Doplněno redakcí: nový průvodce zde https://www.cestujlevne.com/pruv...e/new-yorkZdravím zcestovalejší čtenáře a moc žádám o radu: zakoupili jsme letenky do NY na týden (odlétáme příští týden), čistého času tedy pět dní. A stále si nejsem jistá, co má a nemá cenu snažit se v těch pěti dnech stihnout: kodrcat se na sochu Svobody? (nahoru už pár měsíců nejsou volné lístky), snažit se prolézt Guggenheima? Jak nejlépe zkouknout Central Park i s mosty (kolo...) ? Co vím je, že určitě chceme do Museum of Modern Art, do Botanical Garden, rádi bychom shlédli aspoň nějaké mosty, "projedli" se aspoň částí multikulturálního New Yorku a nejlépe to stihli i s něčím takovým, jako je místní trh apod. Budu ráda za jakékoli tipy, které byste pro mě na tuhle cestu měli: kdy se vyplatí jít do muzea? opravdu jen ve dny, kdy je to zadarmo( prý je to stejně často formou "pay how much you want")? Jak nejchytřeji cestovat, abyste neplatili majlant a nestrávili tím půl dne? Zakoupit Hop On Hop Off? Kde se za férové peníze dobře najíst (neškudlíme každý cent a nevezem si s sebou paštiky, ale samozřejmě máme své limity  .

NEW YORK - co vidět v pěti dnech?

Založil(a) ve fóru Co vidět a navštívit

Největší smysl dává Havaj - tam se stejně létá s přestupem v USA a tak už vlastně budeš na půli cesty...

0 Citovat

Portoriko vzhledem k tomu, jak teď vypadá po hurikánu, bych asi na jaro neplánoval. Pokud tam ještě několik měsíců nebude fungovat normálně elektrika, jak místní vládá tvrdí, je otázka, nakolik to tam stihnou dát dohromady. I s ohledem na to, že jako stát jsou zbankrotovaní a všechny veřejné investice řeší americká vládní komise.

Asi bych zvážil Arubu, kam se dá multicity na březen/duben AMS-JFK-AUA-AMS koupit už za nějakých 16000 Kč + přískok do Amsterdamu z Prahy, za 18000 pak s přímý let z AUA do AMS bez nutnosti znovu přestupovat v USA.

0 Citovat

Tím "ako" bylo myšleno, že ne vždy je nutné se vracet do Evropy a že lety ze severovýchodu USA se dají pořídit za relativně rozumný peníz +- 9000 včetně odbavených zavazadel.

"Kam" je mnoho možností... od Floridy, která je v dubnu ještě snesitelná, přes civilizovanou Střední Ameriku jako Kostarika nebo Belize až po Karibik.

0 Citovat

v praci na IE mi vobec nefunguje vyhladavanie temat na fore, takze to hodim sem ako do jedinej temy o NY ktoru si pamatam, kludne to ked tak presunte... Mam moznost vymenit eura za dolary za stredovy kurz. Kedze ale odhadujem ze bude treba tak 3000e, nechcem moc tahat taku hotovost naraz a rozmyslam kolko vymenit a kolko riesit az na mieste vyberom z bankomatu a platbou kartou. Znami mi ale pise ze atm v ny (alebo teda asi v usa celkovo) maju osobitne poplatky za vyber, niekedy aj 10usd za vyber a ze aj platby kartou dost casto podliehaju este platbe bud fixnou sumou ( co je blbe pri malých platbách), alebo % z platenej sumy (co je blbe pri vyssich platbách, nakolko niektori ze hadzu aj 4%). Trosku som pozeral na nete a k tomu poplatku za platbu kartou som nasiel nejaky clanok kde sa pise ze par statov to ma vyslovene zakazane uctovat, medzi nimi aj NY, ale dalej bolo pisane ze nie vsetci obchodnici to dodrziavaju a ze bol aj nejaky rozsudok, ktory to spochybnil tento zakaz, takze je to na "tenkom lade". Mate niekto nejake info k tomu z poslednej doby? ide mi v podstate cisto len o NYC. Akoze to ze pri platbe kartou (mbank) sa budem hybat niekde na stredovom kurz -2%, to je v pohode a stoji to za to ze nemusim vlacit vela hotovosti, ak ale zvyknu davat este dodatocne % za samotnu platbu, uz by to mozno stalo za rozmyslenie ci predsa len nevziat vsetko v hotovosti

0 Citovat

Proč hotovost? Ve Státech si vystačíš s pár stovkami hotovosti a zbytek plať kartou. Alternativně si můžeš zřídit účet/kartu v USD zdarma a tím pádem nemáš vůbec žádné ztráty na konverzi jednotlivých měn: https://www.fio.sk/bankove-sluzb...sobny-ucet

0 Citovat

Akoze karta samozrejme najpohodlnejsia. Ale rozmyslal som o tom z dovodu, ze hotovost mozem dostat vyhodne za stredovy kurz, co pri sume 3000e robi rozdiel 100+ dolarov oproti kurzu, za ktory vymenis normal u banky alebo dostanes pri platbe kartou. Akoze to nie je nejak velka suma, ale ak sa k tomu nabalia este dalsie poplatky prave cisto len za samotnu platbu kartou, uz by to mozno stalo za uvahu

0 Citovat

V prvé řadě bych cizí měnu nikdy neměnil u banky ale u spolehlivé směnárny. 

0 Citovat

No priznam sa ze so zmenarnami napr v Bratislave (ale vlastne celkovo, od kedy je euro som nebol v krajine kde by bola ina mena, resp taka ktoru na slovensku viem zohnat, takze som zmenu vzdy riesil az na mieste) nemam vôbec skusenosti, o kurzoch si prehlad spravit dokazem ale spolahlivost moc odhadnut neviem. Ja to mozem cez známeho z banky dat za kurz 1euro=1,231 pricom normal ponukaju 1euro=1,197 cize toto mi pride celkom pohode a neviem ci nejaka zmenaren vie dat lepsi kurz ako stredovy?

0 Citovat

Kombinace Revolut a kreditní karta, která vrací procenta za internetbanking by pro tebe mohlo být řešení. Kurzem jsi díky vratce ještě o 3% líp než střed. Mají sice limit na výběr, ale díky KK se to pořád vyplatí. Konkrétně mluvím o Hello Bank KK. 

0 Citovat

Přiznám se, že v eurech moc přemýšlet neumím a tudíž výhodnost kurzu můžu jen matematicky odhadnout. Jestli vám středový kurz dá banka tak bych to nakombinoval. Udělal si USD účet a kartu u Fio (který je bez "provozních" nákladů) a dle vlastního uvážení si část USD nechal v hotovosti a část poslal na ten účet. Nebudete muset s sebou tahat tolik papírových peněz a za převod USD mezi SK bankami nezaplatíte taky nic nebo málo (v ceníku jsem to nenašel). A kartou budete platit v dolarech, tudíž bez ztráty.

0 Citovat

Peter76: presne taketo riesenie ma napadlo v rychlosti, zmenit cez známeho s dobrym kurzom dolare, tie rozdelit a nejaku cast v hotovosti vlozit na Fio usd ucet, pouzivat tam v podstate vyhradne len tuto kartu na platby v usd kde sa bude dat platit bez poplatku a po navrate domov v pripade ze bude nejaky zostatok usd na ucte tento vybrat a opat u známeho zmenit za stredovy kurz spat na eura. Takto by asi mali byt pripadne kurzove prepocty a straty aj s tym spojene minimalizovane. Toto je samozrejme len narychlo vymyslene ako by to mohlo idealne fungovat, budem este musit podrobnejsie tie Fio podmienky a pripadne poplatky

0 Citovat

Kilecko napsal(a): uz by to mozno stalo za rozmyslenie ci predsa len nevziat vsetko v hotovosti

Ak Ti môžem poradiť z mojich skúseností (od roku 2012 cestujem do USA každý rok), určite si zober dostatok hotovosti. Tiež meníme peniaze cez známeho v banke, kartu používame len tam kde musíme. Aj s vrátením 1-2% na kartu je výhodnejšie platiť cash, ak si kupoval USD za kurz stred. Podľa situácie sa môžeš na mieste rozhodnúť, či je pre Teba lepšie platiť kartou alebo v hotovosti.


Ak budeš čisto len v New Yorku, kartu (najlepšie kreditku) budeš možno potrebovať na zaplatenie hotela (niektoré hotely neakceptujú hotovosť). Kartou nezaplatíš v pouličných stánkoch a v niektorých lacnejších neznačkových fastfoodoch a pizzeriách. Menšie prevádzky rôzneho druhu často uprednostňujú hotovosť pred kartou. Niekedy dávajú prirážku za platbu kartou 1-2% za Visa/MC, za AMEX pýtali aj 5%. Na obídenie zákona používajú jednoduchú fintu, že pri platbe cash dávajú malú zľavu. Niektoré terminály vyžadujú 5miestny PIN, takže  európskou kartou nezaplatíš.  Stalo sa mi, že pokladník na požiadanie nastavil terminál na overenie karty podpisom bez zadávania PIN alebo nastavil terminál na 4miestny PIN, ale niekedy nebolo iného východiska, len zaplatiť cash.

0 Citovat

hugonovak: diky za doplnujuce info k tym platbam kartou, taketo nieco som presne myslel a hladal. Akoze z hladiska setrenia financii je podla mna urcite najlepsia hotovost menena stredovym kurzom, ale kvôli bezpecnosti a aj kvôli nutnosti niekedy pouzit priamo kartu (ako sam pises ze niektore hoteli neakceptuju hotovost) asi nie je dobre brat 3500usd v hotovosti. Cize zoberem asi 2000-2500usd v hotovosti a zbytok bud hodim na yytvoreny usd ucet vo Fio, alebo sa na to Fio vykaslem a nebudem riesit tu 2% stratu za mbank konverziu eur-usd a budem pouzivat mbank kreditku/debetku

0 Citovat

Kilecko, ešte ma napadlo, neber veľa stodolároviek. Niektorí obchodníci ich nechcú prímať. Či je to legálne alebo nie, neviem. Najužitočnejšie bankovky sú 10 a 20 dolárovky. Takisto je dobré mať vždy pri sebe nejaké jednodolárovky. Neviem akú budeš mať skladbu platieb, ja brávam 50% odhadovenej spotreby v hotovosti. Každý alebo takmer každý bankomat pýta pri výbere poplatok pre prevádzkovateľa bankomatu. Okrem toho si ešte mbank môže zobrať poplatok, ak nespĺňaš podmienky pre bezplatný výber.

0 Citovat

Kilecko, ešte ma napadlo, neber veľa stodolároviek. Niektorí obchodníci ich nechcú prímať. Či je to legálne alebo nie, neviem. Najužitočnejšie bankovky sú 10 a 20 dolárovky. Takisto je dobré mať vždy pri sebe nejaké jednodolárovky. Neviem akú budeš mať skladbu platieb, ja brávam 50% odhadovenej spotreby v hotovosti. Každý alebo takmer každý bankomat pýta pri výbere poplatok pre prevádzkovateľa bankomatu. Okrem toho si ešte mbank môže zobrať poplatok, ak nespĺňaš podmienky pre bezplatný výber.

0 Citovat

no povodne som mal nahlásených u "bankara" 1500usd rozdelených ako 10x100usd, 5x50usd, 10x20usd a 5x10usd, ale kedze hotovosti zoberem nakoniec asi 2000-2500usd (z celkovo odhadovanych 3500usd potrebných na cely trip NY+Punta Cana), budem to musiet este doriesit, ale teda doplnim asi 20tky a 10tky. mBank ma nad 70eur vybery zdarma, tak pokial nie su nejake obmedzenia na vysku jedneho vyberu (ako niekedy byva), nemal by byt problem. Skor je tam teda ten poplatok prevadzkovatela, myslim ze znami spominal ze aj 10usd bolo za vyber niekde

0 Citovat

tie vysoke poplatky maju rozne obskurne bankomaty v malych obchodikoch. Inak chargeback by toto nemohol vyriesit?

0 Citovat

Nemá SK mBank taky tak absurdní směnné kurzy jako v ČR? Pro platby v cizí měně je mBank v podstatě nepoužitelná. 

0 Citovat

kurzy ma take ako Visa/Mastercard + 2% mimo eurozony. Ako najlepsie bude si dobijat Revolut a platit nim v USA. S tym cashom by som to neprehanal, ved este v roku 2006 sme skoro vsade platili kartami. 

0 Citovat

"tie vysoke poplatky maju rozne obskurne bankomaty v malych obchodikoch."

Je pravda. že naposledy sme vyberali z bankomatu v USA v r. 2012 z bankomatu patriacemu banke na budove banky. Poplatok bol 7 USD. Poučili sme sa a odvtedy nosíme dostatok hotovosti.


"Nemá SK mBank taky tak absurdní směnné kurzy jako v ČR?"

Ani nie. Nie je to síce žiadna hitparáda, ale vedenie bežného aj kreditného účtu je zadarmo, vydanie kreditky tiež, veľa cestovateľov platí a výberá z bankomatu v eurozóne, a ak človek platí a vyberá mimo eurozóny len občas, celková stratana kurzovom rozdiele nie je veľká. Na občasné používanie je to asi najlepšia kreditka na slovenskom trhu.

0 Citovat

tonic napsal(a):

S tym cashom by som to neprehanal, ved este v roku 2006 sme skoro vsade platili kartami. 

My si berieme asi 50% predpokladaných výdavkov v hotovosti. Ak by sme nemali hotovosť kúpenú vo výhodnom kurze, brali by sme v hotovosti asi 10% predpokladaných výdavkov. Až na pár výnimiek sa dá všade platiť kartou. Len ich je mať pre istotu viac typov a od rôznych bánk.

0 Citovat

Inak, dosť sa odkláňame od témy vlákna, asi by stálo za to, aby admin tieto príspevky preložil do nejakého vlákna o platobných kartách alebo o platení v zahraničí všeobecne.

1 Citovat

ake bankomaty vidiet v NYC za 5 dni :)))

0 Citovat

tonic, toto nerob. Skoro mi od smiechu vyskočila bránica. Ako názov témy je to vynikajúci. :)))

0 Citovat

Uz pri otazke som pisal nech to admin kludne presunie ze to som az tak nepatri asi, ale tak nevadi, este teda k tomu mBanku jednu vec. Petr76 viem ze v cechach sa na mBank dost nadava kvoli kurzom, ale u nas s eurom to nejak nepocitujem. Ako pise tonic, pouzivaju v mojom pripade mastercard kurz -2%. Co som to porovnaval posledne asi 2 roky s priatelkynou slsp debetkou alebo par krat kamosovou vub kartou, rozdiely boli uplne minimalne. V polsku mi vacsinou vychadzal lepsi kurz ako im pri platbach kartou a takisto v singapure pri vybere z bankomatu oproti tej slsp. Takze kurzovo to neriesim a ostatne veci ma pre mna mBank lepsie ako tie klasicke "velke" banky.

0