Ahoj, V prosinci bych rád vypadnul někam do tepla na pár týdnů, v EU mně nic nezaujalo a z těch v současné době dostupných destinací mi vyšla jako (z mého pohledu) ideální volba právě Dominikánská Republika. Až na jednu All Inclusive Kubu kdysi dávno jde Karibik mimo mně, proto bych si rád pár věcí ujasnil... Mám rád (čistý) přírodní pláže bez barů a lehátek, ideálně i bez lidí... A válení na pláži rád kombinuju s turistikou. Celkově mám rád klid a nějaký bary, diskotéky apod. vůbec nevyhledávám (takže zákaz nočního vycházení v DR mi vůbec neva) Z tohoto pohledu mi asi nejvíc vyhovovaly Seychely kam jsem měl původně letět, ale bohužel se tam v současné situaci s CZ pasem nedostanu. Naopak třeba Thajsko + Bali pro mně bylo v tomhle ohledu zklamání a spíš jsem se těšil až odtama vypadnu. Ikdyž v případě toho Thajska za tím dost možná byla asi i nevhodná volba míst pobytu. Bavila mně i Francouzská Polynésie, kam cestovat lze - uvažoval jsem nad Maupiti + Raiatea/Tahaa následnou kombinací s Markézami, ale vzhledem k okolnostem bych asi radši přímej spoj z EU a nějakou destinaci ne úplně na konci světa.   Takže abych byl konkrétnější, letěl bych asi s AF, PRG -> CDG -> PUJ. Celkem cca 18 dní. Punta Cana asi nebude můj šálek kávy, takže bych tam zůstal jen pár dní a pak bych pokračoval, nejspíš na poloostrov Samaná, což by tak mým kriériím mohlo vyhovovat ? Otázkou je, jestli být v Punta Cana bez auta a dostat se na Samaná pomocí hromadné dopravy a auto si půjčit až tam, nebo jestli vzít auto už v Punta Cana na letišti a dojet na Samaná po vlastní ose ? Dle Google 300 km a 4 hod. jízdy, takže předpokládám celodenní výlet. Nevím, jak jsou na tom silnice ve vnitrozemí, informace mám různé... Dle infa na TA místní jezdí jak blázni a silnice jsou hrozný, ale píšou to hlavně američani a kanaďani a dle jejich měřítek většinou jezdí jako blázen každej mimo USA/CA... :-) Případně, jestli to pojmout jako takový trip na několik dní a udělat si nějaké zastávky třeba na jižním pobřeží ? Akorát, když se tak koukám na fotky, např. pláž Boca Chica, tak to není úplně místo kde by se mi chtělo trávit nějak víc času... :-) https://abload.de/img/bocachicamyjx8.png Další věc, 2 týdny jsou asi na Samaná poměrně dost, že ? Doporučili byste na severu nějaké místo, se kterým by se to dalo zkombinovat ? Předpokládám, že delší přesuny, byť vlastním autem budou v rámci DR žrát docela dost času, takže bych ten pobyt rozdělil...   Díky    .

Dominikánská Republika

Založil(a) ve fóru Co vidět a navštívit

Nevím, jestli se dá pestrost Thajska srovnat s Dom. Rep. Dost o tom pochybuji. Ale je pravda, že v Thajsku jsem byl 5 krát a v DR nikdy. To musí asi posoudit třeba Cali, který byl na obou místech i s rodinou mnohokrát. Máš pravdu, každý jak si to udělá. Kvalitní šnorchl rozhodně není v drtivé většině plážová válecí atrakce. Za kvalitním podmořským životem na úrovni se většinou musí vyrazit aspon na jednodenní výlet někam na ostrov, nebo na ostrovy mimo hlavní turistický ruch.  Ale je jasné, že záleží na tom, co od toho člověk očekává a s čím srovnává. Jestli mu stačí vidět pár rybiček, tak může šnorchlovat i na válecí pláži. Já jsem po celodenním šnorchlování úplně odvařený, takže to za válecí aktivitu určitě nepovažuji. Ale jo můžeš tam vylézt na nějakou horu, jak jsem se dočetl. No stejně to nic nemění na mém spojení Dominikánské Republiky s válecí destinací.

0 Citovat

Záleží jaký má kdo záliby... Já válecí dovolenou taky nemusím, z toho důvodu jsem třeba nikdy nebyl na Maledivách a ani to nemám v plánu, na druhou stranu, pokud to někomu vyhovuje, nepohoršuju se nad tím.

Já mám třeba hrozně rád tropickou přírodu a baví mně si jenom tak chodit po výletech, většinou spojenejch s pobytem na nějaký opuštěný pláži. Mám rád i takovou tu "zaostalost" tady v těch zemích třetího světa :-)

Organizovaný aktivity mně neberou, nešnorchluju, nepotápím se. Jak už jsem psal v úvodu, mám rád klid, takže si většinou pronajmu nějakej domek na klidným místě, ráno sednu do auta a večer se vrátím :-) A v tomhle ohledu si myslím, že DR má co nabídnout. Třeba okolo Las Galeras už jsem si 3 dny naplánoval :-) Ale samozřejmě se můžu plést a bude to tam z mýho pohledu stát za hovno, ale dokud se tam nepodívám, tak to nezjistím :-) Tenhle rok jsem byl třeba trochu zklamanej z Mauricia.

0 Citovat

@ST86  Ty jsi byl letos na Mauriciu ?  Proc zklamani ?  A jak to tam vypada v te oblasti  jak  vytekla ta ropa z toho japonskeho tankeru ?  My jsme tam byli v 2018 a hned bych tam jel znovu  i kdyz bychom treba pridali Rodrigez  Mauricius je podle meho super  v cem zklamani ?

Byli jsme na 15 dnu  meli celou dobu auto  6 noci jsme spali na vychode ,pres booking,com ,3 noci na severu a  6 noci na zapade ,asi by stacily jen 2 mista .ale doprava je vseobecne pomala . tak treba byt celou dobu na jednom miste by znamenalo ztratove casy 

0 Citovat

Mauricius mi připadal jako taková jižní evropa - velký hotely, obestavěný pobřeží, krajina, celkově hodně turistický... Pláže mně moc neuchvátily, čistota nic moc a když už by bývala byla nějaká hezká, tak u ní byl postavenej hotel + na pláži lehátka a další nesmysly (Le Morne například). 

Kdybych se tam někdy měl vrátit, což neplánuju, tak bych asi zůstal na jihu - líbil se mi NP Black Gorges, z pláží St. Felix, La Cambuse, Blue Bay pěkná, ale turistická... Ostrůvek Ilot Fourneau byl taky poměrně zajímavej (za odlivu se tam dá dojít).

Tehdy jsem to rozdělil a západ a východ, přičemž východ mi připadal takovej klidnější když už nic jinýho. Na západě jsem bydlel ve Flic en Flac a na tu pláž jsem se byl jednou akorát podívat a jinak jsem jezdil na jih. Připadal jsem si tam jak na Mallorce :-)

Naopak Rodrigues byl skvělej - krásný přírodní pláže, minimum turistů, skvělá atmosféra a fajn lidi... Mrzelo mně, že jsem tam nezůstal dýl... Narozdíl od Mauricia bych se tam rád vrátil.

Cestoval jsem tam během března 2020, následky té havárie jsem neměl možnost vidět.

0 Citovat

Aha ,no mozna to delal taky ten brezen , cistota  verejnych plazi se mi prave zdala  hodne dobra  po vikendu nabehli uklizeci  a bylo to perfektni chodili i v tydnu  ,byli jsme prelom zari /rijen  ,ty mista co pises jsme projeli  Ve Flic en Flac jsme bydleli  prave v te druhe polovine a nebylo to tak spatne na Le Morne a na tom jihu bylo dost plazi bez lehatek a tak , vychod byl klidnejsi to je pravda  Bydleli jsme v Trou d Eau Douce a hodnotim to jako jedno z nejlepsich ubytovani co jsem kdy pres booking,com vybral 

Nad Douce smerem na sever  byly hezke plaze bez lehatek a krome vikendu  i celkem prazdno  zajeli jsme si i na  Ile aux Cerfs a  jasne tam to  turustice bylo stejne jako  Ile aux Aigretes ,prave proto jsem se ptal na ten tanker jestli to tam moc je zdevastovane  Blue Bay to taky zasahlo 

Bydleli jsme i 3 dny na severu nebo spis na severozapade ,taky  stridani resortu a verejnych plazi co byly v pohode 

Rodrigez verim ,ze musi byt super  

Dominikanskou Republiku bych klidne dal  s toho mezipristani to nemuzu hodnotit  ale Jamajku radim az za Mauritius  i kdyz ono se to neda uplne porovnat kazde je trosku neco jineho 

 

0 Citovat

Někdo nějaký tip na cenově přijatelnou letenku na začátek prosince na cca    10-15 dní?

0 Citovat

Otázkou je, co je pro tebe cenově přijatelný... Nicméně, zjistil jsem, že mezi EU a DR stále dochází k poměrně častýmu rušení letů. Na přelomu března / dubna mně tahle divočina nepřekvapovala, ale měl jsem za to, že letecký společnosti už mají letový řády "vyladěný" s ohledem na aktuální stav.

Vzhledem k tomu, že na Vánoce chci být doma, tak jsem odlet do DR radši odložil na leden :-D

Jinak plán mám zhruba následující:

- 3 noci v Punta Cana po příletu

- 3 noci v Bayahibe

- 5 nocí v Las Galeras

- 5 nocí v Last Terenas

- 1 noc v Punta Cana před odletem

 

S tím, že možná někde uberu a přidám okolí Puerto Plata. Případně Pedernales (celkově jihozápad) - ale nevím, jestli to za tu zajížďku stojí...

0 Citovat

mirjur napsal(a):

Půjčovnu už asi nedohledám, ale vždycky beru něco levného z ECR nebo RentalCars.

Ještě dotaz k tomuto - vzal jsi základ například z rentalcars a na přepážce už jsi žádný pojištění nedoplácel ?

Ptám se proto, že jsou okolo toho docela zmatky, nakolik půjčovny často uvádí cenu bez TPL (povinné ručení) který narozdíl od např. SCDW mít musíš. Ještě jsem se s něčím takovým asi zatím nesetkal...

Nicméně rentalcars uvádí, že jejich základní nabídka už TPL obsahuje v ceně. Je tam spoluúčast cca 700-1200 USD, ale to je ok, mám externí pojištění. Asi je to jasný, ale stejně se na to chci radši zeptat... Díky.

 

0 Citovat

Ano, měl jsem jen základ + blokaci na spoluúčast, jinak nic. Cestou jsme si sami vyměnili píchlou pneu, pohoda...

0 Citovat

Jen pro info, nový pravidla zákazu vycházení v DR - o víkendu od 12:00, v týdnu od 17:00 (+3h na "free transport") byly prodlouženy do 26.1., ikdyž předpokládám, že kdo teď DR plánoval, asi o tomhle ví. Na rezorty se to nevztahuje.

Já se nakonec kvůli tomu rozhodl celou akci zrušit, nakolik mi to docela dost nabouralo původní plány. A schovávat se o víkendech v AI rezortech se mi taky zrovna nechtělo (ikdyž některý jsou teď docela ve výprodeji). Sice by se asi určitě dalo zašít i někde jinde, "mimo civilizaci", aby člověk mohl být venku a nemusel čumět na ubytování do zdi. Ale logisticky to prostě vycházelo tak trochu na pi*u - kombinace příletu / odletu a míst, který jsem chtěl navštívit.

Co mně třeba hodně lákalo, tak jeden víkend strávit na ostrově Saona - kvůli zákazu vycházení od 12:00 se tam vpodstatě přestaly organizovat day tripy, takže tohle by byla celkem fajn příležitost mít to místo skoro jen pro sebe a zažít jej bez davů selfíčkářů. 

No co už :-) 

 

0