnost večer v brazilských městech stejně není nejlepší, i když já jsem tam za tmy chodil.

Nevím, co chcete dělat týden v Salvadoru, pokud není vaším cílem jen městská turistika a ležení na plážích (pokud tedy chcete spát celou dobu jen v Salvadoru). Je tam krásné historické centrum a pláže jsou pěkné, ale já jsem se na nich nekoupal. Asi žádné jiné pláže na světě nejsou tak nechvalně proslulé krádežemi (nebo jsem nezaznamenal, že by to jinde byl takový problém). Jsou tam i nebezpečné proudy a špinavá voda: https://salvadorguidebook.com/go...-salvador/

Navíc je tam v posledních měsících na celém pobřeží znečištění ropou záhadného původu: https://en.wikipedia.org/wiki/20..._oil_spill

Nevím, jestli se aktuálně dá někde koupat, ale bude to problém na dlouho. Na pláži ležet můžete, ale počítej, že slunce bude v poledne zrovna v nadhlavníku, takže dost pálí.

Já jel busem asi 90 km na sever do Imbassaí (od busu je třeba k pláži dojít asi 2 km), kde řeka vytváří jezero barvy čaje oddělené od oceánu krásnou pláží. Pokud větší vlny nenahnaly ropu i do toho jezera, dalo by se v něm pěkně koupat (při mé návštěvě v únoru 2013 mělo 32°C). O něco jižněji je známé turistické městečko Praia do Forte, kde byla jen úzká pláž (asi byl zrovna příliv) a moc dlouho jsem se tam nezdržel.

Pokud vás zajímá příroda, doporučuju jet 6,5 h. (415 km) busem do Lençóis (jezdí denní i noční). Tam si zaplaťte celodenní výlet do NP Chapada Diamantina sdíleným autem či minivanem (podle počtu lidí, řidič je zároveň průvodce). Kopíruju mé poznámky z toho výletu: kde jsou mensi piskovcove stolove hory, ktere tvori jakoby alej, jeskyne s krapniky vcetne aragonitovych kvetu, kde je 27,5 st.C a voda ma 24, se snorchlem jsem plaval 170 m tam a zpet v jedne z nich (ta je ale bez krapniku), koupani pod vodopadem ve 24,5 st.C. Dál jsem měl: vylet po stolove hore na 2. nejvyssi vodopad Brazilie Cachoeira da Fumaca, kde se clovek na previsu bez zabradli diva 400 m kolmo dolu. Tento druhý výlet už bez průvodce s přespáním v kempu na úpatí této hory, ale jistě by šlo zařídit dopravu, aby to byl 1-denní výlet z Lençóis. Nějaké fotky přikládám nebo jsou třeba tady: https://diamantinahike.wordpress...day-trips/

@Jakub Langer: Oni v době karnevalu v Salvadoru už asi nebudou. Nevím, jestli je tam lepší karneval (nebyl jsem ani na jednom), ale četl jsem, že je jiný, třeba s bubeníky. Kdyby někdo očekával barevně a zářivě lehce oděné sexy tanečnice a tanečníky, jak je to známé v Riu, mohl by být nepříjemně překvapený třeba průvody hlučně bubnujících černochů.


cimg7429.jpg
cimg7650.jpg

0 Citovat

Chapadu Diamatinhu urcite dat, bus pohodlny a klasicky vymrzly, na ceste zpet jsme meli sekeru 3 hodiny, takze bych si nejaky pripoj navazujici na tento spoj neplanoval. lital i nejaky prskolet mezi salvadorem a chapadou, cena byla spis vyssi, nemuzu referovat. z chapady cca 4 hodinovy autotrip na poco azul je casove narocny, ale koupacka v pruzracnem jezirku byla dechberouci. Lencois malebne mestecko.

0 Citovat

Chapada Diamantina se svymi stolovymi horami je opravdu uchvatne misto a jeji navsteva jiste zabere nekolik dni. A cesta ze Salvadoru tam a zpet vyjde na vice nez 12 hodin. Tedy bud se vydate na turu prirodou nebo budete preferovat pobrezi Bahie. Severni moc neznam, ale navsteva toho jizniho byla okouzlujici. At uz proflaknute a drahe Morro de São Paulo nebo plaze okolo Itacaré (zejmena Jeribucaçu, Engenhoca, Havaizinho). Take kousek severne od Salvadoru u Praia da Forte je Projeto Tamar, kde chovaji obrovske zelvy.  

Co se tyce te zminene olejove skvrny, tak to samozrejme neni prijemne. Prvni zpravy o tom v Bahii jsem nasel od rijna do ted. Kazdopadne to priroda pomalu ale jiste stejne vycisti. Takze verim, ze do unora uz by to snad melo byt v norme. Alespon si to chudsi brazilsky Severovychod castecne zavisly na turismu zaslouzi.

Jeste k tomu k carnavalu, v Salvadoru bude v roce 2020 hlavni fest ve dnech 20. – 25. unora, ale samozrejme ruzne carnavalove aktivity jsou tam i tyden dva pred tim. Zhruba bych si dovolil poznamenat, ze carnaval v Salvadoru je sice pro kazdeho, ale na sve si prijde hlavne tancujici a libajici se mladez, a to at uz ve skupine (bloco) na ulici nebo v ruznych VIP lozich (camarote) nebo na tribune (arquibancada). Mestem v tu dobu projizdeji desitky hudebne ozvucenych kamionu (trios eletricos), vzdy se znamou hvezdou nebo hudebni skupinou nahore.

Co se tyce zminovanych bubnujicich cernochu, ti tam take jsou v bloco Olodum, ovsem i cernosky v bloco Ilê Aiyê. Oproti tomu je mi carnaval v Riu pripada o dost klidnejsi, at uz pestre defile na Sambodromu (ktere ale cizince vetsinou bavi tak nez projdou dve skoly a ne celou noc) nebo par blocu ve meste (na plazi Copacabana, Ipanema, atd.), ale moc me nezaujaly.

Proste Salvador je o lidech, o afro-brazilske kulture, tradicich, ritaulech, sakralnim umeni, atd. Naproti tomu pobrezi s atlantickym pralesem nebo narodni parky ve vnitrozemi jsou spise pro zajemce o outdoorove aktivity.

Kazdopadne se dobre rozhodnete. Boa Sorte!


0 Citovat

Já doufám, že už pláže budou v rámci možností, čistý...co jsem četla, tak ta ropná skvrna by měla být hlavně od Ria dolů na jih.

Ještě jsem nehledala, kdy je v Salvadoru karneval, ale podle cen ubytka bych řekla, že před 14.2. nebo až pak po 21. a to už tam nebudem, protože v době, kdy tam máme být, tak sou ceny v pohodě, v Riu v době hlavního karnevalu, je to sakra na cenách znát.

0 Citovat

Hlavní pláže budou čisté, ale voda asi úplně ne. Ta ropná skvrna znečistila severovýchodní pobřeží a pak se posunovala dál na jih včetně státu Rio de Janeiro. Tady je v mapce vyznačený stav začátkem listopadu a na dalším odkazu fotky ze státu Bahia včetně Salvadoru:

https://www.bbc.com/news/world-l...a-50268527

https://correspondent.afp.com/bl...ide-brazil

I když do konce listopadu prý uklidili 4500 tun, stejně tam většina ropy zůstane, protože to jednak nejde úplně vyčistit (třeba někde z mangrovů a ropa plave pod hladinou) a jednak Bolsonaro na to celkem kašle (podobně jako na jiné ekologické problémy a zvlášť ve státech, kde ho moc nevolili). Viz "Outside a few of the major cities—or the top tourist destinations—most of the oil will never be picked up. There is simply no cleanup plan for it." z tohoto článku, kde je problém rozebíraný podrobněji: https://www.sierraclub.org/sierr...-s-beaches

Datum karnevalu je stejný jako v Riu: https://www.salvadordabahia.com/...rself/

0 Citovat

Byl, prosím, někdo přímo na Sambodromu na karnevalu? Uvažuju o koupi lístků dopředu nebo to mám nechat až na místě? Samozřejmě ty nejlepší a nejdražší už sou vyprodány, ale tak ty bych stejně nekupovala, stačí mi průměr.  Ráda bych nějaký osobní doporučení.


Pak ještě k bezpečnosti? Máme v plánu přesuny metrem či místními busy, nosit sebou batoh. Peníze a karty si schovat kam?  Fakt je to takový drama, že si je mám nacpat do podprsenky?  Krade si na na hotelových pokojích nebo tam si to nikdo nedovolí? Budeme mít tablet. Do Salvadoru přiletíme večer kolem 22hod. a chtěli jsme se na hotel dopravit busem a metrem, je to v pohodě nebo máme raději vzít taxíka takhle večer? Mají taxametry nebo se domluvit dopředu na částce?

Starej tlačítkovej telefon Nokia mi tam půjde v síti? Předpokládám, že snad jo, když v Panamě nebyl problém.

0 Citovat

Na Sambodromu v Riu 5x, v Sao Paulu 1x. Listky na blizsi tribuny jsou v predprodeji povetsinou predrazene. Pred lety jsme si je za zlomek ceny kupovali primo pred vstupem do Sambodromu. Prekupniku jsou tam mraky. Ve dne je to autobusem i metrem se zavazadly v pohode hlavne v Zona Sul. Jinak i ve dne, natoz v noci to neni moc bezpecny v primestkych vlacich, ktere vedou daleko po Zona Norte. Pokud chces mit jistotu, tak vazne doklady do spodniho pradla. Existuje i miniplocha ledvinka, ta se osvedcila. V Brazilii nas na hotelu neokradli, co si vzpominam.

No vyborne, tak uz nam v Salvadoru protahli metro az na letiste. Bohuzel jsem jej az na letiste jeste nevyzkousel a take do Salvadoru priletel  denni dobu. Asi bych do pulnoci vzal to nove metro (vzdalenost asi 25 km) a pote od metra k vasemu hotelu taxi v pripade, ze vas hotel nebude hned pred stanici metra. I ve dne je zasada pohybovat se radeji bezpecne po frekventovanych ulicich nez po  osamelych ulickach (napr.  jit ze Cidade Alta do Cidade Baixa pesky je rizikovejsi nez jizda vytahem Elevador Lacerda, atd.).

0 Citovat

Nemá někdo tip, v jaké směnárně v ČR sehnat brazilské reály? Zatím jsem nebyla nikde úspěšná :-(


Předpokládám, že naše platební karty tam fungují bez problémů?


Přesto bych raději nějakou hotovost do začátku měla u sebe, třeba na taxíka...
0 Citovat

Na letisku zvyčajne bývajú zmenárne a bankomaty...

0 Citovat

Na letisti vyberete Realy z bankomatu a hotovo...

0 Citovat

Ahoj Aluško, podelis se s nami o zkusenosti, jak to nakonec dopadlo s onou ropnou skvrnou v Severovychodni Brazilii (hlavne v Salvadoru) letos v unoru?! Dalo se koupat nebo ?

0 Citovat

Podělím ráda :-) Bylo to úplně v pohodě, nikde nic. Na městských plážích  Salvadoru bylo voda ukázková, čistá, možná až moc dost teplá, vlny akorát.  Pár dnů jsme se koupali pak v oblasti Itapula a tam bylo celkem dost řas, ale samozřejmě se daly najít místa bez nich a nebo ten pás řas prostě přeplavat a bylo to dobrý.


V Riu na Copacabaně  i Ipanemě taky žádný znečištění, ale celej tejden byly červený vlajky, vlny že se tam vlízt nedalo, ani kdyby člověk hodně chtěl. Voda na můj vkus hooodně studená, já tam ani nevlezla :-(


Super bylo koupání na malé plážičce (Praia Vermelha viz. poslední foto) pod Cukrovou homolí, jak je to v zálivu, tak vlny žádný a ani ta voda se mi nezdála tak studená :-) mínusem bylo hodně lidí.


Snad se brzo dokopu, abych napsala cestopis.


sam-8053.jpg
sam-7949.jpg
sam-7992.jpg
sam-8355.jpg
sam-8539.jpg

0 Citovat

Tak to jistě samozřejmě po těch předchozích zvěstech rádi slyšíme. Fotky vypadají báječně a Brazílie stále zůstává svou a občas dohání k nostalgii (saudade), třeba právě během odpoledne v Itapuã ... 🏖

https://youtu.be/CLOqNeCps20

0 Citovat

Brazílie je prostě jiná :-), úplně mě ta písnička vrací zpátky, i když jí vůbec, kromě pár slov, nerozumím :-D

0
15 reakcí