.

Tipy na zajímavá a méně známá místa v Chorvatsku

Založil ve fóru Co vidět a navštívit

0

Ahoj,

   za tyden jedu s detmi na poznavacku Chorvatska, zatim jsem byl jen na Istrii, ted chci za cca tyden dat to nejlepsi z této země. Samozrejme pojedu Trogir, Dubrovnik, Krka a dalsi osvedcena mista. Mohl bych poprosit o zkusenejsi chorvatske cestovatele o:

1) zajimava mista v Chorvatsku, která nenaleznu v itinerarích cestovek?

2) skryte pláže, budu mit auto, neni problem dojit treba hodinu na ni pesky pres les..

pls vse mimo Istrii:)


dekuji moc 

Jirka

www.jorgus.webnode.cz

0 Citovat

ked pojdes cez Madarsko, tak chod pozriet Vukovar a smutne znamu vezu ostrelovanu pocas vojny. takisto si vygoogli "spomenik" a najdes divoke juhoslavanske brutalisticke pamatniky castokrat zasadene v peknom prostredi prirody :)

0 Citovat

diky moc, jen jedu tim Regiojetem a auto budu pujcovat az tam:))

0 Citovat

Zvaž návštěvu některého z ostrovů. Třeba Dugi Otok. Ten ti taky vystačí i na několik dní.

Na severu je přístupný nejvyšší maják na Jadranu Veli Rat. V blízké vesnici by se asi dalo domluvit šnorchlování u vraku lodi z roku 1984, která je při hladině u mini ostrůvku Veli Lagan. Koupat se dá jak na malé pláži u majáku, tak je i pěkná,  velká a mělká pláž Sakurun. A pár dalších pláží. U zátoky Brbinjšćica jsou dvě jeskyně. Do jedné se potápí (Dragon's Eye Sea Cave), druhá je při hladině (Golubinka Sea Cave). U vesnic Božava a Dragove jsou 3 opuštěné námořní bunkry. Na jihu ostrova jsou nádherné útesy (PP Telaščica). K těm útesům se dělají organizované výlety z pevniny, později odpoledne a hlavně při západu slunce tam už v podstatě nikdo není, jenom jachtaři.


EDIT: Na Dugi Otok je i krátká podvodní naučná stezka (nebyl jsem tam)

0 Citovat

Urcite stoji za to ostrovy  vic nez pevnina  , na Hvaru je traba  zajimava  Zavala  a naproti ostruvek Stedro  s vybornym potapenim  ,primo ve Hvaru  ,pak naproti  souostrovi Paklinski otoci  Pozor na odpoledni vlny v prulivu mezi  Hvarem a Paklinskimi otoky  pri pujceni clunu 

Drive pro cizince zakazane ostrovy  Vis a  Lastovo  ( kvuli vojenskym  ucelum )  jsou mene dotcene turistikou  ,dnes sice  turisticky proflaknute Bisevo s Komize , ale  treba Rukavec  na Visu poskytuje  super  koupani  

Dalsim krasnym ostrovem je pak Mljet ,na Bolu je mimo proflaknuteho  Zlatneho  ratu  i dost robinsonad   daji se najit i na Hvaru smerem na pevninu  

Na severu je dobry Losinj , Cres , Rab ,   

Rozhodne je  Jadran je Jadran a letos bude s mene lidma super 

0 Citovat

Diky moc, jen nemohu najit ty namorni bunkry, muzes hodit prosim souradnice?:)

dekuji moc

0 Citovat

44°06'36.7"N 14°56'22.7"E

Ještě dva roky zpátky v něm byla vyvázána stará výsadková loď. Je to vlastně jen velká díra do země s jedním bočním vchodem. Mylně se říká, že v těchto bunkrech kotvily ponorky.

Na satelitních snímcích pěkně vidět. Během studené války měly lepší krytí.

V těchto dvou jsem nebyl:

44°07'11.1"N 14°55'43.1"E

44°09'07.5"N 14°53'24.5"E


Potom vím ještě o jednom na Visu, dvou na Brači. Všechny jsou volně přístupné.


Pár fotek z Jadranu a několik právě i z ostrova Dugi Otok mám tady na cestopise.

0 Citovat

moc dekuji:)

0 Citovat

Jeste se zeptam..mate nekdo nejake zajimave tipy kde se zastavit na koupani mezi Rijekou a Dubrovnikem na pevninske casti Chorvatska? nejaka opustenejsi plaz, klidne nechat auto a dojit na ni pres les..:)

0 Citovat

Ac to mam projete cele od Rijeky az po hranice Albanie, moc me nenapada co by bylo opustenejsiho,sam jsem zvedavy  jestli  nekdo neco doporuci ,aby se nemuselo moc odbocovat nikam a pritom aby tam nebylo nabito ..i kdyz myslim, ze letos vyslovene precpano nehrozi ..asi bych zastavil az za Makarskou , oblast mezi  Tucepi ,Podgorou ,  Igrane , Zivogoste

Jeste me napada ,pokud funguje trajektova preprava   a je dost casu tak se vykaslat  na magistralu a prejet  pres most na Krk a pak z Basky  trajekt na Rab a z nej pak na Pag a  dal do Zadaru 

Dalo by se odbocit na Tisno a na Murter pred Sibenikem  pod Sibenikem  pak Primosten  

Pak uz asi az za Omisem  Baska Voda 

Jeste me napada ze trosku opomijenym ostrovem je Solta  ,pochopitelne  strana otevreneho more ne Splitsky zaliv  

Par let jsme ted  jezdili jinam ,tak me info nemusi  byt uplne presne ,ale priroda se zase uplne tak nemeni 

0 Citovat

Ostrůvek Sustipanac, na něm zřícenina kláštera. Za celý den jen jednou mladí Chorvati na člunu.


p1000503.jpg

0 Citovat

otázka trochu mimo, ale má někdo zkusenost se vstupem do Chorvatsko z Maďarska? 

0 Citovat

Jiri Sindelar napsal(a):

Jeste se zeptam..mate nekdo nejake zajimave tipy kde se zastavit na koupani mezi Rijekou a Dubrovnikem na pevninske casti Chorvatska? nejaka opustenejsi plaz, klidne nechat auto a dojit na ni pres les..:)


Mne sa pacili plaze na Omiskej riviere, obzvlast okolo dedinky Lokva Rogoznica. Plaze su skor take miniaturne, prakticky bez sluzieb ale tiez s minimom ludi. My sme chodili na jednu plaz kam viedlo cez 200 schodov od hlavnej cesty, ale okrem nas tam byvalo tak 5-10 ludi uprostred jula. 

0 Citovat

moc Vam vsem dekuji za tipy:)

0 Citovat

Známý z US si vnuknul myšlenku, že chce jet do Chorvatska. A ptal se mě na vhodnou lokalitu. Ale tohle zrovna není moje doména. :-)

Jak ho znám, tak by si představoval destinaci, kde může přes den chodit po horách. Večer, cestou do baru, projít kolem nějaké aspoň 200 let staré budovy (= vidět pamětihodnosti) :-) a potom nabídnout nějaké krasavici v baru US občanství. :-)

0 Citovat

zdravim vospolok zo Zadaru. Zajtra sa tu ma jemne pokazit pocasie a tak rozmyslam, ze sa odvezieme smerom na juh na celodenny vylet. Asi to vyzera na Trogir a tak by som Vas rad poprosil kde by sa dalo zastavit po ceste (pojdeme po pobrezi) a ktoru plaz v okolo Trogiru odporucate. Ten otok Ciovo sa mi pozadava.

0 Citovat

Já bych zastavil v Primoštenu, jeli jsme podobný výlet před pár týdny a z pobřeží se nám tam líbilo asi  nejvíc.

0 Citovat

A tama dát bečku primoštenskog babića a zpátky do Zadaru:-)

 

0 Citovat

Po ceste mas asi v polovine odbocku na Murter  ,tam je nekolik peknych plazi  ,pokud nebude jeste pocasi tak ten Primosten  je taky fajn  

0 Citovat

@tonic: historická část Šibeniku stojí za procházku. 

0 Citovat

tak diky za tipy, nakoniec sme dali kupacku v Trogire na plazi kempingu Rozac, 27 stupnov vzduch, asi 18 voda, ale parada, najma ked naposledy som bol v mori dva roky dozadu v Kaliningrade:)

Trochu mi je luto, ze sme samotny Trogir nevideli, to historicke centrum z auta vyzeralo uchvatne, ale uz mala musela ist spat, tak sme sa presunuli do Primostenu. Tam sa pocasie trochu pokazilo, riadne fukalo, ale historicke ulicky perfektne a pizza Luky Io z nebies.  Poviem Vam, v lete to tam musi byt peklo, ale off season Chorvatsko ma nieco do seba :)

0 Citovat

Dobrý den. Váš článek mě zaujal. Vyrážím s rodinou na první dovolenou. Vybrali jsme Chorvatsko, ostrov Pag :
https://sbalaval.cz/chorvatsko/1...215-ost…
Poradil by jste mi, prosím, někdo, co se v okolí dá s menšími dětmi podniknout (4 a 6.let). Předem děkuji za odpovědi.

0 Citovat

To je ta cestovka která se v Chorvatsku vykašlala na své klienty a ti se pak museli dostat domů sami? No máte docela odvahu.

0 Citovat

To je jen další trapný pokus o reklamu...

0