Zdravím všechny cestovatele, v říjnu letíme na 3 dny do Holandska a půjčeným autem máme v plánu projet cestu Eindhoven - Amsterdam - Rotterdam - Eindhoven. Máte někdo tip na nějakou zajímavost při této cestě, případně co stojí za vidění v těchto třech městech (mám na mysli něco, o čem nepíší v průvodcích)? Díky za jakýkoliv tip  .

Holandsko - co navštívit?

Založil(a) ve fóru Co vidět a navštívit

16 reakcí

Zdravím všechny cestovatele,
v říjnu letíme na 3 dny do Holandska a půjčeným autem máme v plánu projet cestu Eindhoven - Amsterdam - Rotterdam - Eindhoven. Máte někdo tip na nějakou zajímavost při této cestě, případně co stojí za vidění v těchto třech městech (mám na mysli něco, o čem nepíší v průvodcích)? Díky za jakýkoliv tip smiley

0

Nevím, jestli to v průvodcích je, nebo není, ale já doporučím dvě věci.

1) Kinderdijk - oblast s větrnými mlýny kousek od Rotterdamu - viz naše foto. Přijedete, necháte auto na parkovišti, zaplatíte malé vstupné a můžete se projít podél kanálu mezi mlýny, a to buď pěšky, nebo si tam můžete půjčit kola.

2) Baarle-Hertog a Baarle-Nassau - jedná se vlastně o belgickou exklávu v Nizozemsku, nějakých 30 km východně od Eindhovenu. Belgické městečko Baarle-Hertog je ze všech stran obklopeno Nizozemskem a jde v podstatě o nejsložitější státní hranici v Evropě, pokud se nepletu (aspoň tak jsem to tuším někde četl). Hranice od sebe dokonce odděluje i samostatné parcely a na mnoha místech je hezky vyznačená na zemi, takže můžete stát jednou nohou v každém státě – viz naše foto. Příjemné místo absolutně bez turistů. Taková fajn zajímavost. smiley

0 Citovat

Díky za super tipy, určitě tyhle dvě místa navštívíme smiley

0 Citovat

Kinderdijk je nutnost.... celkem pěkná je i procházka v Schiedamu (předměstí Rotterdamu s velkými větrnými mlýny přímo ve městě) a klidné městečko Delft na půl cesty mezi Rotterdamem a Haagem.

0 Citovat

Posílám taky pár tipů:
1)v Rotterdamu krychlové domy navržené Pietem Blomem, které stojí nedaleko železniční stanice Blaak. Většina z nich je běžně obývána nájemníky, jeden je otevřen pro veřejnost...
2) Kinderdijk - nepřijeďte moc pozdě, mám pocit, že po 17.h už je tam úplně mrtvo...
3) nemladší hol.město - Almere
4) hráz Afsluitdijk, dělící moře a umělé jezero Ijsselmeer, regulující hladinu moře

0 Citovat

Akorat ze Eindhoven neni v HOLANDSKU ale v BRABANTSKU.

0 Citovat

Brabantsko je historické vévodství Spojeného Nizozemí. V současné době je rozděleno mezi Nizozemí a Belgii. Jeho hlavním městem je Brusel smiley

0 Citovat

Mám pocit, že tohle je na Eindhovenu asi ta největší zajímavost smiley

0 Citovat

Ahoj,

Kinderdijk za návštěvu určitě stojí. V jednom větrném mlýnu je i něco jako muzeum a dá se za pár eur jít dovnitř.

Rotterdam určitě taky doporučuju, krychlové domky stojí za návštěvu. Opět se dá do jednoho jít a celý projít (tuším že jsme platili nějak 2 -3éčka - ale nejsem si teď jistá)

Líbilo se mi taky v Alkmaaru - krásné malé městečko, jeli jsme tam hlavně kvůli sýrovým trhům (byli jsme tam v květnu). Další sýrové trhy je možno navštívit v Goudě. (jen teď netuším, jestli fungují i takhle "po sezoně", mrkni na net).

Myslím, že by stál za výlet i Den Haag - procházka po pláži a ochutnávka Kibbelingu.

Přeji hezký výlet smiley

0 Citovat

Do holandska jezdím pravidelně poslední 3 roky tak pár tipu, kde jsem byl a co stojí za to. Sice to není úplně na tvé trase, ale pro inspiraci zajimavé.


http://www.apenheul.nl - opičí zoo, malé opičky a lemuři pobíhájí mezi návštěvniky, nádherná zoo a důstojné výběhy. Celodenní výlet.
http://www.dolfinarium.nl/en - delfinárium, minulý rok vyhráli nejlepší šou na světě, na celý den.
http://slagharen.com - zábavný park, cca 40 atrakci za jedno vstupné a jezdite stále dokolo
http://www.avonturenpark.nl - jiný zabavný park
http://www.kb-dondertman.nl - zvířecí farma domacích zvířat za 2 eura, ideální pro malé děti
Helmond, docela pěkné město plus http://www.mimoa.eu/projects/Netherland ... %20Helmond
Amsterdam - letos poprvé a asi naposled, je to už bohužel více než africké město, jenom černoši, metro strašné. Jediné co mě zaujalo projížďka lodi celým městem a úsek kolem Nema, Čínská plovoucí restaurace a historické loďe.

0 Citovat

UPDATE, Nizozemsko (trasa Eindoven-Ysselsteyn- Arnhem-Osterbeek-Amserdam-Rotterdam-Kinderdijk-Eindhoven)

25.3 - 27.3

Katowice - Eindhoven

Eindhoven
Relativne male a prehledne letiste, neda se ztratit. Pujcovna aut jsou vyznaceny. Takze se date hned doprava a cca 200 metru rovne. Maj tam stanoviste vsechny pujcovny. Mel jsem pujcovnu budget bookovany pres rentalcars. U rentalcars jsem si dall full cover.Vrele doporucuji se na tento full cover vykaslat a domluvit se na full cover na miste s autopujcovnou. Obecne full cover u rentalcars funguje tak, ze kdyz se neco s autem stane, tak pujcovna to bude resit s vama - pravdepodobne vam strhne deposit a pak je na vas si to vyridit s rentalcars. Kazdopadne budget nabizi full cover za 15 euro na den - dobra cena.
Takze auto vyslo na cca 1700,- + full cover cca 900,-.

Ysselsteyn
Par km za Eindhovenem je nemecky hrbitov.
https://en.wikipedia.org/wiki/YsselsteynGermanwar_cemetery

Cesta je prehledna a pokud jste fanda vojenstvi - tak je to nutnost. 31 598 pohrebenych vojaku. Plocha a mnozstvi krizu s vama zamava.

Arnhem
Jelikoz jsem fanda vojenstvi, tak dalsi krok byl Arnhem. Mensi mestecko, pekne udrzovane jako vse v Nizozemsku. Nutnost je videt most Johna Frosta. Most neni puvodni, ale zrekonstruovany. U mostu je delo a par plaket s textem.

Parkovne ve stredu mesta, parkovaci dum 2,1 euro na 1 hodinu.

Osterbeek
Airborne muzeum, vstupne 10 euro, trochu zklamani, cekal jsem vice expozice. Venku je Sherman a protitankovy kanon. Da se projit za cca 30 minut. Parkovani je zadarmo u muzea respektive restaurace/kavarny. Pobliz cca 800 metru je spojenecky hrbitov padlych behem operace Market Garden u Arnhemu, cca 1600. Kdo se zajima o vojenstvi at si Osterbeek k Arnhemu projde - bojovalo se po cele delce mesta a kazda historicka fotka je lehce identifikovatelna - hlavne ulice Utrechtseweg.

Celkove cca 3+ hodiny

Amsterdam
Tady asi nema cenu nic psat, snad jen neco k parkovani. Doporucovane jsou P+R ale ty jsou vetsinou docela daleko od centra a je treba vyuzivat mestskou dopravu. Kdyz chcete parkovat v centru, tak pocitejte s cenou cca 5 euro na 1 hodinu. A jestli nemate auto s navigaci/telefon s navigaci - urcite si navigaci vemte sebou. Je tam miliarda jednosmerek a clovek se docela ztrati a objizdeni stoji cas a nervy.

Rotterdam
Autem z Amsterdamu je prijezd hodne velky - panorama dela dojem. Na parkovani levnejsi, opet vice do cetra cena roste, lze se dostat na cca 2,5 eura za hodinu.

Urcite stoji za navstiveni:

- Erasmus most, kdo videl fotku - ma jasno, obecne vse v okoli je paradni.
- Kijk kubus, mno nevim, moc mi tato architektura nerika.
- Market (cca 200 metru od Kijk kubus - nejde prehlednout), asi pro mne jedno z nejvetsich wow.
- Katedrala
- Ruske kolo (asi tam bezne neni na stalo, ted tam bylo)

Od centra k Erasmus mostu stoji za to jit pesky, kolem reky anebo pres mesto kolem kanalu. Vyskove budovy, moderni architektura.

- Vez Euromast, vstupne 5 euro, uplne nejvyssi cast je momentalne zavrena, myslim, ze do zacatku dubna, ale terasa ve 100 metrech porad otevrena. Da se zaparkovat u veze cena par euro za 1 hodinu (vetsina automatu neni na mince, tady je na kartu).

Kinderdijk
Vetrne mlyny - pri krasnem pocasi je prochazka malebna.Pokud jedete pozdeji - spise k veceru, tak jedte primo k vstupu, nebudete platit parkovne a mimo sezonu v pohode zaparkujete.Stoji za to si zaplatit vylet lodickou, cena okolo 12-13 eur.

Eindhoven
Centrum je male, projdete ho za dve hodiny vcetne posezeni v nejake kavarne.
Stadion PSV Eindhoven, kostel sv. Kateriny, Van abbe museum (maji svetozname malire).
Letajici talir - Evoluon uvidite po prave strane na ceste k letisti.

Urcite toho je vice - letajici kuzelky...anebo treba navstiveni Van abbe muzea, ale uz jsem nemel cas.

Celkovy dojem - cista zeme, hodne upravena, milion cyklistu, ohleduplnost na kazdem kroku, Amsterdam plny turistu i mimosezonu, nemel jsem pocit, ze potkavan cernocha, migranta na kazdem kroku.

1 Citovat

Pecka! Díky za velmi obsáhlé a užitečné informace :)

0 Citovat

Já bych ještě doporučil tuto velmi báječnou zahradu Keukenhof v období Duben/Květen kdy tulipány a ostatní trvlaky a rostliny rozkvétají. Je to něco úžasného a dá se to projet i lodičkou v parků. Jinak je to mezi Amsterdam a Haagem, lehká odbočka, ale je to neuvěřitelné tam. A ještě bych doporučil vesničku Gouda, kde se konají trhy sýru ( velmi báječné ), ale nejsem si jist, zda trhy jsou celý týden či určitý den nebo celý týden a během týdne v určitý den je " burza " Goudy.

0 Citovat

Když už je tohle téma aktivní, tak doplním, že za návštěvu rozhodně stojí městečko Baarle (Baarle-Hertog a Baarle-Nassau) na jihu Nizozemska (a od Eindhovenu relativně nedaleko), ve kterém se nachází spousta belgických a nizozemských exkláv a enkláv a jedná se o místo s nejsložitějším průběhem státní hranice v Evropě. Je to malé klidné městečko, kde si můžete třeba posedět na zahrádce u kafe a přitom sedět napůl v Belgii a napůl v Nizozemsku. Pro milovníky cestování ideální místo na pořízení fajn fotek. ;) Více informací tady: https://cs.wikipedia.org/wiki/Baarle a spousta toho (včetně fotek) vyskočí po zadání Baarle do Googlu.

1 Citovat

Před pár lety jsem do Nizozemska jezdil často, pak jsem tam byl i tři měsíce na stáži. Zde je můj soupis “tajných tipů,” co jsem v průběhu času v zemi viděl.

Nejvyšší kopec s 322 m.n.m.
Jižně od Eindhovenu jsem byl na stáži v oblasti Limburg. Je to tam na místní poměry dost kopcovité. Dokonce poblíž německých hranic mají i sjezdovku a nejvyšší kopec - Vaalserberg. Holanďani jsou z kopce celkem hotový, mají tam dokonce dvě rozhledny. Na druhou stranu se o něj musí dělit s Německem a Belgií.

Nejhezčí město Nizozemska - Maastricht
Pro mě asi nejhezčím městem v zemi Maastricht. Vypadá hodně rozdílně od ostatních. Místo kanálů tu mají řeku. Doporučuji sem zavítat v průběhu karnevalu, který bývá na přelomu února a března. Člověk se občas nestačil divit svým očím. Jinak kousek od Maastrichtu je městečko Vaalkenburg, což je pro mě hned po Maastrichtu druhé nejoblíbenější město. Vyražte tam z Maastrichtu na kole, je to kousek.

Květinová burza kousek od Amsterdamu
Kousek od Amsterdamského letiště se nachází květinová burza. Hned pro začátek vám dám radu. Buďte tam dřív než v 11:00, protože jinak stejně jako my uvidíte až to, jak kytky balí. Na druhou stranu i tak to stálo za to. Celkem blbě se to hledá, zkuste kouknout na www.cestolet.cz/amsterodam. Květinovou burzu najdete hned pod piktogramem letiště, je to foťák v černém kolečku.

Pláž, která je pěkná, i když prší - Scheveningen
Samotné město Den Haag jsem nikdy pořádně neviděl. Za jakéhokoliv počasí jsem vyrazil na pláž Scheveningen, které jsem naprosto propadl. V zásadě se jedná o dlouhou písčitou pláž, kde fouká silný vítr, který vám pocuchá vlasy. Hlavně na podzim tu mají parádní výhled na rozbouřené moře. Jestli budete v Den Haagu, určitě se sem vydejte.

Městečko miniatur - Madurodam
Kousek od pláže Scheveningen je městečko miniatur. Narazíte zde na zmenšené nejdůležitější stavby Nizozemska, pohybující se letadla, auta a lodě, které občas hoří. Mé devíti leté já tu vždy skákalo nadšením vysoko do vzduchu. Jestli jste na tom podobně anebo máte sebou děti, vezměte je sem. Budou vám vděčné.

Tam, kde zemřel J. A. Komenský - Naarden
Kousek od Amsterdamu je městečko Naarden. Jestli jste v hodinách dějepisu dávali alespoň trochu pozor, tak vám název města musí něco říkat. Je tu pochovaný J.A. Komenský. Má tu i menší muzeum, které je v češtině. Pokud se trochu zajímáte o historii, neměli byste zde chybět.

Další tipy
V Nizozemsku je to ho určitě ještě víc k vidění. Města jako Amsterdam, Utrecht, Leiden anebo Rotterdam, kde se můžete projet lodí do jednoho z největších přístavů, byste také neměli vynechat. Jen se to všechno nestíhá objet za tři dny z Eindhovenu. Jestli chcete nějaký další tipy, co vidět tak mrkněte na www.cestolet.cz/nizozemsko. Je tam mapa, kde jsou vyznačená zajímavá místa, co v Nizozemsku vidět.

0 Citovat

Před dvěma lety jsem byl na jaře v Holandsku. Podívat se na tulipány v Keukenhofenu, na větrné mlýny Zaanse Schans a odpoledne pobýt v Amsterdamu. Doporučuji. Bylo to nádherné a krásně jarní. Teď v tomto počasí by trochu jarní svěžesti a tepla neuškodilo. Ta vůně ráno v rozkvetlé zahradě v Keukenhofu je nezapomenutelná. Jel jsem autobusem, nyní bych asi dal přednost letadlu. Na druhou stranu autobus přináší jednu neoddiskutovatelnou výhodu - ke vstupu do Keukenhofu člověka odveze přímo na otvíračku na dobu, kdy v zahradě není skoro ani noha. Kdo si chce počíst více a podívat se na fotky, může na https://michal-na-cestach.blogspot.cz/2017/04/opojne-jaro-v-zemi-tulipanu.html

0 Citovat

Také přidám svojí špetkou do mlýna ať nezakládám zbytečně další téma :)

Minulý týden jsme byli na 3 dny (v sobotu tam, v úterý zpátky) v Nizozemí. Letěli jsme z Brna do Eindhovenu (a stejně tak i potom zpátky).

Itinerář cesty byl Utrecht - Amersfoort - Hoevelaken - Eindhoven. Původně jsme plánovali cestovat autem, ale po všech propočtech jsme zjistili, že ve dvou se nám víc vyplatí vlak/autobus i přes poměrně drahé jízdenky.

Zde bych upozornil, že automaty na jízdenky berou buď jen mince, nebo karty, neberou bankovky. Na letišti je sice mašinka, která vám rozmění papírovky na kováče (přijímá jen 5, 10 a 20 € bankovky), ale na nádražích už tato možnost není. Nicméně na nádražích (aspoň na těch ve větších městech jsou i přepážky).

Kdo někdy byl v Nizozemí tak ví, že jejich vlaky jsou čisté, s klimatizací a wifi, nicméně co se týče přesnosti, tak je to asi jako u nás... možná i horší. Každej druhej vlak má 5-10 minut zpoždění, sem tam klidně o třeba 40 minut nebo úplně zrušení třeba i 8 spojů za sebou...

Hned po příletu někdy kolem jedné odpoledne jsme se vydali přes Eindhoven do Utrechtu. Vlak sem jezdí každou půlhodinu a za 50 minut jste hezky v centru. Město hezké, jak kdyby se tam zastavil čas. Na kanálech si lze půjčit kajak nebo šlapadlo, případně i motorový člun. Pokud chcete jít na Dom Tower nebo do podzemí, doporučuji koupit vstupenky online nebo být na pokladně hned ráno. My jelikož jsme nevěděli jestli to stihnem, tak jsme k pokladně došli kolem půl čtvrté odpoledne a už bylo vyprodáno.

Také jsme využili portálu groupon.nl a koupili si voucher na dvě vafle s 3 druhy toppingu + dvě kávy za 8,5 € :)

Na Utrecht stačí v pohodě odpoledne, je to krásné město, spousta obchůdků, restaurací a kaváren.

V Amersfoortu jsme přespali na okraji města, je to taktéž moc hezké město s pozůstatky hradeb. Nicméně zde stejně jako v Utrechtu stačí na projití a prohlídnutí max půl dne. Trochu bych upozornil na to, že v neděli nejsou otevřené všechny podniky a ty které jsou otevírají až kolem jedenácté... takže pokud stejně jako my vyjdete o půl desáté do města s tím že si dáte někde snídani, tak budete mít smůlu :D

Z Amersfoortu jsme se přesunuli do Hoevelakenu, je to malé město hned u Amersfoortu. Jezdí sem z Amersfoortu vlak každých 20 minut a autobus č. 102 jednou za hodinu. Jelikož nám bus ujel, tak jsme si řekli, že pojedeme vlakem, protože cena vyjde šul nul (4,5 € vlak vs 4 € bus) a budem tam za 5 minut oproti 25 minutám busem. Nicméně, jak jsem psal výše, 6 vlaků v řadě zrušili... navíc tím, že tento spoj neprovozují nizozemské dráhy ale nějaký jiný dopravce tak ani personál nevěděl jestli vůbec něco pojede nebo ne... naštěstí nám refundovali jízdenky a mohli jsme tak jet autobusem. Autobus taky doporučuju více než vlak, protože z nádraží do centra města je to pěknej kousek a autobus staví ve městě snad na 10 zastávkách, takže je to pohodlnější.

I když v Hoevelakenu de facto nic není, jeli jsme sem proto, že jsme chtěli na venkov, což toto splnilo do puntíku, všude jsou farmy, na jedné, která provozuje B&B jsme byli i ubytovaní. Půjčili jsme si kola a jeli se projet do okolí. Bylo to super, nizozemský venkov mám hrozně rád. Po mé návštěvě Amsterdamu, kdy nás hostitel vzal na kola po okolí a byl to asi nejsilnější zážitek z celého výletu, jsem si to chtěl zopakovat.

Pokud někdo chcete jet do Holandska, určitě si půjčte kola a udělejte si jednodenní výlet kamkoliv po okolí.

Eindhoven jsme si ani moc neprošli, než jsme se vyhrabali do města bylo už celkem pozdě, takže bylo skoro vše zavřené a byli jsme také dost unavení. Dali jsme si kafe a víno a relaxovali :) druhej den brzo ráno směr letiště a hurá domů. Moc se nám tam líbilo a určitě to není naposledy co jsem v Nizozemí byl.

Cenově nás to celkově vyšlo na cca 7200 Kč včetně útraty.

0
16 reakcí