Ahoj vsem, ve ctvrtek odletam na 10 dni na Maltu, byl jsem tam jednou pred asi 6ti lety, ale uz si to moc nepamatuji, proto byc hse vas rad zeptal na jakekoli tipy. Vim, ze autobusova doprava je tam dost levna, takze planujeme objet cely ostrov timto zpusobem, ubytovani budeme v apartmanech v Il Gzire, kousek od Sliemy. Budu rad za jakekoli doporucnei co se tyce jidla, mist k videni, jakychkoli vychytavek, plazi i klubu  .

Malta

Založil(a) ve fóru Co vidět a navštívit

hm, ktovie ako ludia cestovali pred internetom :)

0 Citovat

nazdar,
normalne bych tam sel pres roaming a pred odjezdem si stahl jejich aplikaci pro mhd, neco jako cesky dpp ci idos..pouzival jsem to tam celou dobu a zaplatil na datech u tmobile asi patnact korun.. a hned vis kdy ti to jede z nejblizsi zastavky:)
https://www.publictransport.com.mt/en/tallinja-smartphone-app

Jirka
www.jorgus.webnode.cz

0 Citovat

Nevíte, jestli platí týdenní jízdenka na dopravu i na trajekt mezi městy Valletou a Sliemou?

0 Citovat

Máme do odletu na Maltu cca 2 měsíce. Tzn. konec srpna, takže plná sezóna. Nemáte zkušenosti zda je levnější zajistit si ubytování již nyní předem, nebo nechat na poslední chvíli? Spíš se obávám aby pak něco bylo? Díky

0 Citovat

Nejak se nemuzu rozhodnout - najmout auto anebo spolehnout se na MHD? Kdyz si tak proctam zkusenosti uzivatelu, tak z nich vyplyva - MHD se zlepsila za posledni dobu, ale stale je nespolehliva a hodne vytizena. Nekdo v posledni dobe?

0 Citovat

muisa napsal(a):

Nevíte, jestli platí týdenní jízdenka na dopravu i na trajekt mezi městy Valletou a Sliemou?

Pokud se jedna o tallinja kartu, tak se nevztahuje a je nutne dokoupit za 10 euro kartu na ferry (http://www.vallettaferryservices...fares.html).

0 Citovat

L_K napsal(a):

Nejak se nemuzu rozhodnout - najmout auto anebo spolehnout se na MHD? Kdyz si tak proctam zkusenosti uzivatelu, tak z nich vyplyva - MHD se zlepsila za posledni dobu, ale stale je nespolehliva a hodne vytizena. Nekdo v posledni dobe?

Tak v posledni dobe to sice nebylo , bylo to jeste v dobe kdy na Malte jezdily ty stare busy ( nevim proc tuhle jedinecnou atrakci zrusili . asi uz na to nemeli nahradni dily , ale asi stejna skoda jako kdyz jim spadlo to zname morske okno ) ovsem nic nespolehliveho to nebylo bydleli jsme 6 noci v Bugibba a dostali jsme se uplne bez problemu vsude kam jsme chteli

,je fakt ze jsem tam byli na velikonoce

Jinak jsem profesionalni ridic a pujcueme si auto skoro na kazde dovolene , ovsem na Malte bych si auto nepujcoval . rychlost presunu se rovna rychlosti jizdy na kole a MHD + okruhy otevreneho turistickeho busu , zajistuji dostupnost vseho podstatneho bez nervu , bez hledani mista na parkovani , bez dalsich poplatku atd

Proste vykon /cena jednoznacne MHD

0 Citovat

Byl jsem 2 mesice nazpatek... rozhodne MHD. Busy jezdi na cas. Jediny pripad kdy jsem zaregistroval, ze mel bus zpozdeni bylo kdyz jsem se se vracel z Goza... bus odjizdel z pristaviste na cas, ale cestou nabral asi 40min zpozdeni... lide se na vecer vraceli domu z okolnich plazi (auty) a tam to byl teda masakt, ale jinak nemohu rict na MHD ani popel. Doporucuju zjistit a precist si jak funguje MHD na malte... je tam nekolik zajimavych specialit.-) Jo a tallinja card fungovala jak na Malte tak na Gozo.

0 Citovat

My jsme také bydleli v Bugibbě a byla výhoda, že jsme bydleli kousek od nádraží odkud autobusy vyjížděli, tzn., že jezdily na čas. Jinak se na jízdní řády nedá moc spoléhat. Jinak musím mhd také pochválit. Jedině když jsme jeli z Melliehy, tak autobus byl tak nacapný, že ani nestavěl na dalších zastávkách. Byli jsme tam v květnu a upřímně si moc nedovedu představit tam být v létě... Jinak týdenní Tallinja card stojí 21 euro a platí i na Gozu. Na trajekty mezi Valletou a Sliemou a Valletou a Trojměstím se tato karta nevztahuje, ale plavba stojí tuším 1,5 euro.

0 Citovat

trajekt stojí 4,65 ( noční 4,05) Eur na osobu

0 Citovat

Update, červen 2017

Transport autobusy:

Na letišti jsem si koupil tallinja card na 7 dnů za 21 euro. I když jsem měl jejich aplikaci, tak jsem používal jenom jejich webovky na přijezdy autobusů. Dostanete kartu + mapu co je na webu, v pohodě to vystačí. Autobusy jsou nové - pochopil jsem z tabulí, že placené EU. Hned při příjezdu si řidič odskočil na 15 minut ...někam, autobus nechal nastartovaný - vcelku běžná věc viz dále.

Očekávejte milión zastávek a cesta co by v ČR trvala 5 minut bude trvat 3X déle - protože doprava, silnice, zastávky.Autobusy jsou klimatizované a to hodně, takže kdo je náchylný na klimatizace, tak sebou šátek a sedat si dopředu (výduchy klimatizace jsou po stranách na stropě, zadní sedačky jsou výše než sedačky vpředu, takže na vás fučí neustále).

Počítejte s tím, že když si uděláte podrobný itinerář, tak vám failne, protože autobus :D. Snažte se vybírat trasy - kde není jenom jedna linka - takže v případě, že nedojede na čas, tak máte alternativu.

Mně se stalo například to, že 201čka poblíž Dingli cliffs odpoledne nepřijela, jezdit má co jednu hodinu, takže jsem byl hodinu na přímém slunci při 30 stupních (další jel s cca 20 minutovým zpožděním - 1) ) - info linka vám sdělí omluvu s tím, že autobus se porouchal anebo řidič není :D. Na cestě na letiště X4 z Valletty si uprostřed trasy řidič "odskočil" - tentokrát se po 15 minutách motor vypnul, včetně klimatizace, a za cca dalších 10 minut přišel jiný řidič a jal se jet zpátky do Valletty - cestující mu museli říci, že má jet směr letiště. Na Ferry v Cirkewwe jsem nastoupil na 42ky - měl odjet v 20:10.....v 20:15, když jsem viděl, že se před tuto 42 řadí další 42 a odjíždí a moje stále stála -tak jsem se zeptal řidiče kdy jakože jede...a on, že jede 20:30...taky super :D.

1)to jsem nevydržel a jel zpátky autobusem do Mdiny (tam jsem potkal zpožděnou 201čku), takže okruh Valletta, San antons garden, Mdina, Dingli Cliffs, Blue Grotto, Valletta se konala až na Blue Grotto...což zamrzí.

Na některých trasách docela plné autobusy, zaregistorval jsem, že turisté autobusy moc nepouživali. V sezóně si troufnu tvrdit, že to může být hodně velkej opruz, takže raději asi přivstat. Obecně po debatě s místními - ráno autobusy fungují načas, odpoledne se procento vynechaných linek zvyšuje.

https://www.publictransport.com....linja-card

Transport ferry:

Ferry ve Vallettě fungují paradně. Týdenní "karta" (vypadá jako účet z pokladny) stojí 10 euro. Lístky se kupují přímo u osádky.

http://www.vallettaferryservices...hedule.pdf

Ferry na Gozo stojí 4,65 euro per osoba a platí se na zpáteční cestě.

- Prošel jsem Vallettu. Valleta defacto prázdná, málo turistů, ale jeden den přijely dvě velké lodě - a vychrlily tisíce turistů - naprostá tlačenka v městě, jakmile zase odjely ..klid.

Do Valletty si určitě naplánujte i výlet v večer/noci - vše nádherně nasvícené.

- Birgu. Krásná stará čtvrť, klidná, málo turistů, ale i málo obchodů. Jestli tam máte ubytko - tak si dopředu dohledejte obchody.

Jak Valletta, tak Birgu jsou takové místa kde můžete bloumat celý den a neuvidíte vše.

- San antons gardens a prezidentský palác - pěkné zahrady, palác nepřístupný.

- Mdina, z kategorie must see.

- Dingli Cliffs, neuvěřitelný bordel, všude sklo, taková skládka kolem pobřeží. Pro mne nezajímavé.

Koupačka - Okolo golden bay, jsou tam 4 pláže, čím dále od hotelů - tím méně lidí.

- Gozo - Vitoria, citadela, opět must see.

- Azure window, i bez window - pěkné, já jsem šel cca 500 metrů nalevo, je tam jestě jedno window - menší, turisti tam nechoděj, super koupačka (není písek), je tam takové zátoka, jsou tam schody až dolů anebo podél pobřeží přístupné moře, byl jsem tam půl dne.

0 Citovat

Koupil jsem si za 10 euro sim kartu GO, 1 GB data, 1 hodina volani zdarma a neomezene sms.

0 Citovat

Malta, to jsou kolony a kolony. Autobusy mají spousty zastávek. Suma sumárum to chce trpělivost.

Lístek na Gozo nekupujte u prodejců, ale jděte rovnou do terminálu. Nám kvůli ušetřeným dvěma eurům za lístek od prodejce ujel trajekt před nosem (byli jsme první, které nevzali na palubu) a vynechal jsem z itineráře Oko. Teď už jej neuvidím.

0 Citovat

Nemá někdo zkušenosti z půjčením si auta přímo na Maltě, bez předběžné rezervace, dejme tomu u soukromníka? Ty ceny nejsou nijak vysoké, dá se auto rezervovat už od cca. 400kč/den ale i tak se zeptám... v řecku takové půjčení dělalo rozdíl klidně i třiceti eur... a ještě, dá se v pohodě přespat někde v autě, nebo klidně ve stanu poblíž pláže atd. nebo to alarmuje místní policii? :D

0 Citovat

Můžu se zeptat, jestli jsou do placených památek nějak velké fronty? Jedu za týden a budu na Maltě jen 4 dny a nechci půl dne stát ve frontě :)

0 Citovat

Ahoj. Máte někdo zkušenost s carsharing elektroauty na Maltě přes aplikaci GoTo?

0 Citovat

@mirjur

Píšete, že jste byl na Maltě v lednu. Uvažuji o týdnu v druhé půlce února. Jak to vidíte s počasím - je to na turistiku, pamětihodnosti, sem tam nějaké pivo, OK termín? Vím že můžu na webu najít tisíc info o počasí na Malte, ale je lepší se zeptat "očitého svědka" :-).

0 Citovat

divan napsal(a):

@mirjur

Píšete, že jste byl na Maltě v lednu. Uvažuji o týdnu v druhé půlce února. Jak to vidíte s počasím - je to na turistiku, pamětihodnosti, sem tam nějaké pivo, OK termín? Vím že můžu na webu najít tisíc info o počasí na Malte, ale je lepší se zeptat "očitého svědka" :-).

My jsme měli celý prodloužený víkend krásné slunečné počasí, kraťasy, tričko, pár lidí jsem tam dokonce viděl se koupat. Jedno odpoledne tuším trochu pršelo. Takže turistika , vínko na zahrádce v Marsaxlokk apod. určitě ano. Výhoda málo turistů = bez problémů parkování, bez velkých front u trajektu... ale počasí je nevyzpytatelné i na Maltě, takže bez záruky. Určitě jeďte, stojí to za to.

0 Citovat

@mirjur: Díky!

0 Citovat

Já tam byl loni v lednu 4 dny.  Přes den cca 15, extrém 18 stupňů. Pořádně tam ale foukalo, takže to bylo vždy minimálně na mikinu, rozhodně ne na triko a kraťasy. Trajekty jezdily bez problému, ale na nějaký lodní výlet na otevřeném moři to nebylo. Na suchozemskou turistiku to stačilo.

0 Citovat

Standa napsal(a):

Já tam byl loni v lednu 4 dny.  Přes den cca 15, extrém 18 stupňů. Pořádně tam ale foukalo, takže to bylo vždy minimálně na mikinu, rozhodně ne na triko a kraťasy. Trajekty jezdily bez problému, ale na nějaký lodní výlet na otevřeném moři to nebylo. Na suchozemskou turistiku to stačilo.

Díky za info!

0 Citovat

Stejná zkušenost jako Standa, akorát já v březnu.

Já jako milovník chladného počasí chodil v mikině, přítelkyně v bundě. Ani koupat jsem se nešel :/

0 Citovat

Malta je na pocasi  asi tezko odhadnutelna , my byli v dubnu  a zazili jsme tyden destivejsi  nez v Irsku

0 Citovat

Ví někdo prosím, v kolik jezdí poslední trajekt na Gozo? Mám přílet 19:20  a zvažuju se tam busem dostat hned večer. Děkuji za info. 

0 Citovat

https://www.gozochannel.com/ferry/schedule/

0