Zdarec, nějak tu nevidím (nemohu najít, nevím jak hledat v diskuzi...) informace ohledně Ekvádoru a Galapág. Ty relativně stručné info na stránkách CL jsem našel, myslím žádný cestopis, žádná diskuze. Včera jsem nevydržel a koupil v akci letenky z Madridu v C s KLM do Quita v listopadu na 3 týdny. A teď začínáme špekulovat co tam. Můj klasický model, první letenky (bez možnosti storna) a na ně naroubovat program. Ale k věci. Kdo jste byli na Galapágách, stojí to za to? Myslím dechberoucí přírodní krásy, nejsem lovec záběrů různých zvířátek a květin. Že je do dražší ve srovnání s pevninským Equadorem je mi šumák, ale nechci být dalším přiblbým turistou co bude z lodi na břehu Galapág na automat. režim či mobil fotit nějakého ptáka, jehož jméno vydrží v paměti 5 či 7 minut. Platit X peněz za kajutu na lodi a obrážet ostrovy a vzdychat nad bodiverzitou fauny a flory. Máte někdo nějaký itinerář, byť jen nástřel?  .

Ekvádor, Galapágy

Založil ve fóru Co vidět a navštívit

16 reakcí

Zdarec, nějak tu nevidím (nemohu najít, nevím jak hledat v diskuzi...) informace ohledně Ekvádoru a Galapág. Ty relativně stručné info na stránkách CL jsem našel, myslím žádný cestopis, žádná diskuze. Včera jsem nevydržel a koupil v akci letenky z Madridu v C s KLM do Quita v listopadu na 3 týdny. A teď začínáme špekulovat co tam. Můj klasický model, první letenky (bez možnosti storna) a na ně naroubovat program.

Ale k věci. Kdo jste byli na Galapágách, stojí to za to? Myslím dechberoucí přírodní krásy, nejsem lovec záběrů různých zvířátek a květin. Že je do dražší ve srovnání s pevninským Equadorem je mi šumák, ale nechci být dalším přiblbým turistou co bude z lodi na břehu Galapág na automat. režim či mobil fotit nějakého ptáka, jehož jméno vydrží v paměti 5 či 7 minut. Platit X peněz za kajutu na lodi a obrážet ostrovy a vzdychat nad bodiverzitou fauny a flory. Máte někdo nějaký itinerář, byť jen nástřel?

0

O Galapágách jsem kdysi uvažoval - pojmout to jako land based trip, protože já nevydržím ani půldenní organizovanej výlet, takže na lodi bych se po pár dnech asi zbláznil... Ono "neorganizovaně" se tam zase tolik pohybovat nedá, což pro mně byl důvod, v kombinaci se vzdáleností, proč jsem do toho nakonec nešel.


Nicméně, tehdy jsem natrefil na poměrně informativní téma na TA, kde jsou různý možnosti poměrně hezky popsaný:

https://www.tripadvisor.co.za/Sh...lands.html

0 Citovat

Bola tam sestra a podla toho co hovorila, to stoji za to. Kazdopadne Galapagy su prave o faune, rozdiel oproti kontinetu je, ze tie zvierata sa neboja cloveka, takze vobec nie su plache, takze mozes ist do ich bezprostrednej blizkosti, preto je odtial tolko uzasnych zaberov. Ked ta ale zvieratka nezaujimaju, tak Galapagy IMHO nie su pre teba.

0 Citovat

děkuji pěkně, zatím mě vaše postřehy vychází na NE Galápágy. Určitě land based trip, kdyby něco. Tu loď obrážející ostrovy jsem uvedl jako odstrašující příklad. A fotím na mobil,povětšinou v automatickém režimu. Zrcadlovku s objektivy už mnoho let netahám. Galapágy jsou asi rájem pro "wildlife" fotografy,což nejsem. Tato cestovatelská kolonka (Galapágy) může zůstat,a asi zůstane, nezaškrtnutá. Jinak ten kořeň na TA se s tím velice pěkně vyhrál, díky za link.

0 Citovat

Byl jsem vloni v únoru - 4 noci Santa Cruz a 2 noci ostrov Isabela. Galapágy jsou opravdu hlavně o zvířatech -takže pokud Tě absolutně neberou, vyhodnotil bych to jako NE. Já taky nejsem nějaký sečtělý ornitolog a do zoo moc nechodím, ale leguáni na každém kroku, gigantické želvy  a lvouni vyvalující se v přístavu na molu a na lavičkách mě dostali. Isabela má i pěkné pláže, ale o válení na pláži tam skutečně nejde. Cena land base pobytu se bude hlavně vyvíjet od rozhodnutí, jestli platit organizované jednodenní výlety na malé ostrovy, kam se jinak než s cestovkou turista nedostane (cca 200 USD/os/1/2 denní výlet; na webu cestovek s předstihem o něco víc, na místě lze i níže 170-180 USD). Ubytování se dá sehnat na Santa Cruz i Isabele cenově dostupné a na jídle se taky tolik neutratí (vynechat vyhipované cafés na Avenida Charles Darwin v Puerto Ayora). Dráž než v Ekvádoru tam sice skutečně je, ale zase to není Karibik, nebo Skandinávie. Rozhodně bych to kombinoval s pevninským Ekvádorem..

0 Citovat

Tu mas nieco z minuleho roka, bola tam kamoska, jej sa lubilo moc

https://bit.ly/37QpKX3

0 Citovat

Galapágy už máš dostatečně zodpovězené. Já tam nebyl, i když o land based jsem uvažoval. O Ekvádoru (mimo Galapágy) se tu asi nikdy nediskutovalo, protože tam kupodivu moc lidí nejezdí a málokde (kromě sopek Cotopaxi a Chimborazo) je vidět více turistů. Lidi znalí Jižní Ameriky včetně mě ho často považují za jednu z nejoblíbenějších zemí Jižní Ameriky (já hned po Chile, ale další země nejsou o moc pozadu). Na Ekvádor jsem si dal 2 měsíce a akorát mi to vyšlo na pohodový průjezd křížem krážem po nejhezčích a nejzajímavějších místech (mimo Amazonie dál od hor, tam jsem byl před tím v Peru). Při optimalizaci přejezdů, snaze o využití dne od rána do pozdního odpoledne a vynechání výstupu na Cotopaxi včetně čekání na lepší počasí a vynechání některých trochu méně zajímavých míst by se to hlavní dalo stihnout asi za měsíc. Dal jsem teď na web své staré fotky s popisky, tak si můžeš vybrat, která místa se ti líbí nejvíc, a vytvořit si itinerář. Popisky jsou jen u některých fotek, ale většinou platí to samé až do dalšího místopisného popisku (kromě některých fotek na přejezdech).

https://www.zonerama.com/liborst...um/5925151

https://www.zonerama.com/liborst...um/5925216

Kopírovat něčí itinerář ani nemá smysl, protože jsou snad desítky variant, jak projet zemi. Pro inspiraci se můžeš podívat sem: https://www.dojizniameriky.cz/za...za-18-dni/

Silnice jsou v Ekvádoru kvalitní (v horách mnoho zatáček), busy průměrné. Kdybys chtěl co nejvíc omezit přejezdy, ten itinerář by bez Lago Agrio (a místo něj okolí města Puyo, pokud by stačil jen krátký výlet do Amazonského pralesa na jeho okraji, když zas tolik nepotřebuješ vidět zvířátka a květiny) zajišťoval co nejméně přejezdů na to úplně nejhezčí v Ekvádoru.

0 Citovat

@Libor_S: kudos, to jsi teda prokouřil Ekvádor fest. Děkuji za info a linky. Že je tam zatím málo turistů je jen a jen dobře. S těma Galapágama jsem si nebyl jist od začátku, jen jsem se potřeboval ujistit že neminu nějakou neskutečnou krásu typu Iguasu, Inle Lake či  North Antrim Coast (ať si přihřeji polívčičku). Výstup na Cotopaxi bych nezvládl ani v menší nadmořské výšce, to není nic pro netrénovaného muže středních let s nadváhou. Ale pod Cotopaxi bych se podívat chtěl. Dle fotek kořeni v Ekvádoru dost ty ryby smaží, možná je to jen tvá preferovaná úprava rybky. Amazonii jsme ochutnali při naší poslední návštěvě Brazílie a dávné návštěvě Peru, nevím jestli budeme pralesní část opakovat. Logisticky lehučko nahrává pozice Quita na severu, takže první týden aklimatizace a výlety okolo Quita (Otavalo, lanovka, Banos atd.) a pak přesun na jih Cuenca a Guayaquil. Možná odskok Lima/Cusco, kamarád by rád, já bych raději Peru nechal na samostatný trip, věcí dalších vyjednávání. Letenky levné nejsou, ale za zpátečku LATAM Guay.-Lima chce "jenom" 20000mil (mám nastřádáno u Qataru a stejně letos jakési míle expirují), takže teoreticky průchodné by to bylo. Spíš jen tady tak uvažuji nahlas, takže to asi nemá hlavu a patu, moje mikirovská klasika.

0 Citovat

[citace="Daniel"]

 já bych raději Peru nechal na samostatný trip

jestli chceš něco nechat na samostatný trip tak doporučuji výlet do jungle za šamanem a Ayahascu. Je tam i jeden český šaman :)

Předem je ale nutná příprava-půst

0 Citovat

tak půst je nepřekročitelná překážka, pokud se to tedy týká i alkoholu. Já bez problémů pár dnů vydržím, ale můj spolucestovatel se nalije už v Evropě a vystřízliví zase až v Evropě. Usíná s půlčíkem nějaké dobroty u postele a ráno je prázdný půlčík v koši.

0 Citovat

Pinnacle Rock na Galapágách je jistě krásná, ale nevím, jestli by stálo za to jet tam jen kvůli ní, když tě zvířata tak nezajímají a nechceš trávit čas na lodi. Jiná takto scénická místa tam asi nejsou a lávová krajina včetně procházky po ztuhlé hladké lávě je  mnohem snadněji dosažitelná na Big Islandu na Havaji.

Fotky jídla jsou většinou hotovky (menú del día) za pár dolarů. (Napsal jsem si tehdy o cenách v Guayaquilu: I v centru mezi vysokymi budovami s bankami se da najist za 1,75 - 2 USD vcetne polevky a piti za obed a 1 - 1,5 USD za samostatne jidlo na veceri.) S rybou to bylo o trochu víc, ale za nízkou cenu v rámci menú jen smažená. Tilápie z lokálního chovu na banánovém listu (fotka na začátku části sever) v pěkné restauraci se zahradou (většina hostů turisti z Ekvádoru) smažená nebyla a byla trochu dražší (ale asi ne víc než 5 USD).

Na Cotopaxi se vyjede autem (po štěrkové silnici, dříve se jezdilo Landcruiserem, ale po rekonstrukci stačí minivan) do 4600 m n.m. a i s menší aklimatizací lidi zvládnou dojít po snadné cestě k chatě ve 4800 m a případně o 100 či 200 výškových metrů dál k ledovci. Většina to má jen jako takovýto 1-denní výlet a nejde na  vrchol. Podobně Chimborazo, kde se vyjede minivanem do 4800 m n.m. k chatě a pak se jde do 5000 m k další chatě (asi teď zavřená) a případně ještě výš. Před výjezdem na sopky je ale lepší trávit nějaký čas v Quitu a podobné výšce.

Odskok do Cuzca bych nedoporučoval, když je toho tolik k vidění jak v Ekvádoru tak v Peru.

0 Citovat

Daniel napsal(a):

tak půst je nepřekročitelná překážka, pokud se to tedy týká i alkoholu. Já bez problémů pár dnů vydržím, ale můj spolucestovatel se nalije už v Evropě a vystřízliví zase až v Evropě. Usíná s půlčíkem nějaké dobroty u postele a ráno je prázdný půlčík v koši.

Ježkovi oči!! Zase vyrážíte ve dvou. To bude jízda :-))) Jinak si taky myslím, že odskakovat si do Peru zrovna z Ekvádoru je hloupost na entou

 

0 Citovat

jasan, díky hoši, já se asi nevyjádřil jasně. já jsem PROTI odskoku, spolucestující Mr.násoska je za odskok, protože si myslí že v Ekvádoru bez Galapág není co dělat po dobu 3 týdnů. Myslím že by neměl být až takový problém jej přesvědčit o opaku

0 Citovat

kua, niemandosu, študovaný člověku, co ta hrubka. a v tvém věku, hujere......

0 Citovat

Daniel napsal(a):

kua, niemandosu, študovaný člověku, co ta hrubka. a v tvém věku, hujere......

No jo. Já měl už na základce samé jedničky, jen diktáty vždy za 3 nebo 4. Na funkci  to ale nemá vliv. :-)) 

A když koukneš na ty jeho oči, tak jsou přece tak měkounké oproti těm bodlinám :-)

0 Citovat

opravdu tezky diktat, i ja jsem s nim mel problemy!

0 Citovat

Každopádně Ekvádor je dobrá volba :-) Pak poreferuj, jaké to bylo. 

0
16 reakcí