Ahoj, na konci února se chystám do Chile a do Argentiny, mám na to tři týdny, což je na moje poměry hrozná spousta času : ). První tři dny budu na Velikonočním ostrově a pak mám trochu dilema, jak to udělat. Přeletěli byste ze Santiaga rovnou do Patagonie, nebo tam třeba dojeli s nějakýma dalšíma zajímavýma zastávkama? Přijde mi líto vidět z Chile jen Patagonii, ale třeba je to vážně to nejlepší? Každopádně v Argentině bych chtěla nakouknout i do Buenos Aires a případně na Iguazú vodopády, ačkoli to už je hodně z ruky... počítám ale s několika vnitrostátníma letenkama :). Jo a na Patagonii by myslím stačil týden...  .

Chile a Argentina

Založil(a) ve fóru Co vidět a navštívit

23 reakcí

Ahoj, na konci února se chystám do Chile a do Argentiny, mám na to tři týdny, což je na moje poměry hrozná spousta času : ). První tři dny budu na Velikonočním ostrově a pak mám trochu dilema, jak to udělat. Přeletěli byste ze Santiaga rovnou do Patagonie, nebo tam třeba dojeli s nějakýma dalšíma zajímavýma zastávkama? Přijde mi líto vidět z Chile jen Patagonii, ale třeba je to vážně to nejlepší? Každopádně v Argentině bych chtěla nakouknout i do Buenos Aires a případně na Iguazú vodopády, ačkoli to už je hodně z ruky... počítám ale s několika vnitrostátníma letenkama :). Jo a na Patagonii by myslím stačil týden...

0

Ahoj, 3 týdny na tyto státy s ohledem na jejich rozlohu a množství krás není moc. Já jsem procestovával Chile 3,5 měsíce a Argentinu 2 měsíce (8x jsem překročil hranice mezi nimi) a dost míst jsem musel vynechat. Nikde jsem se příliš nezdržoval a nechodil jsem ani moc na dlouhé treky.

Ohledně Patagonie taky záleží na tom, jaký měsíc to bude. Asi myslíš let do Punta Arenas a výlet přes Puerto Natales do NP Torres del Paine s aspoň kratším trekem, což se dá stihnout za týden možná i s výletem za tučňáky z Punta Arenas. Víc toho z Patagonie za týden nestihneš. Já byl v Patagonii 2 měsíce a fotky mám tady (zbytek Chile a Argentiny na webu nemám):

https://www.zonerama.com/liborst...bum/681272

https://www.zonerama.com/liborst...bum/681290

Pokud chceš nějakou zastávku cestou v Chile, jeď nočním busem ze Santiaga (dalo by se letět do Puerto Montt, ale bus je v pohodě po dálnici) do Puerto Varas nebo Pucónu a pak teprve leť z Puerto Montt do Punta Arenas (přímý bus to jede přes Argentinu moc dlouho a na Carreteru Austral by sis musela nechat min. týden, záleží na dostupnosti lístků a ročním období, jestli vůbec busy jezdí). Chilský Lake District patří k tomu nejhezčímu z Chile. Já tam strávil měsíc.

0 Citovat

Ještě dodám, že pokud zatím nemáš letenky a pokračuješ z Patagonie do Buenos Aires, nejlepší by bylo přejet busem z Puerto Natales do El Calafate (nejezdil tehdy každý den, v hlavní sezóně teď možná už ano), tam si zajet k ledovci Perito Moreno a do El Chalténu na výlet k Fitz Roy a pak letět z El Calafate do Buenos Aires.

0 Citovat

Souhlasim s Liborem-S  ,sice to je  18 let co jsem byl  v jizni Americe  ,ale byl jsem tam od prosince do dubna  na  trase  Buenos Aires - Patagonie - Santiago - La Sarena-  La Paz -Cuzco - Lima -  Quito- Bogota , 3 tydny je strasne malo i jen na tu Argentinu a Chile ,tehdy jsem spis ten program musel prizpusobit praci ,protoze jsem jel s baglem a prazdnou kapsou ale i tak ..

0 Citovat

3 týdny jsou tak akorát na jednu z uvedených zemí.

0 Citovat

Ja som mal teraz 15 dni na Patagoniu, mali sme auto, a pride mi to malo, kludne by som ostal dlhsie.

Treky, skor kratsie vychadzky na par hodin, najdlhsi bol podla popisu 8 hodin Base Torres, kde 20 min po starte sme stretli pumu, dole prsalo, cestou na kratasy a tricko, a hore pri odchode zacinal poletovat sneh :D pri starte je ranger, ktory kontorluje vstupne(plati pre cely NP).


El Chalten z miest asi naj na trase a v pripade takovania, benzika berie len hotovost.


Tucniaky

- v Punta Arenas - objednanie bez problemov den dopredu

- v Ushuaii - vsetky vybookovane nablizsi termin bol o 3 tyzdne (hlavna sezona je teraz)


@Libor_S   super fotky 

0 Citovat

Už je asfalt do Ushuaii na chilském území, na posledním úseku do NP Torres del Paine a z hranice směr El Calafate? Pokud není, neřeší to půjčovna? Přejezd hranic s půjčeným autem bez problémů? Kde jste si ho půjčili?

Věže jsou nejhezčí brzy ráno (pokud svítí slunce) a je lepší poblíž přespat.

V Punta Arenas není v sezóně problém jet na tučňáky na pevnině, ale na Isla Magdalena, kde je to mnohem lepší, se asi nejezdí každý den, nebo už ano?

0 Citovat

Ahoj Vignette, my máme letenky na březen do Buenos Aires, taky na cca tři týdny i s cestou. Souhlasím s ostatními, že vzhledem k rozloze zemí toho času moc není, ale holt jiná možnost při normálním zaměstnání není. Většinu času chceme strávit v Patagonii. V Argentině máme v plánu tři treky kolem El Chalten + Perito Moreno a v Chile W trek v NP Torres del Paine, který by se měl dát zvládnout za 4 dny, ale pokud máte čas, tak se dá jít i delší trek.  K tučňákům jsem se dočetla, že v půlce března jich je už většina pryč, údajně migrují někam na sever. Nevím, jak ti to bude časově vycházet, ale kromě Patagonie je v Chile zajímavý i sever, třeba NP Lauca, Valle de la Luna atd...

0 Citovat

Asfalt nebol vsade, ani na hraniciach ani v NP, ani niektore cesty mimo co sme isli, ale pozicovna neriesila nic. Na prejazd hranic treba mat povolenie z pozicovne a potom bez problemov, ale nutne hlasit dopredu nech to ma auto vybavene, na to vraj musi pozicovna prejst autom aspon raz cez hranicu ako prva, aspon takto to vysvetloval chlapik.  


Auto pozicane v Punta Arenas: http://recasur-rac.cl/ nehlasili sme prechod hranic pri objednavke, takze bol problem zohnat naposlednu chvilu auto co malo povolenie, sezona, namiesto noveho suzuki, sme mali trochu drahsiu, starsiu Mazdu bt-50, asi aj lepsie lebo potom nic neriesili.

Pri preberani zablokuju celu ciastku pozicovne + depozit, pocas pozicania aj odblokovali, a nasledne po vrateni nauctovali pozicovne (a asi aj pripadne skody - neviem nemali sme nic)      


Tucniaky:

Kazdy den v Punta Arenas, prekazka moze byt len pocasie.

Ano, bol som na isla Madgalena cez tuto cestovku https://www.soloexpediciones.com...na?lang=en


Prechadzy s tucniakmi v Ushuaii robi vraj len ttps:http:////www.piratour.net/en/ a mali plno.  


Holt kempy v parku boli plne, nemozme mat vsetko  a aj mraky patria k zivotu ;)


V Ushuaii este vyhliadkovy let http://www.aeroclubushuaia.com ; nas pilot bol funy chlapik, tak sme mali aj trosku pretazenia a lietali veci po kabine ked robil prudsie zmeny :D 

0 Citovat

monika.novosadova1"]

 V Argentině máme v plánu tři treky kolem El Chalten + Perito Moreno

3 treky? Vyhlídky na Cerro Torre a na Fitz Roy, které chodí většina lidí jako dva 1-denní výlety, se dají spojit do 2- až 2,5-denního treku a případně ještě připojit Cerro Eléctrico (3 dny navíc). Asi chcete jít i tento trek, který je jen pro zkušené: https://www.switchbacktravel.com...ul-circuit

0 Citovat

Libore,  chceme jít jednodenní treky z El Chaltenu, protože nebudeme mít stan. Našla jsem tyto treky: trek k Laguna Torre, trek k Laguna de los Tres a trek do Pliegue Tumbado.  

0 Citovat

Počítal jsem, že máte stan kvůli W treku, ale je fakt, že tam se můžete vyhnout nutnosti vlastního stanu takto, jak jsem našel v 10 let starém příspěvku:

"If you go on the W-trail and stay at the refugios, you can rent their tents which are already set-up and include sleepingbags and real mattresses -- same price as renting a bunkbed inside the refugio. Otherwise, you will probably need to rent camping equipment in Puerto Natales."

Na spaní přímo v refugiích byste je možná už měli mít rezervované teď a těžko říct, jak nutné je rezervovat stany u refugií v březnu. I s vlastním stanem (či půjčeným v P. Natales) je třeba rezervovat místo v některých kempech v hlavní sezóně (březen byl tehdy na jihu Chile už po hlavní sezóně z pohledu domácích turistů, ale teď bude cizinců asi dost).

0 Citovat

JJ, o těch rezervacích dopředu vím. Už jsem se na to dívala a v nejbližších dnech to chci zarezervovat. Ohledně stanu to uděláme přesně jak říkáš - stan si pronajmeme vždy v kempu na místě, spacák a karimatku budeme mít vlastní.

0 Citovat

Díky za rady, teď na to koukám a jde mi z toho hlava kolem :-D. Chtěla jsem se zastavit u Marble Caves, byl jste někdo? (Libor podle fotek jo, jaký to bylo?) Ze Santiaga je tam prima levné letecké spojení, ale odtamtud už to tak slavné není... jinak jedu na konci února, v Patagonii budu začátkem března.

Jak jsi na tom s tím ubytováním, Moni? Mám takový pocit, že jsi o krok napřed :))

0 Citovat

Marble Caves u Puerto Río Tranquilo jsou krásné a unikátní, doporučuju. Bylo by škoda, pokud tam budeš, nezajet i na výlet k ledovci Exploradores, což se dá stihnout stejný den. Cestou bych doporučil, pokud zvládneš strmý trek s 1000 m převýšení, jít na Lagunu Cerro Castillo: https://www.tripadvisor.com/Show...egion.html

Na letiště Balmaceda 55 km od Coyhaique doletíš snadno (pokud bys jela stopem, ani do města nejezdi), ale pak už bude problém. Lístky na busy z Coyhaique byly už před 8 lety vykoupené na pár dní dopředu (nevím, jestli jdou koupit na netu) a turistů jistě přibylo (v březnu bude asi trochu méně zahraničních turistů než v únoru, kdy jsem tam byl já, ale nevýhoda na autostop je, že bude výrazně méně domácích turistů, kteří berou stopaře). Busů asi moc nepřibylo, chtělo by to googlovat v angličtině aktuální zkušenosti z cestopisů, něco je tady: https://stingynomads.com/hitchhi...ing_by_bus

Já jsem jel z Coyhaique stopem a měl jsem štěstí, že Chilani ve stejné situaci (bez možnosti koupi lístku na bus) si půjčili terénní pickup (pak se na jihu z neznalosti jízdy po šotolině nabourali a dojeli stopem zpět, kde jsme se potkali v hostelu v PRT) a vzali mě (a další) do Cerro Castillo. Tam jsem sehnal poslední lístek na jediný bus denně do PRT. Stop je jinak obtížný, protože je hodně stopařů a málo aut (a ještě místní moc nechtějí brát). Z PRT teď už něco jezdí do Chile Chico, ale já a další jsme si tehdy museli najmout minivan (zrovna kvůli lokálním protestům došel v oblasti benzín a nafta a nám došla cestou kus před cílem taky, tak řidič musel jet stopem s kanystrem do Chile Chico).

Z Chile Chico to je pak ještě dlouhá cesta. Já dojel stejný den do Los Antiguos a pak celodenním busem do Bariloche, ale na jih do El Chalten nebo El Calafate (kde jsem byl už před tím) byly busy vyprodané na dny dopředu (pro cestovatele to je nejčastější trasa v této oblasti) a silnice asi není stále vyasfaltovaná na rozdíl od trasy na sever (taky na celý den). Ještě je možnost dojet až na jih Carretery Austral, pak lodí, která jezdí jen párkrát týdně (tehdy ani nebylo přesně známé, kdy jede) a přejít pěšky nízké sedlo do Argentiny. Nakonec přejet lodí menší jezero Desierto nebo ho obejít a dojet do El Chaltén (pravidelný bus tam nejezdí).

0 Citovat

Začínám si myslet, že si to zastávkama po cestě do Patagonie nebudu komplikovat, už takhle je tam těch přeletů až až... ale uvidíme, třeba si to ještě rozmyslím :). Mimochodem, kde je tohle? :-o https://www.zonerama.com/liborst...2/27556482

Jo a současný itinerář vypadá takhle: Santiago - Velikonoční ostrov - Santiago - Patagonie (na konkrétní treky se ještě budu muset podívat) - Iguazu - Buenos Aires - Santiago

0 Citovat

To je Ventisquero Colgante (v překladu visutý ledovec) jižně od Puyuhuapi nebo asi 220 km severně od Coyhaique (po nejnáročnějším úseku Carretery Austral možná kromě jihu, kde jem nebyl). Vodopád je trvalý, kusy ledovce padají volným pádem z hory jen občas. Kopíruju níže své poznámky o tom, jak jsem jel z Puyuhuapi:

V 6 h. rano mi mel jet autobus (jezdi max. jednou denne). Prijel az v 6,45 a odjel v 7,10. Predchozi den se nedal koupit listek a vypadalo to, ze se tam nevejdu. Take mely prijet dva busy jako 2 dny pred tim (kdy jsem s nim jel na ledovec Colgante a zpet jel stopem a cast sel pesky), ale byl jen jeden autobus. Skupina lidi take bez listku to vzdala a me nakonec tesne pred odjezdem nechal ridic sednout na misto vedle nej (pred vstupnimi dvermi), odkud byl vyborny vyhled vcetne foceni - to ale vetsinou z okenka. Jen sterac prede mnou byl ulomeny. Na rozdil od ridice jsem mel ale jen 1 trhlinu v celnim skle pred sebou. On mel krome teto pres cele sklo jeste dalsi tri.

To už máš asi letenku ze Santiaga domů. V tom případě bych doporučil nechat si Iguazú na nějaký příští výlet po Brazílii nebo severní Argentině atd. Vracet se z Iguazú do Santiaga je nesmysl (pokud tam žiješ nebo si jsi jistá, že už do Jižní Ameriky nepojedeš, bylo by to něco jiného).

0 Citovat

Vignette, v Torres del Paine stále ještě kempy zabookované nemám, protože mám dvě varianty itineráře treku a musím se ještě rozmyslet, který z nich budeme realizovat. Snad se mi to podaří nějak tento týden dořešit. Určitě je ale potřeba si to zabookovat dopředu. Ty tam budeš o něco dřív než já, tak už máš taky nejvyšší čas :) Některé kempy byly plné už teď, a to jdeme až v druhé půlce března... takže jsem to nemohla naplánovat tak, jak všude na netu doporučují, ale trošku jinak. Diskutovala jsem to s kolegou, který šel tu moji Variantu 2, tedy náročnější, a zvládli to. Takže by to neměl být asi problém.

Varianta 1:

1.den: 7 AM bus z Puerto Natales do stanice Pudeto, vyhlídka Mirador Cuernos, vodopád atd., 16:15 katamarán do Paine Grande, přespání Paine Grande (rezervace kempu https://reservas.verticepatagoni...dex.xhtml)

2. den: Z Paine Grande jít nalehko ke Glaciar Grey a zpět, přespání v Paine Grande (22 km, 6-8 hod) https://reservas.verticepatagoni...ndex.xhtml

3. den: Z Paine Grande jít do kempu Francés nebo Los Cuernos (rezervace https://www.fantasticosur.com/), nechat tam věci a nalehko jít k Mirador Britanico a zpět, přespání v kempu Francés nebo Los Cuernos

4. den: Trek do kempu Central/Las Torres (rezervace kempu https://www.fantasticosur.com/)

5. den: Trek nalehko k Lago Torres a zpět, bus v 19:00 do Puerto Natales 


Varianta 2:

1. den: 7 AM bus z Puerto Natales do stanice Pudeto, 11 AM katamarán do Paine Grande, v kempu nechat věci a nalehko ke Glaciar Grey a zpět, přespání v kempu Paine Grande (22 km, 6-8 hod)  (rezervace kempu https://reservas.verticepatagoni...dex.xhtml)

2.den:  Z Paine Grande jít do kempu Francés nebo Los Cuernos (rezervace https://www.fantasticosur.com/), nechat tam věci a nalehko jít k Mirador Britanico a zpět, přespání v kempu Francés nebo Los Cuernos

3. den: Trek do kempu Central/Las Torres (rezervace kempu https://www.fantasticosur.com/)

4. den: Trek nalehko k Lago Torres a zpět, bus v 19:00 do Puerto Natales 


Lepší varianta, než spát v kempu Central/Las Torres, by bylo spát v kempu Chileno, ale ten byl plný a myslím, že budeš mít stejný problém. Klidně se ale podívej, třeba budeš mít štěstí. Ušetřila by jsi pár km treku. Ale mělo by to jít i podle toho mýho plánu ;-) Klidně koukni na vzdálenosti a převvýšení na outdoorové mapě na mapy. cz. Celý ten trek je tam zaznačený.


Kdybys chtěla více k mýmu itineráři, tak klidně ti ho pošlu celý. 








0 Citovat

Hernajs, to je hrozně komplikovaný, dneska se v tom už konečně musím nějak zorientovat. Jinak nemáte někdo zkušenost, jestli se dá spát někde blíž parku než v Puerto Natales? Ty dvě hodiny busem ráno mi přijdou zbytečný, ale možná je to jediná možnost...?


A ještě jedna otázka - není něco zajímavého v okolí Punta Arenas?

0 Citovat

Bez půjčeného auta nezbývá nic jiného než přespat v Puerto Natales nebo v parku. Jede se přes obec u hraničního přechodu, ale i kdyby tam bylo ubytování a šlo koupit lístek na bus, nijak si nepomůžeš.

U Punta Arenas je v sezóně (tj. asi do půlky března) výlet za tučňáky (lepší jet lodí na Isla Magdalena, jde i po pevnině jinam). Šel jsem i na kopec za městem, kde je stezka v lese, ale kromě výhledů cestou na Magalhãesův průliv to nebylo nic mimořádného. Lepší je popojet taxíkem. Dá se jít několikadenní trek podél pobřeží na nejjižnější místo kontinentu, ale cesta je náročnější a brodí se řeka asi metr hluboká.

0 Citovat

Tak mám asi trochu problém, všechno v El Frances, Los Cuernos a Campsite Italiano vybookováno... hmm. V tom případě by asi stačila jedna noc v Paine Grande, jednodenní výšlap ke Glaciar Grey a potom přesun někam ke kempu Central a výšlap k věžím...? Nevím, jak toho vidět co nejvíc... dojít k Mirador Britanico z Paine Grande/Centralu a zpátky asi nestihnu, což? ;)
P.S.: Problém vyřešen tím, že půjdu trek obráceně... v Los Cuernos bylo místo jen na jedno jediný datum, tak se holt budu muset přizpůsobit ;)

0 Citovat

Já jsem šel kvůli tomu poslednímu velkému požáru, který v té době zrovna začal na jihu parku (jih uzavřeli a na pár dní celý park) jen severní půlku okruhu a pak k věžím (tehdy po znovuotevření parku téměř bez lidí). Dle průvodce bys to měla stihnout, akorát projdeš jeden úsek celkem 3x (mně osobně by to na tak krásném místě nevadilo a třeba bude druhý den hezčí počasí, pokud 1. den moc nevyjde). Úsek Paine Grande - Campamento Italiano je 2-2,5 h. a odbočka je 3-4 h. 12 km tam a zpět. Tj. 7-9 h. tento den a půjdeš nalehko.

0 Citovat

Už mám zabookovaný kempy a jdu prostě jen z druhý strany... teď ještě řeším, jestli bych se mohla nějak přes jezero dostat z ledovce Grey k Mirador Cuernos, abych nemusela zase zpátky do Paine Grande a přespávat další noc...

0 Citovat

V 10 let starém průvodci mám možnost 2x denně z Refugio Grey do Hostería Lago Grey za 40000 CLP, pokud nefouká moc vítr, nepřekáží kusy ledovce nebo není porucha. To ale k té vyhlídce tolik nepomůže. Po silnici je to pak dost daleko. Jinak jezdí loď z Paine Grande  do Pudeto (tehdy 3x denně za 11000 CLP).

0
23 reakcí