Dobrý den, chystáme se za 14 dní do Jordánska, konkrétně 15.11. - 19.11. Neletí tam někdo v tuhle dobu taky? Případně můžete se podělit o nějaké aktuální informace, kdo tam nedávno byl? Jaké jsou kontroly, jestli se máme připravit na nějaké omezení, případně na co si dát pozor? Jsme plně očkovaní. Chtěli bychom navštívit Wadi Rum, Petru, vykoupat se v Mrtvém moři a Jerash. Půjčení auta je samozřejmostí. Předem díky za tipy ;-).  .

Jordánsko - listopad 2021

Založil ve fóru Co vidět a navštívit

Dobrý den, chystáme se za 14 dní do Jordánska, konkrétně 15.11. - 19.11. Neletí tam někdo v tuhle dobu taky? Případně můžete se podělit o nějaké aktuální informace, kdo tam nedávno byl? Jaké jsou kontroly, jestli se máme připravit na nějaké omezení, případně na co si dát pozor? Jsme plně očkovaní. Chtěli bychom navštívit Wadi Rum, Petru, vykoupat se v Mrtvém moři a Jerash. Půjčení auta je samozřejmostí. Předem díky za tipy ;-).

0

Zdravím z Petry. Vše v pohodě. Lepší už to snad být nemůže. Jen pozor na neosvětlené náklaďáky jedoucí na dálnici 20 km/h, protože jízdě za tmy se s takto šibeničním časem nevyhnete. Běžne jezdí velmi pomalu i v levém pruhu, ale předjíždění vpravo je ok. Dnes jsem jednou předjížděl hned 2 pomalu jedoucí vedle sebe vlevo a uprostred odstavným pruhem, ale čáry většinou na dálnici nejsou nebo nejsou už vidět, takže to možná odstavný pruh nebyl.

Od dosednutí v Ammánu bylo razítko v pase za 26 minut a nebyl jsem zdaleka mezi prvními. Pro neočkované bude zdržení asi větší, ale zřejmě ani pro ně nebude problém. Dokonce už asi měsíc neplatí ten jejich zákaz do Akaby, Petry a Wádí Rum. Ani mi nepřijde, že by byl nějaký covid. Roušky jsou vidět jen výjimečně. Zpravy, že v Petře a jinde nejsou turisti, co platily před pár týdny, už taky neplatí. Tech busu, co jsem dnes viděl u Wádí Rum a cestou do Petry... Snad se ale davům vyhnu příchodem do Petry mezi 6 a 8 h. a návratem pozdě, jak mi poradili, co tu byli v posledních dnech. Ve W.R. se davům (trochu přeháním, ale lidi se koncentrují v určitých časech na některých atrakcích) dá vyhnout buď trekem, jako já dnes, nebo cestou do odlehlé oblasti např. Bílá poušť, jak byl 1 pár dnes (měli jsme stejný příjezd a odjezd).

Jediné omezení jste si na sebe připravili tím krátkým časem (a navíc slunce zapadá cca v 16,45 h., takže to chce vstávat brzo). I mých 11 dní je takové minimum na hlavní atrakce a často jen rychlovka. Wádí Rum jsem si ale užil pěkne asi 48 h. Doporučuju Magic Nature kemp. Ještě k tomu napíšu někdy víc.

0 Citovat

Fajn informace i kdyz asi listopad budu muset vzdat  a v prosinci uz  cas nebude, ale vse si asi vynahradime v lednu nebo v unoru  i kdyz  to treba Jordansko nebude 

0 Citovat

pridam sa sem, tiez ma zlakali letenky za 16 eur, no 11 dni nemam, tak 3 noci budu musiet na intro do Jordanska stacit. Takze len Petra a Wadi Rum, cestou naspat asi Kings Highway, mozno Mrtve more?

Prilietame do Amanu o piatej vecer, tak predpokladam ze okolo siestej by sme mohli vyrazit autom na juh. Uz bude tma, je to dobry napad, alebo radsej najst ubytko niekde kusok od letiska a radsej vyrazit skoro rano? aj ked pozeram ze ubytka nic moc okolo letiska a do Ammanu sa mi nechce. 

0 Citovat

Co jsem studoval, tak většina lidí spí v Madabě po příletu, pokud si to dobře pamatuju. Osobně bych přespal tam a vyrazil raději brzo ráno za úsvitu. Spát v Ammánu je  blbost, když chceš hned pryč a ještě na opačnou stranu. Proč jsi nekoupil Akabu? Pravda byla za 20 :-)))). Zase ale o noc víc.

0 Citovat

prave vtedy ta Akaba na nase datumy nebola, no co uz, praca chvatna, malo platna :D 

0 Citovat

@tonic: zkus Madabu, tam je šance, a máš to k MM (třeba přes Mount Nebo) co by kamenem dohodil... na noc bych moc nejezdil, připravíš se o spoustu krásných výhledů.

0 Citovat

hej asi to tak urobim, ked sa teda spomina, ze Aqaba viza zdarma, tak to by som nechal s Wadi Rum nabuduce. Myslim ze postaci Petra + Kings Highway, Mt Nebo, Mrtve more a vyhlady .. sa povozit

0 Citovat

Dobře ďěláš. Jak jsem psal výše, pokud to vízum zdarma a levné letenky vydrží, tak je pro mě Akaba super zimní nebo jarní cíl na několik příštích let. I ta rotace  pátek- úterý včetně časů odletů je super a mohla by tak zůstat.  I když příště bych to vzal spíš na celý týden. Jen aby to vydrželo :-). Já mám právě v plánu na pohodu jen Akabu a Wadi Rum. Neni třeba se nikam hnát.

0 Citovat

hej presne, sobota vecer zobrat auto a ist do Madaby spat, rano v nedelu hned vyrazit a smer juh. V pondelok Petra a vecer ak mi to tu odporucite tak mozno aj Petra by Night. A v utorok presun na sever.

0 Citovat

Madaba je na prespani dobra a da se parkovat snadno i v centru pobliz ubytka zdarma. Jinak jsem tam krome te mozaiky na nic dalsiho nemel cas a pres Mount Nebo jsem jel na Wadi Mujib a 1 km jizne od nej na pobrezi viz foto vcera. Nebo je pekne od zapadu, kdyz se zastavi a podiva zpet. Serpentyny jsem si uzil i ridicsky. Jet z Madaby a zpet by krome vyhlidek asi moc cenu nemelo. 3 JOD vstupne na pamatnik jsem neplatil.

Jinak jet za tmy neni problem, ja jel 4x par hodin, ale je treba jet pomaleji kvuli par spatne osvetlenym vozidlum. Wadi Rum ale bude lepsi nechat na dalsi cestu z Akaby.

Asi tedy budete mit pak 2 noci v Petre a posledni den dojedete na letiste. Cestou muzete zastavit v Little Petra (nebo ji nechat na priste, je zdarma), na hradech Shobak a Kerak (oba JP, staci 15 - 30 minut, ale je zdrzeni i zajizdka z hlavni, takze radeji jen 1 z nich), ale pak uz po dalnici. Jinak byste to nestihli a Kings Highway za tu pomalou jizdu pri nedostatku casu nestoji.

0 Citovat

Mluvil jsem s mladou Chorvatkou, ktera s manzelem byla na Petra by night, ackoliv to stoji 17 JOD a oni cestuji dost lowcost. Rikala, ze by to asi bylo dobre, pokud by tam bylo tak 100 lidi. Bylo jich tam pry snad tisic a to zkazilo dojem a rusilo poslech, takze nedoporucovala. Neni to kazdy vecer.

0 Citovat

Tak to je spíš už cirkus než skalní město, ne? 

 

 

0 Citovat

My sme isli na vecer po prechode s Izraela do Aqaby k Mrtvemu moru po dialnici cez Amman, a ziadny problem.Len pozor na retardery na dialnici :)   Do Petry to je tak 2 hodky, a hned rano ako otvoria mozete zacat behat. Pokial chces setrit cas, tak sa toho netreba bat. Jasne, vyhlady nebudu. Ale aj tak si ich uzijes dost. Mount Nebo, a Madabu potom mozes pribalit k Mrtvemu moru. A ak budes mat Jordan pass, tak ak ti cas dovoli skus zakomponovat aj Jerash. Je to jeden s topov, a urcite za to stoji. Pocitaj tak 3 hodky ak si to chces aj trosku vychutnat.

Ta Aqaba ak vydrzi bezvizova, a s dobrou cenou je aj moj jarny ciel. Ked tam uz bude trosku teplejsie aby aj priatelka vliezla do vody.

0 Citovat

No uprimne Petra byla pro me jediny den v Jordansku se smisenymi pocity, ale jednou to clovek videt musi. Pri dalsi ceste bych zopakoval vse krome Petry, i kdyby stala 5 JOD jako ostatni mista (za tu cenu urcite ne). Turisty bych jeste toleroval a bylo jich min nez drive (uz po arabskem jaru a Syrii to dost kleslo), ale to neustale nabizeni od stankaru (i pochuzkovy prodej) a svezeni na zviratech nema jinde obdoby. Musel jsem si od toho odpocinout na liduprazdnych vyhlidkach.

Jinak jeste opet doporucuju pujcovnu Auto Nation. Sice asi kazdy nedostane upgrade z miniauta na velikost Octavie s rocnim starim, ale jsou tam fajn zamestnanci a prebirani probehlo rychle. Nejsou na letisti, ale svezou do pobocky u dalnice jako jine levnejsi pujcovny po zavolani (bez mistni SIM by asi sel Whatsapp, ale nezkousel jsem, ceka se ve Starbuck). Me vezli samotneho v SUV a ted v Ammanu me z hlavni pobocky 8 km od centra odvezli v SUV do centra, ale to zrovna meli cestu.

0 Citovat

Retardery na dalnici jsou jen ve mestech, kde je to spis magistrala, a daji se hladce prejizdet 60 km/h a sneslo by se i vic, ale jsou tam prechody a urovnove krizovatky, takze vic neni rozumne stejne. Asi 5 km pred Akabou je jeden, kde 40 km/h je az dost, ale ma znacku 30.

Jerash je krasny a asi ma tezko obdoby. Dnes jsem ho dal za 2 h., coz je minimum na projiti toho hlavniho, ale k tomu je treba pripocitat necelou hodinu jizdy z okraje Ammanu a hlavne probit se zacpami pres Amman.

0 Citovat

Dotaz na ty, co byli nebo jsou v Jordánsku. Jak to vypadá s kontrolou dokumentů ve Vídni a v Jordánsku? Letím do Akaby. Co všechno kontrolují a kontrolují i to pojištění na Covid?  Chápu, že z Akaby ještě nikdo asi  zkušenost nemá, vzhledem k tomu, že Wizz začíná létat 17.12. Pojištění mám přes kreditku a nevím, jestli to uznávají. Ale spíš mi jde o to, zda to vůbec kontrolují. A pak jak to vypadá pro neočkované po příletu a před odletem. Uvádí se, že po příletu je vedle testu před odletem potřeba udělat test přímo na letišti, který si člověk zaplatí předem. Jde mi o to, jak rychle to na letišti přibližně odsýpá a do kdy přijde výsledek. Na stránkách velvyslanectví je uvedena i nutnost testu pro neočkované před odletem zpět, ale to je předpokládám blbost a lze se testovat i po příletu? Mám v plánu letět s malým synkem, který není očkovaný, proto ty otázky :-).

0 Citovat

Pojisteni nekontroluji (aspon z Prahy), ale ockovani a test ano (v Praze). Po priletu taky (mozna jen 1 z toho). Asi odber testu byl rychly v Ammanu, protoze bylo vice mist. Zpet vubec nic ( do Vidne). Uz poletim, tak vypinam.

0 Citovat

Dík

0 Citovat

@tonic Protože letis odpo, jedes na par dni a budeš vyspaly, jel bych hned na jih. Prvních 200 km je hodně podobných a v porovnání s tím, co tě čeká na jihu je jízda přes den po dálnici ztráta času. Jak píše Libor, musíš si dávat pozor na neosvetlena auta včetne kamionu a to i v levem pruhu. Včera jsme byli v Petře, určitě se vyplatí si přivstat a být tam na otviracku. Vraceli jsme se odpo po treku a bylo to tam jak na staromaku. Dnes  litlle Petra , z ni jsme chtěli zadním checkpointem znovu do Petry na Monastery, bohužel jsme za little Petrou míjení Poláky, kteří nám řekli, ze jdeme špatně, což nebyla pravda, nicméně jsme jim uvěřili a šli jinudy, bohužel špatně a nedošli tam. Značení totiž neexistuje. Pokud tedy někdo bude vstupovat přes litlle Petru; je potřeba mít vstupenku( ne Jordanpass) a hlavně si přesně zjistit trasu. Nebo vzít průvodce za 20 jod osoba. Nocni Petra je v pondělí a čtvrtek . Tip: pokud se budete vracet večer z treku, půjdete kolem a případne kontrole lístku řeknete ze odchazite, dá se to vidět free of charge, vstupenky před Treasury důsledně nekontroluji.

@niemandos. Neměl bych to tady uvádět , ale stalo se- přijeli jsme z Polska bez PF; na checkinu se Polka spokojila s Joradpasem, v Ammánu bez problému, jen nás museli dodatečné zaevidovat, což proběhlo s úsměvy a během půl minuty. Neockovani mají vlastní uličku, je tam min 8 testpointu, z našeho letadla tam nikdo nešel tak nemůžu referovat, jak dlouho se zdrží testováním neockovani. Na pojištění se nikdo neptal.

0 Citovat

Ještě jsem zapomněl zmínit, že hlavně je třeba mít ten jejich formulář s QR kódem a zřejmě je nutné, aby byl vytištěný (raději vše vytištěné dle pokynů), který kontrolují před i po příletu. Naskenují a dají nálepku na pas "vaccinated". Do něj je nahraný očkovací certifikát povinně a test nepovinne (já ho nahraný neměl).

Nevím, jak je to tam u malých dětí, ale ty bývají vyňaté z těchto požadavků.

@Rosm: Vy jste měli 2denni vstup? Asi půl hodiny před vstupem od Little Petry je checkpoint. Jak jste jeli a za kolik do L.P., když jste chtěli jít 1smerne? Mluvil jsem s posledním stankarem v L.P. a řekl mi, že cest je víc (dívali jsme se i do mapy). 1 z nich vede tím vadim doleva a i když  není na mapy.cz, projít prý jde (dle mapy by se mělo sledovat stále stejné vyschlé koryto). Kudy jste šli, že to nešlo? Dle map vede cesta ze začátku L.P. Mám to v plánu na příště dojít k checkpointu (asi 1,5 h.) a zpět a asi i nějaké odbocky. Teď jsem pro nedostatek času šel jen kousek vlevo a kousek vpravo. Připomínalo mi to australské vnitrozemí (až na chybějící červené barvy skal).

0 Citovat

tak dilema vyriesena, letenky do Aqaby klesli na dvacku a prebookoval som to z Ammanu.

Tym padom v pohode Wadi Rum a aj Petru (podla situacie), aspon netreba Jordan Pass riesit dopredu. 

Tak asi by som to urobil tak ze po prilete v piatok zobrat auto a zostat v Aqabe, sobota Wadi Rum a jeep tour (budem vdacny za akekolvek tipy na ubytko a pod), nedela este tam niekde sa pomotat, vecer prist do Wadi Musa a v pondelok hned rano o siestej zacat prehliadku a po nej pomaly na letisko.

 

0 Citovat

V kolik to letí zpět? Na cestu z Petry je třeba počítat asi 2 h. a když do Petry, tak i přesto, co jsem napsal, to chce celý den. To bych spíš přejel 1. den tam a W.R. měl az potom.

Taky je možnost nechat si Petru na příště (a spokojit se třeba zatím s Little Petrou vcetne výletu kus za ní a se Shobakem). Pak se víc vyplatí dat ji s J.P. při příletu do Ammánu, ale pokud o další cestě neuvažujes, tak ok. Je fakt, že příště budou nejspíš větší davy.

O W.R. něco ještě napíšu.

0 Citovat

no leti to naspat pred osmou vecer, takze ja myslim, ze na Petru by nam mohlo stacit od siestej rano do cca druhej poobede nie? 

A ako pozeram ubytka v Aqabe, mam pocit, ze sa oplati hned ist do Wadi Rum a tam booknut dve noci.

0 Citovat

Ne, nestačí. Fakt jeden celý den, pokud nechcete nakouknout jen u vchodu na Klenotnici, ale dojít až dozadu k Monastiru, tak bez šance.

0