Ahoj, byl jsem všude možně, ale typicky českou klasiku do Chorvatska autem jsem ještě neabsolvoval. Dlouho mě lákalo se podívat do Slovinska. Chtěli bychom 1-2 dny na začátku srpna zůstat u Bledu, a pak pokračovat k moři. Nechci pak jezdit někam daleko na jih Chorvatska a chtěl bych se určitě ve Slovinsku podívat do města Piran. Řeším ale, jestli chledat ubytování někdě v Piran, Izola, Koper, Portorož, nebo alespoň podle mapy je to kousek do Chorvatska (Umag, Novigrad, Poreč). Dál na jih už jezdit nechci. Máte někdo zkušenosti s tím, kde by bylo vhodné se ubytovat, aby bylo v okolí slušné koupání? A jak to v těhle místech funguje na hranicích? Dá se bez problému přejet bez čekaní, nebo je nereálné bydlet třeba v Piranu a jezdi se koupat do Chorvatska? Díky. .

Autem do Slovinska/Chorvatska k moři (okolí Piran)

Založil ve fóru Co vidět a navštívit

Ahoj, byl jsem všude možně, ale typicky českou klasiku do Chorvatska autem jsem ještě neabsolvoval. Dlouho mě lákalo se podívat do Slovinska. Chtěli bychom 1-2 dny na začátku srpna zůstat u Bledu, a pak pokračovat k moři.

Nechci pak jezdit někam daleko na jih Chorvatska a chtěl bych se určitě ve Slovinsku podívat do města Piran. Řeším ale, jestli chledat ubytování někdě v Piran, Izola, Koper, Portorož, nebo alespoň podle mapy je to kousek do Chorvatska (Umag, Novigrad, Poreč). Dál na jih už jezdit nechci. Máte někdo zkušenosti s tím, kde by bylo vhodné se ubytovat, aby bylo v okolí slušné koupání? A jak to v těhle místech funguje na hranicích? Dá se bez problému přejet bez čekaní, nebo je nereálné bydlet třeba v Piranu a jezdi se koupat do Chorvatska? Díky.
0

Myslím, že v corona čase ti nikto nepovie ako to bude s hranicami. No my sme pár rokov dozadu boli na Veľkú noc v Slovinsku a kvôli cene sme spali v Umagu. Bez problémov hranice a najmä lepšie ceny ubytka ako v Rakúsku s morom:)

0 Citovat

Já včera zavzpominal na staré "dobre" časy bez Schengenu,když jsem stál hodinu a čtvrt na SLO-HR hranicích.Kolona byla i v opačném směru zhruba stejná. Jinak nechtěli vidět ani žádný registrační formulář ani rezervaci ubytování.

0 Citovat

Tak Chorvatsko v Schengenu pořád (bohužel) není, ne?

0 Citovat

Já se včera ze Slovinska vracela okolo 18 hodiny (překročení hranic) a průjezd naprosto hladký, bez zastavení. Cesta tam i zpět - bez jediného přibrždění na hranicích, kontroly pasů, rezervace ubytování - nic. Ovšem minulý víkend SLO - HR katastrofa :D Takže je to hlavně o štěstí - vychytat tu správnou vlnu.


Co se týká ubytování - v Chorvatsku minulý víkend 400 Kč/apartmán/2 osoby. Ve Slovinsku tento víkend nejlevnějěí okolo 1 300 Kč. Nicméně po absolvování dvou víkendů - Slovinsko a Chorvatsko - za mě jednoznačně vede Slovinsko.

Piran je nádherná, výlet na půl dne max. Pokud zvolíte Slovinsko, ubytujte se spíš v oblasti Strunjan. Je tam nádherná zátoka - pláž Moon bay (Mesečev záliv) - doporučuju! Kousek od ní je veřejná pláž s veškerým zázemím - sprchy, restaurace, lehátka, atrakce pro děti - vše zdrama (krom parkování a útraty na baru :D ). No a Strunjan je i příležitost pro tůry, chodíte-li rádi. Bled je krásnej, ale po včerejšku jednoznačně doporučuji Bohinj (30 minut od Bledu) - je to víc komorní záležitost, méně turistů, panorama jak v Alpách. Kousek od jezera je vodopád Savica a stejně daleko je Vogel - kopeček, kterej stojí za pokoření! Jo a cestou domů zastvte ve Škofja Lok.. Do konce týdne napíšu pár řádků a přiložím fotoreport, tak koukni.


A hlavně - užijte si to! 

0 Citovat

Za mě Slovinsko (vloni) obrovské zklamání. Všude mraky lidí. Bohinj je krásné jezero, ale kdo chce kurva pít Kozla v místním kempu?

Jak píše Kateřina, Piran na půl den, Moon bay potvrzuji také.

0 Citovat

No a teď právě mraky lidí nejspíš nehrozí:-)

0 Citovat

Souhlas. Tak teď ještě vypakovat toho Kozla (možná, že se mýlím a byl to Radegast).

0 Citovat

Moon bay :)) dufam, ze v Tatra mountains leziete na Lomicky peak :D

**trochu som sa opustil :D

0 Citovat

Jakub napsal(a):

Souhlas. Tak teď ještě vypakovat toho Kozla (možná, že se mýlím a byl to Radegast).


Potvrzuji, byl jsem tam na konci května (mimochodem krása bez turistů) a je to Kozel 😄, si to pamatuji jak mě to překvapilo. 

0 Citovat

tonic napsal(a):

Moon bay :)) dufam, ze v Tatra mountains leziete na Lomicky peak :D

**trochu som sa opustil :D


:D :D :D
0 Citovat

Tatry mě teprve čekají ✌

Každopádně pokud budete hledat cestu k Měsíční zátoce nebo k Mesečev zálivu, bez rady místních asi nepochodíte. Když se zeptáte na MOON BAY, ihned vám řeknou, kde nejblíže zaparkovat a jak k pláži dojít  😉

tonic napsal(a):

Moon bay :)) dufam, ze v Tatra mountains leziete na Lomicky peak :D

**trochu som sa opustil :D

0 Citovat

Díky za odpovědi. Dost mě překvapilo, jak tu popisujete rozdíly v cenách ubytování. Díval jsem se na airbnb a přišlo mi to zhruba stejný.

0 Citovat

V oblasti Portorož-Piran-Izola-Koper jsem bydlel nejednou. Přejezdy hranic, když jsme se někdy vydali na výlet do HR, byly jednou na 5 minut, jindy na 3/4 hodiny. Ve Slovinsku je ubytování dražší, ale připadá mi zbytečné - obzvlášť pokud se jede jen na pár dní - kvůli úspoře peněz plýtvat časem a jezdit sem a tam každý den s tím, že se můžu zaseknout na hranicích. Za mě když jedu do Slovinska, tak bydlím ve Slovinsku, večer jdu na Union nebo Laško ve Slovinsku (i když nejlepší piva na světě to zrovna nejsou...) nebo na víno ve Slovinsku a vykoupu se taky ve Slovinsku.

EDIT: čas ušetřený dojížděním mezi HR a SI jde využít např. na jednu cestu z/do CZ ne přes Maribor, ale přes Klagenfurt a Loiblpass. Sice delší cesta, ale přejezd Alp, výhledy na hory, na Drávu, za to podle mě stojí. Samozřejmě pěkné počasí je podmínkou.

Pokud byste trasu přes Loiblpass zvolili a měli 15 minut navíc, tak kousek před hraničním tunelem na Slovinské straně je hned u silnice památník vězňům koncentračního tábora, kteří ten tunel stavěli. Byli mezi nimi i Češi.  https://www.visit-trzic.com/cs/p...ausen.html

0 Citovat

Já chtěl přejíždět do Chorvatska hlavně proto, že mi přijde, že tam jsou lepší možnosti koupání. Alespoň co jsem se tak díval do mapy. Jinak primárně chci navštívit místa ve Slovinsku.

0 Citovat

Záleží co člověk očekává: na pláži vydržím maximálně hodinu a z toho jsem půl hodiny v moři. Takže z tohoto pohledu si vždycky ve Slovinsku nějaké to místo najdu. Pokud bych chtěl ležet od rána do večera na pláži, nebo jel s malými dětmi, tak bych asi jel k moři jinam.

0 Citovat

Tam se dá ležet na pláži?? A koupat? :-)

0 Citovat

@mirjur: Myslím tím že vydržím obecně na pláži max. hodinu, když už jsem náhodou někde u moře.  Jestli/jaké jsou v SI pláže ve svém příspěvku na který reaguješ neřeším a o ležení na pláži tam taky nic nepíšu. A ano, dá se tam v moři plavat v pohodě. 

0 Citovat

Ve Slovinsku jsem byl vícekrát a tento rok to vypadá, že si to zopakuju. Nikdy jsem neměl potřebu jet až k moři, jak bylo řečeno, Bled i Bohinj jsou nádherné jezera s průzračnou vodou a kupodivu nejsou ani studená. U obou je problém zaparkovat (ale výše pokuty se prakticky rovná výši několikahodinového parkování). Pokud to teda nemá být výlet vyloženě k moři a koupání je jen jedna z možných aktivit, tak bych klidně zůstal poblíž těch jezer, ze kterých je to blíž do hor. Ale je to samozřejmě na vkusu.

0 Citovat

Jj, parkování tam i tam jen placeně. A plavat v Bohinji a kochat se při tom okolními horami je super :-).

0 Citovat


Za mě Slovinsko lepší koupačka jak minulej víkend Chorvatsko (pravda, jen Závratnice a okolí Senj..). Teplota vody minimálně o 5 st. více, průzračné čisté moře :)

mirjur napsal(a):


Tam se dá ležet na pláži?? A koupat? :-)

0 Citovat

Jak píše Kateřina, koupání naprosto v pohodě, moře čisté. Mimochodem před 2-3 lety jsme tam viděli dokonce několik delfínů. A nebylo to v delfináriu (asi tam ani žádné není a i kdyby bylo, stejně bych do něj nešel), ale v moři. 

0 Citovat

Tak čisté moře určitě, jen se do něj nějak bez zranění dostat... nebo tam nejsou šutry? Na fotkách to vypadá, že jich tam není málo.

0 Citovat

Skok z mola, žebříky z mola, schody, někde navezený písek nebo oblázky, často šutry. Jak kde. Pro dospělé a starší děti co umí plavat je to OK. S malými dětmi nebo pro milovníky pláží ve smyslu "budeme celý den ve vodě a na pláži" to není dobrá volba - ale myslím, že by to ani nikoho nenapadlo, SI není zrovna typická plážová destinace.

0 Citovat

Ta zátoka měla malinko krkolomný přístup, to souhlas, ale pokud zajedeš o kiláků vedle na veřejnou pláž u hotelu Thermal (nebo tak nějak),tak přesně to je to místo pro rodinu s dětmi🔝

Jinak jsme projeli kolem více pláží a veřejnejch s pohodovým vstupem do moře (stejným jak v Chorvatsku) je tam dost. No a kamínkůy převažují, takže boty do vody doporučuji. Já je teda neměla a z vody nevylezla, ale  mít je, tak nemachruju 🙈🤣


mirjur napsal(a):

Tak čisté moře určitě, jen se do něj nějak bez zranění dostat... nebo tam nejsou šutry? Na fotkách to vypadá, že jich tam není málo.

0