Dobrý den, chystáme se za 14 dní do Jordánska, konkrétně 15.11. - 19.11. Neletí tam někdo v tuhle dobu taky? Případně můžete se podělit o nějaké aktuální informace, kdo tam nedávno byl? Jaké jsou kontroly, jestli se máme připravit na nějaké omezení, případně na co si dát pozor? Jsme plně očkovaní. Chtěli bychom navštívit Wadi Rum, Petru, vykoupat se v Mrtvém moři a Jerash. Půjčení auta je samozřejmostí. Předem díky za tipy ;-).  .

Jordánsko - listopad 2021

Založil ve fóru Co vidět a navštívit

Tech asi 12 km celkem bez odbocek by se za 8 h. stihlo, ale doporucil bych to asi spis odpurci pamatek a nabizecu zbozi a sluzeb, ktery si chce Petru odskrtnout od povinnych zastavek na cestach. Monastery rozhodne nevynechat. Pro me bylo lepsi nez Pokladnice, i kdyz wow moment, jak se Pokladnice objevi nasvicena sluncem v uzke soutesce, byl (a to taky nebylo tolik nabizecu a stanky vubec). Monastery dopurucuju na pulku odpoledne ci pozdeji kvuli nasviceni sluncem. Pokladnice je nasvicena cca do 9 az 9,15 h. v zime, ale pri startu velmi brzy jeste nasvicena neni, kdyz slunce vychazi po 6 h. Nez vyleze vys, aby nasvitilo celou v hluboke soutesce, chvili to trva.

Pokud rovnou do W.R., tak vecere je asi od 18,30 h. (aspon v mem kempu).

Ja spal v Akabe levne v peknem hostelu, kde jsme byli 2 na 6luzkovem pokoji.

0 Citovat

@Rosm Diky

@Tonic Máš pravdu. Akaba co se ubytování týče neni zrovna z nejlevnějších :-). 

0 Citovat

tak to som teda podcenil tu Petru :D ok, tak to vyzera ze na prvu noc ist do Wadi Rum (dufam ze prichod po deviatej vecer bude ok), na dalsi den popozerat na jeep tour WR a na vecer ist do Petry a potom tam stravit celu nedelu. pondelok uz len na presun na letisko. 

0 Citovat

A proč nechceš jet nejdřív do Petry, kde pozdní příjezd na hotel je v pohodě? Pak můžeš využít poslední den ještě půl dne třeba na procházku kolem kempu nebo kolem skalního bloku, u kterého kemp leží. Jinak přijdeš o západ slunce ve W.R. a nejlepší světlo na skalách před tím. Taky přijdeš o večeři dělanou pár hodin na žhavém uhlí v zemi pod piskem. Doprava do kempu za tmy by ale měla být bez problémů. Auta za tmy jezdí. Kdy letis?

0 Citovat

hej urobim to tak, ze po prilete o pol osmej vecer (3/12) zoberieme auto a teda potiahnem do Petry. Tam teda cely den a prespime tam aj druhu noc. Na predposledny den pojdeme naspat do Wadi Rum, tam povedzme okolo obeda prichod a aj prenocujeme. A posledny den len tak uz naokolo Aqaby.

A teraz by som potreboval tip na kemp vo Wadi Rum :)) Na bookingu je velmi vela dobre hodnotenych, Libors, ty si spominal Magic, mne sa pozdava aj Star Walk. Cenovo ved vsetko az podozrivo dobre :)) skor by ma teda aj zaujimalo kolko stoja nejake jeep tours a podobne. 

0 Citovat

Být vámi, v Petře bych tak brzo nevstával kvůli sluncem nasvícené Pokladnici (snad nechytnete zataženo nebo dokonce déšť, se kterým se v zimě musí taky počítat - větší déšť by mohl i zkomplikovat navstevu), ale na cestu do W.R. bych si přivstal, ať stihnete tour co nejdelší a před ní se najite (cesta necelé 2 h.). Od 5 h. delky tour by měla být i Mushroom Rock v itineráři a třeba průchod kaňonem nedaleko. Myslím, že spokojený je tam každý i v jiných kempech, ale Magic Nature nemá chybu. Už jen ta poloha v zářezu pod kolmou vysokou skálou chráněna plně ze dvou stran a částečně z dalších dvou, presto s výhledem na západ slunce (ten ale na tour uvidíte z ještě lepšího místa). Dlaždice ve stanech a poměrně dobre WC a koupelna. Ceny odráží boj o menší počty turistů. Jak jsem psal, pro 2 vše včetně tour od 9 h. do západu slunce a 1 noci za 100 JOD i bez snahy o další slevu, ale zkus zmínit mé doporučení a zeptat se na slevu.

0 Citovat

Nejsem priznivec takove honicky jako tonic  ,ale zaujal me nazor niemandose, ze  Jordansko je  dobra destinace na zimu  ,bohuzel zena  byla na operaci kolena a  2 mesice ne li 3 to nepujde ,  takze i pres krasne 5 eurovyky Rynairu to musime odlozit na konec ledna nebo unor  Mozna pujdeme do jistoty Kanaru  ,ale to co pise niemandos jen Aqaba a Wadi Rum nezni spatne  Ale na tyden ,Wadi Rum s prespanim  vlastne zabere 2 dny  a  5 dnu Aqaba kdyz stejne je jeden den priletovy a jeden odletovy  takze pohodova valecka bez spechu  3 dny  Jsme sice milovnici Kanaru ale byli jsme tam 12x  Do Thajska jsem se taky nemohl porad rozhoupat  a bylo to super  Jeslli je tyden v Jordansku bez pujceni auta a s pobytem jen v Aqabe a s navstevou Wadi Rum  finacne podobne jako na Kanarech  kde si snidani delame sami a na vecere chodime  a cele bychom to dali pro dva  do 500-800 EUR a jestli je koupacka v unoru lepsi nez by byla na Kanarech ( v unoru jsme tam nikdy nebyli,do pulky ledna a pak az konec unora zacatek brezna ) tak by me to docela zajimalo  Pochopitelne jestli se nezmeni situace a bude stacit test ockovat se kvuli toho nedam 

Edit : ctu i nazor ze Petra je  moc megaturistika  ,Wadi Rum sice asi taky , ale to je  od Aqaby kousek  a tak nejak vic prirodnejsi nez to Skalni mesto  a  cela Petra  Nebo do toho tu Petru zahrnou  a aspon na den si pujcit auto  pripadne si koupit  vylet do Petry v Aqabe ?

0 Citovat

mikir, keby som nemal obmedzeny pocet dovolenky a rodinu, ktora ma caka doma, tak by som siel aj na dlhsie :)) ale teda nejaky "honicku" z toho nechcem robit, preto sa snazim optimalizovat itinerar.

Libor. diky za rady.

A podla vsetkeho do Akaby netreba ani PCR test ak som zaockovana ovca

  •  Test Required:  Passengers travelling to King Hussein International Airport (AQJ) must hold a negative PCR test result obtained within 72 hours prior to departure.

    This does not apply to:

  • Passengers holding a Covid-19 vaccination certificate showing they are fully vaccinated. The vaccination certificate must be in Arabic or English;
  • Passengers holding a Covid-19 vaccination certificate showing that 21 days have elapsed since the first dose of the vaccine; or
  • Minors travelling with an accompanying parent that is fully vaccinated.

 

0 Citovat

V únoru bude na koupání docela chladno (i voda). Ale vlastně pro jedince zvyklé na irské reálie to bude tak akorát.

0 Citovat

@Tonic: my jsme byli ubytování ve W.R. Bedouin Camp a max. spokojenost. Za 2 noci se snídaněmi a večeřemi + celodenní jeep tour s obědem ve 3 lidech jsme platili 150 JOD celkem. Ale bylo to v letos v červnu a byli jsme v celém kempu sami... prima kemp pod skálou. Ty 2 noci tam taky doporučuji (tour, západ slunce, večeře z kotle v písku...). 

0 Citovat

@tonic, prečítaj si môj cestopis (teda keď si ho nečítal ) máš tam pohľad, skúsenosť,kontakt,...

0 Citovat

jo cital som, diky

0 Citovat

tak jsem zabookoval zpáteční letenky Vídeň - Aqaba za 10 eur, 03.-06.12., pofičíme autem z Bílovce (případně Ostrava), kdyby se chtěl někdo svézt, nechť písne :) máme 2-3 místa..

0 Citovat

Všem moc děkuji za tipy a podrobnosti k cestě. Doufám, že vše vyjde a bude oukej. Tipy určitě využijeme a snad si cestu užijeme. 😁

0 Citovat

tonic napsal(a):

A podla vsetkeho do Akaby netreba ani PCR test ak som zaockovana ovca

Podľa oficiálnej jordánskej stránky ten 72 hodinový test je potrebný stále, bez neho nedostaneš ten QR kód na vstup.

https://www.visitjordan.gov.jo/form/

Ak si zaočkovaný, už potom po prílete nemusíš ísť na ten ďalší PCR test (platený). 

0 Citovat

tonic napsal(a):

jo cital som, diky

Tonic za mě časově úplně v pohodě půl dne v Petře pokud jsi trochu ve formě a nehodlás trávit hodiny focením nebo čtením každého popisku,který za půl dne stejně zapomenes. Stihneš vše včetně Monastery a zastávky na čaj. Jinak za mě bych naplánoval příjezd na ráno, já vyrážel v únoru v 8 a bylo to s minimem lidí, u Monastery jsem byl sám a to bylo v roce 2016, tedy v době, kdy tam bylo mnohem více lidí.

0 Citovat

jery napsal(a):

Podľa oficiálnej jordánskej stránky ten 72 hodinový test je potrebný stále, bez neho nedostaneš ten QR kód na vstup.

https://www.visitjordan.gov.jo/form/

Ak si zaočkovaný, už potom po prílete nemusíš ísť na ten ďalší PCR test (platený). 

Ano, na tej stranke to tak je, no tam netreba prikladat ten PCR test, aby si dostal QR

A copy of the negative PCR test (Optional)

 

Takisto aj na strankach Royal Jordanian

Passengers are allowed entry into Aqaba if they meet the following conditions:

 

  • Passengers shall hold vaccinations certificates proving that full course of vaccination has been completed (Minors are exempted from providing vaccination certificate or PCR test if holding a proof that their both parents have full course of vaccination), or
  • Hold a proof that 21 days have passed after the first dose of covid-19 vaccination, or
  • Hold a negative PCR test which was conducted within 72 hours prior to the departure time from the first embarking airport.
  • The vaccination certificate shall be in the Arabic or English language only and presented to airline personnel prior to boarding.

 

@eremi - jo aspon pojdeme kludnym tempom :D 

Inak ako su otvaracie hodiny Petry v zime? Na strankach Petry od siestej v zime, na stranke Jordanpassu od siedmej rano... Tak ci tak tam pojdeme asi skor na siedmu po ranajkach

0 Citovat

@tonic, oni to tam tak neprezivaju, vpohode ťa pustia aj pred otvaracimi hodinami . Aqaba môže mať iné podmienky, prípadne riešené na mieste (oni tam lietajú aj nepripravený,neuvedomeli neeuropania tak sú pripravený ) 

0 Citovat

no volal som na tu linku VisitJordan a tam ze treba PCR ... sami nevedia :D 

Timatic bol aktualizovany len dva dni dozadu, tak uvidime

0 Citovat

Ahojte,

mate nekdo zkusenosti s pocasim na prelomu Ledna/Unora v Petre? Ma to smysl tam jet 28-31.1. ? A jakou pujcovnu v Akabe na letisti pripadne doporucite?

0 Citovat

Po ránu kosa, přes den kolem 10C. Může přijít liják a siq bude zavřený.

0 Citovat

Zkušenost z 8.2. - jeden den dokonce sníh nad Petrou, druhý den slunce, jasno, teplota docela příjemných přes 10C. Vůbec bych ten termín nezatracoval, hlavně žádnou paniku :-)


img-20200210-151609.jpg

0 Citovat

No čo vy tu riešite hmm, počasie ktoré môže byť hocikde ....Za mňa nie mimo juh, kôli lacnej letenke a čo ostatné ? A čo získaš ? Za mňa inam ,ale všetci to máme inak.

0 Citovat

Je fakt, že když bude chladné či dokonce špatné počasí, tak Petru člověk proběhne rychleji a nebude chtít mít delší posezení na jídlo ve stínu nebo na vyhlídce. Pokud by byla předpověď většího deště, bylo by lepší prohodit Petru s Wadi Rum. Za půl dne se hlavní trasa na Monastery (a doporučuju i vyhlídky o kousek dál) a zpět bez většího zdržování u památek a popisků stihnout dá, ale jsou tam i 2 boční trasy.

0 Citovat

No trochu vam tu zavidim to planovani Jordanska na tento mesic vcera byl let z Prahy za 129 Kc ale Amman, stejne bych radeji volil rovnou Aqabu ale  jsou tu  i dotazy na ten konec ledna pripadne unor  zkusil bych mozna jen Aqabu s vyletem do Wadi Rum a  Petru bychom vynechali 

Jak pise Petr_15  Pocasi je pro mne jeden z prvoradych aspektu pri vyberu ,proto jsem porad nenavstivil Azory i kdyz me moc lakaji  asi to bude tim ze ziju v Irsku a na kazdy destivy den nekde na dovolene  nadavam a kazdou destinaci se snazim vybrat s co nejmensim rizikem deste  Ale Jordansko jsem uz trosku porovnaval  tedy tu Aqabu  a zda se mi ze koupacka v Rudem mori by i v lednu nebo unoru mela byt v pohode 

0